Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza/ 18
Domnul i S-a aratat la stejarii lui Mamre, pe cand Avraam sedea la usa cortului, in timpul zadufului zilei.
Domnul i s-a aratat. Acest lucru trebuie sa se fi intamplat doar la scurt timp dupa experienta din cap.17, deoarece ambele evenimente au avut loc cu un an inainte de nasterea lui Isaac (vezi cap. 17,21; 18,10.14). Pentru ,,stejarii din Mamre”, care inseamna o padurice aproape de Hebron, vezi comentariul pentru cap. 13,18.
In tot cuprinsul capitolul al 18-lea, se observa ca, in timp ce Moise se refera in mod constant la vizitatorul divin al lui Avraam ca fiind ,,Domnul”, Yahweh, ,,Iehova”, Avraam i se adreseaza intotdeauna cu ,,Doamne”, ’Adonai, ,,Domnule” (vezi comentariul pentru v.3).
Zaduful zilei. Probabil ca expresia indica amiaza (vezi 1 Samuel 11,11) si ,,racoarea zilei”, literal ,,vantul” zilei (Geneza 3,8), se refera la dupa-amiaza mai tarziu, sau seara. Termenul ebraic obisnuit pentru amiaza este sohorayim (cap. 43,6), o forma compusa din doua parti care literal inseamna timpul ,,indoitei”, adica, ,,acelei mai mari” lumini. O expresie poetica se refera la amiaza literal ca la ,,miezul zilei” (Proverbe 4,18), pentru ca soarele ajunge atunci la zenit. Noi vorbim de ,,miezul zilei”. Cu aceasta ocazie, poate ca Avraam pranzise si se odihnea, pentru ca la sosirea vizitatorilor lui a fost necesar sa inceapa pregatiri pentru a li se servi masa.
Avraam a ridicat ochii, si s-a uitat: si iata ca trei barbati stateau in picioare langa el. Cand i-a vazut, a alergat inaintea lor, de la usa cortului, si s-a plecat pana la pamant.
Trei barbati stateau langa el. Astfel incepe relatarea celei de-a sasea aratari a Domnului inaintea lui Avraam (vezi comentariul pentru cap. 17,1). Unii comentatori i-au luat pe cei trei ,,barbati” drept cele trei Persoane ale Dumnezeirii. Aceasta parere pare neintemeiata, deoarece la doi din cei trei se face referire ca fiind ingeri (Geneza 19,1.15; Evrei 13,2) si oameni (Geneza 19,10.12.16). De aceea, se pare ca este cel mai bine a vedea in cei trei ,,barbati”, pe Domnul si doi ingeri.
Cand i-a vazut. Avraam inca nu le cunostea identitatea. El a vazut numai trei calatori straini obositi, cautand hrana si loc pentru odihna. Cu o adevarata politete orientala, el alearga inaintea lor spre a le oferi confortul caminului sau, plecandu-se pana la pamant inaintea lor, conform obiceiului din rasarit. Aceasta forma de salut in nici un caz nu indica faptul ca Avraam L-a recunoscut pe Iehova ca fiind unul dintre cei trei. El a facut acelasi lucru si in prezenta vecinilor sai hetiti (cap. 23,7.12). Tot asa, Iacov s-a plecat cu fata la pamant inaintea lui Esau (cap. 33,3), Iosif inaintea tatalui sau (cap. 48,12), Solomon inaintea mamei sale (1 Regi 2,19) si fiii proorocilor inaintea lui Ilie (2 Regi 2,15).
Apoi a zis: Doamne, daca am capatat trecere in ochii Tai, nu trece, rogu-Te, pe langa robul Tau.
Doamne. Faptul ca Avraam a adresat invitatia sa unuia dintre straini este considerat de unii comentatori ca un indiciu ca Avraam l-a recunoscut pe unul dintre ei ca Iehova. Probabil ca unul dintre ei ii intrecea pe ceilalti la infatisare, sau ca mergea in fata ca sef al grupei, cu rezultatul ca Avraam si-a indreptat atentia catre acesta. Este de observat in plus, ca termenul ebraic tradus aici ,,Doamne” nu este consacratul Yahweh, ci ’adonai, echivalent cu ,,Domnule”, o respectuoasa forma de salut.
Daca am capatat trecere in ochii tai. Aceasta expresie era folosita in mod frecvent de o persoana care vorbeste cu alta de rang mai mare, sau cu una pe care doreste sa o onoreze in mod deosebit. Aceasta nu inseamna ca Avraam a recunoscut pe unul din barbati ca fiind Dumnezeu. Tot astfel i s-a adresat Laban lui Iacov (cap. 30,27), Iacov lui Esau (cap. 32,5; 33,8, 10, 15), Sihem lui Iacov (cap. 34,11), egiptenii lui Iosif (cap. 47,25) si Iacov lui Iosif (cap. 47,29). Multe alte exemple arata ca aceasta a fost o formula obisnuita.
Nu trece... pe langa robul tau. Cu ospitalitatea si atractia tipic orientale, Avraam i-a invitat pe straini sa se opreasca timp destul de indelungat spre a se odihni. Se pare ca Avraam a fost unul dintre aceia care a ,,gazduit fara sa stie pe ingeri” (Evrei 13,2). Aceasta experienta dovedeste ca Avraam a practicat in mod obisnuit ospitalitatea fata de straini. Desi la inceput aceste persoane ii erau cu totul necunoscute, salutul sau a fost atat de plin de respect, ca si cand ar fi sosit un sol mai dinainte, ca sa anunte identitatea si intentia lor de a-i face o vizita. Aceia care sunt gata sa arate amabilitate fata de straini si calatori, pe neasteptate pot fi favorizati cu prezenta de oaspeti care au puterea sa acorde o binecuvantare deosebita (vezi Luca 24,29).
Ingaduie sa se aduca putina apa, ca sa vi se spele picioarele; si odihniti-va sub copacul acesta.
Sa vi se spele picioarele. Avraam aminteste pentru prima data de spalarea cu apa a picioarelor calatorilor obositi, un aspect necesar al ospitalitatii in unele tari rasaritene pana in ziua de azi. In timp ce se odihneau sub un pom, el avea sa le pregateasca o masa. Dupa aceea, ei puteau sa plece mai departe si sa-si continue calatoria.
Displayed: 5257 bytes.
Next part
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online