English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Isaia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Isaia, 2


2:1 Prorocia lui Isaia, fiul lui Amot, asupra lui Iuda si asupra Ierusalimului.

Asupra lui Iuda si asupra Ierusalimului. Vezi comentariul la cap. 1,1.



2:2 Se va intampla in scurgerea vremurilor, ca muntele Casei Domnului va fi intemeiat ca cel mai inalt munte; se va inalta deasupra dealurilor, si toate neamurile se vor ingramadi spre el.

Se va intampla. Diverse interpretari au fost date soliei din v. 2-4: (1) ca ea se refera la un mileniu cand va fi pace pe pamant, cand iudeii vor fi readusi in patria lor stramoseasca si la starea lor anterioara de popor ales al lui Dumnezeu si vor carmui pamantul realizand convertirea lumii; (2) ca descrie o falsa redesteptare religioasa care va avea loc la finele istoriei pamantului, initiata de crestinismul apostat si menita sa converteasca lumea, asa cum se sugereaza in 1Tesaloniceni 5,1-5; Apocalips 13,11-17; etc. (3) ca descrie planul initial al lui Dumnezeu ca Israelul literal sa devina instrumentul Lui pentru mantuirea lumii, dar ca, datorita esecului si lepadarii lui Israel, prezicerea facuta aici va fi implinita de poporul ales al lui Dumnezeu de astazi prin vestirea soliei Evangheliei pana la cele mai indepartate margini ale pamantului.

Ca oricare alt pasaj al Scripturii, singura cale pentru a determina adevarata semnificatie a lui Isaia 2,2-4 si importanta lui pentru biserica de astazi este de a-l studia in contextul intregii Scripturi, in termenii a ceea ce Biblia insasi are de spus cu privire la respectivul subiect. Pentru o trecere in revista ingrijita a invataturii biblice legate de problemele fundamentale implicate in diferitele interpretari fanteziste, de intoarcerea evreilor in Palestina si de rolul lui Israel in planul divin, vezi p. 25-38. Pentru

comentariile lui Ellen G. White la pasajul paralel din Mica 4,1-3 ca una din numeroasele ,,lectii practice” care contin o ,,mare incurajare” pentru biserica actuala, vezi CT 455, 456.

Sa observam ca Mica 4,1-3 este cu totul identic, cuvant cu cuvant, cu Isaia 2,2-4. Un studiu al contextului din Mica se va dovedi util pentru clarificarea pasajului paralel din Isaia. Isaia si Mica au fost contemporani pentru o perioada.

In scurgerea vremurilor. [KJV: ,,In zilele de pe urma”]. Ebr ’acharith hayyamin. ’Acharith, ,,ultimul”, in general desemneaza sfarsitul perioadei de timp la care segandeste vorbitorul, indiferent daca este scurta sau lunga. ’Acharith mai este folosit pentru: (1) incheierea celor 430 de ani de salasluire (vezi comentariul la Geneza15,13.16) cand Israel va intra in posesia Canaanului (Geneza 49,1); (2) incheierea peregrinarii prin pustie (Deuteronom 8,16); (3) incheierea unui viitor timp de stramtorare si exil (Deuteronom 4,30; Osea 3,5); (4) incheierea unei perioade istorice (Deuteronom 31,29); (5) rezultatul final al unei actiuni oarecare (Proverbe 14,12; 23,32; Isaia 47,7);(6) “sfarsitul” unui an (Deuteronom 11,12); (7) incheierea unei perioade de incercare si proba din viata unui om (Iov 42,12). In profetia biblica el mai este folosit pentru: (1)sfarsitul puterii Greciei (Daniel 8,23); (2) incheierea celor 1260 si 2300 de zile (Daniel 10,14; 8,19); (3) strangerea neamurilor la sfarsitul veacului (Isaia 2,2; Mica 4,1); (4)batalia lui Gog si Magog imediat inainte de asezarea imparatiei mesianice (Ezechiel 38,6.7.16); (5) ziua cea mare a judecatii finale (Ieremia 23,20; 30,24); (6) ,,sfarsitul” final al celor rai (Psalmi 37,38).

’Acharith este de obicei tradus in LXX prin eschatos, ,,ultimul”, ,,sfarsit”. Este opusul lui re’shith, ,,inceput” (vezi comentariul la Geneza 1,1), asa cum reiese din Isaia 41,22; 46,10, unde ,,mai inainte” si ,,inceput” se afla in contrast cu ,,finalul” si ,,sfarsitul” [KJV].

Folosirea biblica a lui ’acharith evidentiaza ca in fiecare caz contextul trebuie sa fie acela care sa determine cat de departe in viitor este acest ,,final”. Contextul lui ,,inzilele de pe urma” [KJV] din Isaia 2,2 se refera la manifestarea ,,maretiei” lui Dumnezeu (v. 10), la ,,ziua aceea” in care ,,numai Domnul va fi inaltat” (v. 11, 17), la ,,ziuaDomnului” (v. 12), la timpul ,,cand Se va scula sa ingrozeasca pamantul” (v. 19). Compara Isaia 2,10-21 cu Apocalips 6,14-17. Contextul pasajului paralel din Mica 4,1-4face referire la vremea cand ,,Domnul va imparati peste ei, pe muntele Sionului, de acum si pana-n veac” (v. 7) si se refera la vremea cand Sionului i se va reda ,,vechea stapanire” (v. 8) iesind din captivitatea babiloniana (v. 10). Astfel ,,zilele de pe urma” din Isaia 2,2 sunt imediat inaintea asezarii imparatiei mesianice.

Conform principiilor de interpretare expuse la p. 29, 30, era mesianica, in planul initial al lui Dumnezeu pentru Israel, ar fi trebuit sa vina ca un apogeu al perioadei derestaurare de dupa captivitatea babiloniana (vezi PK 703, 704). Insa Israel nu a reusit sa indeplineasca conditiile pe temeiul carora Dumnezeu ar fi putut implini numeroaselefagaduinte de glorie nationala si stapanire universala pentru Israel si, ca urmare, prezicerea din Isaia 2,1-4 nu s-a implinit niciodata fata de Israelul literal.

