Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 29:21-*

Previous part

In urma Iacov a zis lui Laban: Da-mi nevasta, caci mi s-a implinit sorocul, ca sa intru la ea.

Da-mi nevasta. Aceasta este o explicatie interesanta despre Laban ca Iacov a considerat necesar sa-i aminteasca de trecerea celor sapte ani. Dupa cum se obisnuia, a fost pregatita o mare sarbatoare de nunta, care probabil ca dura timp de sapte zile (v.27). Inselarea lui Iacov de catre Laban a fost posibila din cauza obiceiului de acoperire cu un val a miresei si aducerea ei la mire ,,seara”. Desi, de obicei, fetele aveau putin de spus la alegerea sotului lor, consimtamantul lui Lea a fost necesar pentru reusita acestei propuneri josnice. Trebuie ca si ea sa-l fi iubit pe Iacov pentru a aproba si a coopera la planul de a face rau atat surorii ei, cat si viitorului ei sot, casatorindu-se cu cineva care nici nu a cerut-o, nici nu a iubit-o.

Ipocrizia lui Laban a dat nastere la o rivalitate pe viata intre cele doua surori (vezi cap. 30,14-16).



Laban a adunat pe toti oamenii locului si a facut un ospat.

Verset ce nu a fost comentat.

Seara, a luat pe fiica sa Lea, si a adus-o la Iacov, care s-a culcat cu ea.

Verset ce nu a fost comentat.

Si Laban a dat ca roaba fetei sale Lea pe roaba sa Zilpa.

Zilpa. Laban a facut dupa obiceiul oriental (vezi cap. 24,59) cand a dat-o pe roaba sa fata Zilpa fiicei lui ca ingrijitoare. Semnificatia numelui ei ar putea fi ,,nas scurt”.



A doua zi dimineata, iata ca era Lea. Atunci Iacov a zis lui Laban: Ce mi-ai facut? Nu ti-am slujit oare pentru Rahela? Pentru ce m-ai inselat?

Ce mi-ai facut? A doua zi dimineata, Iacov, marele inselator, si-a dat seama ca el insusi este victima inselaciunilor. Dreptatea inexorabila i-a rasplatit pentru dubla lui comportare. Pentru a se apara, Laban a invocat o cerinta imaginara a unui obicei social local. Daca acesta ar fi fost intr-adevar obiceiul in Haran, asa cum era in alte tari din vechime, el ar fi trebuit sa-i spuna lui Iacov atunci cand i-a propus sa lucreze pentru Rahela. Totusi, juruinta lui Iacov fata de Dumnezeu la Betel si dorul lui dupa Rahela l-a facut sa stea mai degraba la Laban, decat sa rupa casatoria, dupa cum ar fi putut.



Laban a raspuns: In locul acesta nu-i obicei sa se dea cea mai tanara inaintea celei mai mari.

Verset ce nu a fost comentat.

Ispraveste saptamana cu aceasta, si-ti vom da si pe cealalta pentru slujba, pe care o vei mai face la mine alti sapte ani.

Ispraveste saptamana. Sarbatorile de nunta tineau, de obicei, o saptamana (vezi Judecatori 14,12), iar Iacov urma sa o aiba si pe Rahela la incheierea festivitatilor de casatorie cu Lea (Geneza 29,28-30). Fara indoiala ca Laban a fost nelinistit cu privire la pastrarea bunului sau nume, ascunzand frauda sa de ochiul public, avand in vedere faptul ca toti oamenii cetatii au fost oaspeti la celebrare (v.22). Comportamentul sau nu descopera nimic altceva decat motive josnice unul dupa altul. Desi socotea de mica valoare afectiunea si fericirea fiicei sale, el avea o adanca apreciere a calitatilor lui Iacov ca cioban. Nevoit, Iacov a cazut de acord cu propunerea. In felul acesta Laban a primit 14 ani de slujire in loc de 7, si in acelasi timp s-a usurat de raspunderea de a o intretine pe Lea, care altfel putea fi cu greu casatorita.

Iacov a facut asa, si a ispravit saptamana cu Lea; apoi Laban i-a dat de nevasta pe fiica sa Rahela.

I-a dat pe Rahela. Este clar ca Iacov nu a slujit alti sapte ani inainte ca Rahela sa devina sotia lui. Aceasta s-a intamplat la incheierea saptamanii de serbari a lui Lea. Fapta de bigamie a lui Iacov nu sa fie trebuie sa fie judecata prin prevederea mai tarzie a legii mozaice prin care se interzicea casatoria simultana cu doua surori (Levitic 18,18). In acelasi timp, dubla casatorie a lui Iacov nu poate fi justificata pe temeiul ca binecuvantarea lui Dumnezeu, in cele din urma, a facut sa fie mijlocul de inmultire a semintei lui Iacov, implinind astfel fagaduinta Lui. Dumnezeu este mai presus de greselile oamenilor; nici chiar acestea nu puteau zadarnici scopul Lui (vezi Psalmi 76,10).

Bigamia care fusese pricinuita de inselaciunea lui Laban si afectiunea lui Iacov au adus neintelegeri si regret pentru caminele ambilor barbati. In aceasta scoala de amaraciune, Iacov a invatat ce inseamna: ,,calea celor calcatori de lege este aspra” (Proverbe 13,15). Gelozia si nenorocirea care insotesc aceasta casatorie formeaza un comentariu despre porunca specifica a lui Moise impotriva casatoriei unui barbat cu doua surori in acelasi timp (Levitic 18,18).



Si Laban a dat ca roaba fetei sale Rahela, pe roaba sa Bilha.

Bilha. Ca si lui Lea, Rahelei i-a fost data o servitoare. Semnificatia numelui ei poate sa fi fost ,,teroare”, insa aceasta nu este sigur.



Iacov a intrat si la Rahela, pe care o iubea mai mult decat pe Lea; si a mai slujit la Laban alti sapte ani.

O iubea. Lea, partasa la cruda inselaciune a lui Laban, nu a avut succes in castigarea iubirii sotului ei. Rezultatul a fost un camin unde predominau invidia, gelozia si cearta. Iacov lucrase si asteptase rabdator timp de ani de zile, pana cand sa aiba un camin fericit cu iubita sa Rahela, numai pentru a se vedea impovarat cu doua sotii certarete (cap. 30,1.2.8.15). Cat de diferiti fusesera primii ani de casatorie ai tatalui sau Isaac, asupra caminului caruia nu staruia intunericul poligamiei, cu consecintele sale sinistre (cap. 24,67). Trista experienta a lui Iacov dovedeste despre intelepciunea lui Avraam cand a interzis intoarcerea lui Isaac in Mesopotamia (cap. 24,6).



Displayed: 5645 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online