English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Marcu

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marcu 1:45


1:45 Dar omul acela, dupa ce a plecat, a inceput sa vesteasca si sa spuna in gura mare lucrul acesta, asa ca Isus nu mai putea sa intre pe fata in nici o cetate; ci statea afara, in locuri pustii, si veneau la El din toate partile.

A inceput sa vesteasca. [,,Sa spuna mult si tare”, G. Gal.]. Sau, ,,sa vorbeasca despre ea” (RVS). Neintelegand cum neconformarea lui la stricta porunca de tacere ar impiedica lucrarea lui Hristos si mangaindu-se cu gandul ca modestia lui Hristos era singura consideratie care se avea in vedere, fostul lepros vorbea fara sfiala despre puterea Aceluia care-l vindecase.

Sa spuna in gura mare lucrul acesta. Sau ,,sa raspandeasca vestea” (RVS; G. Gal.).

Nu mai putea. Adica, mai departe. Minunea aceasta sau mai degraba rezultatele ei, par sa fi marcat sfarsitul cele dintai calatorii misionare a lui Hristos prin orasele si satele Galileii. El a fost constrans sa-Si inceteze lucrarea pentru o vreme (vezi DA 265).

Cetate. [,,Cetatea”, KJV]. Literal, ,,o cetate”, adica, oricare cetate sau oras.

In locuri pustii. Sau ,,la tara” (RVS). Nu apare nici-o indicatie cu privire la locul de retragere unde ar fi putut sa fie Isus. Hristos probabil a ramas aproape de partile mai populate ale tinutului, ducandu-se poate in munti la cateva mile la apus de Lacul Galileea. Cateva zile mai tarziu a fost din nou in Capernaum (cap. 2,1) acasa la Petru (vezi DA 267).

Veneau. Forma verbului in textul grec lasa sa se inteleaga ca poporul venea fara incetare. Imaginatia lor era aprinsa, dar din nefericire ravna lor era lipsita de cunostinta si ei intelegeau gresit scopul lui Hristos in savarsirea minunilor Sale (vezi p. 209).

NOTA ADITIONALA LA CAPITOLUL I

Aceia care tagaduiesc inspiratia Bibliei si resping ideea unui demon literal si a unor duhuri rele literale atribuie fenomenele pe care Biblia le numeste posesiune demonica, unor cauze naturale, indeosebi la diferite tulburari fizice si nervoase ca epilepsia si dementa. Altii, acceptand ca adevarate enunturile Evangheliei cu privire la posesiunea demonica nu au luat in consideratie intotdeauna natura si legatura tulburarilor fizice si nervoase insotitoare. Nota aceasta va cauta sa explice problema atat cu privire la stapanirea satanica a vietii tuturor nelegiuitilor in general, cat si in intelesul mai restrans al posesiunii demonice cu manifestarile ei trupesti insotitoare.

Stapanire de Duhul Sfant. – Prin mijlocirea Duhului Sfant (1 Corinteni 3,16; 6,19; 2 Corinteni 6,16; Fapte 2,22) Hristos ramane in inima acelora care pe temeiul propriei lor alegeri voiesc sa-I serveasca (2 Corinteni 5,14; Galateni 2,20; Coloseni 1,27; etc.: cf. MB 142). Atunci cand, alaturi de conlucrarea lor, El lucreaza in ei vointa si indeplinirea dupa buna Lui placere (Filipeni 2,13), o putere de sus pune stapanire, aducand tendintele naturale in armonie cu principiile divine (Romani 8,29; Galateni 5,22.23; 2 Tesaloniceni 2,14). Numai aceia care in felul acesta predau controlul mintii lor lui Dumnezeu pot avea, in intelesul deplin al cuvantului, o ,,minte sanatoasa” si sa se bucure de o stabilitate mentala si emotionala deplina (vezi 2 Timotei 1,7; cf. Isaia 26,3.4). Nici o persoana care alege slujirea lui Dumnezeu nu va fi lasata pe seama puterii lui Satana (MH 93; cf. DA 38). Fortificati de puterea divina, ei devin invulnerabili la asalturile lui Satana (DA 269, 324).

