Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Geneza

Geneza 11:9


11:9 De aceea cetatea a fost numita Babel, caci acolo a incurcat Domnul limba intregului pamant, si de acolo i-a imprastiat Domnul pe toata fata pamantului.

Babel. Printr-un joc de cuvinte, evreii au unit numele cetatii, Babel, cu verbul ebraic balal, ,,a incurca”. Ar fi fost o procedura ciudata insa, ca babilonienii sa derive un nume pentru cetatea lor dintr-un cuvant ebraic. Vechi texte babiloniene interpreteaza Bab-ilu sau Bab-ilanu ca avand semnificatia de ,,port al zeului” sau ,,poarta zeilor”. Totusi, este posibil ca aceasta semnificatie sa fi fost secundara si ca numele sa fi avut ca origine verbul babilonian babalu, cu semnificatia de ,,a imprastia” sau ,,a disparea”. Se poate ca babilonienii sa nu fi fost prea mandri de un nume care le aducea aminte de punctul culminant lipsit de glorie a vechilor planuri ale cetatii, si astfel au nascocit

o explicatie care a facut sa apara ca este o imbinare de nume bab, ,,port” si ilu, ,,zeu” (vezi comentariul pentru cap. 10,10).

Cei mai multi comentatori moderni explica istoria construirii turnului si incurcarea limbilor care a urmat, fie ca o legenda in toata puterea cuvantului, fie ca o exagerare grosolana a unei tragedii care s-a intamplat in cursul constructiei turnului templului Babilonului istoric, numit un ziggurat (un templu-turn babilonian cu un altar in varf. (n. tr.)). Contrar faptului ca multe lucrari populare au fost confirmate de arheologia biblica, arheologii nu au gasit nici o dovada ca Turnul Babel a existat vreodata. Chiar tablita K3657 din Muzeul Britanic, care a fost adesea citata ca referindu-se la istoria construirii Turnului Babel si a incurcarii limbilor, in realitate nu se refera nicidecum la acest eveniment, dupa cum au aratat studiile ulterioare si o mai buna intelegere a acestui text. Acela care crede numai acele istorisiri biblice care sunt confirmate de dovezi din afara, va refuza sa creata istorisirea din Geneza 11. Insa, cel care crede ca Biblia este Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu va primi ca autentica aceasta istorisire, alaturi de toate celelalte istorisiri biblice. Pasiunea mesopotamienilor pentru cladirea de turnuri semete nu a incetat o data cu prima lor incercare nereusita de a ridica unul care sa ,,atinga cerul”. In tot timpul antichitatii ei au continuat sa cladeasca temple-turn sau zigurate. Numeroase astfel de ruine mai sunt inca in picioare. Cel care s-a pastrat cel mai bine este la Ur, primul camin al lui Avraam.

Nu este sigur daca unul dintre templele-turn din Babilon, sau Borsipa a fost cladit pe locul Turnului Babel. O traditie ebraica mergand inapoi pana, cel putin, la inceputul erei crestine localizeaza Turnul Babel la Borsipa, o cetate la 9 mile sud-vest de Babilon. Tot ce a mai ramas dintrun vechi turn din Borsipa, care altadata era alcatuit din sapte trepte, dominat de un templu, este o ruina impunatoare inalta de 47,58 m. Inscriptii de la Nebucadnetar, gasite sub temeliile constructiei, afirma ca el a terminat cladirea acestui turn, a carei ridicare o incepuse un rege anterior. Istoricul evreu Iosif atribuie cetatea lui Nimrod, o traditie care a fost perpetuata de populatia locala in numele lor pentru turn, Birs-Nimrud. Ca toate cladirile babiloniene, acest turn a fost construit din caramida si bitum, iar ruinele prezinta urmele a numeroase trasnete care le-au lovit in veacurile trecute. Aceasta administrare de caldura a sudat caramizile si asfaltul din partea cea mai de sus intr-o singura masa solida. Calatori de acum cateva sute de ani au descris efectele focului ceresc asupra turnului, de obicei referindu-se la evenimentele descrie in Geneza 11.

Nu trebuie sa fie uitat totusi, ca turnul de la Borsipa nu a fost construit mai devreme de secolul al VII-lea i.Hr., de Asurbanipal si Nebucadnetar. Chiar daca ruinele lui Birs-Nimrud indica locul primului turn Babel, toate urmele constructiei originale au disparut.

Este mai probabil ca vechiul turn Babel a fost pe locul templului-turn din cetatea Babilon, care pe vremuri se gasea pe terenul templului Marduk, pe malul estic al Eufratului. Traditii babiloniene pretindeau ca temeliile lui au fost puse pe vremuri foarte stravechi. Mai multi regi au restaurat turnul de-a lungul istoriei sale, Nebucadnetar fiind ultimul care a facut acest lucru. Acest turn este descris in detaliu de istoricul grec Herodot, precum si de un text cuneiform babilonian, ca avand sapte trepte si o inaltime totala de 76,25 m. Regele persan Xerxes l-a distrus in intregime, in 478 i.Hr., impreuna cu cetatea Babilon. Alexandru cel Mare, planuind sa recladeasca turnul, indepartase ramasitele, insa el a murit inainte ca planul sau sa poata fi adus la indeplinire. Din cel mai inalt si mai renumit templu-turn al Mesopotamiei antice nu a mai ramas nimic, afara de pietrele de temelie si cele mai de jos trepte ale scarii de pe vremuri. Faptul ca de pe vremea lui Xerxes incoace nu se putea vedea nici un turn, in timp ce acela din apropiere, din Borsipa, a ramas in picioare, poate sa constituie motivul pentru care evreii, la fel ca si crestinii, au legat istorisirea din Geneza 11 de ruinele de la Borsipa.