Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 31:1-10
Iacov a auzit vorbele fiilor lui Laban, care ziceau: Iacov a luat tot ce era al tatalui nostru, si cu averea tatalui nostru si-a agonisit el toata bogatia aceasta.

Vorbele fiilor lui Laban. Pretentia fiilor lui Laban este evident exagerata, deoarece cand l-a parasit Iacov, Laban mai avea inca turme (v.19). Fiii lui Laban au insinuat ca Iacov si-a asigurat bogatia prin frauda, desi nu l-au acuzat pe fata de aceasta nelegiuire. Ei nu puteau sa dovedeasca faptul ca el calcase in vreun fel prevederile invoielii cu tatal lor, desi erau siguri ca el trebuie sa fi facut asa.



Iacov s-a uitat si la fata lui Laban; si iata ca ea nu mai era ca inainte.

Fata lui Laban. Ceea ce Iacov a auzit era confirmat de ce a observat in atitudinea lui Laban. Ca rezultat al faptului ca Laban nu parea sa impiedice catusi de putin rapida crestere a bogatiei lui Iacov, chiar pretentia de prietenie care marcase relatia lor in trecut acum se schimbase in antagonism evident. In providenta lui Dumnezeu, atitudinea lui Laban a devenit un mijloc de realizare a intoarcerii lui Iacov in tara sa natala. Convingerea lui Iacov ca sosise momentul sa se intoarca in tara parintilor lui a fost confirmata de o solie directa de la Dumnezeu.



Atunci Domnul a zis lui Iacov: Intoarce-te in tara parintilor tai si in locul tau de nastere; si Eu voi fi cu tine.

Verset ce nu a fost comentat.

Iacov a trimis de a chemat pe Rahela si pe Lea, la camp la turma lui.

A chemat pe Rahela si pe Lea. Fiind la o oarecare departare de casa cu turmele, Iacov a chemat sotiile lui la camp pentru o si mai mare tainuire a planului plecarii lor. Daca acest lucru ar fi fost facut acasa, membrii familiei lui Laban ar fi putut sa auda convorbirile lor si le-ar fi raportat lui Laban din timp pentru a cere socoteala si a impiedica plecare lor. In ciuda tuturor precautiilor lor, stirea a ajuns la Laban a treia zi (v.19, 22). Se pare ca avusese loc o schimbare in pazirea turmelor si cirezilor, deoarece Iacov avea acum in grija sa turmele proprii (vezi cap. 30,35-36,) sau cel putin avea acces la ele. Probabil, datorita absentei lui Laban, care isi tundea oile, plecarea lui Iacov a fost posibila cu toata averea sa, eveniment altfel nu putea sa fie posibil (v.1, 29). Poate ca Iacov isi tundea tot in acelasi timp propriile oi si a trimis dupa sotiile lui si toate lucrurile lor pentru a ridica cortul la fata locului sub pretextul serbarilor care erau tinute de obicei la astfel de ocazii. In felul acesta, el a pregatit calea plecarii care nu avea sa trezeasca suspiciune anticipata.



El le-a zis: Dupa fata tatalui vostru, vad bine ca el nu mai este ca inainte; dar Dumnezeul tatalui meu a fost cu mine.

Verset ce nu a fost comentat.

Voi insiva stiti ca am slujit tatalui vostru cu toata puterea mea.

Verset ce nu a fost comentat.

Si tatal vostru m-a inselat: de zece ori mi-a schimbat simbria; dar Dumnezeu nu i-a ingaduit sa ma pagubeasca.

Mi-a schimbat simbria. ,,Zece” poate sa nu se inteleaga literal. S-a folosit doar ca un numar rotund spre a explica schimbarea foarte frecventa ca si cum am spune ,,de o duzina de ori” (compara cu Daniel 1,20). Dupa cate se pare, Laban a facut incercari repetate de a ingradi invoiala initiala prin schimbarea prevederilor ei. Faptul ca Iacov a trecut sub tacere propria strategie si a atribuit binecuvantarilor lui Dumnezeu tot ce a obtinut prin viclesug, inseamna constienta ca mijloacele folosite nu erau intru totul cinstite.



Ci cand zicea el: Mieii pestriti sa fie simbria ta, toate oile faceau miei pestriti. Si cand zicea: Mieii baltati sa fie simbria ta, toate oile faceau miei baltati.

Verset ce nu a fost comentat.

Dumnezeu a luat astfel toata turma tatalui vostru, si mi-a dat-o mie.

Dumnezeu a luat. Probabil ca Iacov isi dadea seama ca daca nu ar fi fost voia lui Dumnezeu sa-l binecuvanteze, propriile eforturi nu ar fi reusit. De aceea, si nu fara motiv, a considerat ca este drept sa atribuie cresterea averii sale binevoitoarei purtari de grija a lui Dumnezeu. Este cert ca nu a considerat propriile procedee si binecuvantarea lui Dumnezeu ca excluzandu-se in mod reciproc.



Pe vremea cand se infierbantau oile, eu am ridicat ochii, si am vazut in vis ca tapii si berbecii care sareau pe capre si pe oi, erau baltati, pestriti si seini.

Verset ce nu a fost comentat.


Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online