English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ioan

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ioan 1:14


1:14 Si Cuvantul S-a facut trup, si a locuit printre noi, plin de har, si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava singurului nascut din Tatal.

S-a facut trup. Intelegerea marginita se opreste la pragul iubirii intelepciunii si puterii nemarginite – derutata si neinstare de a merge mai departe. Pavel vorbeste despre intrupare ca de

o mare taina (1 Timotei 3,16). A cauta dincolo de ceea ce a facut cunoscut inspiratia inseamna a se adanci in taine pentru intelegerea carora mintii omenesti ii lipseste capacitatea. Vezi la Ioan 6,51; 16,28.

Ioan a afirmat deja adevarata dumnezeire a lui Hristos (vezi la v. 1) si acum afirma adevarata Lui natura omeneasca. Hristos este divin in sensul deplin si absolut al cuvantului; El este si uman in acelasi sens, cu exceptia ca ,,n-a cunoscut pacat” (2 Corinteni 5,21). Scripturile proclama de repetate ori si emfatic adevarul acesta fundamental (vezi Luca 1,35; Romani 1,3; 8,3; Galateni 4,4; Filipeni 2,6-8; Coloseni 2,9; 1 Timotei 3,16; Evrei 1,2.8; 2,14-18; 10,5; 1 Ioan 1,2; etc.; vezi la Filipeni 2,6-8; Coloseni 2,9). Desi Hristos avusese la origine chipul lui Dumnezeu n-a socotit ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu, ci S-a dezbracat pe Sine insusi” si ,,facandu-Se asemenea oamenilor”, ,,la infatisare a fost gasit ca un om” (Filipeni 2,6-8, RSV). ,,In El locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii” (Coloseni 2,9); Cu toate acestea ,,a trebuit sa Se asemene fratilor Sai in toate” (Evrei 2,17). ,,Din zilele vesniciei Domnul Isus Hristos a fost una cu Tatal”, dar ,,El a ales sa redea sceptrul in mainile Tatalui si sa coboare de pe tronul universului”, ,,pentru ca sa poata locui in mijlocul nostru ca sa ne faca sa cunoastem de aproape caracterul Sau divin si viata Sa divina (DA, 19, 22, 23).

Cele doua naturi, cea divina si cea umana, au fost in chip tainic contopite intr-o singura persoana. Divinitatea a fost imbracata cu umanitatea, nu schimbata cu ea. Cand S-a facut om, Hristos nu a incetat in nici un sens sa fie Dumnezeu. Cele doua naturi au devenit intim si inseparabil una, totusi fiecare a ramas distincta. Natura omeneasca n-a fost schimbata in natura divina, nici natura divina in natura omeneasca. Vezi Nota aditionala la sfarsitul capitolului; vezi la Matei 1,1; Luca 1,35; Filipeni 2,6-8; Evrei 2,14-17; vezi EGW Material suplimentar la Ioan 1,1-3.14; Marcu 16,6; Filipeni 2,6-8; Coloseni 2,9; Evrei 3,14-17.

Hristos ,,a luat dispozitiile naturii omenesti” (EGW ST 2 aug. 1905), dar natura omeneasca era totusi ,,desavarsita” (DA 664). Desi, ca om ar fi putut sa pacatuiasca, nici o umbra de stricaciune sau inclinatie spre asa ceva nu se afla asupra Lui; El nu avea inclinatie spre pacat (EGW Scrisoarea 8, 1895, vezi p. 1128). El ,,a fost ispitit in toate ca si noi, dar fara pacat” (vezi la Evrei 4,15). Vezi Nota aditionala la sfarsitul capitolului.

A locuit. Gr. skenoo, literal ,,corturit” sau ,,si-a intins cortul” printre noi (cf. DA 23). Hristos a devenit unul dintre noi pentru a descoperi mai bine iubirea Tatalui, pentru a Se face partas la experientele noastre, pentru a ne da un exemplu, pentru a ne ajuta in ispitele noastre, a suferi pentru pacatele noastre si pentru a ne reprezenta inaintea Tatalui (vezi la Evrei 2,14-17). Cuvantul vesnic care a fost dintotdeauna cu Tatal (vezi la Ioan 1,1), urma acum sa devina Emanuel, ,,Dumnezeu cu noi” (vezi la Matei 1,23).

