Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 37:4-*
Previous part
Fratii lui au vazut ca tatal lor il iubea mai mult decat pe ei toti, si au inceput sa-l urasca. Nu puteau sa-i spuna nici o vorba prieteneasca.
Au inceput sa-l urasca. Iubirea lui Iacov pentru Iosif era naturala, poate ca deoarece vedea in el nu numai pe copilul Rahelei, iubita lui, ci si o excelenta de caracter care statea in contrast izbitor cu viata rau famata a celorlalti fii. Multi parinti care se afla in situatia lui Iacov, atrasi de un copil mai mult decat de un altul, trebuie cel putin sa se straduiasca sa ascunda preferinta pe care in adancul inimii lor probabil ca o considera pe deplin justificata. Printr-o partinire excesiva si neindoielnica, Iacov a facut vadita preferinta lui pentru fiul Rahelei, daruindu-i o haina scumpa si superba. Dupa cum era de asteptat, un astfel de semn de cinstire nu a fost pe placul celorlalti fii ai lui, iar daca caracterul lui Iosif nu ar fi fost pe deplin sanatos, ar fi putut fi pagubitor chiar pentru Iosif.
Iosif a visat un vis, si l-a istorisit fratilor sai, care l-au urat si mai mult.
Iosif a visat un vis. Haina inseamna intentia lui Iacov de a face din fiul mai mare al Rahelei mostenitorul lui. Acum, visul lui Iosif a fost luat drept expresie a propriilor sale intentii in aceasta privinta. Ei il urau nu numai din cauza visului, ci si din cauza indraznelii lui de a le spune despre el (v.2). Desi nu se mentioneaza ca visurile lui Iosif erau de la Dumnezeu (cap. 20,3-7; 28,12-15), istoria urmatoare a vietii lui arata in mod cert ca erau ca atare si ca nu erau reflexia unei ambitii personale. Visul lui Iosif arata ca Iacov nu se limita numai la ocupatia sa de a creste vite si oi, ci se ocupa si cu agricultura, cum facuse si tatal sau mai inainte de el (cap. 26,12). O astfel de activitate era cuprinsa in binecuvantarea parinteasca a lui Isaac (cap. 27,28).
El le-a zis: Ia ascultati ce vis am visat!
Verset ce nu a fost comentat.
Noi eram la legatul snopilor in mijlocul campului; si iata ca snopul meu s-a ridicat si a stat in picioare; iar snopii vostri l-au inconjurat, si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui.
Verset ce nu a fost comentat.
Fratii lui i-au zis: Doar n-ai sa imparatesti tu peste noi? Doar n-ai sa ne carmuiesti tu pe noi? Si l-au urat si mai mult, din pricina visurilor lui si din pricina cuvintelor lui.
Verset ce nu a fost comentat.
Iosif a mai visat un alt vis, si l-a istorisit fratilor sai. El a zis: Am mai visat un vis! Soarele, luna, si unsprezece stele se aruncau cu fata la pamant inaintea mea.
Un alt vis. Daca cel dintai vis al lui Iosif aratase numai spre suprematia asupra fratilor lui, cel de-al doilea a extins-o asupra intregii familii. Ca Iosif sa povesteasca visul acesta fratilor lui, dupa ce a vazut cum reactionasera fata de primul, descopera o judecata clar imatura. Acest vis nu putea decat sa intensifice invidia si ura lor. Totusi, se pare ca Iosif simtea o oarecare satisfactie povestind visurile sale si observand invidia si mania fratilor lui. Iacov, care a fost prezent cu aceasta ocazie, i-a aplicat o mustrare aspra in parte, poate, fiind surprins si in parte pentru a dezaproba orice complicitate din in ce il privea. Cu toate ca Iacov a dezaprobat povestirea visului, el nu a putut impiedica sa fie impresionat de felul in care reflecta propriile cugete.
Unii se indoiesc de originea divina a celui de-al doilea vis, avand in vedere ca se pare ca a avut numai o implinire partiala. Nici Rahela si nici Lea nu au trait sa vada stapanirea lui Iosif din Egipt (cap. 35,19; 49,31). Este suficient sa se observe ca nici chiar Iacov nu a luat fiecare amanunt al visului literal, deoarece mama lui Iosif era deja moarta la acea vreme (v.10). Dupa cat se pare, Iacov a inteles visul ca reprezentand suprematia lui Iosif in sens general.
L-a istorisit tatalui sau si fratilor sai. Tatal sau l-a mustrat, si i-a zis: Ce inseamna visul acesta, pe care l-ai visat? Nu cumva vom veni, eu, mama ta si fratii tai, sa ne aruncam cu fata la pamant inaintea ta?
Verset ce nu a fost comentat.
Fratii sai au inceput sa-l pizmuiasca; dar tatal sau a tinut minte lucrurile acestea.
Verset ce nu a fost comentat.
Fratii lui Iosif se dusesera la Sihem, ca sa pasca oile tatalui lor.
Fratii lui Iosif se dusesera. Fiii lui Iacov se pare ca faceau destul de lungi migrari anuale de la
o regiune cu pasuni la alta, asa cum este adesea necesar chiar si astazi. Sihem este asezat la 60 de mile nord de Hebron, iar Dotan (v.7) la alte 16 mile spre nord-vest de Sihem. Folosirea pasunilor nordice inseamna ca era anotimpul de vara, sau de toamna timpurie. Anotimpul uscat incepea in aprilie si tinea pana in octombrie (vezi v.24). Motivul pentru a paste turmele la Sihem poate sa fi fost faptul ca familia lui Iacov avea proprietate acolo obtinuta partial prin cumparare (cap. 33,19) si probabil partial prin cucerire (cap. 34,27). Se pare ca fiii lui Iacov considerau ca nu aveau a se teme deloc de populatia inconjuratoare (cap. 35,5), care nu isi luase niciodata revansa pentru masacrarea sihemitilor.
Displayed: 5140 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online