Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 43:11-*
Previous part
Israel, tatal lor, le-a zis: Fiindca trebuie, faceti asa. Luati-va in saci ceva din cele mai bune roade ale tarii, ca sa duceti un dar omului aceluia, si anume: putin leac alinator, si putina miere, mirodenii, smirna, fisticuri si migdale.
Fiindca trebuie. Dupa elocventa pledoarie a lui Iuda, a carui logica era de neinlaturat, Iacov s-a supus inevitabilului. Acum, dupa ce se resemnase cu plecarea lui Beniamin, Iacov s-a apucat sa faca tot ce-i sta in putinta ca sa poata contribui la succesul calatoriei. Darul pe care l-a sugerat trebuia sa fie din produsele alese ale tarii, care aveau mare valoare in Egipt. Vezi comentariul pentru cap. 37,25.
Putina miere. Ca aceasta nu a fost, probabil, ,,miere” de albine reiese din faptul ca mierea era abundenta in Egipt. O mica cantitate de miere din Palestina nu ar fi fost considerata un dar pretios, nici chiar de catre daruitori. Mult mai probabil ca aceasta era miere de struguri, preparata prin fierberea sucului de struguri, sau a mustului, pana ce scadea la jumatate sau la o treime din volumul de la inceput. Grecii numeau aceasta hepsema, ,,materia fiarta”. Inca si acum mai este importata in Egipt din regiunea Hebron din Palestina.
Fisticuri. Fructul acesta, nuca alungita a lui Pistacia vera, este amintita in Biblie numai de aceasta data. Ea are un sambure uleios si este considerata de catre orientali o delicatesa aleasa.
Migdale. Migdalul este numit shaqed, ,,veghetorul”, de la verbul shaqad, ,,a nu avea somn”, ,,a fi treaz”, ,,a veghea”. Este cel dintai dintre toti pomii care infloreste primavara. Desi era raspandit in Siria si Palestina, se pare ca pomul acesta nu era cunoscut in vechiul Egipt.
Luati cu voi argint indoit, si duceti inapoi argintul, pe care vi-l pusesera la gura sacilor: poate ca a fost o greseala.
Argint indoit. Deoarece suma pentru prima cantitate de grau fusese restituita, Iacov i-a sfatuit pe fiii sai sa duca inapoi o dubla cantitate de argint in Egipt pentru a plati graul de dinainte si pentru hrana care urma sa fie adusa prin aceasta calatorie. Cu toate ca Iacov se temuse ca returnarea banilor putea sa fie interpretata in mod gresit in Egipt (cap. 42,35), el si-a exprimat speranta ca poate ca aceasta s-a facut din greseala.
Luati si pe fratele vostru, sculati-va si intoarceti-va la omul acela.
Verset ce nu a fost comentat.
Dumnezeul Cel Atotputernic sa va faca sa capatati trecere inaintea omului aceluia, si sa lase sa se intoarca impreuna cu voi pe celalalt frate al vostru si pe Beniamin! Iar eu, daca trebuie sa fiu lipsit de copiii mei, lipsit sa fiu!
Daca trebuie sa fiu lipsit. Inainte de plecarea lor, batranul patriarh i-a binecuvantat pe fiii lui si si-a exprimat increderea ca Dumnezeu va face sa capete indurare inaintea stapanului Egiptului. Cuvantul tradus ,,indurare” inseamna, literal, ,,maruntaie”, si se refera la pantece, considerat in vechime ca sediu al afectiunilor si emotiilor. Desi Iacov si-a exprimat credinta in ocrotirea lui Dumnezeu, chiar declaratia lui urmatoare descopera nesiguranta daca Dumnezeu ar putea sa-i binecuvanteze pe nemernicii sai fii. Ei erau niste oameni imprevizibil si se putea astepta sa intre in necaz chiar si acolo unde altfel nu ar putea sa existe vreunul. Intr-un spirit de resemnare, el s-a supus vointei divine, oricare ar fi fost aceea.
Au luat darul; au luat cu ei argint indoit, precum si pe Beniamin; s-au sculat, s-au pogorat in Egipt, si s-au infatisat inaintea lui Iosif.
Verset ce nu a fost comentat.
Cum a vazut Iosif pe Beniamin cu ei, a zis economului sau: Baga pe oamenii acestia in casa, taie vite si gateste; caci oamenii acestia au sa manance cu mine la amiaza.
Cum a vazut Iosif pe Beniamin. Deoarece Iosif ii acuzase ca sunt iscoade, nu exista nici o cale de a-l trece cu vederea si a primi graul dorit de la un slujbas mai mic. Probabil ca Iosif daduse si un ordin spre a-i aduce la el personal, de indata ce se vor intoarce in Egipt. Oricare ar fi putut sa fie procedura ceruta pentru straini, si mai ales pentru fiii lui Iacov, cei zece frati s-au aflat in curand inca o data inaintea temutului stapan al tarii. Vazand oamenii, Iosif a dat ordin ca ei sa fie dusi la resedinta lui speciala si sa se pregateasca o mancare pentru ei, literal, ,,a ucide o ucidere”. Basoreliefurile egiptene arata ca in Egipt hrana principala o constituia carnea de vita si de gasca, si ca erau servite cantitati considerabile de carne cand erau ospatati vizitatorii.
Omul acela a facut ce-i poruncise Iosif, si a dus pe oamenii aceia in casa lui Iosif.
Verset ce nu a fost comentat.
Ei s-au temut cand au vazut ca-i baga in casa lui Iosif, si au zis: Ne baga inauntru din pricina argintului pus in sacii nostri data trecuta; vor sa se napusteasca peste noi, ca sa ne ia robi, si sa puna mana pe magarii nostri.
Ei s-au temut. Fratii lui Iosif au fost mai alarmati ca niciodata, dupa ce au aflat ca aveau sa fie dusi in casa lui Iosif. Poate ca nu au inteles porunca lui Iosif, care fusese data in limba egipteana, iar cand au sosit la resedinta lui oficiala si li s-a ordonat sa intre, s-au asteptat sa fie luati in robie sub acuzatia de furt. In straduinta de a scapa de ce se temeau, ei s-au apropiat de econom la usa, explicandu-i cum gasisera argintul in sacii lor si ca ei s-au pregatit sa-l plateasca din nou. Nu este nevoie sa presupunem o contradictie intre raportul intamplarii asa cum este dat in cap. 42,27.28 si asa cum este repetat aici. Este posibil ca toti sa fi deschis sacii lor la ,,han”, dar ca numai unul descoperise argintul de data aceea. Este de neconceput ca intreaga grupa luase inapoi numai zece saci de cereale spre a hrani animalele si familiile lor pentru o perioada de mai multe luni.
Displayed: 5840 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online