Plin. Aceasta se aplica lamurit la Cuvantul intrupat. Locuind pe pamant ca un om intre oameni, Cuvantul era ,,plin de har si de adevar”.

De har si de adevar. Gr charis kai aletheia. Charis inseamna aici ,,bunavointa”, ,,bunatate”, ,,favoare [nemeritata]”, ,,indurare”. Aletheia se refera la ,,adevarul” despre iubirea lui Dumnezeu Tatal pentru pacatosi asa cum este descoperit in planul mantuirii si in Mantuitorul intrupat. Aici, charis este echivalent cu ebr. chesed (vezi Nota aditionala la Psalmul 36; vezi la Iov 10,12), dupa cum aletheia este la ebraicul emeth, ,,credinciosie”, ,,credibilitate”. Ca ,,indurare” si ,,adevar” aceste cuvinte apar impreuna in VT intr-un cadru clar mesianic, in Psalmii 85,10.11. Tocmai aceste atribute ale lui Hristos a dorit Dumnezeu sa le descopere. Pe cand era pe pamant El era plin de ele si putea in felul acesta sa dea o deplina si intreaga descoperire a Tatalui. Dumnezeu este totdeauna credincios fata de propriul Sau caracter si caracterul Sau este descoperit in modul cel mai deplin in indurarea sau harul Lui.

Cu cincisprezece veacuri inainte de intrupare Dumnezeu instruise pe Israel sa-I construiasca un ,,sanctuar” sau cort, pentru ca sa poata ,,locui in mijlocul lor” (Exod 25,8). Dupa cum, in trecut, prezenta divina se aratase in forma slavei sechinei deasupra tronului milei de pe chivot si in alta parte (vezi la Geneza 3,24; Exod 13,21), tot asa acum aceeasi slava se manifestase in persoana lui Isus. Pentru faptul acesta Ioan si colegii sai ucenici dadeau marturie ca martori oculari si pentru ei lucrul acesta era dovada incontestabila ca Isus iesise de la Tatal. O astfel de slava n-ar fi putut veni din alta sursa.

Este demn de retinut ca in limba ebraica cuvintele mishkan, ,,loc de locuit”, ,,cort”, ,,tabernacol” si shekinah, deriva si unul si altul de la shaken, ,,a locui”, ,,a ramane”. In greceste skene, ,,cort”, ,,tabernacol” este la fel de inrudit cu skenoo, ,,a face corturi”, ,,a tabernacula” si in felul acesta ,,a locui”, ,,a ramane”. In vremurile trecute slava dumnezeiasca, ,,Prezenta” sfanta, locuise in mijlocul poporului ales in tabernacolul literal; acum, spune Ioan, aceeasi ,,Prezenta” plina de slava, Dumnezeu Insusi, venise sa locuiasca in mijlocul poporului Sau in persoana Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos. Se considera ca slava de care vorbeste Pavel in Romani 9,4 urmeaza sa fie identificata cu slava sechinei, cum este posibil si cu ,,norul luminos” care a aparut cu prilejul schimbarii la fata (Matei 17,5). In pasajul clar mesianic din Isaia 11,1-10 venirea lui Mesia este prezisa si cu privire la El este spus ca, literal, ,,salasluirea Lui va fi plina de slava”. Potrivit cu Psalmii 85,9.10, ziua mantuirii va aduce din nou ,,slava” lui Dumnezeu ,,sa locuiasca in tara” si atunci ,,bunatatea [sau harul, ebr. chesed, vezi nota aditionala la Psalmii 36] si credinciosia [ebr., emeth, ,,credinciosie”, ,,credibilitate”] se vor intalni (vezi DA 762). Aceleasi doua cuvinte chesed si emeth, ,,indurator” si ,,milostiv” sunt legate laolalta in proclamarea ,,numelui” Domnului, cand s-a ingaduit lui Moise sa priveasca ,,slava” Lui [ebr. chabod] (vezi la Exod 33,22; 34,6). Aceste pasaje mesianice (si altele ale VT) gasesc o foarte intima paralela aici in Ioan 1,14, unde la intrupare, slava care n-ar fi putut sa vina decat de la fata Tatalui a fost manifestata in intruparea Cuvantului si ,,a locuit printre noi”, ,,plin de har si de adevar”.