Muntele Casei Domnului. In LXX la Isaia 2,2 scrie: ,,muntele Domnului si casa lui Dumnezeu”. ,,Casa Domnului” este denumirea obisnuita in Vechiul Testament pentru Templu (1Regi 8,63), care era asezat pe Muntele Moria (vezi comentariul la 2Cronici 3,1; comp. Ieremia 26,18; Mica 3,12). Acesta, ,,locul” pe care Domnul l-a ales ca un centru de inchinare inaintea Sa (Deuteronom 12,5; 6,14; 16,16), a devenit centrul si simbolul Iudaismului (1Regi 8,29 etc.) Sistemul religios iudaic era atat de stranslegat de Templu si slujbele lui incat pustiirea celui din urma in 586 i.Hr. si iarasi in 70 d.Hr., au facut sistemul in cea mai mare parte nefunctional. Cand Ieremia a prezisdaramarea Templului conducatorii religiosi ai natiunii au cerut cu strigate moartea lui (vezi Ieremia 26,1-9). Acuzatia eronata ca Isus ar fi spus ca va distruge Templul a fostcea mai grava acuzatie pe care martorii mincinosi o puteau fabrica impotriva Sa (Marcu 14,58; 15,29; comp. Ioan 2,19). Curtile interioare ale Templului erau singurele locuridin Ierusalim de la care neamurile erau excluse sub pedeapsa cu moartea (vezi Fapte 21,28-31).

Astfel, a spune ca ,,muntele Casei Domnului” va fi inaltat ,,ca cel mai inalt munte” era acelasi lucru cu a spune ca Dumnezeul lui Israel va fi onorat mai presus de altereligii sau alti zei. In ce priveste cuvantul ,,munte” ca un simbol al puterii si astfel al puterii nationale, vezi Isaia 2,14; Ieremia 51,25; Ezechiel 6,2.3; 36,1.4; Zaharia 4,7; Apocalips 17,9.10. Daniel se refera la imparatia lui Dumnezeu ca devenind ,,un munte mare” care ,,a umplut intreg pamantul” (Daniel 2,35). Pentru alte ilustratii ale venirii neamurilor la ,,muntele cel sfant” al lui Dumnezeu, vezi si Isaia 11,1.10; 56,6-8.

Cel mai inalt munte. Ebr. Bero’sh heharim poate fi tradus si ,,pe varful muntilor”, ,,pe cel mai de seama dintre munti”, sau ,,ca cel mai de seama dintre munti”. In orice caz semnificatia este acelasi. Daca, ,,muntele Casei Domnului” este o expresie figurata pentru religia lui Israel, atunci ,,muntii” trebuie sa fie alte religii ale lumii. Fiind deaproape identificat cu iudaismul ca o credinta religioasa, Israel ca natiune va fi, ca urmare, ,,asezata” deasupra altor natiuni ale pamantului (vezi p.27.28; PP 313).

Toate neamurile se vor ingramadi spre el. Potrivit planului initial al lui Dumnezeu pentru Israel ca instrument ales de El pentru realizarea mantuirii lumii, urma sa vina vremea ca natiunile pamantului sa recunoasca superioritatea si statutul conducator al lui Israel ca natiune (p. 28-30). Tabloul maret al inaltarii lui Israel ca natiune este repetatdeseori in scrierile profetilor Vechiul Testament, in special in soliile profetice ale lui Isaia (PK 367, 368). El vorbeste despre neamuri ca alergand la Israel din cauzaDomnului Dumnezeului lor (cap. 55,5), despre popoare ca venind de departe (cap. 45,14; 49,6-8.12.18.22) pentru a se alipi de Israel (cap. 41,1) si de Domnul (cap. 56,6),despre Dumnezeu conducandu-le personal la ,,muntele Sau cel sfant”, care, ca urmare, avea sa ajunga ,,o casa de rugaciune pentru toate popoarele” (cap. 56,7.8), si despreneamuri ca aducandu-si bogatia la Ierusalim (cap. 60,3-11). Ieremia mentioneaza toate natiunile pagane venind ,,de la marginile pamantului” (Ieremia 16,19) si strangandu-se,,la Ierusalim, in Numele Domnului” (Ieremia 3,17). Zaharia vedea mai dinainte vremea cand ,,multe neamuri se vor alipi de Domnul” si vor fi poporul Lui (Zaharia 2,11), si ,,multe popoare si multe neamuri” vor veni ,,sa caute pe Domnul ostirilor la Ierusalim” (Zaharia 8,21.28; comp. Zaharia 14,10). Astfel, cu timpul, imparatia lui Israel urma sa cuprinda intregul pamant (COL 290; Zaharia 9,9.10). Neamurile care ar fi refuzat sa conlucreze cu planul lui Dumnezeu si sa se uneasca cu Israel urmau sa ,,piara” (Isaia60,12; 54,3) si sa fie ,,expropriate” (COL 290). Acest tablou maret al triumfului final al adevarului nu s-a implinit niciodata cu Israelul literal, dar se va implini cu Israelulspiritual. Isaia 2,1-5 devine astfel un tablou al triumfului maret al Evangheliei pin instrumentul ales al lui Dumnezeu din zilele noastre, biserica Sa (vezi comentariul laApocalips 18,1; vezi si p. 35, 36).



2:3 Popoarele se vor duce cu gramada la el, si vor zice: Veniti, sa ne suim la muntele Domnului, la Casa Dumnezeului lui Iacov, ca sa ne invete caile Lui, si sa umblam pe cararile Lui. Caci din Sion va iesi Legea, si din Ierusalim cuvantul Domnului.

Popoarele se vor duce cu gramada la el si vor zice. Aici, ca si in afirmatia din v. 2 cu privire la ,,toate neamurile” care vor curge cu gramada la Ierusalim, profetii Vechiului Testament prezinta in mod repetat – uneori in cuvinte identice – ceea ce ,,multi oameni se vor duce sa spuna”. Recunoscand evidenta superioritate a lui Israel ca natiune (Deuteronom 4,6.7; 28,10; Isaia 61,9.10; 62,1.2; Ieremia 33,9; Maleahi 3,12) si admitand ca parintii lor ,,n-au mostenit decat minciuna” (Ieremia 16,19), natiunile pagane vor zice unele catre altele: ,,Haidem sa ne rugam Domnului si sa cautam pe Domnul” (Zaharia 8,21.22) si lui Israel: ,,Vrem sa mergem cu voi; caci am auzit ca Dumnezeu este cu voi!” (Zaharia 8,23). Aceasta fagaduinta de strangere a neamurilor pentru a se inchina adevaratului Dumnezeu nu s-a implinit niciodata fata de Israelul literal, datorita esecului lor de a indeplini conditiile cerute, dar va fi implinita, in mod spiritual, fata de poporul lui Dumnezeu din generatia aceasta (vezi p. 32, 35)

Veniti, sa ne suim. Daca Israel ar fi fost credincios fata de Dumnezeu, cuvintele acestea ar fi fost pe buzele neamurilor atunci cand alte natiuni ar fi realizat oportunitatea de a-L onora pe adevaratul Dumnezeu. Comparati cuvintele din Zaharia 8,21.23: ,,Haidem sa ne rugam Domnului si sa cautam pe Domnul… Vrem sa mergem cu voi; caci am auzit ca Dumnezeu este cu voi”.

