Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Psalmi/ 27


Domnul este lumina si mantuirea mea: de cine sa ma tem? Domnul este sprijinitorul vietii mele: de cine sa-mi fie frica?

INTRODUCERE -Psalmul acesta a fost scris de David pe cand era un "fugar haituit, care-si gasea adapost in stancile si pesterile pustiei" (Ed 164). El descopera spiritul de incredere deplina a psalmistului in Dumnezeu in mijlocul primejdiilor vietii de fugar. A fost numit Psalmul intaritor. In nici un alt psalm nu e exprimata dorinta arzatoare a lui David de serviciul sanctuarului ca aici. Unii sugereaza 1 Samuel 22,22 ca fundal al acestui psalm. Psalmul are trei subimpartiri: v. 1-6 exprima increderea temeinica a poetului in Dumnezeu, in ciuda amenintarilor dusmanului; v. 7-12 striga cu jale dupa ajutor; iar v. 13 si 14, ca o concluzie, gasesc ajutor sigur in increderea plina de speranta in Dumnezeu. In ritualul iudaic modern, Psalmul 27 este recitat zilnic in tot cursul celei de a sasea luni ca pregatire pentru Anul Nou si pentru Ziua ispasirii.

Cu privire la preambul, vezi p. 616.

1. Domnul... lumina mea. Adica Iehova este lumina care disperseaza intunericul din jurul meu, facandu-mi cararea limpede. Expresia aceasta, aflata deseori in Noul Testament (vezi Ioan 1,7-9; 12,46; 1 Ioan 1,5) nu e asa de obisnuita in Vechiul Testament. Compara cu binecuvantarea aaronica (Numeri 6,25).

Mantuirea. Vezi Psalm 18,2; 62,2.6.

De cine sa ma tem? Nici de alti dumnezei, pentru ca sunt mincinosi, nici de demoni, nici de oameni (vezi Romani 8,31).

Sprijinitorul. [Taria, KJV]. Literal, "un loc de siguranta", "o cetatuie" (vezi Psalm 28,8). Calvin numea intreitul scut de aparare impotriva tuturor amenintarilor: "Lumina, Mantuire, Cetatuie." Psalmul incepe cu o nota de lipsa totala de teama. Increderea psalmistului in Dumnezeu nu ingaduie nici o urma de teama.

Cand inainteaza cei rai impotriva mea, ca sa-mi manance carnea, tocmai ei prigonitorii si vrajmasii mei se clatina si cad.

Manance carnea. Psalmistul aseamana adesea pe dusmanii lui cu fiare salbatice (vezi Psalm 22,13.16.21).

Se clatina si cad. [S-au impiedicat si au cazut, KJV]. Ei nu si-au atins scopurile. Limbajul versetului acestuia pare sa se refere la un incident anume, cand David a fost aparat de atacul dusmanilor lui.

Chiar o ostire de ar tabari impotriva mea, inima mea tot nu s-ar teme. Chiar razboi de s-ar ridica impotriva mea, tot plin de incredere as fi.

Plin de incredere. Increderea lui David cunoaste o forma proaspata de exprimare entuziasta (vezi la Psalm 3,1).

Un lucru cer de la Domnul, si-l doresc fierbinte: as vrea sa locuiesc toata viata mea in Casa Domnului, ca sa privesc frumusetea Domnului, si sa ma minunez de Templul Lui.

Un lucru. Dorinta fierbinte a lui David de a fi angajat necurmat in slujba lui Dumnezeu, de a fi un oaspete permanent al Gazduitorului ceresc este foarte frumos exprimata in psalmul acesta (vezi Psalm 15,23.65).

Frumusetea. Ebr. no?am, "condescendenta", "bunatate".

Sa ma minunez de Templul Lui. In templul crestin, mintea noastra este iluminata, indoielile noastre inlaturate si inimile noastre mangaiate de adevarul lui Dumnezeu.

Caci El ma va ocroti in coliba Lui, in ziua necazului, ma va ascunde sub acoperisul cortului Lui, si ma va inalta pe o stanca.

Coliba. Ebr. sok, "un acoperamant", folosit pentru ascunzatoarea unui leu in Psalm 10,9; Ieremia 25,38, de aici, refugiu secret. Sok e tradus "cort" in Psalm 76,2, care e descris ca fiind in Salem. Limbajul din Psalm 27,5 este figurat si inseamna un loc de adapost. Aici nu poate fi vorba de casa propriu-zisa a lui Dumnezeu din Ierusalim, intrucat aceasta nu a aparut decat multi ani mai tarziu.

Sub acoperisul. [In locul tainic, KJV]. Literal, "in ascunzatoare". Locul cel mai retras al locuintei. In ebraica, cuvantul pentru "locul tainic" este forma substantivala a verbului tradus "ma va ascunde".

Iata ca mi se si inalta capul peste vrajmasii mei, care ma inconjoara: voi aduce jertfe in cortul Lui in sunetul trambitei, voi canta si voi lauda pe Domnul.

Mi se si inalta. Simbolizeaza victoria asupra vrajmasilor lui.

In sunetul trambitei. [Cu bucurie, KJV]. Ebr. teru?ah, literal, "un strigat de bucurie." Cuvantul e folosit pentru strigatul care a insotit caderea zidurilor Ierihonului (Iosua 6,5.20). Despre alte ocazii in care e folosit teru?ah, vezi Numeri 23,21; 1 Samuel 4,5; 2 Samuel 6,15; Psalm 33,3; 150,5.

Voi canta si voi lauda. Acest val de lauda vine dintr-o inima plina, atat de plina incat psalmistul alege sa dea expresie hotararii lui prin repetarea si staruirea asupra ideii.

Asculta-mi, Doamne, glasul cand Te chem: ai mila de mine si asculta-ma!

Asculta-ma, Doamne. In acest punct al psalmului se observa o schimbare totala in ton, de la incredere absoluta la un strigat jalnic de ajutor. Schimbarea aceasta face o anumita scoala de critici sa traga concluzia ca de fapt psalmul este compus din doi psalmi aparte. O astfel de concluzie nu e deloc necesara, daca se admite ca, in ciuda increderii psalmistului in Dumnezeu, forta imprejurarilor reale il determina sa strige dupa ajutor intr-o lume cat se poate de reala. Chiar cand suntem siguri de favoarea lui Dumnezeu, trebuie sa recunoastem fara incetare nevoia noastra dupa El si sa-I cerem ajutorul.

Displayed: 5350 bytes.

Next part

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online