Fiecare aspect major al vietii lui Hristos a jucat un rol important in lucrarea de mantuire. Nasterea Lui din fecioara a reunit familiile instrainate din cer si de pe pamant. El a adus divinitatea jos pe pamant pentru ca sa poata purta umanitatea cu El inapoi in cer. Viata Lui desavarsita ca om ne ofera un exemplu de ascultare (Ioan 15,10; 1 Ioan 2,6) si sfintire (Ioan 17,19); ca Dumnezeu, El ne da putere sa ascultam (Romani 8,3.4). Moartea Lui inlocuitoare a facut posibil ca noi sa ne bucuram de un timp de proba (CS 137) si ca El sa ,,indreptateasca” pe ,,multi” (Isaia 53,5.11; Romani 5,9; Tit 2,14). Prin credinta in moartea Sa noi suntem eliberati de vinovatia pacatului si prin credinta in viata Sa, de sub puterea lui (Rom. 5,1.10; Filipeni 4,7). Invierea Lui plina de slava ne asigura ca intr-o zi si noi vom ,,imbraca” nemurirea (1 Corinteni 15,12-22.51-55). Inaltarea Lui confirma fagaduinta Lui de a reveni si a ne lua cu El pentru a intampina pe Tatal (Ioan 14,1-3; Fapte 1,9-11a) si prin aceasta sa completeze lucrarea de mantuire a ,,poporului sau”. Aceste cinci aspecte ale misiunii lui Hristos pe pamant erau toate subiecte ale profetiei (Isaia 9,6.7; 53; 61,1-3; Psalmii 68,18).

Slava. Gr. doxa, aici echivalent cu ebr. kabod, care este folosit in VT cu privire la ,,slava” sfanta a prezentei salasluitoare a Domnului, sechina (vezi la Geneza 3,24; Exod 13,21; cf. la 1 Samuel 4,22). LXX-a are doxa de 177 de ori pentru kabod. Ioan si tovarasii sai ucenici au dat marturie ca martori oculari pentru faptul istoric ca ,,Cuvantul S-a facut trup” (Ioan 1,14; vezi cap. 21,24; 1 Ioan 1,1.2). Aici Ioan fara indoiala se gandeste la experiente de felul celei de la schimbarea la fata cand divinitatea a strafulgerat pentru o clipa prin natura omeneasca. La fel, Petru vorbeste despre faptul ca a fost ,,martor ocular” al ,,maririi” si ,,slavei minunate” a lui Hristos la schimbarea la fata (2 Petru 1,16-18). Slava aceasta, adauga Petru, a insotit declaratia: ,,Acesta este Fiul Meu preaiubit”. Pentru diferite ocazii din viata lui Isus cand slava cerului a iluminat Fata Lui vezi la Luca 2,48. In Ioan 17,5 Isus Se roaga Tatalui: ,,Proslaveste-Ma la Tine insuti cu slava pe care o aveam la Tine inainte de a fi lumea”. Credinta crestina se intemeiaza pe faptul ca aceasta ,,slava” divina se intemeia pe o persoana istorica, Isus din Nazaret. In al doilea rand, Ioan s-ar putea sa aiba in minte si desavarsirea de caracter exemplificata de Mantuitorul (vezi mai sus la ,,De har si de adevar”).

Singurul nascut. Gr. monogenes, din doua cuvinte care inseamna ,,unic” si ,,fel” si astfel tradus ,,unic”, ,,numai”, ,,numai unul de un fel”. Ca si cu titlul Logos (vezi la v. 1) numai Ioan foloseste cuvantul monogenes cu privire la Hristos (vezi Ioan 1,18; 3,16.18; 1 Ioan 4,9). Absenta articolului hotarat in textul grec sau il face pe monogenes nedefinit, ,,un numai unul” sau il face o expresie de calitate, in care caz Ioan ar zice: ,,slava ca a unui numai unul [care a venit] de langa Tatal”. Acesta pare evident sensul aici. Vezi la Luca 7,12; 8,42, unde monogenes este tradus ,,numai [singurul]”.

