Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 29:30-*

Previous part

Iacov a intrat si la Rahela, pe care o iubea mai mult decat pe Lea; si a mai slujit la Laban alti sapte ani.

O iubea. Lea, partasa la cruda inselaciune a lui Laban, nu a avut succes in castigarea iubirii sotului ei. Rezultatul a fost un camin unde predominau invidia, gelozia si cearta. Iacov lucrase si asteptase rabdator timp de ani de zile, pana cand sa aiba un camin fericit cu iubita sa Rahela, numai pentru a se vedea impovarat cu doua sotii certarete (cap. 30,1.2.8.15). Cat de diferiti fusesera primii ani de casatorie ai tatalui sau Isaac, asupra caminului caruia nu staruia intunericul poligamiei, cu consecintele sale sinistre (cap. 24,67). Trista experienta a lui Iacov dovedeste despre intelepciunea lui Avraam cand a interzis intoarcerea lui Isaac in Mesopotamia (cap. 24,6).



Domnul a vazut ca Lea nu era iubita; si a facut-o sa aiba copii, pe cand Rahela era stearpa.

Lea nu era iubita. Luate impreuna, versetele 20, 30, 31 si 34 lamuresc semnificatia cuvantului tradus aici ,,o ura” (in engleza). Aceasta nu arata nimic mai mult decat un grad de iubire mai mic. Raportul despre legaturile lui Iacov cu Lea dovedeste ca el nu a ,,urat-o” in sensul pe care-l exprima, in general, cuvantul, in zilele noastre. El simtea si ii arata afectiune mai mica, decat o facea pentru sora ei. Declaratia ,,Pe Iacov l-am iubit, iar pe Esau l-am urat” (Maleahi 1,2.3; Romani 9,13) trebuie sa fie inteleasa in acelasi fel. Dumnezeu a simtit si a manifestat un mai mare grad de iubire pentru Iacov si urmasii lui, decat a facut-o pentru Esau si descendentii sai. Dumnezeu l-a ales pe unul sa fie mijlocul lui special de binecuvantare pentru lume, preferandu-l pe unul celuilalt, nu pe un temei arbitrar, ci din cauza caracterului (vezi Deuteronom 7,6-8).

A facut-o sa aiba copii. Dupa cum Iehova o vizitase pe Sara (Geneza 21,1) si a fost rugat pentru Rebeca (cap. 25,21), El a intervenit acum in favoarea lui Lea. Prin binecuvantarea lui Lea cu copii, in timp ce Rahelei i s-a ingaduit sa fie pentru un timp sterila, Dumnezeu a cautat sa intretina iubirea pentru Lea in inima lui Iacov. In felul acesta, a fost stabilita o oarecare egalitate, pentru ca in timp ce o iubea pe Rahela pentru ceea ce insemna ea personal, Iacov el a fost determinat sa o aprecieze si pe Lea.



Lea a ramas insarcinata, si a nascut un fiu, caruia i-a pus numele Ruben (Vedeti fiu); caci, a zis ea, Domnul a vazut mahnirea mea, si acum barbatul meu are sa ma iubeasca negresit.

Ruben. Fiecare dintre copiii lui Iacov a primit un nume care avea semnificatia gandurilor si emotiilor mamei sale la data nasterii lui. Intr-un fel sau altul, toate numele acestea reflecta rivalitatea dintre cele doua surori. Fiecare nume este inrudit ca sunet fata de o anumita cheie de cuvinte ce insotesc declaratia facuta de mama. Astfel, prima silaba din Ruben, care inseamna ,,vedeti un fiu”, este din ra’ah, ,,a vedea”, folosit in observatia ei, ,,Domnul a vazut mahnirea mea”. Pentru Lea, primul ei copil era o dovada de mila a lui Iehova si putea sa astepte ca el sa fie mijlocul prin care sa castige iubirea lui Iacov. In prima inflacarare de iubire materna, ea era incredintata ca inima lui Iacov se va intoarce acum spre ea.



A ramas iarasi insarcinata, si a nascut un fiu; si a zis: Domnul a auzit ca nu eram iubita, si mi-a dat si pe acesta. De aceea, i-a pus numele Simeon (Ascultare).

Simeon. Nasterea lui Ruben, dupa cate se pare, nu a venit in totul intru intampinarea asteptarilor cu privire la Iacov. Celui de-al doilea fiu al ei, nascut aproximativ un an mai tarziu, ea ia pus numele Simeon, ,,auzire”. Poate ca, in sfarsit, Dumnezeu auzise cat de mult era urata ea.



Iar a ramas insarcinata, si a nascut un fiu; si a zis: De data aceasta, barbatul meu se va alipi de mine, caci i-am nascut trei fii. De aceea i-a pus numele Levi (Alipire).

Levi. Al treilea dintre fiii lui Lea, nascut in succesiune rapida, a fost numit Levi, ,,alipire”, in speranta ca de data aceasta sotul ei va deveni intr-adevar atasat de ea. Intr-un harem oriental, mama baiatului este destinata sa devina mostenitoarea cea mai onorata. Lea nu putea intelege de ce nu isi intorcea Iacov iubirea sa de la sora ei stearpa Rahela spre ea.



A ramas iarasi insarcinata, si a nascut un fiu; si a zis: De data aceasta, voi lauda pe Domnul. De aceea i-a pus numele Iuda (Laudat fie Domnul). Si a incetat sa mai nasca.

Iuda. Nasterea celui de-al patrulea fiu al lui Lea a facut-o sa strige: ,,De data aceasta voi lauda pe Domnul”, ca si cand ar fi stiut prin intuitie ca el avea sa fie stramosul regilor lui Israel si al lui Mesia. Asa ca ea l-a numit Iuda, ,,cel laudat”. Bucuria Leii era deplina.

Si a incetat sa mai nasca. Adica, numai pentru un timp. Iacov, in ciuda propriilor sentimente, nu putea sa nu o aprecieze acum pe Lea ca mama a patru copii, chiar daca nu o iubea asa de mult ca sotie. Pentru ca Lea sa nu fie prea exaltata de bucurie datorita sortii ei fericite, sau ca sa nu uite ca Dumnezeu o binecuvantase, si pentru ca Rahela sa nu fie descurajata peste masura, Dumnezeu a intervenit din nou. Probabil ca s-a realizat un oarecare echilibru de iubire.

Lea trebuie sa fi fost o femei evlavioasa, o sotie devotata si o mama credincioasa. In conformitate cu raportul sacru, ea a amintit numele lui Iehova in legatura cu nasterea a trei dintre primii patru copii ai ei. Desi dintr-o familie idolatra, ea trebuie sa fi acceptat religia sotului ei, devenind o credincioasa sincera a lui Iehova. In contrast, convertirea Rahelei se pare ca nu a fost ceva mai mult decat o schimbare superficiala. In timp ce in aparenta a acceptat religia sotului ei, inima ei a ramas atasata de vechii idoli ai familiei, pana acolo incat i-a furat, cand a fost vremea sa plece din caminul parintesc (cap. 31,19). In diferite ocazii, purtarea ei se afla in contrast evident cu aceea a Leii si se pare ca reflecta mai mult un spirit egoist (vezi cap. 30,1-3.8.15). Nu incape indoiala superioritatea de caracter a lui Lea, cat si sinceritatea si evlavia ei, care este posibil sa fi adus o schimbare in atitudinea lui Iacov fata de ea (vezi cap. 31,4, 14; 49,31).Comentariile lui Ellen G. White

1-30 PP 188-190

1,10-14 PP 188

18 SR 89

18-20 PP 188, 237

25-30 PP 189, 237; SR 89



Displayed: 6394 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online