Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 49:19-*

Previous part

Peste Gad vor da iures cete inarmate, dar si el va da iures peste ele si le va urmari.

Gad. Acest pasaj poetic in care cuvintele traduse ,,cete” si ,,a da peste”, din aceeasi radacina, pare ca ar putea fi mai bine redate ,,o forta atacatoare il va ataca, dar el va ataca calcaiul.” Limbajul pare a se referi la atacurile pe care semintia lui Gad avea sa le indure cu rabdare, dar pe care le va respinge cu succes. Cu toate ca istoria cunoscuta a celor 12 semintii nu ofera o implinire specifica acestei profetii, raportul dat in 1 Cronici 5,18-22 arata ca gaditii, oriunde a fost nevoie, au dat dovada de curajul care le-a fost fagaduit de tatal lor. Gaditii care au venit la David sunt descrisi ca lei, iar rapiditatea lor este comparata cu aceea a caprioarelor de prin munti (1 Cronici 12,8-15), comparatie care dovedeste ca ei erau o semintie viteaza.



Aser da o hrana minunata; El va da bucate alese imparatilor.

Aser. Aceasta se refera la pamantul roditor care urma sa fie viitoarea regiune de locuit a lui Aser. Ca implinire a acestei preziceri, Aser a primit ca mostenire tinuturile de jos ale Carmelului, spre Mediterana, pana la teritoriul Tirului. Aceasta este una dintre cele mai fertile parti ale Canaanului, bogata in grau si ulei cu care Solomon a aprovizionat casa regelui Hiram (1 Regi 5,11).



Neftali este o cerboaica sloboda: Rosteste cuvinte frumoase.

Neftali. Semnificatia si aluzia sunt obscure si se cunoaste putin despre istoria semintiei lui Neftali. In asociere cu Zabulon, sub Barac, ea a obtinut o mare victorie asupra lui Iabin, regele Canaanit pe care profetesa Debora l-a amintit in vestita ei cantare (vezi Judecatori 4,5).

Rosteste cuvinte frumoase. Aceasta trebuie sa fie o aluzie la darul de elocventa si cantec manifestat in acea semintie nordica, cu toate ca nici un raport istoric despre astfel de activitate in semintia lui Neftali nu a supravietuit.



Iosif este vlastarul unui pom roditor, Vlastarul unui pom roditor sadit langa un izvor; Ramurile lui se inalta deasupra zidului.

Iosif. In timp ce binecuvantarile lui Iacov privindu-i pe cei patru fii ai tiitoarelor au fost deosebit de scurte si profetiile lui, in parte, tot atat de obscure ca istoria de mai tarziu a semintiilor care au descins din acesti patru barbati, o mare deosebire exista in binecuvantarea asupra fiului intai nascut al iubitei lui Rahela. Inima patriarhului s-a umplut acum de o iubire recunoscatoare si, in cuvintele si figurile cele mai expresive, el implora binecuvantare nemarginita pentru Iosif.



Arcasii l-au atatat, au aruncat sageti, Si l-au urmarit cu ura lor.

Arcasii. De la asemanarea pomului roditor, Iacov trece la una de razboi, descriind biruinta semintiei lui Iosif asupra vrasmasilor ei. Aceasta este o ilustrare a darului profetic care vorbeste despre evenimente viitoare, ca si cum ar fi deja in curs de implinire. Cuvintele nu trebuie sa fie luate ca referindu-se la niste fapte razboinice ale lui Iosif in Egipt, ci probabil ca se refera in termeni nu in mod direct ofensatori pentru fratii lui, dar intelese de toti, la persecutia pe care o suferise din partea lor, ca si la timpul anilor de robie si de intemnitare.



Dar arcul lui a ramas tare, Si mainile lui au fost intarite De mainile Puternicului lui Iacov: Si a ajuns astfel pastorul, stanca lui Israel.

Puternicul lui Iacov. Daca ultima propozitie este parantetica (ca in KJV), aceasta poate sa insemne fie ca de pe vremea inaltarii lui Iosif el a devenit pastorul si stanca lui Israel, fie ca de la Dumnezeu, Puternicul lui Iacov, Iosif a primit puterea sa devina astfel. In aceasta calitate, el a slujit apoi ca tip al Bunului Pastor, care este Stanca si care avea sa devina Temelia bisericii Sale. Daca propozitia ,,Pastorul, Stanca lui Israel” este coordonata cu expresia precedenta, ea se aplica la Dumnezeu Insusi. In acest caz, este exprimat simtamantul ca mainile lui Iosif au fost intarite de Acela care este Pastorul si Stanca lui Israel (vezi Deuteronom 32,4). Textul ebraic ingaduie cea de-a doua interpretare, care pare de preferat fata de prima.



Aceasta este lucrarea Dumnezeului tatalui tau, care te va ajuta; Aceasta este lucrarea Celui Atotputernic, care te va binecuvanta Cu binecuvantarile cerurilor de sus, Cu binecuvantarile apelor de jos, Cu binecuvantarile tatelor si ale pantecelui mamei.

Verset ce nu a fost comentat.

Binecuvantarile tatalui tau Intrec binecuvantarile parintilor mei, si se inalta Pana in crestetul dealurilor vesnice: Ele sa vina peste capul lui Iosif, Peste crestetul capului domnului fratilor sai!

Binecuvantarile tatalui. Binecuvantarile pe care le implora patriarhul pentru Iosif trebuie sa intreaca binecuvantarile pe care parintii lui le-au trecut asupra lui. La Iosif se refera literal ca la ,,cel despartit” (engleza), nazir-ul. Iosif este infatisat astfel atat aici, cat si in Deuteronom 32,16, datorita pastrarii virtutii si evlaviei lui in Egiptul pagan.

Displayed: 5044 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online