Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 47:1-17
Iosif s-a dus sa instiinteze pe Faraon, si i-a spus: Fratii mei si tatal meu au sosit din tara Canaan, cu oile si boii, si cu tot avutul lor; si sunt in tinutul Gosen.
Verset ce nu a fost comentat.
A luat pe cinci din fratii lui, si i-a adus inaintea lui Faraon.
A luat pe cinci din fratii lui. Informandu-l mai dinainte pe Faraon despre sosirea rudelor sale in Gosen, Iosif a prezentat regelui pe cinci dintre fratii lui. Expresia ebraica tradusa corect ,,unii din fratii lui” a fost gresit inteleasa de comentatorii mai timpurii, care i-au dat o interpretare nejustificata. Ea este pur si simplu un idiom ebraic care inseamna ,,din numarul intreg al fratilor lui”.
Faraon a intrebat pe fratii lui Iosif: Cu ce va indeletniciti? Ei au raspuns lui Faraon: Robii tai sunt pastori, cum erau si parintii nostri.
Verset ce nu a fost comentat.
Si au mai zis lui Faraon: Noi am venit ca sa locuim o vreme aici in tara, pentru ca nu mai este pasune pentru oile robilor tai, si este o mare foamete in tara Canaanului; ingaduie dar robilor tai sa locuiasca in tinutul Gosen.
Verset ce nu a fost comentat.
Faraon a zis lui Iosif: Tatal tau si fratii tai au venit la tine.
Verset ce nu a fost comentat.
Tara Egiptului este deschisa inaintea ta; aseaza pe tatal tau si pe fratii tai in cea mai buna parte a tarii. Sa locuiasca in tinutul Gosen; si daca gasesti printre ei oameni destoinici, pune-i in fruntea turmelor mele.
Tara Egiptului este deschisa inaintea ta. Ei venisera sa locuiasca o vreme in tara (nu sa se stabileasca acolo) pentru ca in Canaan nu era pasune pentru turmele lor din cauza secetei. Atunci, regele l-a autorizat pe Iosif sa dea tatalui si fratilor lui o locuinta in cea mai buna parte a tarii, tinutul Gosen.
Iosif a adus pe tatal sau Iacov, si l-a infatisat inaintea lui Faraon. Si Iacov a binecuvantat pe Faraon.
Iosif l-a adus pe... Iacov. Apoi Iosif l-a prezentat pe tatal sau lui Faraon o data ce fusese data ingaduinta regala pentru asezare in tinutul Gosen. S-a sugerat ca intrevederea acordata fratilor lui Iosif a avut un caracter oficial, in timp ce audienta lui Iacov la monarh a fost intru totul de natura particulara. Se poate ca regele sa fi cerut o ocazie de a-l intalni pe tatal primului ministru al sau.
Iacov a binecuvantat pe Faraon. Iacov nu a folosit fata de Faraon obisnuitul salut acordat regilor, precum ,,Vesnic sa traiesti, imparate!” (2 Samuel 16,16; 1 Regi 1,25; Daniel 2,4; etc.). Constient de demnitatea lui ca profet al lui Iehova, Iacov a pronuntat asupra lui o binecuvantare cereasca.
Faraon a intrebat pe Iacov: Care este numarul zilelor anilor vietii tale?
Verset ce nu a fost comentat.
Iacov a raspuns lui Faraon: Zilele anilor calatoriei mele sunt o suta treizeci de ani. Zilele anilor vietii mele au fost putine la numar si rele, si n-au atins zilele anilor vietii parintilor mei, in timpul calatoriei lor.
Zilele anilor calatoriei mele. Iacov se refera la viata lui si aceea a tatalui sau ca la o ,,pribegie”. Ei nu ajunsesera in stapanirea adevarata a Canaanului, ci fusesera obligati sa pribegeasca incoace si incolo, fara sa se aseze si fara camin in tara fagaduita lor ca mostenire. Aceasta ,,pribegie” era in acelasi timp o reprezentare figurata a nestatorniciei si oboselii vietii pamantesti, in care omul nu ajunge la adevarata odihna pentru care a fost creat si dupa care sufletul sau tanjeste mereu. (vezi Evrei 4,8.9). De aceea, Pavel a putut, pe drept, sa priveasca aceste cuvinte ale lui Iacov ca o declaratie a dorului patriarhilor dupa odihna vesnica a Canaanului ceresc (Evrei 11,13-16).
O suta treizeci de ani. Iosif avusese varsta de 30 de ani pe timpul numirii sale in slujba (Geneza 41,46), iar de atunci mai trecusera 7 ani de belsug (cap. 41,47-49) si 2 ani de foamete (cap. 45,6). El ajunsese acum la varsta de 39 de ani, iar tatal sau era in varsta de 130 de ani. Din aceste cifre reiese clar ca Iosif s-a nascut cand tatal sau era in varsta de 91 de ani. Deoarece nasterea lui a avut loc la incheierea celor 14 ani de locuire a lui Iacov in Padan-Aram, varsta patriarhului la sosirea lui acolo trebuie sa fi fost de 77 de ani.
Putine la numar si rele. Aprecierea lui Iacov despre viata lui era mult prea adevarata, daca este comparata cu aceea a parintilor sai. Avraam ajunsese sa traiasca 175 de ani, iar Isaac 180. Nici unul nu dusese o viata atat de nesigura, atat de plina de tristete, de pericol, de adanca mahnire si groaza ca Iacov. De la fuga lui in Haran, pana la vremea mutarii lui in Egipt, viata lui nu fusese altceva decat o indelungata succesiune de necazuri (cap. 42,36).
Iacov a binecuvantat iarasi pe Faraon, si a plecat dinaintea lui Faraon.
Verset ce nu a fost comentat.
Iosif a asezat pe tatal sau si pe fratii sai, si le-a dat o mosie in tara Egiptului, in cea mai buna parte a tarii, in tinutul lui Ramses, cum poruncise Faraon.
Tinutul lui Ramses. Cu privire la aceasta afirmatie cercetatorii critici retin doua pareri. Dupa unii, ea constituie o puternica dovada pentru o traditie diferita cu privire la asezarea israelitilor in Egipt, avand in vedere ca tara a fost numita pana aici Gosen (v.1, 6). Altii au tras concluzia ca ea indica timpul cand fiii lui Israel au fost in Egipt ca fiind acela al Ramses-ilor. Primul Ramses a inceput sa stapaneasca in 1319 i.Hr. Primul argument nu este acceptabil, pentru ca Moise a fost unicul autor al Genezei, iar cartea este o naratiune istorica, si nu o colectie de traditii. Nici al doilea argument nu poate fi acceptat, pentru ca el ar aduce confuzie cronologica pentru aceasta sectiune narativa a Vechiului Testament. De aceea trebuie sa se presupuna ca termenul ,,tinutul lui Ramses” este un nume de mai tarziu pentru vechiul termen ,,tinutul Gosen” si, in conformitate cu aceasta, reprezinta efortul unui copist de a identifica ,,Gosen-ul” pentru cititorii sai. Prin acelasi procedeu, am putea spune astazi ca New York a fost intemeiat de olandezi, desi orasul pe care l-au intemeiat ei era cunoscut ca New Amsterdam. Totusi, afirmatia noastra nu urmeaza sa fie considerata doar corecta, ci chiar de dorit, pentru ca numele New Amsterdam nu ar avea nici o semnificatie pentru multi cititori moderni.
Displayed: 6332 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online