Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Solii către tineret

Solii către tineret, 83


83:1 Cap. 81 - Valoarea studiului biblic

83:2 Studiul Bibliei este superior oricărui alt studiu pentru întărirea intelectului. Câte direcţii de gândire pot găsi tinerii în Cuvântul lui Dumnezeu pentru a fi explorate! Mintea poate merge adânc şi tot mai adânc în cercetarea sa, adunând putere cu fiecare efort de a înţelege adevărul; şi dincolo de ceea ce a fost deja înţeles, rămâne încă o infinitate de explorat.

83:3 Cei care mărturisesc că Îl iubesc pe Dumnezeu şi respectă lucrurile sfinte şi totuşi permit minţii să se oprească asupra lucrurilor superficiale şi fanteziste se plasează pe terenul lui Satana şi fac lucrarea lui. Dacă ar studia lucrările minunate ale lui Dumnezeu în natură şi maiestatea şi puterea Sa, aşa cum sunt revelate în Cuvântul Său, tinerii ar căpăta, în urma fiecărui astfel de exerciţiu, o agerime şi o elevare a facultăţilor minţii lor. Ar primi vigoare, care nu va semăna deloc cu aroganţa. Prin contemplarea minunilor puterii divine, mintea va învăţa cea mai grea, dar şi cea mai folositoare dintre lecţii, şi anume că înţelepciunea omenească, dacă nu e unită cu Infinitul şi sfinţită prin Hristos, este nebunie.

83:4 Lucrarea de mijlocire a lui Hristos

83:5 Lucrarea scumpului Fiu al lui Dumnezeu de a uni cele create cu Cel veşnic, finitul cu Infinitul, pin propria Sa persoană divină, este un subiect care ar putea să ne ocupe gândurile pentru o viaţă întreagă. Această lucrare a lui Hristos trebuia să întărească statornicia şi loialitatea fiinţelor din lumile necăzute în păcat şi

83:6 să salveze ce era pierdut în această lume. El a deschis o cale pentru cei răzvrătiţi să se întoarcă la supunerea faţă de Dumnezeu, în timp ce prin acelaşi act a instaurat o protecţie pentru cei ce erau deja curaţi, astfel ca să nu ajungă atinşi de păcat.

83:7 În timp ce noi ne bucurăm că există lumi care n-au căzut niciodată în păcat, acestea dau laudă, onoare şi glorie lui Isus Hristos pentru planul mântuirii prin care fiii căzuţi ai lui Adam, precum şi pentru că le-au fost întărite poziţia şi caracterul lor curat. Braţul care a ridicat familia umană din ruina pe care Satana a adus-o peste ea, prin ispitele sale, este braţul care i-a apărat pe locuitorii celorlalte lumi de păcat. Fiecare lume solicită grija şi susţinerea Tatălui şi Fiului; şi această grijă este continuu exercitată pentru omenirea căzută. Hristos mijloceşte in favoarea omului şi păstrează, de asemenea, ordinea în lumile nevăzute, prin lucrarea Sa de mijlocire. Nu sunt aceste teme de o suficientă măreţie şi importanţă pentru a ne acapara gândurile şi pentru a reclama în continuare recunoştinţa şi adorarea noastră faţă de Dumnezeu?

83:8 Dezvoltarea intelectuală

83:9 Deschideţi Biblia pentru tinerii noştri, îndreptaţi-le atenţia spre comorile ei ascunse, învăţaţi-i să caute bijuteriile adevărului şi vor câştiga o putere a minţii pe care n-o poate da studiul nici unei filosofii pe care ar adopta-o. Marile teme pe care le tratează Biblia, simplitatea demnă a exprimării sale inspirate, temele elevate ce sunt prezentate minţii, lumina directă şi clară de la tronul lui Dumnezeu, strălucind asupra

83:10 înţelegerii, vor dezvolta puterile minţii la un nivel de înţelegere care cu greu poate fi înţeles şi niciodată pe deplin explicat.

83:11 Biblia prezintă un câmp nemărginit pentru imaginaţie, înălţând şi înnobilând mult mai mult caracterul decât creaţiile superficiale ale unei minţi nesfinţite, la fel cum este cerul faţă de pământ. Istoria inspirată a umanităţii este pusă în mâinile fiecăruia dintre noi! Toţi pot începe acum propria cercetare. Pot face cunoştinţă cu primii noştri părinţi, aşa cum erau ei în Eden, într-o inocenţă sfântă, bucurându-se de comuniunea cu Dumnezeu şi cu îngerii necăzuţi în păcat. Ei pot depista modul intrării păcatului în lume şi rezultatele acestui fapt asupra rasei umane şi să urmeze pas cu pas pe urmele istoriei sfinte, aşa cum înregistrează ea neascultarea şi nepocăinţa omului, precum şi răsplata dreaptă pentru păcat.