Muntele Domnului. Acelasi ca ,,muntele Casei Domnului” din v. 2. Propunerea aceasta este un alt fel de a spune: ,,Sa mergem la Ierusalim”. Sulul 1QIsa (vezi Vol. I, p. 31; Vol. IV, p. 86-88) omite ,,la muntele Domnului”.

Casa. Adica, Templul din Ierusalim (vezi comentariul la v. 2).

Dumnezeul lui Iacov. Echivalent cu ,,Dumnezeul lui Israel”. Israel era numele de legamant al lui Iacov (vezi comentariul la Geneza 32,28). Faptul ca neamurile nu spun doar ,,Sa mergem la Ierusalim”, ci ,,Sa ne suim la muntele Domnului, la Casa Dumnezeului lui Iacov” arata o adevarata intelegere a faptului ca maretia lui Israel se datoreaza conlucrarii poporului cu planul divin si ca ei se inchina adevaratului Dumnezeu.

Sa ne invete caile Lui. In cap. 55,5 Isaia vorbeste despre neamuri grabindu-se spre Ierusalim ,,pentru Domnul Dumnezeul tau”. Cand ei ,,se vor lipi de Domnul ca sa-I slujeasca si sa iubeasca Numele Domnului” (cap. 56,6-8), Templul urma sa devina in mod literal ,,o casa de rugaciune pentru toate popoarele”. Vezi p. 28-30.

Sa umblam pe cararile Lui. Din toate natiunile urmau sa vina oameni pentru a-si uni interesele cu acelea ale lui Israel, zicand: ,,Vrem sa mergem cu voi, caci am auzit ca Dumnezeu este cu voi!” (Zaharia 8,23). In cele din urma chiar ceea ce va mai ramane din toate popoarele de pe pamant vor fi ,,pentru Dumnezeul nostru” (cap. 9,7) si toate natiunile ,,se vor sui in fiecare an sa se inchine inainte Imparatului, Domnul ostirilor” (cap. 14,16). Starea aceasta de lucruri urma sa fie instaurata dupa ce ,,toate neamurile venite impotriva Ierusalimului” (v. 16) vor fi suferit pedeapsa divina (v. 12, 13, 19), iar ,,Domnul va fi imparat peste tot pamantul” (v. 9). Vezi Ezechiel 38,8.16.18.20-23; 39,1-3; Zaharia 12,2.3.8.9; 14,1-3.

Din Sion. Ierusalimul urma sa se infatiseze ,,in slava prosperitatii, imparateasa tuturor imparatiilor” si sa fie ,,intemeiat ca marea metropola a pamantului” (DA 577). Atat Templul (PK 46) cat si cetatea ,,ar fi ramas vesnic in picioare” (GC 19). Natiunile pamantului i-ar fi onorat pe iudei si i-ar fi recunoscut ca administratori si interpreti ai legii divine pentru toti oamenii (Deuteronom 4,7-8; Romani 3,1.2). Principiile descoperite prin Israel ar fi devenit ,,mijloacele de refacere a chipului moral al lui Dumnezeu in om”(COL 286). Iar ,,pe masura ce numarul Israelitilor ar fi crescut, ei urmau sa-si intinda hotarele, pana cand imparatia lor avea sa cuprinda lumea” (COL 290).



2:4 El va fi Judecatorul neamurilor, El va hotari intre un mare numar de popoare; asa incat din sabiile lor isi vor fauri fiare de plug, si din sulitele lor cosoare: nici un popor nu va mai scoate sabia impotriva altuia, si nu vor mai invata razboiul.

El va fi Judecatorul. Nu toate popoarele pamantului aveau sa asculte ,,cuvantul Domnului” din Ierusalim (v. 3). Aceia care ar fi refuzat sa se supuna autoritatii lui Dumnezeu, exercitata prin iudei ca popor ales al Sau, aveau sa se alieze pentru a obtine prin forta armelor ceea ce nu erau dispusi sa castige prin aducerea caracterelor lor in armonie cu legea lui Dumnezeu (Ieremia 25,32; Ezechiel 38,8-12; Ioel 3,1.12; Zaharia 12,2-9; 14,2). Ajungand la Ierusalim si asediindu-l, ei aveau sa descopere cu uimire ca intrasera in conflict cu Dumnezeul cerului (Ieremia 25,31-33) si ca El ii va judeca (Ioel 3,9-17) si ii va nimici acolo (Isaia 34,1-8; 60,12; 63,1-6; 66,15-18). Cand paganii se vor fi adunat in apropierea vaii lui Iosafat (Ioel 3,2.12), asezata imediat spre rasarit de Ierusalim, Dumnezeu ,,va sedea sa judece toate neamurile de primprejur.” (Ioel 3,12). Cuvantul Yehoshaphat (Iosafat) inseamna literal: ,,Iehova va judeca”.

Va hotari intr-un mare numar de popoare. [KJV: ,,Va mustra multe popoare”]. ,,Toate neamurile pamantului” sunt stranse impreuna impotriva Ierusalimului (Zaharia 12,3), dar Dumnezeu ,,va ocroti pe locuitorii Ierusalimului” (Zaharia 12,8) si va nimici ,,toate neamurile care vor veni impotriva Ierusalimului” (Zaharia 12,9). Evenimentele descrise aici nu s-au implinit niciodata pentru Israelul literal, datorita faptului ca natiunea nu a reusit sa indeplineasca misiunea incredintata. Totusi, asa cum aratata Ioan descoperitorul (Apocalips 20,7-15), profetia aceasta va cunoaste un grad de implinire atunci cand, la sfarsitul mileniului, Satana amageste ,,neamurile… pamantului, pe Gog si pe Magog, ca sa-i adune pentru razboi” (v. 8) si sa impresoare ,,tabara sfintilor” (v. 9). Nelegiuitii ,,stau in picioare inaintea lui Dumnezeu” si sunt ,,judecati dupa cele ce erau scrise in cartile acelea” (v. 11,12), ,,fiecare ... dupa faptele lui” (v. 13). Popoarele pamantului vor ,,cunoaste” toate ca Domnul este Dumnezeu (Ezechiel 38,23). Compara cu Zaharia 12,4; Apocalips 19,19-21.

