English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Cronici, 3


3:1 Solomon a inceput zidirea Casei Domnului la Ierusalim, pe muntele Moria, care fusese aratat tatalui sau David, in locul pregatit de David in aria lui Ornan, Iebusitul.

Muntele Moria. Locul unde a fost construit templul este identificat aici cu muntele din tinutul Moria, unde Avraam a dovedit ca era dispus sa-l aduca pe Isaac ca jertfa (Genesa 22,2.9).

Aria lui Ornan. Vezi la 2 Samuel 24,16-25; 1 Cronici 21,14-28. Faptul ca i s-a aratat ingerul, porunca solului ceresc ca David sa zideasca un altar pentru aducerea de jertfe pe aria lui Ornan si raspunsul prin foc s-ar putea sa fi fost privite ca indicii ca acesta era locul pe care Domnul il alesese ca Israel sa aduca jertfe si sa se inchine (1 Cronici 22,1-5).



3:2 A inceput sa zideasca in a doua zi a lunii a doua, in al patrulea an al domniei lui.

A doua zi. Compara cu 1 Regi 6,1. Textul din Cronici nu indica luna, dar in Regi este identificata si numita cu numele ei vechi, Zif. In timpurile post-exilice, luna aceasta era cunoscuta sub numele de Iyyar, adoptat de la cuvantul babilonian Aiaru. De asemenea, Cronicile nu mentioneaza ca acest eveniment se petrecea in anul al 480-lea dupa exod.

Anul al 4-lea al lui Solomon ar putea fi plasat in anul 967/66 i.Hr., din toamna in toamna. Prin urmare, templul a fost inceput in primavara anului 966 (vezi vol. II, p. 159).



3:3 Iata pe ce temelii a zidit Solomon Casa lui Dumnezeu. Lungimea, in coti de masura cea veche a cotilor, era de saizeci de coti, iar latimea de douazeci de coti.

Masura cea veche. Cu privire la masura cotului in diferite perioade ale istoriei israelite, vezi vol. I, p. 165. Sasezeci de coti. Compara cu 1 Regi 6,2.



3:4 Pridvorul dinainte avea douazeci de coti lungime, cat era de lata casa, si o suta douazeci de coti inaltime; Solomon l-a acoperit pe dinauntru cu aur curat.

Douazeci de coti. Pridvorul din fata casei era egal in largime cu largimea templului, care era de 20 de coti. Adancimea lui era de 10 coti (1 Regi 6,3).

O suta douazeci. Potrivit cu 1 Regi 6,2, inaltimea templului era de 30 de coti. Cartea Regi nu precizeaza inaltimea pridvorului, dar cifra data aici, 120 coti, sau 53,3 m, ar prefigura o constructie ce nu s-ar asemana cu nimic cunoscut in arhitectura antica. Un pridvor de 20/10/ 120 coti ar fi de fapt un turn cu dimensiunile unui zgarie-nori. Poate ca este vorba 20 de coti, in armonie cu diferite manuscrise LXX si Siriaca (vezi la 1 Regi 6,3).



3:5 A imbracat cu lemn de chiparos casa cea mare, a acoperit-o cu aur curat, si a sapat pe ea finici si impletituri de lantisoare.

Casa cea mare. Adica sfanta, care era lunga de 40 de coti (1 Regi 6,17).

A acoperit-o cu aur. Lemnaria interioara a Templului a fost acoperita cu aur. Compara cu 1 Regi 6,20-22.



3:6 A acoperit casa cu pietre scumpe ca podoaba; si aurul era aur din Parvaim.

Pietre scumpe. Templul a fost impodobit cu pietre scumpe adunate de David (1 Cronici 29,2). Vezi si 1 Regi 10,11, care relateaza ca flota lui Hiram a adus pietre pretioase din Ofir.

Parvaim. Locul acesta nu a fost identificat. Se considera ca ar fi fost in Arabia. Numele Parvaim apare numai aici in Scriptura.



3:7 A acoperit cu aur casa, barnele, pragurile, peretii si usile, si a pus sa sape heruvimi pe pereti.

Casa. Sfanta. Ceea ce se spune aici e o continuare a v. 5, scopul fiind acela de a explica cum intreaga incapere, adica barnele, pragurile, peretii si usile, a fost acoperit in intregime cu aur (vezi 1 Regi 6,21 22).

Heruvimi. Cu privire la aceste impodobiri murale, vezi 1 Regi 6,29. Forma "heruvimi" e de fapt incorecta, deoarece "heruvim" este o transliterare a formei ebraice la plural si, prin urmare, nu cere un "i" pentru a forma pluralul. Forma de singular este "heruv".



3:8 A facut casa Locului prea sfant. Ea era lunga de douazeci de coti, cat largimea casei, si larga de douazeci de coti. A acoperit-o cu aur curat, care pretuia sase sute de talanti.

Cat largimea. Sfanta Sfintelor era un cub perfect, avand 20 de coti lungime, latime si inaltime (1 Regi 6,20).

Sase sute de talanti. Ar insemna aproximativ 20 de tone de aur, daca se socoteste ca un talant are 34 de kilograme.



3:9 Greutatea aurului pentru cuie se ridica la cincizeci de sicli. A imbracat cu aur si odaile de sus.

Cincizeci de sicli. Intrucat greutatea unui siclu este de aproape 11,4 gr., 50 sicli ar insemna aproximativ 1/2 kg. Ar fi o greutate prea mica pentru cantitatea totala de cuie folosite la Sanctuar. Probabil ca aici se vorbeste despre greutatea unui cui. Unii, pe temeiul amendamentului sugerat de LXX, traduc pasajul acesta astfel: "Greutatea cuielor era de un siclu pana la cincizeci de sicli de aur" (vezi RSV). Cuiele au fost probabil folosite pentru a fixa foitele de aur pe suprafata lemnoasa.

Odaile. Vezi la 1 Cronici 28,11.



3:10 A facut in casa Locului prea sfant doi heruvimi sapati, si i-a acoperit cu aur.

Doi heruvimi. Vezi 1 Regi 6,23-28.

Sapati. [Lucrare de chip, KJV]. Intelesul exact al acestei expresii nu este clar. LXX spune: "de lemn". Potrivit cu 1 Regi 6,23, heruvimii au fost facuti din lemn de maslin (vezi la Neemia 8,15).



3:11 Aripile heruvimilor aveau o lungime de douazeci de coti. Aripa celui dintai, lunga de cinci coti, atingea zidul casei; si cealalta aripa, lunga tot de cinci coti, atingea aripa celui de al doilea heruvim.

Douazeci de coti. Adica deschiderea totala a aripilor celor doi heruvimi era 20 de coti. Intrucat Sfanta Sfintelor avea largimea de 20 de coti, aripile intinse ale celor doi heruvimi se intindeau de la un perete la altul. In felul acesta, fiecare heruvim acoperea 10 coti, 5 coti fiind lungimea fiecarei aripi. Astfel, aripa exterioara a fiecarui heruvim atingea zidul exterior al cladirii, in timp ce aripele interioare ale celor dor heruvimi se atingeau una de alta.



3:12 Aripa celui de al doilea heruvim, lunga de cinci coti, atingea zidul casei; si cealalta aripa, lunga tot de cinci coti, se unea cu aripa celui dintai heruvim.

Aripa. Vezi la v. 11.



3:13 Aripile acestor heruvimi, intinse, aveau douazeci de coti. Ei stateau in picioare, cu fata intoarsa spre casa.

In picioare. Ingerii se aflau in pozitia stand in picioare. Fiecare avea inaltimea de 10 coti (1 Regi 6,26).

Spre casa. [spre inauntru, KJV]. Prin "casa" pare sa se inteleaga "sfanta" (vezi v. 5-7). Daca lucrurile stau asa, heruvimii din templul lui Solomon nu stateau fata in fata cu capetele plecate in jos, asa cum era cazul cu aceia de pe capacul ispasirii (Exod 25,20), ci stateau in picioare ca pazitori, cate unul de fiecare capat al chivotului, ambii privind inainte catre sfanta si catre partea din fata a cladirii, care era spre est.



3:14 A facut perdeaua albastra, purpurie si caramizie, si de in subtire, si a lucrat heruvimi pe ea.

Perdeaua. Aceasta forma despartitura dintre sfanta si sfanta sfintelor. In 1 Regi 6,21 (KJV), perdeaua aceasta nu este mentionata, dar se face referire la o "despartitoare" si la "lantisoare de aur inaintea Locului prea sfant". Perdeaua era probabil agatata cu lantisoare de aur.

Albastra, purpurie si caramizie. Culorile perdelei din cortul intalnirii erau "albastra, purpurie si caramizie" (Exod 26,31).

A lucrat heruvimi. Diferite tipuri de heruvimi ceresti erau lucrate in tapiteria perdelei (vezi Exod 26,31).



3:15 A facut inaintea casei doi stalpi de treizeci si cinci de coti inaltime, cu un cap de cinci coti in varful lor.

Doi stalpi. Vezi la 1 Regi 7,15.

Cap. Capitelul sau extremitatea superioara a stalpului.



3:16 A facut niste retele ca acelea care erau in Locul prea sfant, si le-a pus pe varful stalpilor. Apoi a facut o suta de rodii pe care le-a pus pe retele.

O suta de rodii. Evident, erau 100 de rodii pe un rand mai sus si 100 pe un rand mai jos pe fiecare stalp, un total de 400 de rodii pe ambii stalpi (2 Cronici 4,13; 1 Regi 7,20.42; cf. Ieremia 52,22.23).



3:17 A asezat stalpii in partea dinainte a Templului, unul la dreapta si altul la stanga; a numit pe cel de la dreapta Iachin, si pe cel de la stanga Boaz.

In partea dinainte a Templului. "In pridvorul Templului" (1 Regi 7,21). La fiecare capat al pridvorului era asezat un stalp, alcatuind intrarea in templu.

Iachin. Probabil insemna: "El va intari".

Boaz. Probabil insemna: "In el e putere".


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: