English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 38


38:1 Sefatia, fiul lui Matan, Ghedalia, fiul lui Pashur, Iucal, fiul lui Selemia, si Pashur, fiul lui Malchia, au auzit cuvintele, pe care le spunea Ieremia intregului popor, zicand:

Ghedalia. El trebuie sa fie deosebit de omul cu acelasi nume, care era fiul lui Ahicam, protectorul lui Ieremia (vezi cap. 26,24; 39,14). Cu privire la Iucal [sau Iehucal] si Pashur vezi cap. 21,1; 37,3. Aceste patru capetenii erau printre impotrivitorii cei mai de seama ai lui Ieremia.38:2 Asa vorbeste Domnul: Cine va ramane in cetatea aceasta va muri ucis de sabie, de foamete sau de ciuma; dar cine va iesi si se va duce la Haldei, va scapa cu viata, va avea ca prada viata lui, si va trai.

Verset ce nu a fost comentat.

38:3 Asa vorbeste Domnul: Cetatea aceasta va fi data in mana ostirii imparatului Babilonului, si o va lua!

Verset ce nu a fost comentat.

38:4 Atunci capeteniile au zis imparatului: Omul acesta ar trebui omorat! Caci inmoaie inima oamenilor de razboi care au mai ramas in cetatea aceasta, si a intregului popor, tinandu-le asemenea cuvantari; omul acesta nu urmareste binele poporului acestuia, si nu-i vrea decat nenorocirea.

Ar trebui omorat. Capeteniile au refuzat sa primeasca solia lui Ieremia. Ei priveau pe Ieremia ca un tradator, unul care din dorinta de siguranta personala, vrea sa dezerteze la Babilonieni. Compara cap. 37,11-15. Ei au cerut pedeapsa extrema contra lui Ieremia.38:5 Imparatul Zedechia a raspuns: Iata-l ca este in mainile voastre; caci imparatul nu poate nimic impotriva voastra!

Este in mainile voastre. Zedechia, al carui caracter slab si spirit sovaitor faceau din el un om lipsit de verticalitate, si-a dat indoielnic consimtamantul fata de cererea capeteniilor hotarate.38:6 Atunci ei au luat pe Ieremia, si l-au aruncat in groapa lui Machia, fiul imparatului, care se afla in curtea temnitei, si au pogorat in ea pe Ieremia cu funii. In groapa nu era apa, dar era noroi; si Ieremia s-a afundat in noroi.

Groapa. Literal ,,put” sau ,,cisterna”. Malchia este probabil cel pomenit in v.1. Hamelech insemneaza ,,imparatul”. Malchia era probabil ,,fiul imparatului” in sensul ca era un membru al casei regale (vezi comentariul la cap. 36,26).

Nu era apa, dar era noroi. Fie apa din groapa se sfarsise din cauza asediului, fie actiunea avea loc undeva in octombrie sau noiembrie, cand putina apa va mai fi ramas dupa sezonul uscat (vezi Vol. II, p. 110). In orice caz nu ramasese pe fundul gropii decat un strat de noroi in putrezire. Evident, capeteniile se temeau de efectul asupra poporului, daca ar fi executat public pe Ieremia (vezi comentariul la v. 4, 5). De aceea profetul a fost slobozit in groapa pentru a ramane acolo pana ar fi murit de foame (v. 9). Este foarte posibil ca in Plangeri 3,53-55 Ieremia sa se refere la timpul acesta de mizerie si de suferinta.38:7 Ebed-Melec, Etiopianul, famen-dregator la curtea imparatului, a auzit ca Ieremia fusese aruncat in groapa. Imparatul statea la poarta lui Beniamin.

Ebed-melec. Literal, ,,un slujitor al imparatului”. Intrucat cuvantul este nearticulat in textul ebraic, este probabil un nume propriu si asa e tradus in LXX si Vulgata. Nu stim prea multe cu privire la Ebed-Melec, dar este clar din naratiune ca era aproape de imparat, ca unul din favoritii lui (vezi comentariul la v. 8), si ca el a folosit influenta sa fara teama pentru a proteja pe Ieremia.

Poarta lui Beniamin. Acesta este de obicei identificata cu Poarta Oilor din coltul de nord-est al Ierusalimului.38:8 Ebed-Melec a iesit din casa imparatului, si a vorbit imparatului astfel:

A iesit din casa imparatului. O indicatie cu privire la stransa legatura din Ebed-Melec si imparat.38:9 Imparate, domnul meu, oamenii acestia au facut rau de s-au purtat asa cu prorocul Ieremia, aruncandu-l in groapa; are sa moara de foame acolo unde este, caci in cetate nu este paine!

Oamenii acestia au facut rau. Unele manuscrise LXX zic, ,,Tu ai facut rau”, in felul acesta asezand raspunderea si blamul chiar asupra imparatului. Nu este paine. Asediul Ierusalimului ajungea la stadiile lui finale si disperate.38:10 Imparatul a dat urmatoarea porunca lui Ebed-Melec, Etiopianul: Ia de aici treizeci de oameni cu tine, si scoate din groapa pe prorocul Ieremia, pana nu moare!

Treizeci de oameni. Acest numar aparent mare poate sa fi fost oferit pentru a preintampina orice impotrivire la eliberarea profetului, pe care ar fi putut sa o faca capeteniile. Un manuscris ebraic are ,,trei” in loc de ,,treizeci”.

Usurinta aparenta cu care Zedechia a luat o hotarare numai pentru a o revoca putin mai tarziu, da marturie despre o slabiciune fundamentala de caracter. Sovaiala se dovedea de a fi ruina imparatului. Pentru comentarii mai departe vezi comentariul la cap. 37,2.38:11 Ebed-Melec a luat cu el pe oamenii aceia, si s-a dus la casa imparatului, intr-un loc dedesubtul vistieriei; a luat de acolo niste petice de haine purtate si niste zdrente de haine vechi, si le-a pogorat lui Ieremia in groapa, cu niste funii.

Vistierie. Sau depozit.

Petece. Atenta purtare de grija a lui Ebed-Melec este o nestemata in aceasta istorie. Funiile singure ar fi fost suficiente pentru a scoate pe Ieremia. Dar Ebed-Melec a procurat petece, ca funiile sa nu patrunda in carnea batranului profet.38:12 Ebed-Melec, Etiopianul, a zis lui Ieremia: Pune aceste petice purtate si aceste zdrente sub subsuori, sub funii. Si Ieremia a facut asa.

Subsiori. Vezi comentariul la v. 11.38:13 Au tras astfel pe Ieremia cu funiile, si l-au scos afara din groapa. Ieremia a ramas in curtea temnitei.

A ramas in curte. Din nou se da pe fata caracterul sovaitor al lui Zedechia. El a permis ca Ieremia sa fie scos din groapa noroioasa, dar nu a indraznit sa-l elibereze complet pe profet.38:14 Imparatul Zedechia a trimis dupa prorocul Ieremia, si l-a adus la el la intrarea a treia a Casei Domnului. Si imparatul a zis lui Ieremia: Am sa te intreb ceva, sa nu-mi ascunzi nimic!

La intrarea a treia. E cu neputinta sa identificam locul acestei intalniri secrete. Am sa te intreb ceva. E clar ca imparatul nu avea un respect din inima pentru sfatul profetului, si nu putea sa nu-l asculte, macar partial (vezi cap. 37,17).38:15 Ieremia a raspuns lui Zedechia: Daca ti-l voi spune, ma vei omori; iar daca-ti voi da un sfat, nu ma vei asculta.

Ma vei omori. Lui Ieremia evident ii era greu sa accepte faptul ca imparatul nu sprijinise asprul tratament pe care i-l aplicasera capeteniile. Nu ma vei asculta. LXX zice, ,,Tu nu ma vei asculta”, cu cel mai puternic dintre negativele grecesti (vezi comentariul la Matei 5,18).38:16 Imparatul Zedechia a jurat in taina lui Ieremia, si a zis: Viu este Domnul, care ne-a dat viata, ca nu te voi omori si nu te voi lasa in mainile oamenilor acestora, care vor sa-ti ia viata!

Care ne-a dat viata. Sau, ,,care ne-a facut sufletele” (RSV). Zedechia a facut acest puternic juramant pentru a indeparta de la profet orice banuiala ce ar mai fi persistat cu privire la sinceritatea intentiei sale.38:17 Ieremia a zis atunci lui Zedechia: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: Daca te vei supune capeteniilor imparatului Babilonului, vei scapa cu viata, si nici cetatea aceasta nu va fi arsa cu foc, iar tu vei trai impreuna cu casa ta.

Dumnezeul ostirilor. Vezi comentariul la cap. 7,3.

Capetenii. Aceia care comandau ostirea ce impresura Ierusalimul. Nebucadnetar era la Ribla, pe raul Orontes in Coele-Siria (vezi cap. 39,5).38:18 Dar daca nu te vei supune capeteniilor imparatului Babilonului, cetatea aceasta va fi data in mainile Haldeilor, care o vor arde cu foc; iar tu nu vei scapa din mainile lor!