Fiare de plug. Ebr. ’ittim, un fel de instrumente agricole, probabil ,,fiare de plug” sau ,,sape”. In akkadiana cuvantul inseamna ,,grindeiul plugului”. Contrastul este clar – uneltele de razboi sunt transformate in unelte pasnice. Dupa ce vrajmasii lui Israel ar fi fost biruiti, cei ramasi (vezi Zaharia 14,16) urmau sa transforme armele lor de razboi din nou inapoi in unelte pasnice. Acesta era planul lui Dumnezeu, care niciodata nu s-a realizat pentru Israelul literal.

Nici un popor. Dupa ce vrajmasii lui Israel vor fi fost lichidati, neamurile ramase se vor supune de buna voie conducerii lui Israel. De pe zidurile Ierusalimului ,,porumbelul pacii” se duce ,,la toate neamurile” (DA 577). Ierusalimul ,,va fi locuit in siguranta” [KJV]. ,,Nu vor mai fi trece strainii prin el” (Ioel 3,17.18). Cetatea este acum credincioasa numelui sau: o ,,posesiune a pacii”, sau ,,temelie a pacii”. Iarasi, planul original al lui Dumnezeu pentru Israel n-a ajuns sa se implineasca din cauza apostaziei.

Nu vor mai invata razboiul. Compara Osea 2,18; Psalmi 46,9. Aceia care cred ca o intoarcere literala a evreilor in Palestina prevesteste restaurarea lor in cadrul legamantului din timpurile Vechiului Testament interpreteaza Isaia 2,1-4 si pasajul paralel din Mica (cap. 4,1-3) ca o prezicere a pacii mileniale, Iudeii stapanind lumea si convertind-o la Dumnezeu. Fireste ca o astfel de interpretare nu are nici o baza biblica (vezi p. 25, 37). Intr-o incercare de a combate aceasta invatatura nebiblica unii au incercat sa explice aceste versete din Isaia ca referindu-se la o falsa redesteptare religioasa. Aceasta sugestie ar trebui examinata prin compararea pasajului din Isaia cu pasaje similare din Vechiul Testament. Asa cum este aratat la p. 25-38, Scripturile aplica in mod consecvent tabloul prezentat aici la planul care ar fi triumfat daca Israel ar fi fost credincios lui Dumnezeu, adica, la strangerea neamurilor. Dar necredinciosia Israelului literal a facut imposibila realizarea acestui obiectiv. De aceea, implinirea va avea loc pentru Israelul spiritual, in proclamarea finala a Evangheliei la toate neamurile pamantului (Apocalips 14,9-11; 18,1-4; vezi p. 35, 36).

1. 1. In CT 454, 455 se citeaza o parte din pasajul paralel din Mica 4,1-4, impreuna cu Isaia 54,11-14 si Ieremia 31,33.34, ca una din multele ,,lectii practice din cuvantul lui Dumnezeu, lectii pe care Hristos ar vrea ca invatatorii si parintii sa le prezinte copiilor in scoala si in camin”, si ca unul din pasajele din Scriptura care ,,contin o mare incurajare” si ,,sunt un tezaur de perle pretioase” (CT 456). Daca Isaia 2,1-4 si Mica 4,1-3 constituie o lectie practica de ,,mare incurajare” pentru poporul lui Dumnezeu de azi, este imposibil ca ele sa descrie o falsa redesteptare religioasa. Totusi, atunci cand cuvintele lui Isaia si Mica sunt privite in cadrul si contextul altor pasaje vechi-testamentare comparabile, semnificatia lor ajunge in prim plan. Observati urmatoarele:

2. 2. Isaia afirma in mod specific ca solia din v. 2-5 priveste ,,Iuda si Ierusalimul” (Isaia 2,1; comp. Mica 4,2), poporul ales al lui Dumnezeu. De-a lungul Vechiului Testament ,,Iuda si Ierusalimul” sunt totdeauna poporul lui Dumnezeu, oricat de lipsuri si nedesavarsiri ar avea, iar Dumnezeu ii recunoaste ca atare (vezi Numeri 23,21). Aceia pe care Dumnezeu nu-i recunoaste ca popor al Lui nu sunt niciodata numiti ,,Iuda si Ierusalim”. El niciodata nu se adreseaza Babilonului, Egiptului sau Edomului cu numele de ,,Iuda si Ierusalim”. Observati totodata si apelul la ,,casa lui Iacov” din v. 5. Perspectiva glorioasa a rezultatelor credinciosiei fata de Dumnezeu ar fi trebuit sa se dovedeasca un puternic stimulent pentru ca Israel sa ,,umble in lumina Domnului” (vezi CT 455,456).

3. Cuvintele ,,popoarele se vor duce cu gramada si vor zice” (v. 3) sunt uneori evidentiate ca

o dovada ca ceea ce spun ele se afla in opozitie cu ceea ce spune Domnul. Totusi, sa observam ca ceea ce se spune aici ca zic ,,popoarele” este in armonie deplina cu voia lui Dumnezeu asa cum este descoperita in alta parte in Cuvantul Sau, si se potriveste extrem de bine pe buzele acelora care Il iubesc pe Domnul cu sinceritate. Mai mult, exact aceleasi ganduri, adesea in cuvinte identice, sunt asezate pe buzele celor convertiti la iudaism dintre neamuri mentionati de-a lungul Vechiul Testament. Vedeti, de pilda, Zaharia 8,21-23: ,,Haidem sa ne rugam Domnului si sa cautam pe Domnul ostirilor… Si multe popoare si multe neamuri vor veni astfel sa caute pe Domnul ostirilor la Ierusalim si sa se roage Domnului. Asa vorbeste Domnul ostirilor: ‚In zilele acelea, zece oameni din toate limbile neamurilor vor apuca pe un Iudeu de poala hainei si-i vor zice: Vrem sa mergem cu voi; caci am auzit ca Dumnezeu este cu voi!’”. Aici ,,oamenii” dintre ,,neamuri” spun acelasi lucru ca in Isaia 2,3, iar Dumnezeu confirma spusele lor ca reprezentand strangerea neamurilor la Israel. Ar fi greu sa constrangi cuvintele din Isaia 2,2-4 sa reprezinte o falsa redesteptare, iar pe acelea din Zaharia 8,21-23 sa reprezinte o autentica redesteptare. Vezi si Deuteronom 4,6.7; Isaia 45,14; 49,6.12.18.22; 55,5; 56,6-8; 61,3-11; Ieremia 3,17; 16,19; Zaharia 2,11; 14,16; Maleahi 3,12.

