Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Solii către tineret

Solii către tineret, 53


53:1 Cap. 51 - O pregătire practică

53:2 Munca manuală în scopuri utile este o parte a planului Evangheliei. Marele Învăţător, ascuns în stâlpul de nor, dădea instrucţiuni lui Israel că fiecare tânăr ar trebui învăţat un lucru folositor pe care să-l facă. De aceea, exista un obicei la evrei ca atât cei din clasele bogate, cât şi cei săraci să-i înveţe pe fiii şi fiicele lor lucruri folositoare, astfel încât, dacă ar fi venit timpuri potrivnice, să nu fie dependenţi de alţii, ci să fie in stare să-şi procure singuri cele necesare. Ei puteau fi instruiţi în domeniul literar, dar trebuiau de asemenea să fie pregătiţi şi într-o meserie. Aceasta era considerată ca o parte indispensabilă a educaţiei lor.

53:3 O educaţie echilibrată

53:4 Acum, ca şi în timpul vechiului Israel, tinerii ar trebui instruiţi cu privire la obligaţiile vieţii practice. Fiecare ar trebui să obţină cunoştinţe într-una din ramurile muncii manuale prin care, dacă va fi nevoie, să poată să-şi câştige existenţa. Aceasta este esenţial nu numai ca o asigurare împotriva vicisitudinilor vieţii, ci şi pentru dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală. Chiar dacă este mai mult ca sigur că nu va trebui niciodată să recurgă la munca manuală pentru a se întreţine, totuşi omul trebuie să înveţe să lucreze. Fără exerciţiu fizic, nimeni nu ar putea avea o constituţie sănătoasă şi o sănătate viguroasă, iar disciplina unei munci regulate nu este mai puţin importantă pentru obţinerea unei minţi puternice, active şi a unui caracter nobil.

53:5 Studenţii care au obţinut cunoştinţe din cărţi fără o cunoaştere a muncii practice nu pot pretinde că beneficiază de o educaţie echilibrată. Energiile care ar fi trebuit dedicate afacerilor, în diferitele sale ramuri, au fost neglijate. Educaţia nu constă numai în folosirea creierului. Implicarea fizică este o parte esenţială a pregătirii pentru fiecare tânăr. O parte importantă a educaţiei lipseşte, dacă studentul nu a fost învăţat cum să se angajeze într-o muncă fizică utilă.

53:6 Exerciţiul sănătos al întregii fiinţe va asigura o educaţie largă şi cuprinzătoare. Fiecare elev ar trebui să dedice o parte din zi activităţii fizice. Astfel se va forma obiceiul de a munci şi se va încuraja un spirit de încredere în sine şi astfel tinerii vor fi protejaţi de multe practici rele şi degradante, care sunt atât de adesea rezultatul trândăviei. Toate acestea pentru a ne păstra în legătură cu principalul obiectiv al educaţiei; deoarece încurajând activitatea, perseverenţa şi curăţia venim în armonie cu Creatorul.

53:7 Avantajul muncii folositoare

53:8 Cel mai mare beneficiu din exerciţiul fizic nu se obţine când acesta este luat doar ca un joc sau ca un simplu antrenament. Există un beneficiu datorat ieşirii la aer curat şi de asemenea antrenării muşchii; dar dacă aceeaşi energie este pusă în slujba îndeplinirii unor activităţi folositoare, cu cât mai mare va fi beneficiul dobândit! Rezultatul va fi un sentiment de satisfacţie, pentru că o astfel de activitate atrage după sine un simţământ al utilităţii şi aprobarea conştiinţei pentru o datorie bine îndeplinită.

53:9 Studenţii ar trebui să plece din şcolile noastre educaţi

53:10 într-un spirit de eficienţă, astfel încât, atunci când îşi vor folosi propriile resurse, să aibă cunoştinţe pe care să le poată folosi şi de care este nevoie pentru a avea succes în viaţă. Studiul sârguincios este esenţial, dar la fel de importantă este şi munca făcută cu hărnicie. Joaca nu este esenţială. Dedicarea puterilor fizice distracţiei nu este cea mai favorabilă pentru a avea o minte bine echilibrată. Dacă timpul dedicat exerciţiului fizic, care tinde să devină tot mai lung, ar fi folosit în lucrarea în ogorul lui Hristos, atunci binecuvântarea lui Dumnezeu ar fi dată celui care munceşte.

53:11 Disciplina pentru viaţa practică, dobândită prin îmbinarea muncii fizice cu efortul intelectual, este uşurată la gândul că pregăteşte mintea şi trupul pentru a face mai bine lucrarea pe care Dumnezeu le-a hărăzit-o oamenilor. Cu cât mai clar vor înţelege tinerii cum să-şi aducă la îndeplinire îndatoririle, cu atât mai mare va fi bucuria lor zi de zi de a fi de folos altora. Mintea învăţată să găsească plăcere în munca folositoare se dezvoltă; prin practică şi disciplină, ea este pregătită să fie utilă, pentru că a dobândit cunoştinţa care este esenţială în a-l face pe posesorul ei o binecuvântare pentru cei din jur.

53:12 Nu pot găsi o împrejurare din viaţa lui Hristos în care El să-Şi fi dedicat timpul jocului şi distracţiei. El a fost marele Învăţător pentru viaţa aceasta, dar şi pentru cea veşnică, şi totuşi nu am descoperit nici o ocazie în care El să-Şi fi învăţat ucenicii să se angajeze în jocuri pentru a face exerciţiu fizic...

53:13 Învaţă cum să găteşti

53:14 Atât tinerii, cât şi tinerele ar trebui învăţaţi cum să gătească economic şi cum să se dispenseze

53:15 de tot ceea ce este din carne. Să nu-i încurajăm deloc în prepararea unui meniu care conţine cât de puţină carne, pentru că aceasta ţine mai mult de ignoranţa Egiptului decât de curăţia reformei sănătăţii.

53:16 În special tinerele ar trebui să înveţe să gătească. Ce altă parte a educaţiei unei fete este mai importantă ca aceasta? Oricare ar fi împrejurările în care s-ar afla în viaţă, poate pune în aplicare această învăţătură practică...

53:17 În câmpul misionar

53:18 Educaţia, în toate aspectele vieţii practice, îi va face pe tinerii noştri de folos atunci când părăsesc şcoala pentru a merge în ţări străine. Atunci ei nu vor depinde de oamenii la care merg pentru gătit, cusut sau construirea unor locuinţe. Influenţa lor va fi mult mai mare dacă ei arată că-i pot învăţa pe cei neştiutori cum să muncească, folosind cele mai bune metode, pentru obţinerea celor mai bune rezultate. Va fi nevoie de o mică sumă de bani pentru a susţine astfel de misionari, pentru că ei pun la lucru tot ce au mai bun şi într-o măsură completă, folosindu-şi puterile fizice, combinând această lucrare cu studiile lor. Acest lucru va preţui mult acolo unde mijloacele financiare sunt greu de obţinut. Ei vor arăta că misionarii pot deveni educatori învăţându-i pe alţii cum să muncească. Oriunde vor merge, ceea ce au câştigat în acest domeniu le va da fermitate şi stabilitate. - CT 307-314