Stapanire de un duh rau. – Pe de alta parte, toti cei care resping sau ignora adevarul declara supunerea lor celui rau (MH 92; DA 322, 341). Aceia care in mod persistent refuza sau neglijeaza sa asculte de indemnurile Duhului Sfant, cedand in schimb la stapanirea lui Satana, isi formeaza un caracter care seamana din ce in ce mai mult cu al lui (Ioan 8,34.41.44; DA 338, 429). Constiinta si puterea de alegere traseaza un tipar de conduita bazat pe principiile lui Satana (vezi Romani 6,12-16; DA 256). In timp ce oamenii se separa in felul acesta progresiv de influenta si stapanirea Duhului Sfant (vezi Efeseni 4,30; vezi la Exod 4,21), in cele din urma se gasesc pe deplin la cheremul diavolului (DA 256, 323, 324; cf. 645, 696; Ioan 6,70). Tinuti strans de o vointa mai tare decat a lor, ei nu pot, prin ei insisi, sa scape de puterea lui rea (MH 93). Ei gandesc si actioneaza automat asa cum ii indeamna Satana. Ori de cate ori Inspiratia arata cauza, ea declara ca posesiunea demonica vine ca rezultat al unei rele vietuiri (vezi DA 256). Alergarea fascinanta dupa placerile pamantesti sfarseste in intunericul disperarii sau in ,,nebunia unui suflet ruinat” (DA 256).

Grade de stapanire demonica. Procesul formarii caracterului este treptat si sunt deci grade de stapanire sau de posesiune, fie din partea Duhului Sfant, fie din partea duhurilor rele (vezi Romani 12,2). Toti aceia care nu se predau fara de rezerva salasluirii launtrice a Duhului Sfant al lui Dumnezeu, sunt in masura mai mare sau mai mica sub controlul lui Satana (vezi Luca 11,23; Romani 6,12-14; 2 Petru 2,18-19; DA 324, 341). Tot ce nu este in armonie cu voia lui Dumnezeu – orice tentatie de a pagubi pe altii, orice manifestare de egoism, orice incercare de a cultiva principii gresite – este intr-un anumit sens al cuvantului, dovada unui grad de stapanire sau posesiune demonica (vezi DA 246, 341). Orice consimtire la rele are ca rezultat un trup mai slab, o minte mai intunecata, un suflet mai decazut (DA 341). Cu toate acestea, la orice treapta a procesului de formare a caracterului ,,caracterul este dat pe fata, nu prin fapte bune ocazionale si prin fapte rele ocazionale, ci prin tendinta cuvintelor si faptelor obisnuite” (SC 57, 58). Diferenta principala dintre cei care raspund ocazional si cei care raspund staruitor la indemnurile lui Satana este deci o deosebire de grad si nu de fel. Viata regelui Saul este un exemplu remarcabil de experienta a acelora care se supun stapanirii demonilor (1 Samuel 13,8-14; 15,10-35; 16,14-23; 28: 1-25; PP 679-681).

Forme de stapanire demonica. – Nu numai gandul de stapanire sau posesiune demonica variaza, dar si forma in care este manifestata. Uneori Satana poate sa-si realizeze intentiile sinistre mai cu efect lasand victima sa sa-si pastreze intacte facultatile mintale si fizice si sa simuleze evlavia. Alteori diavolul perverteste mintea si trupul si isi mana victima pe cai vadit nesfinte si rele. Aceia care sunt numai partial sub stapanirea demonilor, sau care nu manifesta simptome asociate popular cu posesiunea demonica, sunt adesea mai folositori pentru domnul raului decat aceia care ar putea fi mai vadit sub stapanirea lui. Acelasi duh rau care poseda pe demonizatul din Capernaum stapanea si pe iudeii necredinciosi (vezi Ioan 8,44; DA 256; cf. 323, 733, 746, 749, 760). Iuda era ,,posedat” intr-un chip asemanator (DA 294, 645; Luca 22,3; Ioan 6,70.71; 13,27; cf. Matei 16,23). In cazuri ca acestea deosebirea este in primul rand in forma in care demonii isi manifesta prezenta si puterea.

