Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 35:19-*
Previous part
Rahela a murit, si a fost ingropata pe drumul care duce la Efrata, sau Betleem.
Efrata sau Betleem. Efrat sau Efrata (cap. 48,7) era numele original al orasului numit mai tarziu Betleem. Din cand in cand, ambele nume erau folosite impreuna ca in Mica 5,2. ’Ephratha era un nume derivat din ’aphar, o radacina insemnand ,,a fi usor”, ,,a fi sprinten”, ,,a fi fertil”. Astfel ’Ephratha ar insemna ,,fertilitate” si aplicata la regiunea Betleemului ar insemna fertilitatea pamantului ei. In felul acesta, cele doua nume sunt indeaproape inrudite ca sens, pentru ca intr-o tara a ,,fertilitatii”, ar fi numai firesc sa se afle abundenta de ,,paine” in ,,casa”. Este posibil ca aceste doua nume, Efrata si Betleem sa fie inrudite cu doi membri ai familiilor ebraice de pe vremuri, care s-au asezat in apropiere de Hebron si Betleem. Caleb, din semintia lui Iuda, s-a casatorit cu Efrat, iar unul dintre urmasii lor din a patra generatie a fost numit Betleem (vezi 1 Cronici 2,19.51.54).
Iacov a ridicat un stalp pe mormantul ei: acesta este stalpul de pe mormantul Rahelei, care este si azi.
Mormantul Rahelei. ,,Stalpul” de piatra pe care l-a ridicat Iacov pe mormantul Rahelei a ramas, timp de secole, un renumit semn de hotar. El mai statea inca in picioare pe vremea lui Moise si a lui Samuel (1 Samuel 10,2). Capela Kubblet Rachil, ,,mormantul Rahelei”, la o foarte mica distanta spre nord de Betleem, poate fi probabil situata peste sau aproape de mormantul adevarat al Rahelei. Cladirea actuala, de constructie musulmana si veche de numai patru secole marcheaza locul traditional acceptat in general de musulmani, crestini si evrei
Israel a plecat mai departe; si si-a intins cortul dincolo de Migdal-Eder.
Migdal eder. Mergand inainte spre sud, Iacov s-a oprit tocmai dincolo de Migdal ’Eder, care inseamna ,,cetatea turmei”. Au fost ridicate in comun turnuri de veghere pentru folosul pastorilor in pazirea turmelor lor si pentru paza contra apropierii vrasmasilor (2 Regi 18,8; 2 Cronici 26,10; 27,4). Locul acestei cetati anume este nesigur.
Pe cand locuia Israel in tinutul acesta, Ruben s-a dus si s-a culcat cu Bilha, tiitoarea tatalui sau. Si Israel a aflat.
Ruben s-a dus. Deoarece Bilha era sotia tatalui lui Ruben, aceasta era o fapta de incest. Sub legea lui Moise aceasta se pedepsea cu moartea (Levitic 18,8) si era foarte dispretuita chiar la pagani (1 Corinteni 5,1). Desi Bilha se poate sa nu fi fost intru totul vinovata, Ruben era sigur vinovat de cea mai odioasa purtare.
Israel a auzit. Dupa aceste cuvinte textul ebraic are un gol care i-a facut pe vechii rabini iudaici sa comenteze ,,in text exista un gol”. LXX umple golul adaugand ,,si aceasta a aparut rau in ochii lui”. Aceasta s-ar parea sa reprezinte numai in mod insuficient un amestec de rusine si durere, indignare si oroare, cu care trebuie sa-l fi umplut rautatea celui mai mare fiu al lui Iacov. Mult mai amara si zdrobitoare a fost aceasta ultima lovitura, chiar si decat moartea Rahelei sau rapirea Dinei. Tacerea lui Iacov poate fi interpretata ca tacerea resemnarii pioase. Insa cand a venit timpul sa pronunte binecuvantarea asupra fiilor sai, Iacov cu limba de moarte considera ca Ruben prin nelegiuirea lui isi pierduse dreptul de intai nascut, pozitia lui de conducator temporal si spiritual al familiei (Geneza 49,4; 1 Cronici 5,1). Primul a fost dat lui Ida, al doilea lui Levi.
Fiii lui Iacov. Numiti mai tarziu cei 12 patriarhi (Fapte 7,8), fiii lui Iacov au ajuns capii numeroaselor familii sau triburi, iar poporul care descinde din ei este numit cele douasprezece semintii (Fapte 26,7; Iacov 1,1). In vremurile vechi, numarul 12 adesea era considerat ca insemnand desavarsirea. Din Ismael au iesit 12 printi (Geneza 25,16). Tara Canaanului a fost iscodita de 12 iscoade. Domnul Isus a ales 12 apostoli. Desi cateodata erau mai multe sau mai putine de 12 semintii care functionau in realitate, Scriptura recunoaste de obicei 12, omitand o data numele uneia, apoi al alteia, cum se poate observa la diferite ocazii (vezi Deuteronom 33; Ezechiel 48; Apocalipsa 7; etc.).
Fiii Leii: Ruben, intaiul nascut al lui Iacov, Simeon, Levi, Iuda, Isahar, si Zabulon.
Fiii Leii. Aici copii sunt aranjati dupa mamele lor respectiv in ordinea nasterii lor. Mai intai apar fiii lui Lea, deoarece ea a fost cea dintai care a nascut (cap. 29,32-35; 30,18-20); apoi urmeaza fiii Rahelei (cap. 30,22-24; 35,18), fiii Bilhei, roaba Rahelei (cap. 30,4-8), si aceia ai Zilpei (cap. 30,9-13).
Fiii Rahelii: Iosif si Beniamin.
Verset ce nu a fost comentat.
Fiii Bilhei, roaba Rahelii: Dan si Neftali.
Verset ce nu a fost comentat.
Fiii Zilpei, roaba Leii: Gad si Aser. Acestia sunt fiii lui Iacov, care i s-au nascut in Padan-Aram.
I s-au nascut in Padan-Aram. Toti au fost nascuti acolo, in afara de Beniamin. In mod sumar, Moise considera intervalul de timp dintre plecarea lui de acasa si intoarcerea lui la casa parinteasca ca fiind ramanerea lui in ,,Padan-Aram”.
Displayed: 5127 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online