Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 4:2


4:2 Duhul lui Dumnezeu sa-L cunoasteti dupa aceasta: Orice duh, care marturiseste ca Isus Hristos a venit in trup, este de la Dumnezeu;

Duhul lui Dumnezeu. Aici este singurul loc din scrierile ioanine unde apare acest titlu. Forma greaca identica (compara cu 1 Corinteni 2,14; 3,16) este rara in Noul Testament. Ioan se asteapta ca cei credinciosi sa identifice practic Duhul care vine de la Dumnezeu. Nu trebuie acceptata nici o invatatura despre care se sustine ca vine de sus si are autoritatea divina, fara ca mai intai sa fie pusa la proba. Scriptura ofera norme vrednice de incredere, prin care sa fie puse la proba toate invataturile, iar fiecare solie divina va fi in acord cu ceea ce a descoperit deja Dumnezeu (vezi comentariul de la 2 Petru 1,20.21).

Sa-L cunoasteti. Versiunea greaca permite traducerea verbului fie la imperativ, ,,sa-L cunoasteti!”, fie la indicativ prezent, ,,Il cunoasteti”. Stilul exprimarii ioanine favorizeaza a doua varianta, ca in cap. 2,3.5; 3,16; etc. Este mai probabil ca apostolul apeleaza la cunostinta credinciosilor decat ca ii indeamna sa capete acea cunostinta.

Dupa aceasta. Literal, ,,in aceasta”, referindu-se la proba despre care vorbeste mai tarziu in acest verset (vezi comentariul de la cap. 2,3).

Orice duh. Cuvintele lui Ioan sunt atotcuprinzatoare. El este gata sa recunoasca ,,orice duh” care implineste conditiile acestea.

Marturiseste. Gr. homologeo (vezi comentariul de la cap. 1,9; compara cu cel de la Matei 10,32). Se pare ca aici cuvantul homologeo poate avea doua sensuri: (1) a recunoaste adevarul doctrinei intruparii Fiului lui Dumnezeu; (2) a descoperi in viata efectul increderii in aceasta doctrina. Marturisirea adevarata cere mai mult decat doar a fi de acord verbal cu o invatatura: ea cere viata traita in Hristos.

Isus Hristos. Vezi comentariul de la Matei 1,1; Filipeni 2,5; 1 Ioan 2,22; 3,23.

A venit. Verbul da de inteles ca Hristos exista inainte de a fi devenit om. Din conditia Sa anterioara El a venit pe acest pamant. Forma verbului in greceste poate sugera ca Mantuitorul nu a venit temporar in trup si apoi l-a parasit, ci ca El inca pastreaza atat natura umana cat si pe cea dumnezeiasca si este, in felul acesta, un reprezentant uman in cer, dar si un reprezentant divin, deoarece este o Persoana a Dumnezeirii (vezi comentariul de la Ioan 1,14; vezi Vol. V, pp. 917, 918).

In trup. Unii din cei care au tagaduit natura umana a lui Hristos au pretins ca de fapt Dumnezeu a venit asupra omului Isus la botez si L-a parasit la rastignire, dar Ioan respinge aceasta idee.

In fiecare perioada a istoriei omenirii a existat un adevar prezent care trebuia scos in evidenta, iar acest adevar a variat de-a lungul veacurilor. Iudeii care s-au convertit dupa Ziua Cincizecimii trebuiau sa-L accepte pe Isus ca Mesia cel asteptat, deoarece chestiunea principala era dumnezeirea lui Hristos. Putin mai tarziu gnosticii au tagaduit nu divinitatea, ci natura umana a Mantuitorului. Ei erau dispusi sa creada ca zeii se descopera oamenilor in felurite moduri, dar tagaduiau ca intr-adevar ,,cuvantul S-a facut trup” (vezi Introducerea, tema). Asadar accentul pe care il pune Ioan asupra intruparii avea o insemnatate aparte pentru timpul acela.

Adevarul pe care il enunta Ioan a trebuit accentuat mereu, dar niciodata mai mult decat in timpul nostru. Faptul ca Fiul lui Dumnezeu a devenit om pentru a-i mantui pe oameni trebuie sa fie clar propavaduit in aceste vremuri, cand oamenii, mai mult ca oricand, incearca sa explice supranaturalul (vezi comentariul de la Matei 1,23; Luca 1,35). Trebuie sa fim personal constienti de intrupare, sa ne reamintim ca Dumnezeu, care a facut posibil acest miracol, este capabil sa savarseasca orice minune necesara pentru mantuirea noastra. Acceptarea planurilor si a calauzirii Sale poate fi o marturisire a credintei noastre ,,ca Isus Hristos a venit in trup”. O astfel de marturie nu poate fi facuta fara ajutor divin, deoarece ,,nimeni nu poate zice: ‚Isus este Domnul’ decat prin Duhul Sfant” (1 Corinteni 12,3).

Este de la Dumnezeu. Vezi comentariul de la v. 1. Cel care marturiseste ca Isus Hristos a venit in trup dovedeste originea divina a Duhului care lucreaza in el.