4. Cuvintele din Isaia 2,2 reprezinta cuvantul Domnului, nu cuvantul ,,multor popoare” (v. 3). Dumnezeu Insusi este Cel care afirma in v. 2 adevarul ca ,,toate neamurile” ,,se vor ingramadi” la ,,muntele Casei Domnului”. A reprezenta ca o falsa redesteptare religioasa un lucru pe care Dumnezeu il cere, inseamna a tagadui ca Dumnezeu stia despre ce vorbeste. In v. 2, Dumnezeu spune ca ,,toate neamurile” ,,se vor ingramadi” la ,,muntele Casei Domnului”, iar in v. 3 ,,multe popoare” vor zice: ,,Veniti sa ne suim la Muntele Domnului”. Ele sunt evident in armonie, si nu in opozitie cu Dumnezeu.

1. 5. Daca cuvintele pe care popoarele le spun in v. 3 reprezinta o falsa redesteptare religioasa, s-ar parea ca exprimarile similare de-a lungul Vechiului Testament trebuie sa fie intelese la fel.

2. 6. A echivala cuvintele din Isaia 2,3 cu strigatul de ,,pace si liniste” din 1Tesaloniceni 5,3 inseamna a trece cu vederea insemnatatea unor pasaje din Vechiul Testament precum Psalmi 46,9; Osea 2,18. Fagaduinta adaugata din Mica 4,4 rostita de gura Domnului impreuna cu contextul (v. 58), arata clar ca aceste cuvinte se refera la pacea eterna a imparatiei mesianice (vezi Isaia 32,15-18)

Ca va fi o mare falsa redesteptare religioasa in zilele de pe urma este clar aratat de Inspiratie. Dar ca Isaia nu vorbeste aici despre asta pare sa fie indicat de urmatoarele dovezi cu privire la aceasta falsa redesteptare.

Hristos a prezis ca solia slujitorilor falsei redesteptari religioase va fi de asa natura incat ,,sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi” (Matei 24,23-27). ,,Atat de mult se va asemana contrafacerea cu adevarul”, ni se spune ,,incat va fi cu neputinta sa facem deosebire intre ele decat prin Sfintele Scripturi” (GC 593). Cand vine momentul acesta, numai o dragoste de adevar autentica si o extrem de sarguincioasa luare aminte la indrumarile date prin Biblie si Spiritul profetiei ne va feri de amagirile vrajmasului, de duhurile amagitoare si de invataturile demonilor (Osea 4,6; 2Tesaloniceni 2,9-12; 6T 401; 8T 298; TM 475).

In afara acelora care detin cunoasterea si dragostea adevarului, intreaga lume va fi dusa in ratacire de aceste amagiri (vezi Apocalips 13,13-15; GC 562). Cand bisericile numite crestine se unesc, conducatorii religiosi populari vor vedea in aceasta unire o miscare mareata pentru evanghelizarea lumii; de fapt, ei afirma cu hotarare ca toata lumea va fi convertita (GC 588, 589; EW 261; comp. 282). Aceasta falsa redesteptare preceda de aproape proclamarea ultimei mari solii de har si avertizare a lui Dumnezeu, infatisata in Apocalips 18,1-4 si este o incercare de a-i impiedica pe oameni sa primeasca acea solie (GC 464). Acesta este strigatul de ,,pace si liniste”, prin intermediul caruia Satana ii va potoli pe oameni cu un fals sentiment de siguranta, din care ei nu se vor mai trezi pana cand va fi prea tarziu (1Tesaloniceni 5,1-5; comp. Ieremia 6,14; 8,11; EW 282; PP 104; GC 562; COL 411; 5T 715). In aceasta mareata falsa miscare religioasa se vor uni toti aceia care au o forma a de evlavie, dar ii tagaduiesc puterea (2Timotei 3,1.5)

Intrucat falsa redesteptare va semana indeaproape cu cea adevarata descrierile biblice ale celei adevarate fireste ca o vor descrie intr-o oarecare masura si pe cea falsa. Astfel, in pasaje ale Scripturii precum Apocalips 14,6-11; 18,1-4 si altele, pe care Inspiratia le arata in mod clar ca descriind adevarata redesteptare a evlaviei care va constitui lucrarea de incheiere a Evangheliei, este posibil, fara indoiala, sa gasim aspecte pe care Satana se va stradui sa le contrafaca. Gasim ca este potrivit si bine ca noi sa studiem tot ceea ce Inspiratia a descoperit cu privire la aceste lucruri intr-o stradanie serioasa de a fi pregatiti pentru mare criza care se afla inaintea bisericii.

La combaterea falselor pretentii si exegezei gresite defectuoase ale Sionismului si ale altor miscari care incurca si aplica gresit profetia Vechiului Testament interpretand-o intr-o maniera fantezista ,,noi nu ar trebui sa ne ingaduim niciodata sa folosim argumente care nu sunt cu totul sanatoase… Ar trebui sa prezentam argumente temeinice, care nu numai ca ii vor aduce la tacere pe adversarii nostri, ci vor purta si cea mai indeaproape si mai critica cercetare” (5T 708). Cu privire la falsa redesteptare religioasa, Inspiratia ne-a oferit o bogatie de informatii, iar atunci cand ne ocupam de acest important subiect, ne putem baza pe diversele pasaje ale Scripturii care prevestesc cu claritate o astfel de miscare. In aceasta, ca si in tot studiul si in toata interpretarea Scripturii, in special a soliilor profetilor Vechiului Testament, ar fi bine sa aderam indeaproape la principiile expuse la p. 25-38.



2:5 Veniti, casa a lui Iacov, sa umblam in lumina Domnului!

Casa lui Iacov. La momentul la care profetul Isaia purta aceasta solie, regatul de nord, cele zece semintii, nu mersesera inca in captivitate. Desi soliile lui Isaia erau adresate in primul rand poporului lui Iuda si Ierusalimului (vezi comentariul la cap. 1,1), apelul sau de a ,,umbla in lumina Domnului” este aici extins catre toate cele douasprezece semintii. Desi apostazia regatului de nord umpluse paharul, indurarea divina inca il chema pe Israel sa se intoarca la Dumnezeu inainte ca sa treaca ziua mantuirii.

Sa umblam. Perspectiva mareata pregatita pentru Israel, infatisata in v. 1-4, l-a inspirat pe profet sa faca un apel miscator la umblare ,,in lumina Domnului”. Acela care a prins perspectiva a ceea ce Dumnezeu are pregatit pentru aceia care Il iubesc si Ii slujesc, nu mai pot fi multumiti cu realizari comune.

Supunerea fata de datoria cunoscuta este singura dovada valabila a sinceritatii unei acceptari marturisite a ofertei de indurare a lui Dumnezeu. Intr-adevar, o marturisire de credinta neinsotita de faptele ascultarii este declarata ,,moarta” (Iacov 2,26). Aceia care aud cuvantul lui Dumnezeu, insa neglijeaza sa-l implineasca, sunt asemanati cu un om care isi zideste casa pe nisipuri miscatoare.

Lumina Domnului. Adica, lumina adevarului pe care Domnul a trimis-o in mod indurator prin slujitorii Sai, profetii. In zilele lui Isaia aceasta era lumina mantuirii prin Mesia fagaduit, care, la venirea Lui, S-a declarat ,,lumina lumii” (vezi comentariu la Ioan 8,12). El era ,,adevarata lumina”, ,,lumina oamenilor” (Ioan 1,9.4). Comparati apelul fierbinte al Domnului nostru catre conducatorii lui Israel din vremea Lui de a umbla in lumina cata vreme lumina mai era inca in mijlocul lor (Ioan 12,35.36; comp. Ioan 1,9-12)



2:6 Caci ai parasit pe poporul Tau, pe casa lui Iacov, pentru ca sunt plini de idolii Rasaritului, si dedati la vrajitorie ca Filistenii, si se unesc cu fiii strainilor.

Ai parasit pe poporul Tau. In loc de a fi intr-o stare de a constientiza destinul glorios pe care Dumnezeu il avea pregatit pentru ei, ei de fapt apostaziasera. Ei nu mai erau sinceri, credinciosi si ascultatori fata de Domnul, ci lepadati si parasiti din cauza nelegiuirilor lor grosolane. Dumnezeu nu este nici cu ei, nici pentru ei, ci impotriva lor, pentru ca s-au intors impotriva Sa. Aceasta era realitatea dezolanta, un contrast inspaimantator fata de perspectiva mareata pe care Isaia tocmai o amintise. Versetele 6-9 descriu starea de fapt a lui Israel in prezent, in timp ce v. 10-22 zugravesc rezultatul inevitabil – experienta lor in timpul ,,zilei Domnului” (v. 12). Datorita apostaziei lui Israel, ziua aceea va aduce intuneric si groaza pentru ,,casa lui Iacov”, pretinsul popor al lui Dumnezeu, la fel ca si pentru restul lumii.

Sunt plini [de la rasarit KJV]. La rasaritul Palestinei era Babilonia vestita pentru astrologii, ghicitorii si vrajitorii ei. (Daniel 2,2.27; 4,7; 5,7.11). Din cauza ca Israel parasise pe Domnul si se intorsese catre religiile false al Rasaritului, ei pierdusera favoarea Lui.

Ca Filistenii. Locuitorii Palestinei fusesera alungati dinaintea lui Israel din cauza numeroaselor lor uraciuni, pentru ca ascultasera ,,de cei ce citesc in stele si de ghicitori” (Deuteronom 18,10-14). Ca si babilonienii, filistenii isi aveau preotii si ghicitorii lor oculti (1Samuel 6,2), iar acum pretinsul popor al lui Dumnezeu le urma exemplul. In loc sa mearga la Dumnezeu pentru lumina, ei se duceau la conducatori care erau in alianta cu domnul intunericului.

Se unesc [KJV: ,,Se multumesc”]. Textul ebraic este aici nesigur. Unii au sugerat expresia: ,,ei dau mainile cu”. In orice caz, intelesul este acelasi – Israel facuse intelegere cu strainii, ,,dand mainile” cu ei in sensul ca facusera intelegeri cu ei si se angajasera intr-o cauza comuna. Israel nu mai era un popor despartit si deosebit; ei erau una cu lumea din jurul lor in politica, comert, religie si nelegiuiri. Vezi 2Corinteni 6,14.

2:7 Tara lor este plina de argint si de aur, si comorile lor n-au sfarsit; tara este plina de cai, si carele lor sunt fara numar.

Argint si aur. Iuda ajunsese un popor comercial, iar marele lor interes in viata era castigul material. Ei erau bogati in argint si aur, dar erau saraci in dreptate si credinta. Domnia lui Ozia fusese lunga si prospera. Ei avusesera succes impotriva Filistenilor si Arabilor si primisera tribut de la Amoniti (2Cronici 26,7.8). O data cu prosperitatea a venit luxul si decaderea morala. O idee cu privire la masura bogatiei lui Iuda pe vremea lui Isaia se poate obtine din tributul pe care Sanherib pretinde ca-l primise de la Ezechia, care cuprindea 30 de talanti de aur (peste 2,4 tone, sau peste doua tone metrice; vezi Vol. I, p. 164), 800 de talanti de argint (peste 30 de tone, sau peste 27 de tone metrice), pietre pretioase si multe alte feluri de bogatii.

Cai. Prin Moise, Domnul daduse indrumari lui Israel ,,sa n-aiba multi cai” (Deuteronom 17,16), iar prin Samuel El aratase ca punerea unui rege va aduce atat cai cat si care (1Samuel 8,11.12). Solomon avea multi cai si multe care (1Regi 10,25-29), iar Ozia fara indoiala i-a urmat pilda in privinta aceasta. In timpurile Vechiului Testament caii erau folositi mai ales in razboi. Inmultirea cailor si a carelor ar fi abatut privirea poporului de la increderea in Dumnezeu la increderea in lucrurile materiale. Mica 5,10.12.13 declara ca Domnul ca razbunare va nimici caii si carele, impreuna cu idolii, vrajitorii si ghicitorii.



2:8 Dar tara lor este plina si de idoli, caci se inchina inaintea lucrarii mainilor lor, inaintea lucrurilor facute de degetele lor.

Plina si de idoli. Domnia lui Ahaz a fost caracterizata printr-un mare declin moral cu prilejul caruia atat regele cat si poporul L-au parasit pe adevaratul Dumnezeu si s-au intors la inchinarea idolilor. I-au fost facute chipuri lui Baal (vezi Vol. I, p. 173), au fost aduse jertfe umane zeitatilor pagane, au fost ridicate altare prin tot Ierusalimul, au fost dedicate inaltimi in toata tara pentru arderea de tamaie idolilor, iar un altar pagan a fost inaltat in curtea Templului, acolo unde statuse altarul de arama al lui Solomon (2Cronici 28,2-4.23-25; 2Regi 16,10-14).



2:9 De aceea cei mici vor fi coborati, si cei mari vor fi smeriti: nu-i vei ierta.

Cei mici vor fi scoborati. Cuvintele ,,mici” si ,,mari” stau pentru termenii ebraici ’adam, ,,om”, ca fiinta umana si ish, ,,barbat”, ca deosebit de femeie. Era socotit ca e mai onorabil a fi un ,,barbat”, ish, decat doar o fiinta umana, adam, asa cum lamureste expresia ebraica din Psalmi 49,2. Sensul aici este ca oamenii vor fi smeriti si scoborati inaintea Domnului. Ei nu se smeresc acum – sunt mandri si plini de fala – dar vor fi smeriti la venirea Domnului (vezi Isaia 2,12-13).