In Evrei 11,17 monogenes este folosit cu privire la Isaac, care in nici un caz nu era ,,singurul fiu” al lui Avraam si nici primul nascut. Dar el era fiul fagaduintei si ca atare cel destinat sa succeda tatalui sau ca mostenitor al dreptului de nastere. (Geneza 25,1-6; Galateni 4,22.23). ,,La fel cu privire la cele cinci texte din scrierile lui Ioan cu privire la Hristos, traducerea ar trebui sa fie una din urmatoarele: ,,unic”, ,,scump”, ,,singur”, ,,exclusiv”, ,,singurul de felul lui”, dar nu ,,singurul nascut”. (Problems in Bible Translation, p. 198).

Traducerea ,,singurul nascut” [KJV] de aici si alte locuri, pare ca isi are obarsia la parintii timpurii ai bisericii catolice si a patruns in traducerile engleze timpurii sub influenta Vulgatei latine, Biblia oficiala a Bisericii Catolice. Reflectand exact textul grec, diferite manuscrise latine vechi dinainte de Vulgata zic ,,singurul” si nu ,,singurul nascut”. Ideea ca Hristos era nascut din Tatal inainte de toata creatiunea apare de prima data in scrierile lui Origen, pe la anul 230 d.Hr. Arie, cu vreun secol mai tarziu, este cel dintai care a folosit gegennemenon, cuvantul grec corect pentru ,,nascut” cand vorbeste despre Hristos si afirma ca El era ,,nascut din Dumnezeu inainte de toate veacurile” (vezi Nota aditionala la sfarsitul capitolului). Cuvantul acesta grec nu este niciodata folosit in Biblie cu privire la Hristosul preincarnat. Ideea ca Hristos a fost ,,nascut” de Tatal la un timp oarecare din vesnicia trecuta este cu totul straina de Scripturi. Pentru o discutie detaliata a subiectului vezi la Problems in Bible Translation, p. 197-204.

Inteles in chip corespunzator cu privire la situatia unica a lui Hristos ca Fiul lui Dumnezeu, cuvantul monogenes face deosebire intre El si altii carora prin credinta in El li se da ,,dreptul” [,,puterea”] sa se faca [,,sa devina”] copii ai lui Dumnezeu” (v. 12) si care sunt in mod specific declarati a fi ,,nascuti din Dumnezeu” (v. 13). Hristos este si a fost totdeauna, adevarat ,,Dumnezeu” (vezi la v. 1) si in virtutea acestui fapt noi ,,devenim fiii lui Dumnezeu” cand Il primim pe Hristos si credem in numele Lui.

Enuntarea din v. 14 se ocupa evident cu intruparea si scopul ei este de a scoate in evidenta faptul ca Cuvantul intrupat a pastrat natura divina, asa cum este evidentiat de manifestarea slavei divine dinainte de intrupare (vezi cap. 17,5). Desi cuvantul monogenes inseamna strict ,,unic” sau ,,singurul” si nu ,,singur nascut”, cu toate acestea Ioan il aplica aici la Hristos la intruparea Lui, la timpul cand ,,Cuvantul s-a facut trup”, pentru ca sa locuiasca in mijlocul nostru. Pavel confirma aplicatia aceasta in Evrei 1,5.6 unde leaga cuvintele gegenneka, ,,om nascut” (de la gennao, ,,a naste”) si prototoktos, ,,intai nascut” (de la pro, ,,inainte” si tikto, ,,a naste”), cu timpul ,,cand aduce iarasi in lume pe Cel intai nascut”. Pare deci cu totul neintemeiat sa intelegem pe monogenes ca referindu-se la o nastere misterioasa a ,,Cuvantului” la vreo data oarecare in vesnicia trecuta. Pentru

o discutie a lui Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu vezi la Luca 1,35 si ca Fiul al omului vezi la Matei 1,1; Marcu 2,10; vezi si EGW Material suplimentar la Filipeni 2,6-8; Coloseni 2,9.

Din Tatal. Gr. para theou, literal, ,,cu Tatal” sau ,,langa Tatal”, aici probabil cu insemnatatea de ,,alaturi de Tatal”. Prepozitia greaca para are uneori puterea de ek, ,,din”, ,,de la”, care aici concorda cel mai bine cu contextul. Logosul intrupat venise de la fata [,,prezenta”] Tatalui cand a intrat in lume. Vezi la cap. 6,46.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: