English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 12


12:1 Tu esti prea drept, Doamne, ca sa ma cert cu Tine; vreau totusi sa Te intreb asupra oranduirilor Tale. Pentru ce propaseste calea celor rai, si toti miseii traiesc in pace?

Ca sa nu ma cert cu Tine. Ieremia apare ca nespus de nedumerit de continua prosperitate a celor nelegiuiti. Desi in inima este convins ca Dumnezeu este ,,drept”, el nu poate pune intru totul de acord conceptia sa despre Dumnezeu cu faptele experientei omenesti. Si alti sfinti s-au framantat cu aceeasi problema, de exemplu Iov (Iov 21,7-13) si David (Psalmi 73,1-12; vezi Introducerea la Psalmi 73). Daca, dupa cum pare probabil, Ieremia 12 se incadreaza cronologic intre cap. 11 si 13, Ieremia se poate ca inca mai era tulburat de dusmania si uneltirea semenilor din Anatot.

Propasirea. Literal, ,,tihniti”, sau ,,linistiti”.12:2 I-ai sadit, au prins radacina, cresc, fac rod. Ce-i drept, esti aproape de gura lor, dar departe de inima lor!

I-ai sadit. Vezi cap. 11,17.

Au prins radacina. O figura de stil care exprima situatia prospera a celor rai.

Inima. Sau ,,Rarunchii” [KJV]. Aceste organe erau socotite a fi sediul emotiilor, de unde, prin ,,rarunchi” erau intelese ,,simtamintele launtrice” (vezi Psalmi 26,2).12:3 Totusi, Tu, Doamne, ma cunosti, ma vezi, imi cercetezi inima si vezi ca este cu Tine. Ia-i ca pe niste oi, care trebuie taiate, si pregateste-i pentru ziua macelului!

Tu, Doamne. Increzator ca Dumnezeu are cunostinta de sinceritatea sa, Ieremia asteapta ca Dumnezeu sa-l razbune.

Oi, care trebuie taiate Vezi cap. 11,19. Ieremia cere pentru dusmanii sai pedeapsa pe care iei intentionau sa i-o aplice lui.

Pregateste-i. Ebr. qadash, deseori tradus prin ,,a sfinti”, aici in mod vadit inseamna ,,a fi pus deoparte” sau ,,a fi hotarat pentru”.12:4 Pana cand sa se jeleasca tara, si sa se usuce iarba de pe toate campiile? Pier vitele si pasarile din pricina rautatii locuitorilor. Caci ei zic: El, (Ieremia) n-are sa ne vada sfarsitul!

N-are sa ne vada sfarsitul. LXX zice: ,,Nu vede caile noastre.”12:5 Daca alergand cu cei ce alearga pe picioare, ei te obosesc, cum vei putea sa te iei la intrecere cu niste cai? Si daca nu te crezi la adapost decat intr-o tara linistita, ce vei face pe malurile ingamfate ale Iordanului?

Daca alergand. Sau ,,a alergat”. Dumnezeu ii cere lui Ieremia sa-si compare micile intristari cu necazurile mult mai mari ale altora, sau cu necazurile mult mai mari care vor veni peste el.

Cei ce alearga pe picioare. O figura de stil reprezentand vicisitudinile obisnuite ale vietii, in comparatie cu ,,caii” sau ,,calaretii”, ce reprezinta situatiile mai dificile. De la omul de rand se poate astepta ,,sa tina pasul” cu semenii sai, daca insa oboseste cand se ia la intrecere cu cei care alearga pe jos, cum ar putea el sa faca fata sarcinii mult mai grele de ,,a tine pasul” cu caii? Invatatura data profetului din vechime ar putea sa se potriveasca fiecaruia astazi. Daca neglijam sarcinile mici din viata, cum am putea face fata raspunderilor mai mare care vin? Daca nu putem suporta necazurile mai mici ale vietii, cum vom putea face fata ingrozitoarelor dureri adanci care ar fi sa vina? Si la urma, daca nu izbutim sa facem fata cu credinta si incredere la situatiile zilei de azi, cum vom putea fi in stare sa tinem piept greutatilor celor mai de nesuportat si amagirilor celor mai coplesitoare ce vor veni asupra noastra in cursul ,,timpului stramtorarii” (vezi GC 621, 622)?

Ingamfate. Ebr. ga’on, ,,inalt”, ,,evidentiere”, sau ,,mandrie”. Traducerea obisnuita a lui ga’on in VT este ,,mandrie”. Se pune intrebarea ce anume se intelege aici prin expresia ,,mandria Iordanului”, sau ,,inaltimea Iordanului”. Unii considera ca se face referire la ,,apele inalte ale Iordanului” denotand revarsarea fluviului in vremea secerisului (vezi Iosua 3,15; 1Cronici 12,15). Altii sunt de parere ca se face referire la ,,copacii inalti ai Iordanului”, care, impreuna cu tufele lor si trestiile de sub ei alcatuiesc o jungla sau ,,un hatis” locuit de lei si alte animale salbatice (vezi Ieremia 49,19; Zaharia 11,3. Indiferent daca ,,ingamfarea” Iordanului este ,,potopul” sau ,,hatisul”, este clar contrastul dintre acesta si ,,tara linistita”.12:6 Caci chiar fratii tai si casa tatalui tau te vand, ei insisi striga in gura mare dupa tine. Nu-i crede cand iti vor spune vorbe prietenoase.

Fratii tai. Fie familia apropiata a lui Ieremia, fie oamenii din Anatot care erau ,,fratii” lui Ieremia in sacra slujba a preotiei (vezi comentariul la cap. 1,1; comp. cap. 11,23).12:7 Mi-am parasit casa, si Mi-am lasat mostenirea, Mi-am dat pe iubita Mea in mainile vrajmasilor ei.

Casa mea. Desigur ca expresia se refera mai degraba la izraeliti decat la Templu, dupa cum este aratat de partea urmatoare (vezi Osea 8,1; 1Timotei 3,15; Evrei 3,6). Fara indoiala, cel care vorbeste este Domnul, nu Ieremia.

Lasat. Cuvantul ebraic folosit aici pune accentul pe lipsa atentiei sau grijii in continuare fata de persoana sau lucrul ,,lasat”.12:8 Mostenirea Mea a ajuns pentru Mine ca un leu in padure, a mugit impotriva Mea; si de aceea o urasc.

Verset ce nu a fost comentat.

12:9 A ajuns oare mostenirea Mea pentru Mine o pasare de prada pestrita, in jurul careia se strang pasarile de prada? Duceti-va, si strangeti toate fiarele campului, si aduceti-le ca s-o manance!

Mostenirea mea. In ebraica versetul acesta este o intrebare: ,,Mostenirea mea este pentru mine o pasare pestrita?” Pasarile de care este vorba in v. 9 sunt pasari de prada.12:10 Un mare numar de pastori imi pustiesc via, imi calca ogorul in picioare; ogorul meu cel placut il prefac intr-un pustiu parasit.

Pastori. Conducatorii ostilor navalitoare sunt comparati cu pastorii ale caror turme au prapadit recolta (vezi cap. 6,3).12:11 Il pustiesc, si el sta trist si pustiit inaintea mea. Toata tara este pustiita, caci nimeni nu ia seama la ea.

Pustiesc. Intreita repetare a ideii vine sa sporeasca in mod vadit puterea tabloului. Nimeni nu ia seama la ea. O expresie ce denota indiferenta, un pacat care face si mai coplesitoare nelegiuirea izraelitilor (vezi Isaia 42,25; 57,1.11).12:12 Peste toate inaltimile pustiei vin pustiitori, caci sabia Domnului mananca tara de la un capat la altul; si nimeni nu-i lasat in pace.

Sabia Domnului. Numita astfel deoarece puterea militara a Babilonului in timpul lui Nebucadnetar a fost unealta folosita pentru a executa planul divin de pedepsire a poporului lui Dumnezeu (vezi comentariul la Deuteronom 32,41; comp. Isaia 7,20; 10,5.6).

Pace. Vezi comentariul la cap. 6,14.12:13 Au semanat grau, si secera spini, s-au ostenit fara folos. Sa va fie rusine de ce culegeti, in urma maniei aprinse a Domnului!

Secera spini. Mai bine forma ultima.

De ce culegeti. Ebr. tehi’oth, ,,produse” sau ,,sporuri”, adica recolta solului.12:14 Asa vorbeste Domnul despre toti vecinii mei cei rai, care se ating de mostenirea pe care am dat-o poporului Meu Israel: Iata, ii voi smulge din tara lor, si voi smulge casa lui Iuda din mijlocul lor.

Vecinii mei cei rai. Edomitii, moabitii, amalecitii, filistenii si alte neamuri inconjuratoare care s-au bucurat de caderea lui Iuda si l-au atacat cand era slab (vezi 2Regi 24,1.2).

Ii voi smulge. In vremea robiei lor neamurile acestea pagane urmau sa sufere pedeapsa asemanatoare cu aceea a lui Iuda (vezi cap. 25,15-29).12:15 Dar dupa ce-i voi smulge, voi avea iarasi mila de ei, si-i voi aduce inapoi pe fiecare in mostenirea lui, si pe fiecare in tara lui.

Verset ce nu a fost comentat.

12:16 Si daca vor invata caile poporului Meu, daca vor jura pe Numele Meu, zicand: Viu este Domnul! cum au invatat pe poporul Meu sa jure pe Baal, atunci vor fi fericiti in mijlocul poporului Meu.

Vor pune Numele Meu. Daca un neam pagan avea sa se intoarca la Iehova, Dumnezeul lui Israel, neamul acela avea sa fie ,,asezat statornic in mijlocul” poporului Sau, adica sa fie considerat ca apartinand Domnului. Planul lui Dumnezeu era ca aceste neamuri sa se intoarca la El si sa fie adaugate la poporul Sau, Israel.12:17 Dar daca nu vor asculta nimic, voi nimici cu desavarsire pe un astfel de popor, il voi nimici si il voi pierde, zice Domnul.

Voi nimici. Sau ,,Smulge si nimici”. Atat neamurilor cat si fiecarui ins in parte le este dat un timp de proba, iar cand timpul acesta este trecut, neamul care nu se pocaieste va cadea sub mania lui Dumnezeu (vezi PK 364).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 5T 397

3 FE 348


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com

free counters

Locations of visitors to this page


If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: