Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 34:25-*
Previous part
A treia zi, pe cand sufereau ei inca, cei doi fii ai lui Iacov, Simeon si Levi, fratii Dinei, si-au luat fiecare sabia, s-au napustit asupra cetatii, care se credea in liniste, si au ucis pe toti barbatii.
A treia zi. De obicei, in a treia zi apare inflamatia si temperatura. In timp ce sihemitii erau neputinciosi din aceasta cauza, doi dintre fratii mai mari ai Dinei au inceput sangeroasa lor razbunare. masacrul crud arata cum un pacat duce la altul, ca flacarile focului care se raspandesc intr-un crang uscat (Isaia 9,18). Distractia a dus la ademenire, iar ademenirea la razbunare si ucidere (vezi Iacov 1,15). Batjocura care fusese adusa asupra unei familii a facut vaduve si orfani din femeile si copiii intregii cetati. In mod indirect, aceasta istorisire dovedeste despre autenticitatea lui Moise ca istoric. El insusi un levit, nu cruta caracterul stramosului lui.
Au trecut de asemenea prin ascutisul sabiei pe Hamor si pe fiul sau Sihem; au ridicat pe Dina din casa lui Sihem, si au iesit afara.
Au ridicat pe Dina. Poate ca Dina fusese retinuta de Sihem impotriva vointei ei. Pe de alta parte, aventura ei amoroasa poate sa o fi facut sa ramana de buna voie la el. A o elibera pe Dina de la rapitorul ei era desigur onorabil, insa mijloacele prin care a fost indeplinit acest lucru au fost extrem de josnice. Ca si stramosii lor de ambele parti ale familiei, fiii lui Iacov au manifestat un amestec ciudat de zel religios si patima trupeasca, de credinta nobila si siretenie josnica.
Fiii lui Iacov s-au aruncat asupra celor morti, si au jefuit cetatea, pentru ca necinstisera pe sora lor.
Verset ce nu a fost comentat.
Le-au luat oile, boii si magarii, tot ce era in cetate si ce era pe camp;
Verset ce nu a fost comentat.
le-au luat ca prada de razboi toate bogatiile, copiii si nevestele, si tot ce se gasea in case.
Verset ce nu a fost comentat.
Atunci Iacov a zis lui Simeon si lui Levi: Voi m-ati nenorocit, facandu-ma urat locuitorilor tarii, Canaanitilor si Feresitilor. N-am sub porunca mea decat un mic numar de oameni; ei se vor strange impotriva mea, ma vor bate, si voi fi nimicit, eu si casa mea.
Voi m-ati nenorocit. Iacov a aplicat o mustrare aspra pentru fapta impulsiva, subliniind urmarile crimei pentru el si familia lui. Accentul a fost pus asupra acestui aspect al problemei pentru a imprima in fiii lui rezultatele practice ale actiunii lor nesabuite. Ultimele sale cuvinte privind pe Simeon si Levi (cap. 49,5-7) sunt o dovada cu privire la cat de profund a detestat fapta lor. Teama lui de represalii nu era in nici un caz lipsita de temei, iar numai indurarea lui Dumnezeu a indepartat raul care putea sa se abata asupra lui si a casei lui (cap. 35,5.6). Cat despre Simeon si Levi, ca si lui Ruben, li s-a luat dreptul de intai nascut de care altfel s-ar fi bucurat. Din nou, caracterul pervertit a stat intre oameni si posibilitatile care ar fi putut fi ale lor.
Ei au raspuns: Se cuvenea oare sa se poarte cu sora noastra cum se poarta cu o curva?
Se cuvenea... sa se poarte cu sora noastra? Insa fiii lui Iacov nu au vazut lucrurile in aceeasi lumina ca tatal lor. Pentru ei, represaliile pareau a fi pe deplin justificate. Nu numai ca s-au aparat, dar au dedus ca tatal lor era mai putin interesat de fiica lor, decat fusesera ei de ea ca sora a lor. Cuvantul ,,curva”, zanah, insemnand prostitutie pentru recompensa este folosit aici pentru prima data in Biblie. Acest text dovedeste ca prostitutia exista pe atunci in Palestina si era considerata ca
o indeletnicire neonorabila
Aceasta relatare alcatuieste un capitol intunecat din istoria patriarhilor. Ea ne invata ca o cauza dreapta a maniei nu este o scuza pentru o fapta nesabuita. Rabdarea fata de nedreptate obtine aprobare divina (1 Petru 2,19.20; 3,17), pentru ca razbunarea si judecata Ii apartin numai lui Dumnezeu (Romani 12,19). El singur are intelepciunea sa o masoare cu dreptate si sa o indulceasca cu indurare. In anumite imprejurari, mania poate fi pe deplin justificata, dar aceasta trebuie sa fie indreptata contra pacatului mai degraba decat contra pacatosului. Este stabilit ca singura manie nepacatoasa este mania impotriva pacatului (Efeseni 4,26). Mania impotriva vreunuia dintre semenii nostri o descalifica pe persoana maniata pentru exercitarea judecatii impartiale (vezi Matei 7,1.2).
Comentariile lui Ellen G. White
1-31 PP 204, 205, 237
1 PP 204
19 PP 238
30 PP 205