83:12 Cea mai înaltă cultură

83:13 Cititorul poate să converseze cu patriarhii şi profeţii; poate să se plimbe prin cele mai inspiratoare scene; Îl poate vedea pe Hristos, care este Împărat în ceruri, egal cu Dumnezeu, coborând în mijlocul oamenilor şi aducând la îndeplinire planul de mântuire, rupând lanţurile cu care Satana îl legase pe om de el şi dându-i posibilitatea omului să se asemene din nou cu Dumnezeu. Faptul că Hristos a luat asupra Lui umanitatea şi a menţinut acest statut timp de 30 de ani, făcând apoi din sufletul Său o jertfă pentru păcat, pentru ca omul să nu fie lăsat să piară, este un subiect pentru cele mai profunde gânduri şi pentru cel mai concentrat studiu...

83:14 Lăsaţi mintea să prindă uimitoarele adevăruri ale

83:15 revelaţiei şi să nu fie niciodată tentată să-şi îndrepte atenţia asupra unor teme frivole, uşoare; să întoarcă spatele cu dezgust literaturii de duzină şi distracţiilor deşarte care îi demoralizează pe tinerii din zilele noastre. Cei care au realizat o legătură cu poeţii şi filozofii Bibliei şi ale căror suflete au fost mişcate de faptele glorioase ale eroilor credinţei se vor întoarce de pe câmpiile bogate ale gândirii mult mai curaţi la inimă şi mult mai elevaţi şi mai deschişi la minte decât dacă ar fi fost ocupaţi cu studiul celor mai renumiţi autori ai lumii sau contemplând şi slăvind isprăvile vitejeşti ale Faraonilor, Irozilor şi Cezarilor acestei lumi.

83:16 Puterile tinerilor sunt în mare parte amorţite, pentru că ei nu fac din teama de Dumnezeu începutul înţelepciunii. Domnul i-a dat lui Daniel cunoştinţă şi înţelepciune, pentru că el nu a putut fi influenţat de nici o putere care ar fi intrat in contradictie cu principiile sale religioase. Motivul pentru care avem atât de puţini oameni cu judecată, fermi şi de valoare reală este că ei se gândesc să găsească măreţia în timp ce se despart de cer.

83:17 Fiii oamenilor nu se tem de Dumnezeu şi nici nu-L iubesc şi onorează. Religia nu este trăită aşa cum ar trebui. Domnul nu poate face decât puţin pentru om, pentru că el este atât de uşor de flatat, fiind gata atât de repede să-şi atribuie meritele. Dumnezeu ar fi vrut să ne dezvoltăm capacităţile si să ne folosim de orice privilegiu pentru a dezvălui, cultiva şi întări înţelegerea noastră. Omul a fost creat pentru un nivel de viaţă mai înalt şi mai nobil decât cel pe care îl adoptă el. Timpul existenţei noastre muritoare este pregătitor pentru viaţa ce se măsoară cu viaţa lui Dumnezeu.

83:18 Biblia, cel mai mare învăţător

83:19 Ce varietate de subiecte sunt prezentate în Sfintele Scripturi, pentru ca mintea să mediteze asupra lor! Unde pot fi găsite teme mai înalte pentru contemplaţie? Unde, în altă parte, sunt teme atât de interesante? În ce sens sunt toate cercetările ştiinţei umane comparabile în măreţie şi mister cu ştiinţa Bibliei? Unde este ceva care va scoate la iveală tăria minţii în cele mai profunde şi mai stăruitoare gânduri?

83:20 Dacă o vom lăsa să ne vorbească, Biblia ne va învăţa ceea ce nimic altceva nu ne va putea învăţa! Dar vai! medităm asupra a orice altceva, mai puţin asupra Cuvântului lui Dumnezeu. Literatură fără valoare, istorii imaginare sunt devorate cu lăcomie, în timp ce Biblia, cu toate comorile adevărului sfânt, stă neglijată pe mesele noastre. Cuvântul sfânt, dacă ar fi făcut regula vieţii, ar înălţa, eleva şi sfinţi. El este vocea lui Dumnezeu către oameni. Îi vom da ascultare?

83:21 "Descoperirea cuvintelor Tale dă lumină, dă pricepere celor fără răutate." Îngerii stau alături de cercetătorul Scripturilor, pentru a deschide şi a lumina mintea. Porunca lui Hristos vine astăzi la noi cu o forţă egală cu cea care se adresa primilor ucenici, acum 1800 de ani: "Cercetati Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine". - RH, 11 ianuarie 1881