Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Psalmi/ 25
La Tine, Doamne, imi inalt sufletul.
INTRODUCERE - Psalmul 25 este al doilea din psalmii-acrostih sau alfabetici (vezi p. 625). El este o rugaciune care incorporeaza stari de devotiune precum implorarea, marturisirea credintei si penitenta. Ca si alti psalmi-acrostih, el nu prezinta o dezvoltare logica a ideii, ci consista dintr-o colectie de expresii independente de devotiune, aranjate in forma alfabetica, mai ales pe tema ca Dumnezeu calauzeste si invata pe cel cu duhul smerit si dispus sa invete.
Sunt tot atat de multe versete in psalmul acesta cate litere are alfabetul ebraic (22), cea dintai litera stand la inceputul fiecarui verset. Totusi, se observa urmatoarele devieri de la tiparul strict: primele doua versete incep cu prima litera a alfabetului; literele a 2-a, a 6-a si a 19-a nu apar; atat v. 18 si 19 incep cu litera a 20-a, iar v. 22 incepe cu litera a 17-a. Psalmul 34 este aranjat intr-un fel oarecum asemanator.
Cu privire la autorul psalmului, vezi 5 T 630.
Cu privire la preambul, vezi p. 626.
1. La Tine. Starea de meditatie este fixat in versetul intai (vezi Psalm 86,4; 143,8). In ebraica, versetul incepe cu 'aleph, cea dintai litera a alfabetului ebraic.
In Tine, Dumnezeule, ma incred: sa nu fiu dat de rusine, ca sa nu se bucure vrajmasii mei de mine!
Sa nu fiu dat de rusine. Psalmistul se incredea in Dumnezeu. Dusmanii lui ar fi avut motiv sa triumfe, daca el ar fi fost inselat in aceasta incredere. Versetul incepe cu 'aleph. A doua litera, beth, nu apare in acrostih. Totusi, al doilea cuvant al acestui verset incepe cu beth. Unii invatati considera primul cuvant ca apartinand unui rand neterminat din versetul 1.
Da, toti cei ce nadajduiesc in Tine nu vor fi dati de rusine: ci de rusine vor fi dati cei ce Te parasesc fara temei.
Cei ce nadajduiesc in Tine. Compara cu Psalm 27,14; 37,34. Expresia da de inteles ca noi asteptam de la Dumnezeu indrumari si har ca sa le urmam. Psalmistul extinde rugaciunea ca sa-i cuprinda pe toti credinciosii evlaviosi.
Arata-mi, Doamne, caile Tale, si invata-ma cararile Tale.
Arata-mi. Saraci in pricepere spirituala, avem nevoie ca lumina lui Dumnezeu sa se reverse asupra cararii noastre. Moise se ruga pentru o astfel de lumina (vezi Exod 33,13). Psalmistul este constient mereu de aceasta nevoie (vezi Psalm 27,11; 86,11; 119,33). "Ma condu, blanda lumina" (Newman) este un prea frumos imn-rugaciune care exprima ideea aceasta. Cand ne rugam sa intelegem caile lui Dumnezeu, cerem sa intelegem scopurile Sale, ca sa ne putem indrepta purtarea in mod intelept.
Povatuieste-ma in adevarul Tau, si invata-ma; caci Tu esti Dumnezeul mantuirii mele, Tu esti totdeauna nadejdea mea!
Adevarul Tau. Adevarul lui Dumnezeu in contrast cu ceea ce noi, oamenii, putem considera in mod gresit ca este adevar (vezi Psalm 36,1-3; 86,11). Tu esti totdeauna nadejdea noastra. Vezi la v. 3.
Adu-Ti aminte, Doamne, de indurarea si bunatatea Ta; caci sunt vesnice.
Adu-Ti aminte. Binecuvantarile din trecut constituie temeiul conform caruia asteapta David binecuvantarile viitoare. "Isus Hristos este acelasi ieri si azi si in veci" (Evrei 13,8). Una din cele mai placute caracteristici ale lui David este rememorarea constanta a semnelor bunavointei lui Dumnezeu.
Sunt vesnice. [Au fost pururi din vechime, KJV]. Faptele de bunatate ale lui Dumnezeu n-au lipsit niciodata. Dumnezeu este intotdeauna bun. Litera waw nu apare in acrostih, versetul acesta incepe cu litera urmatoare din alfabetul ebraic, si anume zayin.
Nu-Ti aduce aminte de greselile din tineretea mea, nici de faradelegile mele; ci adu-Ti aminte de mine, dupa indurarea Ta, pentru bunatatea Ta, Doamne!
Greselile din tineretea mea. [Pacatele tineretii mele, KJV]. Poate constient de tendinta parintelui pamantesc de a ierta nebuniile tineretii fiului sau, psalmistul Il roaga pe Tatal lui ceresc sa uite faptele necugetate ale tineretii lui (vezi Iov 13,26, unde Iov Il acuza pe Dumnezeu ca-l face sa sufere pentru pacatele tineretii sale). Rugaciunea de iertare din acest verset vine dupa ce psalmistul isi da seama ca pacatul va tine departe indurarea lui Dumnezeu, pentru care se rugase in v. 6.
Faradelegile. Ebr. pesha?im, "razvratiri", "revolte", subintelegand astfel pacate cu voia. Pentru bunatatea Ta. Nu pentru vreo calitate a sa personala, ci pentru ca Dumnezeu este bun. Psalmul preamareste bunatatea nemarginita a lui Dumnezeu.
La maturitate, cand ne dam seama de povara pacatelor noastre, ne sprijinim pe iubirea cea mare a lui Dumnezeu, asa cum e exprimata prin aceste cuvinte: "indurare", "bunatate" (v. 6 si 7). Versetul acesta sugereaza ca psalmistul a scris poemul in anii de mai tarziu.
Domnul este bun si drept: de aceea arata El pacatosilor calea.
Bun si drept. De la rugaciune psalmistul trece la meditatie asupra caracterului lui Dumnezeu si a felului Sau de se purta ca oamenii. Intrucat El este bun si drept, va mustra, va pedepsi, va calauzi drept, ca un bun invatator.
Displayed: 5067 bytes.
Next part
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online