Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 37:1-11
Iacov a locuit in tara Canaan, unde locuise ca strain tatal sau.

Iacov a locuit in tara. Aceasta declaratie prezinta perioada de dupa moartea lui Isaac. Iacov era acum mostenitorul binecuvantarilor si fagaduintelor care au insotit succesiunea patriarhala.



Iata istoria lui Iacov. Iosif, la varsta de saptesprezece ani, pastea oile cu fratii lui; baiatul acesta era cu fiii Bilhei si cu fiii Zilpei, nevestele tatalui sau. Si Iosif spunea tatalui lor vorbele lor cele rele.

Istoria lui Iacov. Aici se deschide o sectiune noua (vezi cap. 5,1; 6,9, etc.). Desi este amintit numai numele lui Iacov in acest titlu, este cuprinsa in el in mod clar istoria familiei lui, dupa cum dovedesc capitolele care urmeaza. Orice experienta a membrilor familiei lui, care avea loc in timpul vietii lui, era considerata ca parte din raportul familiei sale.

Iosif, la varsta de saptesprezece. Intamplarile descrise au avut loc la vreo 11 ani dupa intoarcerea lui Iacov din Haran, cand el ajunsese la varsta de 108 ani (vezi cap. 30,25 si cele despre cap. 27.1).

Cu fiii Bilhei. Iosif era mult mai strans legat cu fiii Bilhei si Zilpei, care erau mai aproape de el ca varsta si care poate ca erau mai putini aroganti decat aceia ai lui Lea. Se poate ca Bilha care fusese roaba Rahelei, mama lui, se ingrijea de Iosif, dupa moartea Rahelei.

Vorbele lor cele rele. Iosif fie ca a raportat ce observase personal, fie ca a raportat ceea ce auzise despre fratii lui. Aceasta marcheaza inceputul urii amare pe care fratii sai au simtit-o fata de el. Iosif era stimulat de idealuri inalte, iar constiinta lui sensibila s-a revoltat impotriva faptelor rele ale fratilor sai. Raportul sau despre aceste lucruri catre Iacov era, fara indoiala, cu gandul ca influenta tatalui sau ar putea sa faca sa-si schimbe comportamentul, ca sa nu vina dezonoare asupra numelui familiei cum venise prin masacrul sihemitilor.



Israel iubea pe Iosif mai mult decat pe toti ceilalti fii ai sai, pentru ca il nascuse la batranete; si i-a facut o haina pestrita.

Israel iubea pe Iosif. Iacov gasea o satisfactie deosebita in tovarasia lui Iosif, a carui amabilitate si ale carui idealuri il deosebeau atat de mult de fratii sai. Deoarece Iacov fusese in varsta de 91 de ani la nasterea lui Iosif, iar Beniamin nu se nascuse pana dupa cativa ani mai tarziu, el l-a considerat pe Iosif fiul pe care ,,il nascuse la batranete”.

O haina pestrita. Tratamentul privilegiat al lui Iacov pentru Iosif a atins punctul culminant in haina speciala, sau tunica, pe care i-a facut-o. Semnificatia cuvantului passim, ,,din mai multe culori”, este nesigura. El mai este folosit si in 2 Samuel 13,18 spre a descrie rochia Tamarei, fiica regelui David. LXX, Vulgata si traducerea siriaca ,,multicolora” formeaza baza traducerii gasite in cele mai moderne Biblii. O pictura pe peretele mormantului unui nobil la Beni-Hassan in Egipt, datand de pe vremea lui Avraam, reprezentand o grupa de barbati, femei si copii asiatici, dintre care unii nu purtau nimic decat un sort bicolor, iar altii tunici care ajungeau pana la genunchi, dar lasau gol unul din umeri. Unele din acestea erau din material curat, alb, iar altele aveau desene rosii si albastre. Haina sefului era colorata in mod special si se deosebea de a celorlalti printr-un desen frumos, tesut in stofa. Tunica data de Iacov lui Iosif poate ca se asemana cu aceasta. Dupa cum se arata, totusi, aici cuvantul passim este de origine nesigura. Daca, dupa cum se pare probabil, acesta este pluralul de la pass, ,,extremitate”, aceasta s-ar referi la maini si la picioare. In Daniel 5,5.24, pass este cuvantul tradus ,,mana”. Aici, in conformitate cu aceasta, haina lui Iosif sau tunica, ar fi una cu maneci lungi si care ajungea de asemenea pana la picioare. O astfel de imbracaminte nu ar fi potrivita sa fie purtata in timp de lucru si era purtata de copii din casa nobila. Traducerea RSV reda ,,o haina lunga cu maneci”. Constructia gramaticala sugereaza ideea ca Iacov nu i-a facut numai o haina de felul acesta, ci ,,obisnuia sa le faca” pentru el. In orice caz, aceasta haina a starnit suspiciunea ca Iacov intentiona sa lase la o parte pe copiii lui mai mari si sa-i acorde lui Iosif dreptul de intai nascut. Nu este de mirare ca fratii lui il urau (PP 209).



Fratii lui au vazut ca tatal lor il iubea mai mult decat pe ei toti, si au inceput sa-l urasca. Nu puteau sa-i spuna nici o vorba prieteneasca.

Au inceput sa-l urasca. Iubirea lui Iacov pentru Iosif era naturala, poate ca deoarece vedea in el nu numai pe copilul Rahelei, iubita lui, ci si o excelenta de caracter care statea in contrast izbitor cu viata rau famata a celorlalti fii. Multi parinti care se afla in situatia lui Iacov, atrasi de un copil mai mult decat de un altul, trebuie cel putin sa se straduiasca sa ascunda preferinta pe care in adancul inimii lor probabil ca o considera pe deplin justificata. Printr-o partinire excesiva si neindoielnica, Iacov a facut vadita preferinta lui pentru fiul Rahelei, daruindu-i o haina scumpa si superba. Dupa cum era de asteptat, un astfel de semn de cinstire nu a fost pe placul celorlalti fii ai lui, iar daca caracterul lui Iosif nu ar fi fost pe deplin sanatos, ar fi putut fi pagubitor chiar pentru Iosif.



Displayed: 5336 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online