Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 26:26-*
Previous part
Abimelec a venit din Gherar la el, cu prietenul sau Ahuzat, si cu Picol, capetenia ostirii lui.
Abimelec a venit la el. Cand a avut loc legamantul de mai inainte, Isaac era in varsta de vreo trei ani (cap. 21,8.22; vezi si comentariul pentru cap. 21,8). Al doilea legamant a avut loc cu vreo 97 de ani mai tarziu (cap 25,26; 26,34). De aceea, este probabil ca Abimelec din cap. 26,26 nu este persoana amintita in cap. 21,22. Cand caile unui om ii sunt placute Domnului, chiar si vrasmasii lui vor fi in pace cu el (Evrei 16,7). Noul rege al Gherarului i-a propus acum un legamant care era in realitate o reinnoire a legamantului initial dintre Avraam si un rege anterior al Gherarului. In ciuda nedreptatii pe care o suferise Isaac din partea lor, el, ca un om iubitor de pace, a fost fericit sa incheie un nou pact de prietenie cu Abimelec. Nu ne ramane decat sa ne intrebam cum s-a simtit Isaac, cand Abimelec, in mod nerusinat, se lauda cu bunatatea si cinstea lui de pana aici. Faptul ca nu avusese loc violenta, cand servii lui Abimelec distrusesera mai multe fantani si rapisera de la Isaac cel putin inca alte doua, se datora exclusiv retragerii pasnice a lui Isaac. Desi Isaac nu putea sa uite aceste experiente amare, el nu le-a amintit. El avea o inima larga, un spirit marinimos. Desi aici nu se mentioneaza, se presupune ca au fost jertfite animale si s-au implinit ceremoniile obisnuite (vezi cap. 21,27).
Isaac le-a zis: Pentru ce veniti la mine, voi care ma urati si m-ati izgonit de la voi?
Verset ce nu a fost comentat.
Ei au raspuns: Vedem lamurit ca Domnul este cu tine. De aceea zicem: Sa fie un juramant intre noi, intre noi si tine, si sa facem un legamant cu tine!
Verset ce nu a fost comentat.
Anume, jura ca nu ne vei face nici un rau, dupa cum nici noi nu ne-am atins de tine, ci ti-am facut numai bine, si te-am lasat sa pleci in pace. Tu acum esti binecuvantat de Domnul.
Verset ce nu a fost comentat.
Isaac le-a dat un ospat, si au mancat si au baut.
Verset ce nu a fost comentat.
S-au sculat dis-de-dimineata, si s-au legat unul cu altul printr-un juramant. Isaac i-a lasat apoi sa plece, si ei l-au parasit in pace.
Verset ce nu a fost comentat.
In aceeasi zi, niste robi ai lui Isaac au venit sa-i vorbeasca de fantana pe care o sapau, si i-au zis: Am dat de apa!
Verset ce nu a fost comentat.
Si el a numit-o Siba. De aceea s-a pus cetatii numele Beer-Seba pana in ziua de azi.
El a numit-o Siba. Servii lui Isaac l-au informat despre succesul lor, descoperind o noua fantana chiar in ziua aceea, iar el i-a pus numele Siba, care inseamna ,,juramant”, spre aducerea aminte a legamantului cu Abimelec. Declaratia ,,de acea s-a pus numele cetatii Beer-Seba”, nu trebuie sa discrediteze faptul ca Avraam daduse deja locului chiar numele acesta (cap. 21,31). Acum exista un motiv in plus pentru a perpetua numele atribuit locului cu un secol mai inainte. Dupa cum legamantul dintre Abimelec si Isaac era numai o reinnoire a acelui legamant vechi, tot asa numele Siba dat de Isaac fantanii celei noi a fost o reafirmare a vechiului nume Beer-Seba.
La varsta de patruzeci de ani, Esau a luat de neveste pe Iudita, fata Hetitului Beeri, si pe Basmat, fata Hetitului Elon.
La varsta de 40 de ani, Esau. La greutatile lui Isaac cu filistenii s-a mai adaugat acum si o cruce de familie care i-a provocat o tristete adanca si indelungata. Esau, care deja isi dovedise nepasarea fata de principiile religioase, nu a vazut nici un motiv de a se sfatui cu parintii sai in ce priveste alegerea unei sotii, sau sa aiba de gand sa se mai ingrijeasca de intemeierea unei casatorii cu cineva dintre rudele lui din Mesopotamia. Cand era in varsta de 40 de ani, si tatal sau de 100 (cap. 25,26), el a luat in casatorie doua femei hetite, deodata, sau aproape deodata. Facand asa, el a sfidat pe fata principiile conducerii paterne cu privire la casatoria cu paganii si cu privire la monogamie.
Numele sotiilor lui Esau, ca si acelea ale tatilor lor, sunt semitice. Iudita inseamna ,,cea laudata”, Beeri, ,,fantana mea”, Basmat, ,,aroma” si Elon ,,cel puternic”. Aceste nume sugereaza ca cele doua familii hetite trebuie sa fi locuit oarecare vreme in Canaan si adoptasera limba canaanitilor. Despre prezenta hetitilor in Palestina sudica in aceasta perioada timpurie vezi comentariul pentru cap. 20,1.
Ele au fost o pricina de mare amaraciune pentru Isaac si Rebeca.
Au fost o pricina de mare amaraciune. Aceste doua femei, dupa cum arata in mod clar textul ebraic, au ajuns, literal, ,,o amaraciune a spiritului” pentru parintii lui Esau. Caile lor stricate si rele, religia lor idolatra si inclinatiile lor nespirituale si frivole au adus dureri de inima pentru Isaac si Rebeca. Aceasta lume nefericita nu cunoaste o durere mai mare decat aceea pe care o pot aduce copiii.Comentariile lui Ellen G. White
3 1T 203
5 PP 140, 154, 363, 370; SR 146
24 2T 271
34,35 PP 179
Displayed: 5060 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online