Posesiunea demonica si sistemul nervos uman. – In orice grad sau in orice forma obtin demonii stapanirea unei fiinte omenesti, ei fac lucrul acesta prin sistemul nervos senzorial. Prin puterile superioare ale mintii – constiinta, puterea de alegere si vointa – Satana poseda persoana. Cel rau exercita stapanirea asupra supusilor sai prin sistemul nervos. Posesiunea demonica nu poate avea loc decat prin sistemul nervos, deoarece prin el Satana obtine intrare la minte si apoi stapaneste trupul (cf. Luca 8,2; DA 568). Intrucat sistemul nervos insusi este prima parte a fiintei care este afectata, diferite tulburari nervoase, ca epilepsia si psihoze de diferite feluri sunt de asteptat in legatura cu posesiunea demonica. Tulburarile de felul acesta sunt adesea rezultatul cedarii intr-un fel sau altul la influenta si sugestiile lui Satana. Totusi, tulburarile acestea nu insotesc in mod necesar posesiunea demonica si nici nu sunt in mod necesar un semn de posesiune demonica mai mult ca surzenia si mutenia, care uneori insoteau posesiunea demonica.

Fiecare caz de posesiune demonica descris in Hristos Lumina lumii se spune ca cuprindea in sine vreo forma de deranjament mintal numit popular dementa si starea aceasta era aratata ca rezultat al posesiunii demonice. De exemplu, omul stapanit de demon din sinagoga din Capernaum este descris ca ,,maniac” si suferinta lui ca ,,dementa” si ,,nebunie”. (DA, 256). Demonizatii din Gadara sunt la fel numiti ,,nebuni” si ,,maniaci” si se spune ca aveau ,,mintea zapacita” (DA 341; GC 514). Baiatul demonizat de la piciorul muntelui schimbarii la fata este numit la fel, ,,maniac” (DA 429; vezi cap. 9,18). Simptomele tulburarii nervoase mentionate in mod specific sunt schimonosirea fetei, tipete, mutilarea trupului, sticlirea ochilor, scrasnirea din dinti, spumele din gura si convulsii semanand de aproape cu acelea de epilepsie (vezi Marcu 1,26; 9,18-26; Luca 4,35; 8,29; DA 256, 337; 429). In fiecare caz scoaterea duhurilor rele era insotita de o schimbare instantanee si evidenta – avea loc o restatornicire a echilibrului mintal si a sanatatii fizice acolo unde acestea fusesera tulburate. Revenea inteligenta (DA 256, 338), suferinzii erau din nou imbracati si in mintile lor intregi (Marcu 5,15; Luca 8,35; DA 338) si judecata lor era refacuta (DA 429, 568).

Cazul baiatului demonizat din Marcu 9,14-29 merita o atentie speciala. Descrierea cazului seamana in mod impresionant cu o criza de epilepsie (vezi v. 18-20). Dar a afirma ca acesta era un simplu caz de epilepsie inseamna a respinge afirmatiile clare ale Scripturii ca baiatul era posedat de demon. Scriitorii Evangheliei sunt la fel de expliciti in descrierea unui caz care apare cu certitudine ca fiind epilepsie si in atribuirea lui posesiunii demonice.

Posesiunea demonica si tulburarile fizice. – In anumite cazuri de posesiune demonica erau si tulburari fizice insotitoare de un fel sau de altul (vezi Matei 9,32; 12,22; Marcu 9,17). Merita sa se retina ca tulburarile fizice specifice mentionate - orbire si mutenie – par sa fi fost in legatura cu nervii senzoriali ai partilor afectate. Alte maladii fizice s-ar putea la fel sa fi rezultat din posesiunea demonica. Aceia care se predau in masura mai mare sau mai mica influentei si stapanirii lui Satana gandeau si traiau in asa fel incat sa degradeze trupul, mintea si sufletul (vezi DA 256, 341, etc.).

