Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Tesaloniceni

1 Tesaloniceni 4:16


4:16 Caci insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va pogori din cer, si intai vor invia cei morti in Hristos.

Caci. Mai bine, ,,deoarece”. Pavel declara temeiul invataturii din v. 15.

Insusi Domnul. Aici e descrisa clar venirea personala, vizibila si fizica a Domnului. El nu va trimite un reprezentant si nici nu va veni spiritual. El Insusi va veni pe nori. Acelasi Isus care s-a inaltat la cer acum va cobori din cer. Chiar inainte de a fi urcat la cer El a promis ca va reveni (Ioan 14,3).Crestinilor li s-a dat atunci asigurarea ca ,,acest Isus” ,,va veni in acelasi fel” (Faptele Apostolilor 1,9–11). Pavel repeta aceasta fagaduinta si relateaza si alte amanunte cu privire la implinirea ei.

Un strigat. Grecescul keleusma, ,,o porunca”, ,,un strigat de porunca”. Aici este singurul loc din Noul Testament in care este folosit acest cuvant. In scrierile nebiblice keleusma se refera la un ofiter care da ordine trupelor sale sau la un carutas care isi indeamna caii. In versiunea greaca nu este clar daca Hristos e Cel care da porunca sau daca o alta fiinta striga cu voce tare atunci cand Domnul coboara, insa dovezile contextuale favorizeaza prima varianta (vezi mai jos, la ,,arhanghel” si ,,trambita lui Dumnezeu”). Nu este dat nici un motiv pentru acest ,,strigat”, dar acest ,,strigat”, ,,glasul” arhanghelului si ,,trambita lui Dumnezeu” sunt imediat urmate de invierea celor ,,morti in Hristos”; deci se considera ca aceste sunete preceda invierea celor morti (compara cu Ioan 5,25.28.29; 11,43). Hristos vine din cer proclamandu-Si victoria. El a biruit moartea si mormantul (Apocalipsa 1,18). De aici inainte dusmanul, moartea, nu ii mai poate tine pe cei rascumparati in stransoarea ei rece. Neprihanitii care au murit raspund la porunca Domnului lor si ies din morminte.

Arhanghel. Gr. archaggelos, ,,ingerul principal”, ,,primul inger”, cuvantul acesta fiind alcatuit din archi, un prefix care inseamna ,,principal” sau ,,inalt” si aggelos, ,,inger”, deci sensul cuvantului este ,,seful ingerilor”. Cuvantul archaggelos apare in Noul Testament doar aici si in Iuda 9, unde se spune despre Mihail ca este arhanghelul. Comentariul acesta sustine parerea ca Mihail nu e altul decat Domnul Isus Hristos (vezi comentariul de la Daniel 10,13; Iuda 9; Apocalipsa 12,7). Aceasta interpretare face posibila credinta ca vocea personala a lui Hristos, adica vocea arhanghelului, va fi auzita atunci cand va cobori din cer (vezi comentariul de la Iuda 9).

Trambita lui Dumnezeu. Sau ,,o trambita a lui Dumnezeu”. Nu se refera in mod necesar la o anumita trambita care apartine doar lui Dumnezeu, ci mai degraba la un instrument care e folosit in slujba lui Dumnezeu. Vechiul Testament adesea vorbeste despre trambite in contextul unor interventii deosebite ale lui Dumnezeu, fie realizate, fie prezise (Exod 19,13.16.19; Psalmi 47,5; Isaia 27,13; Ioel 2,1; Tefania 1,16; Zaharia 9,14). Trambitele se foloseau si pentru a-l strange pe poporului lui Dumnezeu (Numeri 10,2–4), pentru da alarma in caz de razboi (Numeri 10,5–9) si in cadrul sarbatorilor nationale (Numeri 10,10). In Noul Testament sunetul trambitei este asociat cu strangerea celor alesi si invierea mortilor (Matei 24,31; 1 Corinteni 15,52).

Se va pogori. Gr. katabaino, ,,a cobori”, ,,a veni jos”, ,,a descinde”; acest cuvant nu mai este folosit in alta parte din Noului Testament cu privire la a doua venire a lui Hristos, dar este folosit cu privire intrupare Sa (Ioan 3,13; 6,33.38). Coborarea lui Hristos la a doua venire apare in alte relatari biblice care descriu acest eveniment (Matei 16,27; 24,30).

Intai vor invia. Adica ei vor invia inainte ca cei vii sa fie rapiti pentru a intampina pe Domnul in vazduh (v. 17).

Si … cei morti in Hristos. Conjunctia ,,si” este folosita pentru a arata rezultatul sunetelor care vor face sa vibreze cerul, si anume invierea celor care au murit in Domnul. Cei ,,morti in Hristos” sunt cei care au adormit in credinta, inclusiv sfintii Vechiului Testament (vezi comentariul de la Romani 4,3; 1 Corinteni 15,18; compara cu Apocalipsa 14,13). Ei apartin celor pe care Isus ii descrie ca ,,fii ai invierii” (Luca 20:36). In alta parte Pavel face referire la ei ca la ,,cei ce sunt ai lui Hristos” ,,la venirea lui” (1 Corinteni 15:23). Ei sunt inviati la ,,prima inviere” (vezi Apocalipsa 20,5.6). Cuvintele ,,cei morti in Hristos” sunt folosite aici pentru a-i distinge pe sfintii adormiti de celelalte doua categorii de oameni: (1) mortii nelegiuiti, care nu sunt inviati la a doua venire a lui Hristos, decat cu putine exceptii; (2) crestinii vii, care primesc asigurarea ca cei dragi ai lor, care au murit, nu vor fi deloc dezavantajati la revenirea lui Isus, ci vor fi inviati si astfel vor avea aceleasi privilegii ca cei care vor fi in viata atunci.