Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 46:1-6
Israel a plecat, cu tot ce avea. A ajuns la Beer-Seba, si a adus jertfe Dumnezeului tatalui sau Isaac.

A ajuns la Beer-Seba. Probabil ca tabara lui Iacov fusese la Hebron timp de mai multi ani (cap. 35,27; 37,14), locul unde erau inmormantati Avraam, bunicul sau si Isaac, tatal sau, impreuna cu altii membri ai familiei. Poate ca acesta a fost locul plecarii. In drumul spre Egipt, Iacov s-a oprit la Beer-Seba, partea sudica a granitelor Canaanului, unde Avraam (cap. 21,33) si Isaac (cap. 26,25) ridicasera altare lui Iehova. Cand Iacov a trecut prin acest loc sfant si a vazut, poate, ramasitele altarului tatalui sau, el s-a oprit sa-I aduca jertfe lui Dumnezeu, care lucrase cu el in mod atat de indurator in trecut. Probabil ca aceste sacrificii erau jertfe de multumire pentru vestile cele bune cu privire la Iosif. Este posibil ca Iacov sa fi dorit sa-L consulte pe Dumnezeu cu privire la calatoria sa spre Egipt, care poate ca i-a pricinuit presentimente rele, tinand seama de scenele de apasare descoperite lui Avraam (cap. 15,13). Este hotarat ca aici Iacov s-a incredintat pe sine si familia sa purtarii de grija a lui Dumnezeu.



Dumnezeu a vorbit lui Israel, intr-o vedenie noaptea, si a zis: Iacove! Iacove! Israel a raspuns: Iata-ma!

Dumnezeu a vorbit lui Israel. Dupa cat se pare, aceasta a fost prima vedenie acordata lui Iacov dupa mai multi ani. Multe din descoperirile anterioare venisera in timpul noptii, mai ales sub forma de vise (cap. 28,12; 31,11; 32,30). Aceasta nu este numita vis, venit in timpul somnului, ci o vedenie.

Iacove, Iacove. Faptul ca Dumnezeu l-a numit Iacov in loc de Israel poate sa fi fost pentru a-i aminti ceea ce fusese el, deoarece isi vazuse propriul caracter reflectat in mod clar in acela al fiilor lui. O data il indusese in eroare pe tatal sau si il inselase pe fratele sau. Proprii copii il inselasera cu privire la Iosif timp de 22 de ani, inainte ca adevarul sa iasa la iveala. Fara indoiala ca de multe ori si-ar fi dorit sa poata vedea trasaturi mai nobile in fiii sai, numai spre a se gandi la caracterul nerenascut pe care il avusese timp de atatia ani.



Si Dumnezeu a zis: Eu sunt Dumnezeu, Dumnezeul tatalui tau. Nu te teme sa te pogori in Egipt, caci acolo te voi face sa ajungi un neam mare.

Nu te teme. Acest indemn divin descopera faptul ca Iacov s-a temut sa nu faca rau mergand in Egipt. El tanjea sa-l vada pe Iosif, fiul lui de atata timp pierdut, el si-a adus de asemenea aminte de relele urmari ale calatoriei lui Avraam in Egipt (cap. 12,14-20), si ca o data Dumnezeu ii interzisese lui Isaac sa mearga acolo in timpul foametei (cap. 26,2). Este posibil ca aprobarea lui Dumnezeu pentru aceasta calatorie sa fi fost o problema serioasa in mintea patriarhului. Acum, Dumnezeu Si-a exprimat aprobarea pentru calatorie si i-a dat noi fagaduinte linistitoare. Ca si altadata, cand a iesit din Padan-Aram, acum, plecand din Egipt, Iacov a primit asigurarea ca Dumnezeu va merge cu el, ca fagaduinta divina cu privire la urmasii sai era inca in vigoare si ca mutarea in Egipt nu va insemna parasirea permanenta a Tarii Fagaduintei.



Eu insumi Ma voi pogori cu tine in Egipt, si Eu insumi te voi scoate iarasi de acolo; iar Iosif iti va inchide ochii.

Te voi scoate iarasi. Intr-un sens restrans, fagaduinta aceasta s-a implinit fata de Iacov personal, cand trupul sau a fost readus in Canaan pentru inmormantare, dar pe deplin in iesirea urmasilor lui Iacov din Egipt dupa vreo 215 ani.

Iacov a parasit Beer-Seba; si fiii lui Israel au pus pe tatal lor Iacov, cu copilasii si nevestele lor, in carele pe care le trimisese Faraon ca sa-l duca.

Verset ce nu a fost comentat.

Si-au luat si turmele si averile, pe care le agonisisera in tara Canaanului. Si Iacov s-a dus in Egipt, cu toata familia lui.

Cu toata familia sa. Intarit si incurajat de fagaduintele divine acordate cu bunavointa din nou in vedenia de noapte, Iacov a mers in Egipt, insotit de copiii si nepotii lui.

Multi comentatori au atras atentia asupra unei picturi a unui mormant de la Beni-Hassan din Egipt, ca o paralela la migratia lui Iacov in Egipt. Aceasta pictura, descrisa deja in legatura cu calatoria lui Avraam in Egipt (vezi comentariul pentru cap. 12,10), zugraveste sosirea semitilor in Valea Nilului in secolul al XIX-lea i.Hr., pe timpul dinastiei a douasprezecea. Aceasta ar fi cu cel putin doua secole inainte de calatoria lui Iacov in Egipt si de aceea pictura nu poate fi luata ca o ilustrare a evenimentului in discutie. Totusi, ea este importanta la intelegerea migrarii lui Iacov, deoarece arata barbati si femei semite cu bunurile lor incarcate pe magari si pe copiii lor in cosuri de papura pe spatele asinilor. Ea arata hainele lor colorate si stilul imbracamintei, incaltamintei, armelor lor si chiar un instrument muzical, o lira.




Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online