Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 20:1-17
Avraam a plecat de acolo in tara de miazazi, s-a asezat intre Cades si Sur, si a locuit ca strain in Gherar.

Avraam a plecat de acolo. Nu este dat nici un motiv pentru plecarea lui Avraam de la stejarii lui Mamre de langa Hebron (cap. 13,18; 14,13; 18,1) spre tara de sud Negeb (vezi comentariul pentru cap. 13,1). Este probabil ca Dumnezeu a indreptat pasii lui in acea directie, fie ca se potrivea cu viata lui de peregrin, fie spre a putea fi un martor pentru locuitorii regiunii. Pe de alta parte, este probabil ca turmele sale aveau nevoie de regiuni cu pasuni proaspete, sau poate ca schimbari politice au tulburat pacea si siguranta tarii. In timp ce primii confederati ai lui Avraam la Hebron, Mamre, Escol si Aner, erau amoriti (vezi cap. 14,13), hetitii au controlat dupa cate se pare regiunea cativa ani mai tarziu (vezi cap. 23,3). Criticii au declarat ca era imposibil ca hetitii sa ajunga pana in Palestina de sud, atat de timpuriu ca secolul al XIX-lea i.Hr., dar descoperirile recente au dovedit ca acesta a fost cazul. Se poate ca unii au ajuns pana la Hebron si i-au alungat pe amoriti. Daca este asa, Avraam a pornit inspre Negeb pentru a evita imprejurarile nesigure ale perioadei de tranzitie. Orice l-ar fi calauzit spre regiunea sudica, el a facut din ea caminul sau aproximativ pentru timp de douazeci de ani.

Cades si Sur. Cades-Barnea era aproximativ la 128 de km sud-vest de Hebron, iar Sur se afla la vest de Cades, nu departe de Egipt (vezi cap. 16,7). Cuvantul ,,a locuit” pare sa indice ca Avraam a petrecut catva timp in regiunea aceasta, o sedere care trebuie sa fi starnit amintiri sfinte in inima lui Agar (vezi cap. 16,7-14).

Gherar. Deoarece partea sudica a Negeb-ului era o regiune semi-pustie, este posibil ca regiunile lui cu pasuni se fi dovedit neindestulatoare. Aceasta regiune, care avea doar cateva oaze, a fost numita mai tarziu ,,Pustia Zin”. Indreptandu-se din nou spre nord, Avraam si-a stabilit locuinta sa vremelnica la Gherar, care era asezata intr-o vale foarte fertila la sud de Gaza. Marile silozuri de cereale descoperite in marea movila de la Gherar dovedesc ca acesta a fost pe atunci centrul unei regiuni producatoare de cereale. Desi dovada lipseste, cetatea trebuie sa fi fost in vremurile de demult tot atat de importanta.



Avraam zicea despre Sara, nevasta sa: Este sora mea! S-a temut sa spuna ca este nevasta sa, ca sa nu-l omoare oamenii din cetate din pricina ei. Abimelec, imparatul Gherarei, a trimis si a luat pe Sara.

Este sora mea. Cu toate ca Avraam a trait in pace si siguranta oriunde isi intinsese cortul in tara Canaanului, se pare ca el nu a avut incredere in imparatul Gherarului, un print filistean (vezi comentariul pentru cap. 21,32). Este paradoxal a gasi pe cineva care invinsese fortele expeditionare combinate a patru puteri mesopotamiene, cuprins brusc de teama de moarte in fata unui singur print de cetate. Este si mai de neinteles a-l descoperi pe Avraam, acel model de credinta, intorcandu-se deodata tocmai la siretlicul care ii adusese atata incurcatura si neliniste in Egipt (vezi cap. 12,10-20). Dupa numeroasele dovezi de putere si de ocrotire a lui Dumnezeu la care el fusese martor, o alta trista lipsa de credinta ca aceasta este intr-adevar ciudata. De la acea greseala de mai inainte trecusera vreo douazeci de ani si se prea poate ca timpul stersese impresia facuta atunci.

Abimelec. Este posibil ca numele Abimelec, ,,tatal meu, regele” in realitate sa fi fost un titlu filistean, ca acela de faraon in Egipt, in loc de un nume propriu. Imparatul Gherarului este numit, pe timpul lui Isaac, Abimelec (cap. 26,8), dupa cum este si imparatul Achis al Gatului, pe timpul lui David (1 Samuel 21,10; compara cu Psalmi 34, titlu). Se pare ca stapanul Gherarului a luat in haremul sau toate femeile nemaritate pe care le-a indragit din teritoriul sau. Mai in varsta cu 25 de ani decat inainte in situatia precedenta asemanatoare, se pare ciudat ca Sara, la 90 de ani, inca mai era atat de atractiva, incat sa fie dorita de un print palestinian. Desigur ca mai ramaneau inca aproape 40 de ani din viata ei. Este posibil ca Abimelec sa fi avut de gand sa incheie aceasta casatorie spre a intari o alianta intre el si Avraam. Dupa cate se pare, el a recunoscut ca prezenta lui Avraam este un castig pentru el (vezi cap. 20,15).



Atunci Dumnezeu S-a aratat noaptea in vis lui Abimelec, si i-a zis: Iata, ai sa mori din pricina femeii, pe care ai luat-o, caci este nevasta unui barbat.

In vis. Visul era felul obisnuit al lui Dumnezeu de a Se descoperi paganilor, dupa cum a facut fata de faraon (cap. 41,1) si fata de Nebucadnetar (Daniel 4,5). Patriarhilor si profetilor Dumnezeu li se descoperea prin viziuni, cu toate ca uneori El le-a vorbit si in vise.

Ai sa mori. Literal ,,tu ai sa mori”. Abimelec a contractat boala care se abatuse asupra casei sale (vezi v.17).



Abimelec, care nu se apropiase de ea, a raspuns: Doamne, vei omori Tu oare chiar si un neam nevinovat?

Nu se apropiase de ea. Abimelec a fost impiedicat de a necinsti pe Sara prin boala ciudata care a venit pe neasteptate asupra lui, dar cu privire la natura careia este descoperit putin. Aceasta declaratie a fost facuta pentru a evita posibilitatea ca Isaac, care urma sa se nasca in curand, sa poata fi considerat un copil al lui Abimelec, mai degraba decat al lui Avraam.

,,Doamne, vei omori?” In timpurile vechi, visele erau de origine divina si, de aceea, Abimelec a crezut ca acela care i s-a aratat era o fiinta divina. Autoritatea cu care a vorbit cel care i s-a adresat era fara indoiala superioara lui, ca imparat.



Displayed: 5711 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online