Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 25:1-8
Avraam a mai luat o nevasta, numita Chetura.

Avraam a mai luat o nevasta. Desi singuratatea lui Avraam dupa moartea Sarei ii facea constient de varsta lui inaintata (vezi comentariul pentru cap. 24,1), el se bucura inca de o putere fizica si mintala remarcabila si a mai trait 38 de ani dupa moartea ei. Casatoria lui Isaac l-a facut pe Avraam sa fie si mai singuratic decat inainte si sa-si ia o alta sotie spre a-si face fericiti ultimii sai ani. Prin faptul ca aceasta noua sotie cu numele de Chetura, ceea ce inseamna ,,tamaie”, este numita o tiitoare, ca si Agar (v.6), nu trebuie sa presupunem ca el se casatorise cu ea inca pe cand Sara era in viata, desi acest lucru nu este imposibil. Contextul lasa impresia ca luarea in casatorie a Cheturei a avut loc dupa moartea Sarei.



Ea i-a nascut pe Zimran, pe Iocsan, pe Medan, pe Madian, pe Isbac si Suah.

Ea i-a nascut. La moartea Sarei, Avraam era in varsta de 137 de ani si de 140 de ani la casatoria lui Isaac. Acela care l-a binecuvantat pe varstnicul patriarh cu un fiu la implinirea unul secol de viata i-a daruit acum bucuria de a avea alti fii si fiice. Nimic nu poate face zilele apusului vietii mai stralucite pentru un suflet oriental, decat sa fie inconjurat de o familie mare si fericita. Cu

o singura exceptie, fiii Cheturei din Avraam, in masura in care pot fi identificati, s-au asezat in Arabia. Ca si Ismael, ei au migrat spre sud si est de Negeb. Zimram. Este posibil sa insemne ,,antilopa”, identificat probabil cu cetatea araba Zabram, dintre Mecca si Medina.

Iocsan, Medan si Madian. Desi, cu privire la primii doi, nu se cunoaste nimic altceva decat numele lor, tribul lui Madian apare adesea atat in Biblie, cat si in inscriptii. Acest trib s-a asezat in partea de nord a peninsulei Sinai si in Arabia de nord-vest peste golful Akaba. Mai tarziu, Moise gaseste refugiu la ei, in casa lui Ietro, care se inchina la adevaratul Dumnezeu (Exod 2,15; 3,1; 18,1-6). In timpul judecatorilor, madianitii au atacat de repetate ori poporul lui Israel (Judecatori 6-

8).

Isbac si Suah. Isbac poate fi identificat cu poporul lui Iasbuqu, amintit in inscriptiile cuneiforme. Se pare ca Suah a fost stramosul unui trib de care apartinea Bildad, unul dintre prietenii lui Iov (Iov 2,11; 8,1; etc.). Daca aceasta corespunde, tribul lui Suah s-a asezat in Mesopotamia de nord, in loc de Arabia, asemenea celorlalti fii ai Cheturei. Textele cuneiforme amintesc o tara Suchu, pe Eufrat, la sud de Carchemis.



Iocsan a nascut pe Seba si pe Dedan. Fiii lui Dedan au fost Asurimii, Letusimii si Leumimii.

Seba si Dedan. Descendentii lui Iocsan, adica Seba si Dedan, nu pot fi identificati cu triburile arabe sudice cu acelasi nume, amintite in cap. 10,7, ca tragandu-se din Ham. Este de neconceput ca Moise sa fi atribuit originea acestor triburi lui Cus hamitul intr-un text si lui Avraam semitul in altul. Identificarea lor este incerta.

Asurim. Acest trib este amintit intr-o inscriptie mineana din Arabia de nord-vest. Despre celelalte doua triburi dedane, Letusimii si Leumimii, nu se cunoaste nimic.



Fiii lui Madian au fost: Efa, Efer, Enoh, Abida si Eldaa. Toti acestia sunt fiii Cheturei.

Fiii lui Madian. Efa, fiul lui Madian, dupa cate se pare a dat numele sau unui trib arab, care apare in inscriptiile cuneiforme sub numele de Chajapa. Ceilalti fii nu au fost inca identificati.



Avraam a dat lui Isaac toate averile sale.

Verset ce nu a fost comentat.

Dar a dat daruri fiilor tiitoarelor sale; si, pe cand era inca in viata, i-a indepartat de langa fiul sau Isaac inspre rasarit, in tara Rasaritului.

I-a indepartat. Spre sfarsitul vietii sale, Avraam l-a numit pe Isaac mostenitorul sau legal (vezi cap. 15,4) si i-a lasat ca mostenire cea mai mare parte a averii sale. Fiilor lui Agar si Chetura el le-a lasat daruri. Avand in vedere averea cea mare a lui Avraam si sutele de slujitori (vezi cap. 13,2; 14,14), el era in situatia de a da fiecaruia din acesti sapte fii un numar de slugi si o parte din turmele sale fara sa scada in mod vizibil mostenirea lui Isaac. Se presupune ca fiecare fiu a primit indeajuns spre a avea un bun inceput de viata. Trimitandu-i pe acesti fii ,,spre rasarit” inca pe cand traia, era o masura de prevedere impotriva certurilor dupa moartea sa, in mod deosebit in ce priveste dreptul lui Isaac asupra tarii Canaanului.



Iata zilele anilor vietii lui Avraam: el a trait o suta saptezeci si cinci de ani.

Verset ce nu a fost comentat.

Avraam si-a dat duhul, si a murit, dupa o batranete fericita, inaintat in varsta si satul de zile; si a fost adaugat la poporul sau.

Si-a dat duhul. Literal, ,,el a expirat”. Traducerea RSV, ,,a respirat pentru ultima oara”, este de preferat (vezi v.17; cap. 35,29).

Adaugat la poporul sau. – vezi comentariul pentru cap. 15,15.




Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online