Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 43:30-*
Previous part
Iosif a ispravit repede, caci i se rupea inima pentru fratele sau, si simtea nevoie sa planga; a intrat degraba intr-o odaie, si a plans acolo.
I se rupea inima. Aceasta a fost a doua ocazie in care Iosif a fost coplesit de emotie, prima fiind cand fratii lui au vorbit despre cruzimea lor fata de el insusi (cap. 42,21). Acum vederea propriului frate, pe care nu-l vazuse de 22 de ani, a fost aceea care a starnit emotiile sale. Expresia ,,i se rupea”, se citeste literal, ,,a devenit calda”, adica, datorita intensitatii iubirii lui (vezi comentariul pentru v.14). Deoarece dorea sa puna la incercare atitudinea fratilor lui fata de Beniamin, inca nu era gata sa se le arate cine este si s-a retras repede ca sa nu fie neinstare sa-si implineasca planul pana la incheierea lui. La masa, unde se putea astepta ca ei sa discute liber, el avea o ocazie minunata sa-si dea seama de atitudinea lor. Recastigandu-si stapanirea de sine, el si-a spalat fata, revenit la fratii sai si a poruncit sa fie servita masa.
Dupa ce s-a spalat pe fata, a iesit din odaie; si, silindu-se sa se stapaneasca, a zis: Aduceti de mancare!
Verset ce nu a fost comentat.
Au adus de mancare lui Iosif deoparte, si fratilor lui de o parte; Egiptenilor, care mancau cu el, le-au adus de asemenea mancare de o parte; caci Egiptenii nu puteau sa manance cu Evreii, fiindca lucrul acesta pentru ei este o uraciune.
Lui Iosif deoparte. O masa separata a fost pregatita pentru el, pentru fratii lui si pentru egiptenii care au luat masa cu el. El a mancat deoparte fie din cauza inaltei sale pozitii, fie datorita faptului ca anturajul sau egiptean nu ar fi mancat cu el, un asiatic, pentru acelasi motiv pentru care ei nu ar manca cu fratii lui Iosif. Vechii egipteni au fost intotdeauna deosebiti in felul lor de a se asocia cu strainii. Ei se considerau a fi cea mai inalta clasa a fiintelor omenesti. Ei se numeau ,,popor”, in timp ce toti ceilalti erau mai mult sau mai putin barbari, creaturi care se aflau intre ei si lumea animala. Aversiunea fata de straini se dadea pe fata in mod firesc in materie de mancare. Evreii, de exemplu, omorau si mancau animale, cum ar fi vaca, privita de Egipteni ca sfanta. Dupa Herodot, (ii. 41), nici un egiptean nu ar fi folosit cutitul sau furculita sau cratita unui grec, si n-ar manca nici carnea unui animal curat care fusese taiat cu un cutit grecesc.
Fratii lui Iosif s-au asezat la masa in fata lui: de la intaiul nascut, dupa dreptul lui de intai nascut, si pana la cel mai tanar, asezati dupa varsta; si se uitau unii la altii cu mirare.
Cu mirare. Descoperind aranjarea lor la masa dupa varsta, oamenii se uitau unii la altii, convinsi ca acest slujbas fusese anuntat in mod supranatural cu privire la varsta lor.
Iosif a pus sa le dea din bucatele care erau inaintea lui; iar Beniamin a capatat de cinci ori mai mult decat ceilalti. Si au baut, si s-au inveselit impreuna cu el.
De cinci ori. Pentru a-i cinsti pe oameni, au fost serviti in mod special de la masa lui Iosif. Pentru a-i arata lui Beniamin o cinste deosebita, Iosif i-a trimis bucati alese de cinci ori mai mari decat acelea trimise celorlalti. Beniamin era oaspetele de onoare. Obiceiul de a arata cinste oaspetilor distinsi prin aceea ca li se dadeau bucatile cele mai mari si mai bune apare si in alte rapoarte vechi. (vezi 1 Samuel 9,23.24; Homer, Iliada, vii. 321; viii. 162; Herodot, vii. 57). Iosif s-a gandit sa-i incerce pe fratii lui, ca sa poata descoperi adevaratele lor simtaminte fata de Beniamin si astfel si fata de el insusi. El dorea sa vada daca ei il invidiau, sau il urau pe fratele lor cel mai tanar din cauza maternitatii lui, asa cum il invidiasera pe vremuri pe Iosif.
Comentariile lui Ellen G. White 1-34 PP 227-228