Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza/ 41
Dupa doi ani, Faraon a visat un vis. I se parea ca statea langa rau (Nil).
Statea langa rau. Cuvantul tradus ,,rau”, ye’or, este folosit in Biblie numai pentru Nil, cu exceptia din Daniel 12,5-7, unde este folosit pentru Tigru. El este imprumutat din egipteanul ’iru. Inainte de vremea lui Moise cuvantul acesta fusese ’itru, dar o data cu dinastia a optsprezecea, el a devenit ’iru. Deoarece cuvantul ebraic deriva din acesta din urma, acesta este o dovada ca Moise nu a scris Geneza mai devreme decat dinastia a optsprezecea, care a inceput in 1580 i.Hr.
Si iata ca sapte vaci frumoase la vedere si grase la trup s-au suit din rau, si au inceput sa pasca prin mlastini.
Sa pasca prin mlastini. Cuvantul ebraic ’achu tradus ,,pasune” (engleza) este imprumutat tot de la egipteni. Acesta deriva din egipteanul ’ichi si inseamna ,,rosu” sau ,,iarba”. El este folosit numai in Geneza 41,2.18 si Iov 8,11 si ofera unul dintre argumentele in favoarea atribuirii ambelor carti, Geneza si Iov, aceluiasi autor.
Dupa ele s-au mai suit din rau alte sapte vaci urate la vedere si slabe la trup, si s-au asezat langa ele pe marginea raului.
Alte sapte vaci. Cele sapte vaci slabe erau neasemuit de urate (Geneza 41,19). Mai mult decat atat, ele erau slabe, literal ,,subtiri la trup”.
Vacile urate la vedere si slabe la trup au mancat pe cele sapte vaci frumoase la vedere si grase la trup. Si Faraon s-a trezit.
Verset ce nu a fost comentat.
A adormit din nou, si a visat un al doilea vis. Se facea ca sapte spice de grau grase si frumoase au crescut pe acelasi pai.
Verset ce nu a fost comentat.
Si dupa ele au rasarit alte sapte spice slabe si arse de vantul de rasarit.
Vantul de rasarit. Acest vant de rasarit, sufland dinspre desertul arab, este foarte cald, culca recoltele si parjoleste pamantul. Arabii fac deosebire intre doua feluri de vant de rasarit: (1) chamsin-ul, care poate sa sufle primavara timp de 50 de zile, (2) samum-ul, care vine in timpuri neregulate. Desi sufla de obicei numai pentru un scurt timp, cateodata numai timp de cateva ceasuri, samum-ul are caracteristicile unei furtuni aspre si poate fi foarte distructiv in efectele sale asupra oamenilor, animalelor si plantelor.
Spicele slabe au inghitit pe cele sapte spice grase si pline. Si Faraon s-a trezit. Iata visul.
Iata visul. Visele pareau reale. Numai dupa ce s-a trezit, Faraon a inteles ca visase. Desi erau doua vise deosebite, ele sunt considerate ca unul singur (vezi v.8, 15, 25, 32) din cauza asemanarii lor si din cauza faptului evident ca ele se refereau la unul si acelasi eveniment. Solia principala a fost repetata pentru accentuare (v.32).
Dimineata, Faraon s-a tulburat, si a trimis sa cheme pe toti magii si pe toti inteleptii Egiptului. Le-a istorisit visurile lui. Dar nimeni n-a putut sa le talmaceasca lui Faraon.
Magii. In afara de Pentateuh, acest cuvant, de la chartummim, este folosit numai in Daniel 1,20; 2,2. El este imprumutat din egipteanul cheri-dem, care inseamna ,,sef”, ,,om deosebit”, si este folosit si pentru a desemna pe preoti ca sefi ai magiei. Acesti oameni se ocupau cu artele sacre si stiintele egiptenilor, scrierile hieroglife, astronomia si astrologia si talmacirea viselor, prezicerea evenimentelor, cu magia si vrajitoria si erau depozitarii artelor oculte. Pe scurt, ei erau inteleptii natiunii. Avand in vedere ca Nilul, de unde au iesit atat vacile slabe cat si cele grase, era privit de egipteni ca izvorul oricarei vieti si fertilitati, acesti oameni intelepti au fost incurcati cu privire la semnificatia visurilor si nu puteau sa se gandeasca la nici o talmacire care, probabil, sa-l satisfaca pe rege. Spre deosebire de Nebucadnetar, cu o ocazie mai tarziu, Faraon si-a amintit visurile sale, insa inteleptii egipteni nu s-au dovedit mai cu succes, in ciuda avantajului lor in aceasta privinta (Daniel 2,4.7). Faptul ca ei nu au fost in stare sa explice visurile lui Faraon, imbracate in limbajul simbolic al vremii, fara indoiala ca nu i-a surprins nici pe ei, nici pe rege; dar, ,,nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu, afara de Duhul lui Dumnezeu”, si aceia carora le descopera Duhul lui Dumnezeu (1 Corinteni 2,10.11). Intelepciunea lui Dumnezeu exceleaza si de aceea intotdeauna va umili intelepciunea lumii.
Atunci mai marele paharnicilor a luat cuvantul, si a zis lui Faraon: Mi-aduc aminte astazi de greseala mea.
Verset ce nu a fost comentat.
Faraon se maniase pe slujitorii lui; si ma aruncase in temnita, in casa capeteniei strajerilor, pe mine si pe mai marele pitarilor.
Verset ce nu a fost comentat.
Amandoi am visat cate un vis in aceeasi noapte; si anume, fiecare din noi a visat un vis, care a primit o talmacire deosebita.
Verset ce nu a fost comentat.
Era acolo cu noi un tanar Evreu, rob al capeteniei strajerilor. I-am istorisit visurile noastre, si el ni le-a talmacit, si ne-a spus intocmai ce inseamna visul fiecaruia.
Verset ce nu a fost comentat.
Displayed: 5099 bytes.
Next part
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online