Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Psalmi 25:8-*

Previous part

Domnul este bun si drept: de aceea arata El pacatosilor calea.

Bun si drept. De la rugaciune psalmistul trece la meditatie asupra caracterului lui Dumnezeu si a felului Sau de se purta ca oamenii. Intrucat El este bun si drept, va mustra, va pedepsi, va calauzi drept, ca un bun invatator.

El face pe cei smeriti sa umble in tot ce este drept. El invata pe cei smeriti calea Sa.

Smeriti. Aceia care sunt ascultatori, dispusi sa invete. Smerenia este cea dintai treapta pe scara dezvoltarii crestine (vezi Matei 18,3).

Ce este drept. [In judecata, KJV]. Printr-o corecta pretuire a ceea ce inseamna adevar, datorie si cale dreapta a vietii.

Calea Sa. "Nu calea mea, Doamne, ci a Ta!" ar trebui sa fie rugaciunea celui care, cu smerenie, Il urmeaza pe Dumnezeu.

Toate cararile Domnului sunt indurare si credinciosie, pentru cei ce pazesc legamantul si poruncile Lui.

Indurarea si credinciosia. [Indurare si adevar, KJV]. Sinonime cu compatimire si loialitate, doua atribute ale caracterului lui Dumnezeu (vezi Psalm 85,10; cf. "harul si adevarul" din Ioan 1,17).

Poruncile. [Marturiile, KJV]. Vezi la Psalm 19,7.

Pentru Numele Tau, Doamne, iarta-mi faradelegea, caci mare este!

Pentru Numele Tau. Pentru onoarea Numelui lui Dumnezeu. Psalmistul trece de la meditatia asupra bunatatii lui Dumnezeu la amintirea pacatelor sale. El e constrans sa ceara iertare, ca harul si adevarul sa se poata manifesta in sufletul lui (vezi v. 10). El se teme ca legamantul va fi rupt.

Este mare. Psalmistul isi da seama ca pacatul lui este atat de mare (vezi Romani 5,15-21), incat are nevoie de iertarea pe care numai un Dumnezeu bun o poate da. Iubirea cea nemarginita a prevazut o cale ca pacatele sa poata fi iertate fara plata.

Cine este omul, care se teme de Domnul? Aceluia Domnul ii arata calea pe care trebuie s-o aleaga.

Ii arata calea. [Il invata calea, KJV]. Dumnezeu poate sa faca lucruri mari pentru omul care Il onoreaza. Un asemenea om va invata de la Dumnezeu calea cea buna. Aceluia Dumnezeu ii va descoperi calea poruncilor Lui (vezi Psalm 119,30.173; Ioan 7,17).

Pe care trebuie s-o aleaga. Dumnezeu il va invata in asa fel incat el sa aleaga calea cea buna. Omul nu e un automat. El are putere de alegere. Dar cand un om se teme de Dumnezeu, puterea lui de alegere este exercitata in directia cea buna: el alege calea lui Dumnezeu (vezi DA 668). Incepand cu versetul acesta este data o serie noua de cugetari.

El va locui in fericire, si samanta lui va stapani tara.

Va locui. Literal, "va petrece noaptea".

In fericire. [In tihna, KJV]. Literal, "in bunatate", intr-o stare de siguranta, in contrast cu soarta celui care rataceste fara o calauza. Omul pocait este ca un om care este linistit si in pace in propriul lui camin (vezi Psalm 34,11; 37,28).

Samanta lui. Urmasii lui.

Vor mosteni. Vezi Exod 20,12; Apocalipsa 26,3-13. Tinta vesnica, aceea ca cel drept sa mosteneasca pamantul, este tinuta in sah doar de circumstante intamplatoare si temporare (vezi Romani 8,19-24; Matei 5,5).

Prietenia Domnului este pentru cei ce se tem de El, si legamantul facut cu El le da invatatura.

Prietenia. [Taina, KJV]. Ebr. sod, "convorbire confidentiala", "un prieten special, intim", "o grupa de apropiati". "Prietenia" ar putea sa fie intentia exprimata aici (vezi RSV). Cei neprihaniti se bucura de prietenia intima cu Dumnezeu. El le spune lucrurile Lui tainice (vezi Proverbe 3,32). Avraam era prietenul lui Dumnezeu (vezi 2 Cronici 20,7; cf. Genesa 18,17).

Legamantul. Vezi la v. 10. Dumnezeu ii face pe copiii Lui sa inteleaga tot ce e cuprins in legamantul Lui cu ei, ca sa dea fericirea si mantuirea.

Eu imi intorc necurmat ochii spre Domnul, caci El imi va scoate picioarele din lat.

Spre Domnul. Compara cu Psalm 141,8. E bine ca anticiparea spirituala sa devina o stare obisnuita a mintii. Sunt ochii mei indreptati spre Domnul sau spre mine insumi? Din lat. Vezi Psalm 9,15; 10,9; 31,4. Dumnezeu nu ne tine afara din lat daca alegem deliberat sa fim prinsi de ea, dar ne promite sa ne elibereze si sa ne mantuiasca.

Priveste-ma si ai mila de mine, caci sunt parasit si nenorocit.

Verset ce nu a fost comentat.

Nelinistea inimii mele creste: scoate-ma din necazul meu!

Verset ce nu a fost comentat.

Uita-Te la ticalosia si truda mea, si iarta-mi toate pacatele mele.

Iarta-mi. Ebr. naśa', care are unul dintre sensurile de baza "a ridica", precum si "a indeparta", "a duce departe". El este folosit pentru iertare intr-un numar de pasaje (Genesa 50,17; Exod 10,17; 32,32 etc.). Naśa' este folosit si pentru purtarea inlocuitoare a pacatelor. Preotii urmau sa poarte nelegiuirea copiilor lui Iuda (Levitic 10,17). Exista o simpla trecere de la ideea de purtare inlocuitoare de pacat la cea de iertare. Unul dintre cuvintele grecesti corespunzatoare, airo, apare in Ioan 1,29 in afirmatia "care ridica pacatele lumii".

In loc de un qoph, cu care ar trebui sa inceapa acest verset, daca s-ar urma tiparul regulat de acrostih, versetul acesta incepe cu resh, litera imediat urmatoare in alfabetul ebraic. In acelasi timp, resh apare si la locul lui cuvenit, la inceputul v. 19.

Displayed: 5271 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online