Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Psalmi 30:1-6
Te inalt, Doamne, caci m-ai ridicat, si n-ai lasat pe vrajmasii mei sa se bucure de mine.
INTRODUCERE -Psalmul 30 este un psalm de multumire prin care se sarbatoreste izbavirea dintr-o mare primejdie, probabil o boala serioasa. Semnificatia cuvintelor din preambul "sfintirea Casei Domnului [a lui David, KJV]" nu e clara. Se poate ca Psalmul 30 a fost compus de David pentru sfintirea palatului sau sau pentru sfintirea altarului viitorului loc al Templului din aria lui Ornan Iebusitul, dupa izbucnirea molimei (1 Cronici 21,14-22,1). Psalmul este cat se poate de personal. Poetul exprima adanca lui recunostinta fata de Dumnezeu pentru bunatatea Lui si indica amanuntele experientelor din timpul bolii sale. In sinagoga moderna, psalmul este citit la Sarbatoarea dedicarii (Chamuka).
Cu privire la preambul, vezi p. 616, 627.
1. Inalt. A proslavi, suprem in gand si afectiune.
M-ai ridicat. Ebr. dillithani, de la radacina dalah, folosit pentru scoaterea ape din fantana (vezi Exod 2,16.19). Psalmistul Il inalta pe Dumnezeu pentru faptul ca l-a scos din primejdiile amintite in versetele 2.3.
Doamne, Dumnezeule, eu am strigat catre Tine, si Tu m-ai vindecat.
Am strigat. Mesajul strigatului sau e aratat in v. 8-10.
M-ai vindecat. Cu toate ca poate fi folosit in mod metaforic pentru indepartarea framantarilor sufletesti (vezi Psalm 41,1), cuvantul poate include aici atat suferinta sufleteasca, cat si pe cea fizica. Chinul sufletesc al lui David la vederea vazut suferintelor poporului sau in timpul molimei pare sa-l fi coplesit (vezi 2 Samuel 24,13-17; vezi introducere la Psalm 30).
Doamne, Tu mi-ai ridicat sufletul din locuinta mortilor, Tu m-ai adus la viata din mijlocul celor ce se pogoara in groapa.
Sufletul. Sau "pe mine" (vezi la Psalm 16,10).
Locuinta mortilor. [Mormant, KJV]. Ebr. she'ol, locuinta simbolica a celor morti (vezi la Proverbe 15,11). Explicatia cea mai fireasca este de a considera ca psalmistul a fost atat de rau bolnav incat a simtit ca se afla pe pragul mormantului.
Groapa. Vezi Psalm 28,1.
Cantati Domnului, voi cei iubiti de El, mariti prin laudele voastre Numele Lui cel Sfant!
Cantati. Cand se revarsa binecuvantarile lui Dumnezeu peste noi, dorim ca si altii sa ni se alature in lauda la adresa Lui (vezi Psalm 9,11; 34,3).
Cei iubiti de El. [Sfintii, KJV]. Ebr. chasidim (vezi nota suplimentara la Psalm 36).
Numele. [Amintirea, KJV]. Sau "memorial". Numele sau caracterul lui Dumnezeu se descopera prin amintirea raporturile Lui cu oamenii.
Caci mania Lui tine numai o clipa, dar indurarea Lui tine toata viata: seara vine plansul, iar dimineata veselia.
Numai o clipa. Mania lui Dumnezeu e de foarte scurta durata in cazul unui om care pacatuieste, se pocaieste, marturiseste si se roaga cerand indurare (v. 8-10). Indurarea. Spre deosebire de mania Lui, indurarea Lui este continua; ea tine cat toata viata omului (vezi Psalm 16,11).
Seara vine plansul. [Plansul poate sa tina o noapte, KJV]. Ebr. lin, "a petrece noaptea". Ideea exprimata in ebraica este: "plansul vine seara pentru a petrece noaptea, dar dimineata este veselie".
Veselie. Ebr. rinnah, "un strigat de bucurie". Aparitia brusca a veseliei dimineata este simbolizata in ebraica de expresia simpla "in zori, un strigat de veselie" fara nici un verb. Asa cum in tinuturile tropicale soarele, fara o perioada lunga de penumbra, pare sa izbucneasca in plina maretie deasupra orizontului, tot asa iubirea lui Dumnezeu imprastie deodata intunericul tristetii (vezi Isaia 26,20; 54,7.8). Daca avem prietenia lui Dumnezeu, noaptea intristarii face loc intotdeauna diminetii bucuriei. Paralelismul este mereu pastrat in perechile de cuvinte mania - "indurarea; clipa - viata; seara - dimineata; plansul - veselia.
Cand imi mergea bine, ziceam: Nu ma voi clatina niciodata!
Cand imi mergea bine. [In prosperitatea mea, KJV]. Psalmistul pune in antiteza experienta lui de acum si cea anterioara si spune ce a invatat din experienta. Cand incepem sa ne incredem in noi insine, se poate ca Dumnezeu sa intervina si prin suferinta sau prin necaz ca sa ne arate ca siguranta continua se gaseste doar in El. Fericit e omul care invata lectia fara sa fie nevoie sa sufere pierderea prietenilor, a prosperitatii sau a sanatatii.
Nu ma voi clatina niciodata. O expresie plastica a increderii extreme in sine pe care psalmistul a simtit-o candva in viata lui.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online