Semnele distinctive ale posesiunii demonice. – In masura in care Inspiratia a aratat, diferitele manifestari ale tulburarii fizice si mentale care marcau pe cel posedat de demon nu erau, in si prin ele insele, diferite de manifestari similare atribuite cauzelor naturale. Pe cat se pare, diferenta nu se afla in simptomele nervoase si fizice desfasurate, ci in mijlocul care le cauza. Inspiratia atribuie aceste simptome prezentei directe si mijlocirii duhurilor rele (vezi GC 514). Dar diferitele tulburari fizice si mentale nu constituiau, in si prin ele insele, ceea ce Evangheliile descriu ca posesiune demonica. Ele erau rezultatul posesiunii demonice.

Fara indoiala parerea populara a identificat rezultatele posesiunii demonice cu posesiunea demonica insasi. Dar sustinerea ca, din ignoranta, scriitorii Evangheliei au atribuit in mod gresit diferite tulburari fizice si nervoase mijlocirii duhurilor rele, este contrazisa de faptul ca ei faceau o clara distinctie intre afectiunile corporale obisnuite pe de o parte si posesiune demonica pe de alta parte (vezi Matei 4,24; Luca 6,17.18; 7,21; 8,2). Realitatea posesiunii demonice este mai departe atestata de faptul ca Hristos Se adresa demonilor ca demoni si ca demonii raspundeau ca demoni, prin mijlocirea victimelor lor ocazionale (Marcu 1,23.24; 3,11.12; 5,7; etc.). (Prin recunoasterea din partea lor a divinitatii lui Hristos si a judecatii finale – fapte neintelese atunci de oameni in general – demonii dadeau dovada unei cunoasteri supranaturale (Matei 2,29; Marcu 1,24; 3,11.12; 5,7; etc.)

Este un lucru rational sa tragem concluzia ca posesiunea demonica, desi adesea insotita de tulburari nervoase sau fizice, dadea pe fata propriile ei simptome caracteristice, dar Scriptura nu spune care ar fi putut sa fie aceste simptome.

Pentru ce era obisnuita posesiunea demonica. Exista motiv sa credem ca posesiunea demonica, in sensul restrans al scriitorilor Evangheliei, era mult mai obisnuita pe vremea lucrarii personale a lui Hristos pe pamant, fata de cum este astazi (vezi DA 257). Poate, pentru un timp, Dumnezeu a ingaduit lui Satana mai multa libertate de a-si demonstra rezultatele stapanirii lui personale asupra fiintelor omenesti care alegeau de buna voie sa-i serveasca. Pe muntele schimbarii la fata ucenicii au privit natura omeneasca transfigurata in chipul lui Dumnezeu, iar la picioarele muntelui, natura omeneasca degradata dupa chipul lui Satana (DA 429).

De secole diavolul a cautat sa aiba stapanire neingradita asupra trupurilor si sufletelor oamenilor, pentru ca sa-i indurereze cu pacat si suferinta si in cele din urma sa-i prapadeasca (DA 257; PP 688). Asa ca atunci cand Domnul S-a aratat umbland ca om printre oameni ,,trupurile fiintelor omenesti, facute ca loc de locuit al lui Dumnezeu, devenisera locuinta a demonilor. Simturile, nervii, pasiunile, organele oamenilor erau manevrate de agenti supranaturali in dedarea la poftele cele mai josnice. Insusi sigiliul demonilor era imprimat pe fata oamenilor” (DA 36). Insusi chipul naturii omenesti parea sa fi fost sters de pe multe fete de oameni, care reflectau in schimb expresia legiunilor raului de care erau posedati (cf. Luca 8,27; DA 337; GC 514). Intr-un mod foarte real posedarea demonica reprezinta adancurile degradarilor la care se coboara aceia care ii raspund lui Satana si ilustreaza plastic ce vor deveni candva toti aceia care resping mila lui Dumnezeu cand sunt predati cu totul jurisdictiei satanice (DA 341).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1–8 DA 97–108 2, 3 9T 64

7 5T 224

10 DA 111

12, 13 DA 114

14, 15 DA 231; GC 327

15 DA 233; GC 345, 351; PK 699; TM 64; 8T 20

16–20 DA 244–251

23–25 EW 29

24 DA 467, 579; MH 91; 8T 208

24–26 DA 255

27 DA 256; MH 92

30, 32 MH 29

35 DA 259, 362; MH 30, 52

37, 38 DA 260

40–45 DA 262–266

43, 44 DA 264


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: