Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 44:10-*

Previous part

El a zis: Fie dupa cuvintele voastre! Acela la care se va gasi paharul, sa fie robul meu; iar voi veti fi nevinovati.

Fie dupa cuvintele voastre. Marturisind un inalt simt de cinste si dreptate, economul a refuzat sa se gandeasca la pedepsirea celui nevinovat impreuna cu vinovatul, sau chiar pe cel vinovat, asa de aspru cum propusesera ei. Cand altii vorbesc in mod necugetat, noi nu trebuie sa profitam de nesabuinta lor. Noi insine putem lua uneori angajamente fara sa gandim suficient inainte, iar ele ne pot aduce paguba, daca altii n-ar fi ingaduitori.



Indata, si-a pogorat fiecare sacul la pamant. Fiecare si-a deschis sacul.

Verset ce nu a fost comentat.

Economul i-a scotocit, incepand cu cel mai in varsta si sfarsind cu cel mai tanar; si paharul a fost gasit in sacul lui Beniamin.

I-a scotocit. Cercetarea sistematica a economului trebuie sa le fi adus aminte de mirarea lor din ziua precedenta, cand s-au vazut asezati dupa varsta. De asemenea, acest fapt i-a tinut in stare de incordare, pentru ca obiectul pierdut nu a fost gasit decat in ultimul moment al cercetarii. Unul dupa altul, oamenii aflau ca sunt curati. Prin expresia fetei, si poate chiar prin cuvinte, au exprimat triumful fata de evidenta crescanda a declaratei lor nevinovatii. Insa, iata ca obiectul pierdut a fost gasit in sacul lui Beniamin. Cu groaza si panica fata de aceasta noua nenorocire ei si-au rupt hainele (vezi comentariul pentru cap. 37,34), si-au incarcat magarii si s-au intors in cetate.



Ei si-au rupt hainele, si-a incarcat fiecare magarul, si s-au intors in cetate.

S-au intors in cetate. Acum avea sa se vada ce simteau ei inauntrul inimii lor fata de favoritul tatalui lor, care fusese atat de mult onorat de marele om al Egiptului. Vor renunta la el, asa cum facusera cu Iosif, si vor face ca imbatranitul lor tata sa se coboare cu durere in mormant, sau vor fi gata sa renunte la propria libertate si viata, pentru ca el sa se poata intoarce sanatos la tatal sau?



Iuda si fratii lui au ajuns la casa lui Iosif, pe cand era el inca acolo, si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui.

S-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui. Cu Iuda in frunte, oamenii au ajuns la casa lui Iosif, unde toti s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui, cerand indurare. S-au pastrat o serie de basoreliefuri egiptene vechi ce descriu situatii asemanatoare. Unul ii infatiseaza pe niste petitionari canaaniti inaintea generalului Haremhab, in secolul al XIV-lea i.Hr. Unii dintre ei stau intinsi pe pamant, cu mainile intinse si capetele ridicate pledand in fata inaltului slujbas. Altii ingenuncheaza, sau se inclina adanc inaintea lui, toti cu bratele ridicate pentru a-l impresiona pe general cu urgenta cererii lor. In cazul acelora care au cazut in fata lui Haremhab, cererea era sa li se ingaduie sa se stabileasca in Egipt, deoarece fusesera expulzati din patria lor.



Iosif le-a zis: Ce fapta ati facut? Nu stiti ca un om ca mine are putere sa ghiceasca?

Nu stiti? Iosif a vorbit aspru, atitudine care trebuie sa fi fost o reminiscenta a primirii acordate la prima lor vizita in Egipt. Despre faptul ca Iosif nu era un practicant al magiei, vezi comentariul pentru v.5.



Iuda a raspuns: Ce sa mai spunem domnului nostru? Cum sa mai vorbim? Cum sa ne mai indreptatim? Dumnezeu a dat pe fata nelegiuirea robilor tai. Iata-ne robi ai domnului nostru: noi, si acela la care s-a gasit paharul.

Iuda a raspuns. Iuda, conducatorul aceste a doua misiuni in Egipt (cap. 43,8), a pasit inainte ca purtator de cuvant. El nu a facut nici o incercare de a se indreptati pe sine si pe fratii lui, de a inlatura suspiciunea de la sine, sau de la ei, ci a recunoscut in mod sincer vinovatia lor. Fara indoiala ca el s-a referit la crima comisa impotriva fratelui lor Iosif, crima care obsedase constiintele lor chiar de la comiterea ei (cap. 42,21, 22). Pentru egiptenii care erau prezenti, si mai ales pentru econom, cuvintele lui Iuda insemnau recunoasterea vinovatiei lor, iar aceasta fara indoiala ca i-a uimit pe egipteni, deoarece stiau ca oamenii erau in realitate nevinovati. Trebuie ca Iosif simtise teama sufletelor lor, intelegand ca ei considerau ca pedeapsa ce avea sa fie aplicata in curand era meritata. Ca raspuns la oferta lui Iuda ca toti fratii sa ramana ca robi in Egipt, unde ei il vandusera candva in robie pe fratele lor, Iosif a declarat ca sentinta lui va fi blanda si dreapta. Numai cel vinovat va fi robul lui, ceilalti puteau sa se intoarca la tatal lor nevatamati si nechinuiti.



Dar Iosif a zis: Sa ma fereasca Dumnezeu sa fac asa ceva! Omul la care s-a gasit paharul, va fi robul meu; dar voi, suiti-va inapoi in pace la tatal vostru.

Verset ce nu a fost comentat.

Atunci Iuda s-a apropiat de Iosif, si a zis: Te rog, domnul meu, da voie robului tau sa spuna o vorba domnului meu, si sa nu te manii pe robul tau! Caci tu esti ca Faraon.

Iuda s-a apropiat. Restul de 17 versete ale capitolului repeta vorbirea lui Iuda in favoarea fratelui sau Beniamin. Aceasta cuvantare a fost pe drept numita una dintre capodoperele compunerii literare ebraice, una dintre cele mai frumoase specimene de elocventa din lume.

Tu esti ca Faraon. Cuvantarea lui Iuda a inceput cu o cerere de ascultare binevoitoare. El vorbea unuia care era egal cu Faraon, cu autoritatea de a condamna, sau de a ierta. Avand in vedere ca monarhul Egiptului era considerat zeu, modelul oricarei desavarsiri, cea mai inalta onoare care putea fi conferita unei persoane era comparatia cu monarhul.



Displayed: 5625 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online