Nu-i vei ierta. Cand vine ,,ziua Domnului” (v. 12), pacatosii vor fi trecut de vremea cercetarii lor si vor fi dincolo de posibilitatea de pocainta (vezi Osea 13,14; comp. Evrei 9,28). Domnul nu-i poate ierta pentru ca ei nu doresc iertarea.



2:10 Intra in stanci, si ascunde-te in tarana, de frica Domnului si de stralucirea maretiei Lui!

Intra in stanci. In Palestina erau multe pesteri si caverne, constituind adaposturi naturale in vremuri de primejdie (vezi Judecatori 6,2; 15,8; 1Samuel 13,6; 14,11; 24,3; 1Regi 18,4). In ziua cea mare a Domnului, oamenii vor alerga cuprinsi de groaza la orice loc de refugiu disponibil, cautand sa se adaposteasca de calamitatile care se vor abate asupra pamantului (vezi Apocalips 6,15). In sulul 1QIsa, ultima parte din Isaia 2,9 si intreg v. 10 lipsesc.



2:11 Omul va trebui sa-si plece in jos privirea semeata si ingamfarea lui va fi smerita: numai Domnul va fi inaltat in ziua aceea.

Privirea semeata. Oamenii s-au falit ridicandu-se impotriva Dumnezeului cerului. Ei au inaltat propriile lor pareri mai presus de legile lui Dumnezeu. In ziua cea mare a cercetarii acesti oameni mandri si dispretuitori vor fi smeriti inaintea Domnului cerului (vezi cap. 13,11).

Numai Domnul. Compara cu Psalmi 46,10. Cand Domnul Dumnezeu vine cu putere si slava toata suflarea va fi ca iarba inaintea Lui. Domnul va fi atunci recunoscut in toata maretia si slava Sa drept ceea ce este de fapt, Creatorul si Sustinatorul nu numai al acestui pamant, ci al universului. El sta pe tronul slavei Sale, Judecator al tuturor popoarelor pamantului si Carmuitor al universului.

Ziua aceea. ,,Ziua aceea” este ,,ziua Domnului” (v. 12), cand Isus revine pentru a domni, salvandu-Si poporul si nimicindu-i pe nelegiuiti (cap. 13,9; 34,8).



2:12 Caci este o zi a Domnului ostirilor impotriva oricarui om mandru si trufas, impotriva oricui se inalta, ca sa fie plecat:

Ziua Domnului. ,,Ziua Domnului” este ziua maniei Domnului asupra popoarelor si lumii. Cand

o natiune merge atat de departe in nelegiuire incat soarta ei este pecetluita, iar judecata finala pronuntata impotriva ei de Domnul, aceasta este ,,ziua Domnului” pentru poporul respectiv. Aceste zile ale Domnului localizate, individuale pentru Israel (Amos 5,18), Iuda si Ierusalim (Plangeri 2,22; Ezechiel 13,5; Tefania 1,7.14.18; 2,2.3; Zaharia 14,1), Babilon (Isaia 13,6.9), Egipt (Ieremia 46,10; Ezechiel 30,3) si Edom si pagani in general (Obadia 13) au fost tipuri ale zilei mai mari a judecatii Domnului care urmeaza sa vina asupra intregii lumi (1Tesaloniceni 5,2; 2Petru 3,10). Vezi si Isaia 34,8; Ioel 1,15; 2,1; 3,14; Zaharia 14,1; Maleahi 4,5. Profetiile despre o ,,zi a Domnului” locala sunt adesea sugestive si cu privire la o ,,zi a Domnului” universala la sfarsitul lumii. In mod similar, Isus a contopit prezicerile cu privire la caderea Ierusalimului cu acelea despre a doua venire a Lui.

Mandru si trufas. ,,Mandria merge inaintea pieirii si trufia merge inainte caderii” (Proverbe 16,18). Mandria i-a intors pe oameni impotriva lui Dumnezeu si i-a impins sa-si asupreasca semenii. Mandria ii impinge pe oameni sa se ridice impotriva lui Dumnezeu fortandu-L sa le devina vrajmas. Prin urmare, puterea cerului se desfasura impotriva lor. Pieirea lor, impreuna cu toate lucrarile lor este doar o chestiune de timp. Isaia a vazut pretinsul popor al lui Dumnezeu laudandu-se si slavindu-se cu propriile realizari; totodata l-a vazut si smerit in tarana inaintea Creatorului in ziua cea mare a Domnului.



2:13 impotriva tuturor cedrilor inalti si falnici ai Libanului, si impotriva tuturor stejarilor Basanului;

Cedrilor inalti ai Libanului. In mandria si slava lor, popoarele si indivizii sunt adesea asemanati cu copaci falnici (Isaia 14,8; Ezechiel 31,3-14; Daniel 4,10-23; Zaharia 11,1.2) care pot fi doborati si despuiati de slava lor.



2:14 impotriva tuturor muntilor inalti, si impotriva tuturor dealurilor falnice;

Muntilor inalti. Muntii in Scriptura simbolizeaza adesea imparatii. Asa cum mania lui Dumnezeu se va revarsa peste oamenii mandri si ingamfati in ziua cea mare a maniei Lui, la fel se va revarsa si asupra popoarelor mandre. Neamuri care s-au falit si s-au ridicat impotriva Domnului ostirilor vor fi smerite si pustiite.



2:15 impotriva tuturor turnurilor inalte, si impotriva tuturor zidurilor intarite;

Tuturor turnurilor inalte. Acestea sunt dispozitive de aparare inventate de om, in contrast cu apararea pe care le-o ofera Dumnezeu alor Sai. Ozia fortificase foarte mult intariturile lui Iuda, construind turnuri tari in Ierusalim, sporind zidurile capitalei si construind turnuri in tinuturile rurale. Aceste masuri au fost continuate de catre urmasii lui (2Cronici 26,9.10; 27,3.4; 32,2-6; Isaia 22,8-11; Osea 8,14). Nici unul dintre aceste mijloace defensive nu avea sa ramana in picioare in ziua maniei lui Dumnezeu.

2:16 impotriva tuturor corabiilor din Tarsis, si impotriva tuturor lucrurilor placute la vedere.

Corabiilor din Tarsis. Acestea erau vase maritime mari, folosite atat in Mediterana cat si in Marea Rosie pentru comert cu tinuturi departate (vezi 1Regi 10,22; 22,48; 2Cronici 20,36). Judecata Cerului urma sa vina asupra acestor intreprinderi comerciale initiate de egoism si lacomie.

