Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza/ 15
Dupa aceste intamplari, Cuvantul Domnului a vorbit lui Avram intr-o vedenie, si a zis: Avrame, nu te teme; Eu sunt scutul tau, si rasplata ta cea foarte mare.
Cuvantul Domnului. Aceasta noua descoperire a Domnului se deosebeste de cele de mai inainte atat in forma, cat si in continut si constituie un alt punct de cotitura in viata lui Avram. Remarcabila expresie ,,Cuvantul Domnului [Yahweh, Iehova]”, mai tarziu foarte obisnuita in Scriptura (Exod 9,20; Numeri 3,16; Deuteronom 34,5; 1 Samuel 3,1; Ieremia 1,4, 11; etc.) este folosita aici pentru prima data. Aceasta expresie, legata in mod inseparabil de lucrarea profetilor, este cea mai potrivita pentru aceasta descoperire divina catre Avram (vezi Geneza 15,4.5.13-16.18-21), cu atat mai mult de cand Dumnezeu Insusi Se refera la Avram ca la un profet (cap. 20,7).
Intr-o vedenie. Desi aceasta nu este prima vedenie raportata in Biblie, cuvantul ,,vedenie” aici este folosit pentru prima oara. Descoperirile lui Dumnezeu au avut loc in diferite feluri, fie catre patriarhi, profeti, evanghelisti, fie catre apostoli: (1) prin manifestarea personala a celei de-a doua Persoane a Dumnezeirii, dupa aceea intrupata pentru mantuirea neamului omenesc, de exemplu, Deuteronom 34,10. (2) printr-un glas care se putea auzi, uneori insotit de aparitia unor simboluri, ca la botezul Domnului, in Matei 3,16.17. (3) prin lucrarea ingerilor care apar ca fiinte omenesti si fac minuni pentru a da o asigurare cu privire la misiunea lor, asa cum a fost cazul mamei lui Samson, in Judecatori 13,3-7. (4) prin mijlocirea puternica a Duhului lui Dumnezeu asupra mintii, impartasind o conceptie clara si o convingere puternica a adevarului despre lucrurile percepute, asa cum a fost in situatia lui Pavel, in Fapte 20,23. (5) prin vise, ca in experienta lui Iacov, in Geneza 28,11-15. (6) prin viziuni care aveau loc fie ziua, fie noaptea, ca in cazul discutat aici, sau acela al lui Balaam, in Numeri 24,4.16. Ultimele doua au fost formele mai obisnuite pe care Dumnezeu le-a folosit spre a comunica voia Sa oamenilor. Acest fapt corespunde cu declaratia divina ,,Cand va fi printre voi un prooroc, Eu, Domnul Ma voi descoperi lui intr-o vedenie sau ii voi vorbi intr-un vis” (Numeri 12,6).
Nu te teme. Aceste cuvinte de reasigurare aveau drept scop sa linisteasca starea sufleteasca a lui Avram. Imparatii Mesopotamiei se puteau intoarce pentru a razbuna infrangerea suferita, sau canaanitii pagani, deja gelosi pe puterea sa crescanda, puteau sa atace. Insa Dumnezeu i-a fagaduit sa fie ,,scutul” lui, simbolul ocrotirii in razboaiele din vechime (vezi Psalmi 3,3) si ,,rasplata” sa. Avram le experimentase pe amandoua in cursul expeditiei militare precedente, pentru ca Dumnezeu il ocrotise in lupta si il rasplatise cu victorie. El trebuia sa creada ca Dumnezeu va continua sa faca pentru el ce facuse in trecut.
Avram a raspuns: Doamne Dumnezeule, ce-mi vei da? Caci mor fara copii; si mostenitorul casei mele este Eliezer din Damasc.
Mor fara copii. Teama lui Avram nu se datora atat de mult represaliilor militare posibile, cat faptului ca el era inca fara mostenitor. De la problemele mai apropiate, gandul sau a revenit la fagaduinta divina care l-a adus in Canaan. Cum putea sa se adevereasca fagaduinta lui Dumnezeu ca el, fara copii cum era, avea sa devina stramosul unei mari natiuni? Combinatia ,,Doamne, Dumnezeule”, ’Adonai Yahweh, se intalneste aici pentru prima data. Recunoscand in Dumnezeu pe Domnul, Stapanitorul si Monarhul sau, Avram I se adreseaza ’Adonai, ,,Domnul meu” si adauga la aceasta numele personal divin Iehova.
Mostenitorul casei mele. Rapoartele mesopotamiene, mai ales cele din cetatea Nuzi din vremurile patriarhale, au adus o lumina binevenita asupra acestui pasaj, pana acum obscur. Aceste rapoarte arata ca soti bogati, dar fara copii, puteau sa adopte unul dintre sclavii lor pentru a deveni mostenitorul intregii lor averi si, astfel, sa se ingrijeasca de ei la batranete. Drepturile si obligatiile in legatura cu adoptarea erau scrise, sigilate si apoi semnate de mai multi martori, ca si de cele doua parti care au cazut de acord. Avram s-a temut ca nici o alta cale nu a mai ramas pentru el, decat sa urmeze practica obisnuita a timpului sau si sa-l adopte pe cel mai de incredere serv al sau, Eliezer din Damasc, ca fiu legal si mostenitor. Acest gand este exprimat in primul rand in expresia pe care KJV a tradus-o ,,administrator al casei mele”, literal, ,,fiu al posesiunii casei mele”, insemnand ,,acela care va mosteni casa mea”. Aceeasi idee este repetata in mod clar in cuvintele ,,Iata... slujitorul nascut in casa mea va fi mostenitorul meu” (v.3). Toate dorintele puternice, suferintele si dezamagirile anilor de casnicie ai lui Avram sunt exprimate in aceasta tanguire, ca nu unul nascut din el, ci doar unul nascut in casa sa va fi mostenitorul sau. Eliezer, nascut in casa lui Avram si crescut asa cum au fost toti servii lui Avram, in frica de Domnul, nu a fost numai un rob de incredere, ci si un vrednic urmas al credinciosului patriarh. El era ,,un barbat evlavios”, cu experienta si judecata sanatoasa” (PP 172).
Displayed: 5208 bytes.
Next part
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online