Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 12:23-*

Previous part

de Biserica celor intai nascuti, care sunt scrisi in ceruri, de Dumnezeu, Judecatorul tuturor, de duhurile celor neprihaniti, facuti desavarsiti,

Adunarea in sarbatoare. [,,Adunarea generala”, KJV]. Literal, ,,adunare sarbatoreasca”. Aici termenul pare sa fie sinonim cu biserica. Biserica celor intai nascuti. Adica biserica alcatuita din intai nascuti, aici fiind vorba de crestinii nascuti din nou. Se face referire la biserica invizibila. Scrisi in ceruri. Sau ,,inregistrati in cer”, adica in cartea vietii Mielului (vezi Filipeni 4,3; Apocalipsa 3,5).

Dumnezeu, Judecatorul. Dumnezeu era Cel care a dat legea la Sinai; pe Muntele Sion El apare ca ,,Judecatorul tuturor” oamenilor, pentru a-i judeca pe temeiul legii pe care o proclamase la Sinai. Nu exista ceva mai infiorator decat a sta inaintea lui Dumnezeu atunci cand toti oamenii vor fi judecati dupa norma legii.

Duhurile. Gr. pneumata (vezi v. 9). Ideea ca termenul pneuma (pl. pneumata) denota o entitate constienta a omului, capabila de trai in afara trupului, nu este cuprinsa in sensul cuvantului si nici nu se poate ca un astfel de inteles sa fie derivat din intrebuintarea lui in Noul Testament. O astfel de conceptie este bazata exclusiv pe opiniile preconcepute ale acelora care cred ca o entitate constienta supravietuieste corpului la moarte si care vad acest sens in cuvinte ca ,,duh” si ,,suflet”. In ce priveste comentariul la ruah, echivalentul ebraic al cuvantului gr. pneuma, vezi Eclesiastul 12,7.

Celor neprihaniti facuti desavarsiti. [,,Oameni neprihaniti facuti perfecti”, KJV]. Acestia sunt crestini maturi (vezi Matei 5,48). Cuvintele ,,v-ati apropiat”, din Evrei 12,22 sunt adresate crestinilor vii, asa cum clarifica contextul. Scriitorul nu se adreseaza neprihanitilor morti din veacurile trecute, ca si cum ar fi fost adunati in fata ,,Judecatorului tuturor” oamenilor, pe ,,muntele Sion”, in ,,Ierusalimul ceresc” (v. 22, 23). Este evident ca numai intr-un sens figurat crestinii vii pot sa se adune inaintea tronului lui Dumnezeu, asa cum e zugravit in v. 22–24. In acelasi sens, in cap. 4,16 el ii invita sa vina ,,cu deplina incredere la scaunul harului”. In acelasi sens figurat crestinii vii gasesc ,,duhurile” altor oameni ,,neprihaniti facuti desavarsiti” adunate acolo in duh, nu intr-o stare imaginara in afara trupului. A face ,,duhurile celor neprihaniti facuti desavarsiti” sa se refere la ,,duhuri” ale celor morti, inseamna a-l pune pe scriitorul acestei epistole in contradictie cu declaratiile clare ale Sfintelor Scripturi cu privire la starea omului in moarte (vezi Eclesiastul 3,21; 12,7; Ioan 11,11; compara cu Geneza 2,7).



de Isus, Mijlocitorul legamantului celui nou, si de sangele stropirii, care vorbeste mai bine decat sangele lui Abel.

Mijlocitorul. In ce priveste comentariul cu privire la Hristos ca mijlocitor al noului legamant, vezi cap. 8,6; 9,15.

Legamantului celui nou. Vezi cap. 8,8–10.

Sangele stropirii. Vezi Exodul 24,6.8; Evrei 9,19.21; 10,22. Aici este vorba de sangele ispasitor al lui Hristos, prin care a fost ratificat noul legamant si cu ajutorul caruia pacatul este iertat.

Vorbeste. Vezi Gen. 4:10; compara cu Evrei 11,4. Mai bine. [,,Lucruri mai bune”, KJV]. Sangele lui Abel striga dupa razbunare. Sangele lui Hristos vorbeste elocvent despre indurarea si iertarea divina.



Luati seama ca nu cumva sa nu voiti sa ascultati pe Cel ce va vorbeste! Caci daca n-au scapat cei ce n-au vrut sa asculte pe Cel ce vorbea pe pamant, cu atat mai mult nu vom scapa noi, daca ne intoarcem de la Cel ce vorbeste din ceruri,

Luati seama ca nu cumva sa nu voiti. In v. 25–29 scriitorul trage o concluzie la sirul de argumente prezentat in v. 18–24. Vechiul Israel a fost ingrozit de glasul lui Dumnezeu, care a vorbit de pe Sinai (v. 18–21). Intrand prin credinta inaintea lui ,,Dumnezeu, Judecatorul tuturor” si a lui ,,Isus, Mijlocitorul legamantului celui nou” (v. 23, 24), crestinii nu vor fi mai putin impresionati. Totusi Israel a refuzat sa asculte de glasul lui Dumnezeu (Exodul 20,18.19), iar refuzul acesta prefigura o neascultare persistenta (vezi Vol. IV, pp. 32, 33). Crestinii trebuie sa se fereasca sa nu faca aceeasi greseala pe care a facut-o vechiul Israel (vezi 1 Corinteni 10,1–12; Evrei 3,11; 4,1).

Cel ce va vorbeste. In cap. 1,1.2 Dumnezeu Tatal este prezentat ca vorbindu-ne prin Fiul. Nu este evident daca Cel care vorbeste aici este Tatal sau Fiul.

N-au scapat. Pentru comentariu, vezi cap. 2,2.3; 4,1.

Cel ce vorbea pe pamant. Adica de pe Muntele Sinai.

Cu atat mai mult. Vezi cap. 2,3.

Din ceruri. Adica le vorbeste astazi crestinilor de pe pamant.



al carui glas a clatinat atunci pamantul, si care acum a facut fagaduinta aceasta: Voi mai clatina inca o data nu numai pamantul, ci si cerul.

Al carui glas a clatinat atunci. Compara cu Exodul 19,18.

Inca o data. Citatul e adaptat dupa LXX, de la Hagai 2,6.7 (vezi comentariul de acolo). In contextul ei original profetia se aplica la Templul restaurat dupa captivitatea babiloniana si la prima venire a lui Hristos. Aici se aplica la a doua Sa venire (vezi Apocalipsa 16,17.18).



Displayed: 5299 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online