Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 5:1-3
In adevar, orice mare preot, luat din mijlocul oamenilor, este pus pentru oameni in lucrurile privitoare la Dumnezeu, ca sa aduca daruri si jertfe pentru pacate.
Mare Preot. Sunt prezentate conditiile pentru ca cineva sa fie mare preot (v. 1–4), pentru a demonstra ca Hristos este potrivit pentru aceasta (v. 5–10).
Luat din mijlocul oamenilor. Expresia aceasta califica termenul ,,mare preot”. Autorul vorbeste aici despre marii preoti dintre oameni. Mai apoi (v. 5–10) el se va referi la Hristos, ca Mare Preot.
Pus. [,,Hirotonisit”, KJV]. Gr. kathistemi ,,a numi”, ,,a pune in raspundere”. Dumnezeu este cel care il numeste (vezi v. 4). Pentru oameni. Sau ,,in folosul oamenilor”. Slujba de mare preot era in folosul oamenilor, preotii fiind mijlocitori intre popor si Dumnezeu. Lucrurile privitoare la Dumnezeu. Vezi cap. 2,17. Ca sa aduca. [,,Ca sa poata oferi”, KJV]. Aceasta era, fara indoiala, functia cea mai importanta slujbei de mare preot.
Daruri. Gr. dora, in LXX avand de obicei sensul de ,,jertfe de mancare” (in ebraica minchoth, iar la singular minchah, vezi Leviticul 2,1), desi in Geneza 4,4 cuvantul acesta este folosit cu privire la jertfa lui Abel.
Jertfe. Gr. thusiai, in LXX avand de obicei sensul de sacrificii de sange, desi avea si alte intelesuri. In Geneza 4,5 cuvantul thusiai este folosit cu privire la jertfa fara sange a lui Cain. E putin probabil ca ar trebui sa se caute vreo deosebire de sens intre dora si thusiai. Se poate ca cei doi termeni sa fie folositi impreuna pentru a denumi totalitatea darurilor si sacrificiilor cuprinse in sistemul ceremonial iudaic.
Pentru pacate. Darurile si jertfele aveau de-a face cu pacatele poporului. Sistemul ceremonial trebuia sa le arate oamenilor cat de neplacut este pacatul in ochii lui Dumnezeu si in acelasi timp sa le atraga atentia catre planul Sau pentru eradicarea acestuia.
El poate fi ingaduitor cu cei nestiutori si rataciti, fiindca si el este cuprins de slabiciune.
El poate. Literal, ,,fiind in stare”. Temeiul capacitatii Sale este insasi natura umana pe care a luat-o asupra Sa. Sa fie ingaduitor. [,,Sa aiba compatimire”, KJV]. Gr. metripatheo, ,,a-si modera sentimentele”, ,,a se purta delicat cu”, ,,a avea simtaminte delicate fata de”. Nestiutori. Gr. agnoeo, ,,a nu cunoaste”, ,,a nu intelege”, ,,a fi nestiutor”, ,,a face rau”, ,,a
pacatui din nestiinta”. Ultimul sens pare sa fie deosebit de potrivit aici. Aceia care pacatuiesc din nestiinta trebuie sa fie tratati cu delicatete, deoarece greseala lor nu este intentionata. Ei au nevoie de lumina si incurajare. Ei calca legea din nestiinta si nu trebuie sa fie pusi in aceeasi categorie cu cei care comit aceleasi greseli fiind pe deplin constienti de comportamentul lor rau.
Rataciti. [,,Abatuti din drum”, KJV]. Mai degraba ,,cei care sunt dusi in ratacire” sau ,,cei care sunt inselati”.
Cuprins de slabiciune. Marele preot era supus la aceleasi ispite ca si poporul. Cunoasterea pe care o avea, din experienta proprie, cu privire la slabiciunile si ispitele carnii il faceau sa fie intelegator fata de slabiciunile si greselile altora si, in acelasi timp, potrivit pentru a da sfat si ajutor celor in ispita. Vezi cap. 2,17; 4,15.
Si, din pricina acestei slabiciuni, trebuie sa aduca jertfe atat pentru pacatele lui, cat si pentru ale norodului.
Din pricina. Sau ,,tinand cont de”, adica din pricina faptului ca el insusi este coplesit de slabiciuni. El avea aceleasi inclinatii spre pacat ca si poporul sau si vechiul sistem ceremonial ii cerea sa aduca jertfe si pentru propriile sale pacate.
Trebuia. Gr. opheilo, ,,a fi obligat”. Obligatia se baza pe cererile legii ceremoniale (vezi Leviticul 16,6; vezi si cap. 4, 3). Faptul ca marelui preot i se cerea sa aduca sacrificii pentru propriile sale pacate trebuia sa-l determine sa fie ingaduitor cu poporul. Cum putea sa-i faca de ocara pe altii cand el insusi savarsea aceleasi greseli, sau poate altele mai grave? El trebuia sa pastreze o atitudine umila si sa aiba indurare fata de cei care greseau. Cand cineva isi cerceteaza propriile greseli, nu prea mai e inclinat sa-i condamne neindurator pe ceilalti. Vezi Galateni 6,1.
Pentru pacatele lui. [,,Pentru sine”, KJV]. Vezi mai sus, la ,,trebuia”. Pentru ale poporului. [,,Pentru popor”, KJV]. Probabil ca este vorba despre Ziua Ispasirii, cand marele preot facea ,,ispasire pentru copiii lui Israel” (Leviticul 16,34).
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online