Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 22:12-*

Previous part

Ingerul a zis: Sa nu pui mana pe baiat, si sa nu-i faci nimic; caci stiu acum ca te temi de Dumnezeu, intrucat n-ai crutat pe fiul tau, pe singurul tau fiu, pentru Mine.

Sa nu pui mana. Patriarhul demonstrase cu indestulare credinta si ascultarea sa si satisfacuse pe deplin cerintele lui Dumnezeu. Iehova nu a dorit moartea lui Isaac; de fapt, El nu era interesat in nici un fel de astfel de jertfe. Dar El a dorit intotdeauna ascultarea voioasa a servilor Sai (1 Samuel 15,22; Osea 6,6). Pana la masura la care vointa si intentia tatalui si a fiului puteau merge, jertfa era desavarsita. Dumnezeu a primit consacrarea inimilor lor ca un dar mult mai bun in ochii Sai si a considerat vointa drept fapta (Evrei 11,17). Glasul ceresc aduce de asemenea marturie ca Dumnezeu respinge jertfele omenesti (vezi Deuteronom 12,31; 2 Regi 17,17; 2 Cronici 28,3; Ieremia 19,5; Ezechiel 16,20.21).

Afirmatia criticilor Bibliei in sensul ca evreii au practicat, ca o parte a serviciului lor prescris, ritualul jertfei omenesti, atat de obisnuita printre canaaniti si alte popoare ale antichitatii, este fara temei. Este adevarat ca in vremuri de apostazie, iudeii au practicat acest ritual, insa era o incalcare directa a poruncii lui Dumnezeu (vezi Psalmi 106,37.38; Isaia 57,5; etc.).



Avraam a ridicat ochii, si a vazut inapoia lui un berbec, incurcat cu coarnele intr-un tufis; si Avraam s-a dus de a luat berbecul, si l-a adus ca ardere de tot in locul fiului sau.

Avraam s-a dus de a luat berbecele. Descoperind berbecele si considerand prezenta lui ca fiind inca un semn al providentei lui Dumnezeu, Avraam nu avea nevoie sa mai astepte instructiuni de la Dumnezeu cu privire el. Era mielul de care Avraam spusese ca se va ingriji Dumnezeu (v.8). Lemnele, focul si cutitul nu fusesera aduse degeaba, nici altarul inaltat in zadar.



Avraam a pus locului aceluia numele: Domnul va purta de grija. De aceea se zice si azi: La muntele unde Domnul va purta de grija.

Jehova-Iiré. Amintindu-si acum de propriile cuvinte profetice, Avraam a numit locul Jehovaiiré, ,,Domnul va purta de grija”. Moise adauga faptul ca acest nume a dat nastere proverbului ,,La muntele unde Domnul va purta de grija”. Semnificatia acestui proverb este oarecum obscura. Cuvantul tradus aici ,,vazut” este acelasi ca si cel redat in v.8 ,,purta de grija”. Fara indoiala ca proverbul aminteste de expresia de credinta a lui Avraam ca pe muntele stabilit in mod divin, Insusi Dumnezeu va oferi un mijloc de salvare. Acest proverb a constituit o expresie a sperantei mesianice, indiferent daca un astfel de inteles era sau nu pe deplin de clar pentru cei care il citau. Pe acest loc sfintit, in Sfanta Sfintelor din templul lui Solomon si-a avut lacasul, mai tarziu, slava Sechinei lui Dumnezeu. Pe acest munte a avut loc respingerea cu asprime a adevaratului miel al lui Dumnezeu de catre conducatorii iudei.



Ingerul Domnului a chemat a doua oara din ceruri pe Avraam,

Ingerul Domnului. Dupa ce a fost jertfit berbecele, ingerul a vorbit din nou. Inainte de experienta raportata in cap. 22, Dumnezeu comunicase cu Avraam de sapte ori (vezi comentariul pentru v.1). Aceasta este ultima descoperire divina pentru Avraam despre care se raporteaza. Dumnezeu a primit credinciosia si ascultarea sa si a reafirmat fagaduintele facute atat de adesea in trecut.



si a zis: Pe Mine insumi jur, zice Domnul: pentru ca ai facut lucrul acesta, si n-ai crutat pe fiul tau, pe singurul tau fiu,

Pe Mine Insumi jur. Scopul unui juramant este sa ofere confirmarea celor care sunt declarate. Oamenii Il cheama pe Dumnezeu ca martor al integritatii lor. Deoarece nu este nimeni mai mare decat Dumnezeu (Evrei 6,13), El jura pe Sine Insusi (vezi Isaia 45,23; Ieremia 22,5; 49,13; etc.). Facand astfel, Dumnezeu, de dragul omului, urmeaza un obicei familiar oamenilor pentru a-i convinge cu privire la fagaduintele Sale vrednice de crezare.



te voi binecuvanta foarte mult si-ti voi inmulti foarte mult samanta, si anume: ca stelele cerului si ca nisipul de pe tarmul marii; si samanta ta va stapani cetatile vrajmasilor ei.

Va stapani cetatile vrasmasilor. Dintre fagaduintele lui Dumnezeu facute lui Avraam, numai aici se face referire la ,,vrasmasi” asupra carora samanta lui va triumfa. Probabil ca aceasta este o prezicere ca urmasii sai vor fi invingatori asupra vrasmasilor lor in viitoarea cucerire a Canaanului. Ea poate, de asemenea, sa cuprinda triumful adevarului asupra sistemelor religioase pagane, adica intoarcerea paganilor prin lucrarea misionara a copiilor spirituali ai lui Avraam.



Toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in samanta ta, pentru ca ai ascultat de porunca Mea!

Verset ce nu a fost comentat.

Avraam s-a intors la slugile sale, si s-au sculat si au plecat impreuna la Beer-Seba, caci Avraam locuia la Beer-Seba.

Verset ce nu a fost comentat.

Dupa aceste lucruri, i s-a spus lui Avraam: Iata, Milca a nascut si ea copii fratelui tau Nahor,

I s-a spus lui Avraam. Niste soli neidentificati au venit la Beer-Seba cu stirea de la fratele lui Avraam, Nahor din Haran. Aceasta stire ia forma unui scurt tabel al urmasilor lui Nahor. El este inclus aici cu scopul de a arata descendenta Rebecii, care avea sa devina in curand sotia lui Isaac.

Milca. Aceasta fiica din Haran, care se casatorise cu unchiul ei Nahor (cap. 11,29), nascuse opt fii, numiti in versetele urmatoare. Aceasta nu inseamna ca Milca incepuse numai de curand sa nasca copii (vezi comentariul pentru cap. 11,30), ci ca au trecut multi ani de cand a auzit ultima data despre familia lui Nahor.



Displayed: 5710 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online