Verset ce nu a fost comentat.

38:19 Imparatul Zedechia a zis lui Ieremia: Ma tem de Iudeii care au trecut la Haldei; ma tem sa nu ma dea in mainile lor, si sa ma batjocoreasca.

Au trecut la haldei. Pare ca un numar de iudei se predasera haldeilor, fie ca raspuns la soliile lui Ieremia, sau numai pentru ca frica lor ii indemna la actiunea aceasta, ca sa-si scape viata.38:20 Ieremia a raspuns: Nu te vor da. Asculta glasul Domnului in ce-ti spun, caci o vei duce bine, si vei scapa cu viata.

Verset ce nu a fost comentat.

38:21 Dar daca nu vrei sa iesi, iata ce mi-a descoperit Domnul:

Verset ce nu a fost comentat.

38:22 Toate nevestele care au mai ramas in casa imparatului lui Iuda, vor fi luate de capeteniile imparatului Babilonului, si vor zice jelind: Prietenii tai cei buni te-au inselat si te-au induplecat; dar cand ti s-au afundat picioarele in noroi, ei au fugit!

Nevestele, care au mai ramas. Sotiile si concubinele fostilor regi care, impreuna cu propriile neveste si concubine ale lui Zedechia, urmau sa fie luate de catre ,,capeteniile Babilonului”.

Prietenii tai. Literal, ,,oamenii pacii tale”, adica aceia care, in chip inselator, asigurasera pe imparat ca totul va iesi bine. Cuvintele femeilor deveneau mai pline de sens prin aparenta lor referire la ,,noroiul” in care fusese asezat Ieremia (v. 6).38:23 Toate nevestele tale si copiii tai vor fi luati de Haldei; si nu vei scapa de mainile lor, ci vei fi prins de mana imparatului Babilonului, si cetatea aceasta va fi arsa cu foc.

Verset ce nu a fost comentat.

38:24 Zedechia a zis lui Ieremia: Sa nu stie nimeni nimic din cuvintele acestea, si nu vei muri!

Sa nu stie nimeni. Imparatul, disperat de slab si sovaitor, avea mai mare frica fata de capetenii decat de Dumnezeul cerului si de profetul Lui.38:25 Dar daca vor auzi capeteniile ca ti-am vorbit, si daca vor veni si-ti vor zice: Spune-ne ce ai spus imparatului, si ce ti-a spus imparatul, nu ne ascunde nimic, si nu te vom omori,

Verset ce nu a fost comentat.

38:26 sa le raspunzi: Am rugat pe imparat sa nu ma trimita iarasi, in casa lui Ionatan, ca nu cumva sa mor acolo!

In casa lui Ionatan. Vezi comentariul la cap. 37,15.16. Slabul imparat se temea ca cineva sa stie ca el avusese o intrevedere cu profetul, asa ca s-a ingrijit sa aiba o acoperire pentru aceasta intalnire.38:27 Toate capeteniile au venit la Ieremia si l-au intrebat. El le-a raspuns intocmai cum poruncise imparatul. Ei au tacut atunci, si au plecat, caci nimeni n-auzise nimic.

Le-a raspuns. Ieremia a cedat cererii imparatului (vezi comentariul la v. 26), si a spus capeteniilor ceea ce ii ,,poruncise imparatul”. Ieremia nu gresise, prin retinerea fata de capetenii a unora dintre informatii la care nu aveau drept, dupa cum si Samuel a luat o pozitie asemanatoare la porunca directa a lui Dumnezeu (vezi comentariul la 1Samuel 16,2).

Nimeni n-auzise nimic. Evident, conversatia dintre imparat si profet nu fusese auzita, si chestiunea nu a mai fost de importanta.38:28 Ieremia insa a ramas in curtea temnitei pana in ziua luarii Ierusalimului.

Curtea temnitei. Vezi comentariul la v. 13. In ziua luarii Ierusalimului. Evident nu dupa multa vreme de la intrevederea finala a lui Ieremia cu Zedechia (v. 14-26).

Comentariile lui Ellen G. White

1-28 PK 455-458; 4T 182-184

1-5 4T 182

2-4 PK 455

6 AA 575; PK 456; 4T 182, 525

7-14 4T 182

5-18 PK 456

15-20 4T 183

19,20 PK 457

24,25 PK 458; 4T 184

Ierusalimul in timpul lui Ieremia


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com

free counters

Locations of visitors to this page


If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: