Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 38:18-*

Previous part

El a raspuns: Ce zalog sa-ti dau? Ea a zis: Inelul tau, lantul tau, si toiagul pe care-l ai in mana. El i le-a dat. Apoi s-a culcat cu ea; si ea a ramas insarcinata de la el.

Inelul tau, lantul tau. ,,Inelul” lui Iuda era probabil un sigiliu cilindric purtat la gatul lui printrun snur, tradus in KJV ca ,,bratara”. Mai degraba, textul ar trebui tradus: ,,pecetea si snurul tau” (RSV). Dupa cum lamureste literatura vremii, pecetea era un obiect de o valoare considerabila, deoarece nici o afacere nu putea fi incheiata fara ea. Toiagul poate sa fi fost ornamentat, dupa cum ii sedea bine unui fiu al unui bogat proprietar de vite. Toiege asiatice cu capete sculptate pe manere sunt amintite in lista trofeelor de razboi luate de regele egiptean Tutmoses al III-lea in al XV-lea secol i.Hr. si au fost gasite, de asemenea, in mormantul lui Tutankamon din secolul al XIV-lea i.Hr.



Ea s-a sculat, si a plecat; si-a scos mahrama si s-a imbracat iarasi in hainele de vaduva.

Verset ce nu a fost comentat.

Iuda a trimis iedul prin prietenul sau Adulamitul, ca sa scoata zalogul din mainile femeii. Dar acesta n-a gasit-o.

Verset ce nu a fost comentat.

A intrebat pe oamenii locului, si a zis: Unde este curva aceea, care statea aici la Enaim, pe drum? Ei au raspuns: N-a fost nici o curva aici.

Curva. Cuvantul ebraic tradus aici ,,curva” se deosebeste de acela din v.15, zanah, o femeie necinstita. In v.21, ,,curva” este din qedeshah, ,,cea consacrata” sau ,,cel dedicat”. Inchinarea religioasa canaanita ca si aceea a Greciei prevedea un mare numar atat de barbati cat si de femei prostituate. Aceasta profesie era onorabila printre canaaniti si de aceea intreband despre ,,curva” careia el trebuia sa-i predea iedul, Hira a folosit termenul cel mai respectuos.



Adulamitul s-a intors la Iuda, si i-a spus: N-am gasit-o; si chiar oamenii de acolo au zis: N-a fost nici o curva aici.

Verset ce nu a fost comentat.

Iuda a zis: Tina ce a luat, numai sa nu ne facem de ras. Iata, am trimis iedul acesta, si n-ai gasit-o.

Tina ce a luat. Considerand ca el si-a facut partea, Iuda a ales sa lase zalogul lui la fata necunoscuta, decat sa se expuna pe sine ridicolului prin a face noi cercetari, chiar daca zalogul era, fara indoiala, de mai mare valoare decat o capra.



Cam dupa trei luni, au venit si au spus lui Iuda: Tamar, nora ta, a curvit, si a ramas chiar insarcinata in urma curvirii ei. Si Iuda a zis: Scoateti-o afara ca sa fie arsa.

Sa fie arsa. Iuda a dat aceasta porunca in virtutea autoritatii sale de cap al familiei. Probabil ca aceasta i s-a parut ca o fericita ocazie, de altfel, de a scapa el insusi de obligatia de a-i mai oferi ei un sot. Tamar era privita ca mireasa lui Sela si, ca atare, trebuia sa fie pedepsita pentru calcarea castitatii. Legea mozaica prevede omorarea cu pietre in astfel de imprejurari (Deuteronom 22,20-24). Arderea era prescrisa numai in cazul fiicei unui preot, sau in anumite cazuri de incest (Levitic 21,9; 20,14). De aceea, sentinta lui Iuda a fost mult mai aspra decat cerea legea israelita de mai tarziu. Daca a lucrat in conformitate cu obiceiul vremii, sau pe baza altor temeiuri, nu se poate stabili. Codul lui Hammurabi enumara doua crime pentru care pedeapsa este arderea. Sectiunea 10 declara ca o ,,consacrata” (vezi comentariul pentru cap. 38,21) care deschide o carciuma, sau care intra intr-o carciuma sa bea, trebuie sa fie arsa de vie, iar sectiunea 25 prevede ca un hot trebuie sa fie aruncat in casa arzand din care incercase sa fure lucruri.



Dupa ce au scos-o afara, ea a trimis sa spuna socrului sau: De la omul acela, ale cui sunt lucrurile acestea, am ramas eu insarcinata; vezi, te rog, al cui este inelul acesta, lanturile acestea, si toiagul acesta.

Ea a trimis sa spuna socrului ei. Pronuntand sentinta asupra lui Tamar, Iuda fara sa-si dea seama se condamnase pe sine. Pacatul lui, totusi, nu a constat numai din faptul ca a dat curs placerii, ci si din incalcarea fagaduintei fata de Tamar (v.11). Aceasta l-a facut pe el personal responsabil de inselaciunea pe care ea o practicase fata de el. Prima lui greseala fusese casatoria lui cu o canaanita, calcand pe fata principiul (compara cu cap. 24,3; 28,1; 34,14). Ba mai mult, cu siguranta ca el cunostea rautatea fiilor lui, insa in loc sa recunoasca mana lui Dumnezeu in moartea lor neasteptata, el a invinovatit-o pe Tamar pentru aceasta si a hotarat sa o tina pentru totdeauna ca vaduva fara copii.



Iuda le-a cunoscut, si a zis: Ea este mai putin vinovata decat mine, fiindca n-am dat-o de nevasta fiului meu Sela. Si nu s-a mai impreunat cu ea de atunci.

Mai putin vinovata decat mine. Iuda nu mai putea face altceva decat sa-si recunoasca vinovatia. Din nou, ca si in complotul impotriva lui Iosif, el a dat pe fata un joc cinstit si sinceritate, dincolo de purtarea lui uneori scandaloasa. Marturisirea lui sincera, tratarea ulterioara a Tamarei, reusita lui in cresterea fiilor nascuti de ea si faptul ca unul din ei a fost onorat cu un loc in linia stramosilor lui Hristos – toate arata in mod clar spre o reforma completa din partea lui. Un caracter de o mai buna calitate decat acela al fratilor lui mai mari l-a calificat pentru conducerea familiei si pe urmasii lui in conducerea lui Israel (vezi cap. 49,3, 4, 8-10).



Displayed: 5404 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online