Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 40:8-*

Previous part

Ei i-au raspuns: Am visat un vis, si nu este nimeni care sa-l talmaceasca. Iosif le-a zis: Talmacirile sunt ale lui Dumnezeu. Istorisiti-mi dar visul vostru.

Talmacirile sunt ale lui Dumnezeu. Cugetand la cele doua vise ale lor si intelegand ca Dumnezeu inca mai era cu el, Iosif s-a gandit sa-i ajute in marea lor incurcatura pe cei doi barbati descurajati. Aceasta dorinta de a-i ajuta pe altii mai tarziu s-a dovedit a fi cheia pentru propria eliberare din inchisoare. Suportandu-si propria nenorocire nemeritata cu o resemnare voioasa si cu

o admirabila tarie de caracter, Iosif, prin natura lui prietenoasa, a fost determinat sa simpatizeze cu alti nenorociti care nu aveau tarie launtrica care sa-i imbarbateze. Faptul ca Iosif si-a oferit ajutorul celor doi barbati, nu a fost din curiozitate, ci cu cea mai serioasa dorinta sa vina in ajutorul celor in nevoie. In acelasi timp, el L-a aratat celor doi oameni pe Dumnezeu ca izvorul sau de putere si mangaiere.



Mai marele paharnicilor si-a istorisit lui Iosif visul, si i-a zis: In visul meu, se facea ca inaintea mea era o vita.

Inaintea mea era o vita. Indatoririle paharnicului regal au fost clar reprezentate. A trage concluzia ca Faraon a baut numai must proaspat de struguri este, totusi, complet nejustificat. Cultivarea vitei de vie si facerea de vin de catre Egipteni sunt atestate de vechi rapoarte egiptene, relatari ale lui Herodot (ii. 77) si Plutarh (De Isis et Osiris, 6).



Vita aceasta avea trei mladite. Cand a inceput sa dea lastari, i s-a deschis floarea, si ciorchinele au facut struguri copti.

Verset ce nu a fost comentat.

Paharul lui Faraon era in mana mea. Eu am luat strugurii, i-am stors in paharul lui Faraon, si am pus paharul in mana lui Faraon.

Verset ce nu a fost comentat.

Iosif i-a zis: Iata talmacirea visului. Cele trei mladite sunt trei zile.

Verset ce nu a fost comentat.

Peste trei zile Faraon te va scoate din temnita, te va pune iarasi in slujba ta, si vei pune iarasi paharul in mana lui Faraon, cum obisnuiai mai inainte, cand erai paharnicul lui.

Te va scoate din temnita (ridica-ti capul – engleza). Aceasta expresie, ca in 2 Regi 25,27, inseamna eliberarea din inchisoare si repunerea in raspundere si cinste. Faptul ca ea putea sa aiba si un inteles contrar reiese clar din v.19.



Dar adu-ti aminte si de mine, cand vei fi fericit, si arata, rogu-te, bunatate fata de mine; pune o vorba buna pentru mine la Faraon, si scoate-ma din casa aceasta.

Adu-ti aminte de mine. Iosif a inaintat cazul sau inaintea lui Faraon. El fusese rapit din tara Evreilor (vezi cap. 39,14), motiv pentru care el se gasea acum in Egipt, si fusese intemnitat, desi nu era vinovat de nici o crima. Daca Iosif a locuit in Egipt sub hicsosi, dupa cum par sa arate dovezile, paharnicul probabil ca nu era un egiptean. De aceea Iosif putea sa astepte mai rezonabil un ajutor de la el, decat daca ar fi fost un egiptean. Cercetarea cazului lui Iosif, daca a fost poruncit de rege, ar fi implicat pe stapanul lui Iosif, un egiptean de bastina (cap. 39,1).



Caci am fost luat cu sila din tara Evreilor, si chiar aici n-am facut nimic ca sa fiu aruncat in temnita.

Temnita. Aici, un termen dispretuitor pentru inchisoare. In vremurile din vechime, gropile, rezervoarele de apa si haznalele, cand erau goale, erau folosite pentru incarcerarea acuzatilor (vezi Ieremia 38,6; Zaharia 9,11). Faptul ca termenul ,,temnita” este aici sinonim cu inchisoare este evident din Geneza 40,14, in care locul inchisorii lui Iosif este numit o ,,casa”.



Mai marele pitarilor, vazand ca Iosif daduse o talmacire imbucuratoare, a zis: Iata, si in visul meu, se facea ca port trei cosuri cu paine alba pe capul meu.

Trei cosuri cu paine alba. Incurajat de interpretarea favorabila a visului paharnicului, mai marele pitarilor i l-a spus si pe al lui. Tabloul descris de pitar este intru totul egiptean. Basoreliefurile, picturile si figurile murale gasite in vechile morminte egiptene arata ca lucruri ca vase de lut si cosuri adesea erau purtate pe cap. Ca peste tot in Orient, fireste ca pasarile de prada aveau sa incerce sa apuce cate ceva din cosul de deasupra. Prin cuvintele ,,si in visul meu” pitarul a scos in evidenta asemanarea visului sau cu acela al paharnicului. Asemanarea nu s-a limitat numai la cifrele din cele doua vise – trei mladite si trei cosuri de paine – dar se evidentia si din faptul ca erau reprezentate slujbele lor oficiale de la curte.



In cosul de deasupra de tot erau tot felul de bucate pentru Faraon: prajituri coapte in cuptor; si pasarile mancau din cosul care era deasupra de tot pe capul meu.

Verset ce nu a fost comentat.

Iosif a raspuns, si a zis: Iata-i talmacirea. Cele trei cosuri sunt trei zile.

Verset ce nu a fost comentat.

Peste trei zile, Faraon iti va lua capul, te va spanzura de un lemn, si carnea ti-o vor manca pasarile.

Iti va lua capul. Expresia ,,iti va lua capul” a fost folosita in versetul 13 intr-un sens favorabil. Cu toate acestea, adaugarea aici a expresiei (in engleza ,,from off thee” – de pe tine [n.trad.]) exprima sensul ei nefavorabil. Ea trebuie sa se refere la executarea prin decapitare, dupa care trupul celui vinovat avea sa fie atarnat de un copac ca avertizare pentru alti conspiratori in devenire. Rapoartele egiptene marturisesc despre practica pedepsei capitale prin decapitare, dupa care corpurile erau uneori expuse ca un mijloc de a-i descuraja pe altii de la astfel de crime. Pe de alta parte, executia prin spanzurare sau strangulare nu este atestata in vechile rapoarte.



Displayed: 5702 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online