Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza/ 35
Dumnezeu a zis lui Iacov: Scoala-te, suie-te la Betel, locuieste acolo, si ridica acolo un altar Dumnezeului, care ti S-a aratat cand fugeai de fratele tau Esau.
Suie-te la Betel. Iacov s-a temut ca masacrarea perfida a sihemitilor de catre Simeon si Levi va duce la represalii din partea triburilor canaanite invecinate. Batranul patriarh se pare ca a cugetat la oribila fapta si la urmarile care erau de asteptat, fara sa stie ce sa faca, sau incotro sa se indrepte. In incurcatura lui, Dumnezeu i S-a aratat inca o data si l-a instruit cu privire la modul cum trebuia sa procedeze pentru a-si ocroti familia. Ce fericit trebuie sa fi fost Iacov pentru asigurarea ca acelasi brat divin care il ocrotise de mania lui Laban si de vrajmasia lui Esau va continua sa-l protejeze si sa-l pastreze.
Iacov a zis casei lui si tuturor celor ce erau cu el: Scoateti dumnezeii straini care sunt in mijlocul vostru, curatiti-va, si schimbati-va hainele,
Scoateti dumnezeii straini. Perspectiva intalnirii cu Dumnezeu la Betel a dus la o completa lucrare de reforma. Mai erau multe de facut inainte ca Iacov si familia sa sa se prezinte in fata lui Dumnezeu (vezi Amos 4,12; 1 Ioan 3,3). Din consideratie pentru sotiile sale, Iacov tolerase prezenta idolilor in corturile lor. Acesti dumnezei straini probabil ca includeau terafimii pe care Rahela ii furase de la tatal ei (Geneza 31,19), idolii roabelor ei si altii care poate ca ajunsesera in posesia fiilor lui in momentul jefuirii sihemitilor.
Curatiti-va si schimbati-va hainele. Deoarece instructiunile date de Iacov membrilor familiei sale se aseamana atat de mult cu acelea date mai tarziu la Sinai (Exod 19,10), se pare ca Iacov a lucrat fie dupa instructiuni speciale de la Dumnezeu, fie dupa o procedura pe care o invatase de la tatal sau. Curatenia exterioara a corpului si schimbarea hainelor a simbolizat curatenia morala si spirituala a mintii si a inimii (vezi Isaia 64,6; 61,10). Slujba lui Dumnezeu nu trebuia sa fie indeplinita fara pregatirea necesara (vezi Luca 14,28).
ca sa ne sculam, si sa ne suim la Betel; caci acolo voi ridica un altar Dumnezeului, care m-a ascultat in ziua necazului meu, si care a fost cu mine in calatoria, pe care am facut-o.
Sa ne sculam. Se pare ca Iacov considerase locuinta din apropierea Sihemului atat de placuta si de multumitoare, incat amanase sa implineasca juruintele pe care I le facuse lui Dumnezeu la Betel (cap. 28,20-22). Situatia rezultand din crima teribila a fiilor lui l-a facut constient inca o data de nevoia sa de legatura mai stransa cu Dumnezeu si de ascultare atenta de vointa Sa. Mutarea la Betel a fost bine gandita pentru a-i aminti de viata lui trecuta si pentru a-l aduce pe el si familia lui mai aproape de Dumnezeu.
Care m-a ascultat. O referire clara la rugaciunea ascultata. Daca se face aluzie la experienta de la Betel, Iacov trebuie sa se fi rugat inainte de a adormi in acea noapte. Daca aceasta se refera la experienta de la Iaboc, aceasta a fost o rugaciune raportata in cap. 32,9-12. Este limpede ca patriarhii erau obisnuiti cu puterea rugaciunii si, probabil ca au exercitat-o la timpuri hotarate, cu deplina incredere ca Dumnezeu aude si raspunde la cererile servilor Sai credinciosi (vezi cap. 24,12.26.52.63).
Ei au dat lui Iacov toti dumnezeii straini, care erau in mainile lor, si cerceii pe care-i purtau in urechi. Iacov i-a ingropat in pamant sub stejarul de langa Sihem.
Toti cerceii. Nu au fost adusi numai idolii propriu-zisi la Iacov pentru indepartare din familie, ci si toate bijuteriile lor. Aceste lucruri ar fi fost o piedica de a fi primiti de Dumnezeu la Betel. Daca cerceii lor erau podoabe simple sau amulete, dupa cum considera unii comentatori, nu este clar. Cel mai intelept mod de a proceda pentru fiecare copil al lui Dumnezeu este sa urmeze exemplul sotiilor si slugilor lui Iacov si sa indeparteze toate podoabele de felul acesta (1 Timotei 2,9; 1 Petru 3,3).
Ascultarea membrilor familiei lui Iacov de a aduce la indeplinire toate instructiunile sale este cu adevarat laudabila. Dupa cum s-ar parea, ei au considerat ca indepartarea dumnezeilor straini si a tuturor podoabelor distractive era necesara, daca voiau sa-I aduca lui Dumnezeu o inchinare sincera. Mai tarziu, a fost data o lege explicita pentru Israel ca natiune, care interzicea slujirea altor dumnezei in afara de Iehova.
I-a ingropat in pamant sub stejar. Hotararea completa privind atat idolii, cat si podoabele a fost o procedare inteleapta; altfel, ele puteau sa devina iarasi izvor de ispitire. Pentru oricine Il iubeste in mod sincer pe Domnul, singura cale de a sluji este de a se desparti intru totul de ispitele care ne asalteaza. Toate obiectele moderne de idolatrie, incluzand podoabele purtate pentru slavirea eului, mai degraba decat a lui Dumnezeu, este mai bine nici sa nu fie purtate ca amintire. Intr-un moment neasteptat, ispita de a le folosi din nou se poate dovedi prea tare pentru a i se rezista.
Nu se stie daca stejarul sub care Avraam si-a intins odata cortul lui (cap. 12,6), acela sub umbra caruia dupa aceea Iosua a ridicat un stalp de aducere aminte (Iosua 24,26), stejarul ghicitorilor (Judecatori 9,37) si stejarul sadit in Sihem (Judecatori 9,6) se refera la acelasi arbore sub care Iacov a ingropat idolii si cerceii. Nu este deloc improbabil, totusi, ca aceste texte sa se refere la acelasi arbore, trebuie sa fi fost un semn de hotar.
Displayed: 5505 bytes.
Next part
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online