Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza/ 28


Isaac a chemat pe Iacov, l-a binecuvantat, si i-a dat porunca aceasta: Sa nu-ti iei nevasta dintre fetele lui Canaan.

Isaac a chemat pe Iacov. Consimtind la propunerea Rebecii, Isaac a luat initiativa trimitandu-l pe Iacov la Padan-Aram (vezi comentariul pentru cap. 25,20). Fie ca stia sau nu despre complotul lui Esau, Isaac a inteles fara indoiala ca ar fi bine pentru Iacov si Esau sa fie despartiti, pana ce tensiunea de acasa avea sa mai scada.



Scoala-te, du-te la Padan-Aram, in casa lui Betuel, tatal mamei tale, si ia-ti de acolo o nevasta, dintre fetele lui Laban, fratele mamei tale.

Verset ce nu a fost comentat.

Dumnezeul Cel Atotputernic sa te binecuvanteze, sa te faca sa cresti si sa te inmultesti, ca sa ajungi o ceata de noroade!

Verset ce nu a fost comentat.

Sa-ti dea binecuvantarea lui Avraam, tie si semintei tale cu tine, ca sa stapanesti tara in care locuiesti ca strain, si pe care a dat-o lui Avraam.

Binecuvantarea lui Avraam. Linia oficiala a familiei avea sa fie continuata prin Iacov. In consecinta, binecuvantarile fagaduite in mod repetat lui Avraam, erau acum incredintate lui Iacov (vezi cap. 17,2-8; 22,16-18). El a plecat de acasa impovarat de vina, dar si cu binecuvantarea tatalui sau.



Si Isaac a trimis pe Iacov, care s-a dus la Padan-Aram, la Laban, fiul lui Betuel, Arameul, fratele Rebecii, mama lui Iacov si a lui Esau.

Arameul. Vezi comentariul pentru cap. 25,20. Moise pune in mod deliberat numele lui Iacov inaintea celui al lui Esau, deoarece Iacov este acum nu numai in posesia drepturilor de intai nascut, ci si a binecuvantarii lui Avraam.



Esau a vazut ca Isaac binecuvantase pe Iacov, si-l trimisese la Padan-Aram, ca sa-si ia nevasta de acolo, si ca, binecuvantandu-l, ii daduse porunca aceasta: Sa nu-ti iei nevasta dintre fetele lui Canaan.

Verset ce nu a fost comentat.

A vazut ca Iacov ascultase de tatal sau si de mama sa, si plecase la Padan-Aram.

Verset ce nu a fost comentat.

Esau a inteles astfel ca fetele lui Canaan nu-i placeau tatalui sau Isaac.

Verset ce nu a fost comentat.

Si Esau s-a dus la Ismael. El a mai luat de nevasta, pe langa nevestele pe care le avea, pe Mahalat, fata lui Ismael, fiul lui Avraam, si sora lui Nebaiot.

Si Esau s-a dus la Ismael. In binecuvantarea lui Iacov de catre Isaac si insarcinarea lui Iacov de a lua o sotie dintre rudele lor din Mesopotamia, Esau a inteles adanc inradacinata neplacere a parintilor lui simtita fata de sotiile sale hetite. Cu intentia, fara indoiala, de a le face pe plac parintilor lui, el a mers sa aduca o sotie din familia bunicului sau Avraam, dupa cum si Iacov a fost instruit sa faca din familia unchiului sau dupa mama, Laban. Mahalat sau Basmat (cap. 36,3), pe care el a luat-o de sotie, era inrudita cu Isaac, cum era si Rahela, sotia lui Iacov, inrudita cu Rebeca, mama lui. Esau a luat-o in casatorie pe nepoata tatalui sau; Iacov pe aceea a mamei sale. Mersul lui Esau ,,la Ismael” trebuie sa fie inteles ca mersul la ,,familia lui Ismael”, pentru ca Ismael murise cu vreo 14 ani inainte de acest moment (vezi comentariul pentru cap. 25,19; 27,1).



Iacov a plecat din Beer-Seba, si si-a luat drumul spre Haran.

Iacov a plecat din Beer-Seba. Iacov a plecat in ascultare de dorinta mamei lui si la porunca tatalui sau (vezi Proverbe 1,8). Desi in varsta de 77 de ani (vezi Geneza 27,1), el inca ii respecta pe parintii sai si s-a supus fata de autoritatea lor. Pilda filiala a lui poate fi prea bine ravnita de orice fiu demn, oricand o astfel de purtare nu vine in conflict cu ascultarea fata de Dumnezeu (Proverbe 6,20; Maleahi 1,6; Efeseni 6,1-3).

Spre Haran. Destinatia lui Iacov a fost faimoasa cetate de pe raul Balik din Mesopotamia nordica. Aceasta era regiunea unde se asezase Terah dupa iesirea lui din Ur (Geneza 11,31). Dupa vizita lui Eliezer cu aproape un secol inainte (PP 188), familia lui Betuel, cuprinzandu-l pe Laban, locuia in ,,cetatea lui Nahor”, care nu era departe de Haran (vezi cap. 24,10). Aceasta arata o mutare din cetatea lui Nahor spre Haran, dupa ce Rebeca a parasit caminul parintesc. Sfatul lui Rebeca catre Iacov sa mearga direct la Haran, mai degraba decat la cetatea lui Nahor (cap. 27,43) dovedeste ca se stia la Beer-Seba ca familia lui Laban facuse aceasta mutare.



A ajuns intr-un loc unde a ramas peste noapte, caci asfintise soarele. A luat o piatra de acolo, a pus-o capatai, si s-a culcat in locul acela.

Intr-un loc. La sfarsitul celei de-a doua zile, Iacov a ajuns in vecinatatea cetatii Luz (v.19), vreo cincizeci de mile la nord de Beer-Seba. El nu a preferat sa stea peste noapte chiar in cetate de teama canaanitilor. Ura fata de ei, sugerata de Iosif Flavius ca motiv pentru neintrarea lui Iacov in cetate, probabil ca este de o mai mica importanta.

Capatai. Literal, ,,regiunea capului lui”, sau ,,locul unde este capul”. De aceea, Iacov a luat o piatra si a pus-o ,,sub capul sau”, sau ,,ca o odihna a capului”. O perna in intelesul cuvantului nostru se pare ca era necunoscuta celor din vechime. In multe tari orientale, oamenii foloseau perne facute din lemn, lut, piatra sau metal si mai folosesc inca. In Egipt sunt pastrate multe exemplare de felul acesta. Deoarece erau facute din material tare, nu era necesar pentru calator sa poarte cu el o perna. O piatra neteda era de ajuns. De aceea, nu a fost un efort pentru Iacov sa doarma cu capul pe o piatra. Piatra este amintita aici in anticiparea folosirii ei in naratiunea de mai tarziu (v.22).



Displayed: 5618 bytes.

Next part

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online