Tuturor lucrurilor [KJV: ,,imaginilor”] placute. Ebraica acestei expresii a fost initial considerata nesigura. Studii recente, insa, dau la iveala ca ebr. Sekiyyah, initial luat cu sensul de ,,imagine”, inseamna ,,corabie”. Asadar, expresia ar trebui tradusa ,,tuturor corabiilor placute”, sau ,,tuturor corabiilor atragatoare”. Contextul – prima parte a acestui verset – confirma definitia aceasta. LXX traduce si ea ,,corabii”. In egipteana skti insemna ,,corabie”.



2:17 Mandria omului va fi smerita, si trufia oamenilor va fi plecata; numai Domnul va fi inaltat in ziua aceea.

Mandria omului. Vezi v. 11. Solia de condamnare a celor mandri si ingamfati este repetata aici prin accentuare. Injosirea si ocara va fi soarta finala a celor care gandesc si actioneaza contrar planurilor Domnului cerului.



2:18 Toti idolii vor pieri.

Verset ce nu a fost comentat.

2:19 Oamenii vor intra in pesterile stancilor si in crapaturile pamantului, de frica Domnului si de stralucirea maretiei Lui, cand Se va scula sa ingrozeasca pamantul.

Pesterile stancilor. Vezi comentariul la v. 10. Din nou tabloul este al cautarii unui adapost in numeroasele scobituri si crapaturi naturale in stanca din Palestina, care adesea constituiau un mijloc eficient de scapare si aparare in vremuri de primejdie. Vezi Osea 10,8; Apocalips 6,15.16.

Ingrozeasca pamantul. Ebr. aras, ,,a suferi un soc”, ,,a tremura”. Un mare cutremur va insoti revenirea lui Hristos. Vezi Isaia 2,21; Apocalips 11,19; 16,18. Acesta va provoca pustiirea intregului pamant, inghitind orase intregi, mutand insule de la locurile lor si smulgand muntii de pe temeliile lor. Glasul lui Dumnezeu este acela care provoaca aceasta zguduire (vezi GC 637).



2:20 In ziua aceea, oamenii isi vor arunca idolii de argint si idolii de aur pe care si-i facusera, ca sa se inchine la ei, ii vor arunca la sobolani si la lilieci;

Idolii de argint. Oamenii adapostiti in pesteri de prezenta lui Dumnezeu isi arunca idolii, pe care ii recunosc acum ca inutili. Acestia nu sunt neaparat idoli literali, dar pot fi comori de aur si argint pe care si le-au gramadit. Acestea se dovedesc acum cu totul nefolositoare si nu pot sa le ofere eliberare, asa ca sunt aruncate ca lipsite de valoare.

Sobolani. Creaturi care traiesc pe sub pamant, sau in pesteri, in ruine si in cladiri abandonate. In astfel de locuri au fugit oamenii sa se ascunda (v. 10.19.21).



2:21 si vor intra in gaurile stancilor, si in crapaturile pietrelor, de frica Domnului si de stralucirea maretiei Lui, cand Se va scula sa ingrozeasca pamantul.

Gaurile stancilor. Isaia repeta tabloul din v. 19, cu anumite adaugiri si diferente. Acesta este punctul culminant al vedeniei lui Isaia cu privire la scenele teribile care urmeaza sa vina asupra pamantului. Clipa implinirii acestei profetii este aproape (vezi 7T 141), iar Domnul Se va descoperi ca sa zguduie ingrozitor pamantul si sa-i trateze cu dreptate pe aceia care in mod constient I-au lepadat harul si I-au calcat legea.



2:22 Nu va mai incredeti dar in om, in ale carui nari nu este decat suflare: caci ce pret are el?

Nu va mai incredeti dar in om. Daca aceasta este soarta celor rai, de ce sa ne mai incredem in ei? Poporul lui Dumnezeu se incredea in propria lui istetime si in ajutorul vecinilor lui pagani. El trebuia sa se intoarca la Dumnezeu si in El sa-si gaseasca ajutorul si taria.

Importanta acestor cuvinte: ,,Nu va mai incredeti dar in om”, este asemanatoare cu aceea a indemnului lui Hristos dat ucenicilor Sai, consemnat in Matei 10,17: ,,Paziti-va de oameni”. De repetate ori Dumnezeu l-a instiintat pe Israel sa nu-si mai puna increderea in puterea omeneasca, fie a lor proprie, fie a unor natiuni invecinate ca Egiptul si Asiria, ci mai degraba sa se increada in ceea ce El putea si voia sa faca pentru ei, daca Ii erau credinciosi. Ca la Marea Rosie, la Ierihon, si inaintea portilor Ierusalimului, in timpul lui Sanherib, Dumnezeu a dovedit suficienta puterii divine.

Suflare. Cuvintele acestea evidentiaza fragilitatea vietii (vezi Geneza 2,7; 7,22; Psalmi 146,3.4). Dumnezeu este Cel care a dat omului suflarea si viata, iar cand suflarea il paraseste, viata inceteaza. Pentru ce sa depinda de fiinte slabe si muritoare pentru ajutor cand Dumnezeu fagaduieste calauzire si putere?

Caci ce pret are el? Cine este omul, si ce poate face el, ca sa se puna atata baza pe el ? Oamenii se falesc si se ridica sfidator impotriva marelui Dumnezeu al cerului, lepadand cuvantul Sau si refuzand sa umble pe caile Lui. Oamenii acestia vor pieri cu totul impreuna cu lucrarile lor in timp ce Dumnezeu si adevarul nu vor pieri niciodata. Pentru ce sa se indrepte catre oameni care s-au intors impotriva lui Dumnezeu? Nimic din civilizatia falnica construita de om cu care se mandreste atat de nemasurat nu merita sa fie pastrata. Turnurile si zidurile sale inalte, corabiile lui de Tarsis, comorile lui de aur si argint, vor pieri in ziua cand Domnul ,,Se va scula sa zguduie ingrozitor pamantul” (v. 19). Cei mandri si trufasi vor fi scoborati si numai Domnul va fi inaltat in ziua aceea. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

5 FE 222; 3T 160, 190

8, 9 PK 306

10–12GC 638

11 PK 186

11, 12 PK 306

17 IT 140; 2T 281

17, 18 PK 727

19 GW 265; LS 412; MYP 89; 7T 141; 8T 36

20 Ev 63; IT 169; WM 266

20, 21 COL 372; CS 224; GC 638; PK 727; PP 341

21 EW 34; MYP 89; 8T 36

22 FE 222; TM 376, 476, 483; 5T 301


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: