Electronic Books / Help / Romanian / BiblePhone / Web / Ghid de utilizare

Ghid de utilizare, 8


8:1 Intrebari generale din partea utilizatorilor

8:2

  Comentarii biblice interactive

I. Aveti cumva si site pe net unde expuneti comentarii biblice? Daca da, este el si interactiv? Adica pot eu sa intreb si sa primesc raspunsuri documentate? Ori poate imi recomandati o alta varianta virtuala de comunicare, repet interactiva si nu unilaterala!
 

R. Pe site exista cateva comentarii biblice, dar in genul unor carti pe telefonul mobil.

Primirea de raspunsuri documentate in mod automat ar presupune instalarea unor sisteme expert pe domeniul teologiei. Acest lucru ar fi interesant, dar din pacate nu am gasit asa ceva pe net nici la "case mai mari".

Posibilitatea exista, fiindca sunt comercializate astfel de sisteme expert in stadiul "nou nascut", adica "tabula rasa". Dupa care unul sau mai multi experti umani ii formuleaza "regulile de productie", pe care le acceseaza prin intermediul unui "motor de inferenta inductiva si/sau deductiva" pentru a da raspunsuri la diferite intrebari.

Astfel de sisteme sunt utilizate pentru traducere automata, precum si pentru telediagnoza.

Cred ca ar fi interesant si pentru teologie.

O sa dau ideea unor prieteni care lucreaza in domeniu.

 

Instalare carti pe telefonul mobil

I. Cum pot fi instalate carti pe telefonul mobil? Mai bine zis, cum pot fi ele realizate?


Ar fi interesant daca ati avea rabdare sa puneti intr-un singur fisier txt sau rtf cartea care va intereseaza, fiindca atunci l-as compila si l-as pune pe site la comentarii.

Instalare aplicatie pe telefonul mobil

I. Doresc sa imi descarc programul necesar pentru a avea acces la biblia de pe telefonul mobil.

Se face click cu tasta dreapta a mouse-ului pe pictograma JAR a modului dorit de la Bible Modules si se da Save As pe hard-disk. De regula este bine sa se inceapa cu module mai mici si MIDP1.0, crescand progresiv.


Module ce nu pot fi instalate

I. De ce nu pot sa descarc fisierele mai mari ca de exemplu: biblia intreaga care are 1554 ko sau noul testament care are 500 kbytes ? Celelate care au avut 100 kbytes am putut sa le descarc.

R. De regula, producatorii de telefoane mobile pun anumite limitari la dimensiunea maxima a aplicatiilor Java si de aceea trebuie alese acele module cu dimensiuni pe care telefonul le accepta. Pentru mine nu are alta logica decat ca producatorii au fost mai "comozi" in proiectarea telefonului.

Sony-Ericsson de exemplu imi place ca nu pune astfel de limitari.

 

Probleme dupa descarcare

I. Va rog daca se poate sa imi spuneti cum sa fac sa deschid acest program cu Biblia pe telefon, pentru ca nu reusesc sa il deschid. Il descarc pe calculator dar nu il deschide imi spune ca programul Acrobat Reader nu reuseste sa il deschida pentru ca este trimis sau scris cu erori si nu il deschide.
 

R. Programul nu se deschide pe calculator, ci doar se descarca pentru a fi transferat de pe calculator pe telefonul mobil (Click cu tasta dreapta a mouse-ului si save target as). Asadar, dupa ce il descarci pe calculator (o arhiva jar), trebuie sa fie transferat prin infrarosu, bluetooth sau cablu pe telefonul mobil. Informatii de detaliu sunt date pe site.

 

Utilizare program Go Bible pentru alte carti decat Biblia

I. Am salvat si folosit Biblia pentru telefonul mobil. M-am intrebat daca este posibila realizarea unor aplicatii (pe aceeasi structura poate?) care sa permita si posibilitatea de a avea si alte carti pe telefonul mobil?
 

R. Legat de aceasta aplicatie, ea este destinata pentru a implementa Biblia pe telefon, ceea ce prespune organizarea materialului sub forma de carti, capitole si versete.  Dar in fond, orice carte poate fi adusa la o astfel de forma. Practic, trebuie definita o structura in genul: nr_carte, nr_capitol, nr_verset, verset

Si de asemenea, se defineste un registru in genul: nr_carte, nume_carte Pentru o carte, unitatea de baza indivizibila este paragraful. Lucru valabil si cand se fac traduceri: paragrafele ramin, chiar daca frazele mai sunt ajustate (traduceri mai literare).

Mai multe paragrafe formeaza un capitol, ceea ce este absolut natural. Si mai multe capitole formeaza o carte. Astfel ca pot fi implementate mai multe carti intr-o singura aplicatie. Programul nu a fost dezvoltat de mine, ci de catre o persoana din Australia, pe care am mentionat-o pe site.
 

 

biblephone2008@gmail.com  
web: http://biblephone.intercer.net
  

 

Jurnal de studiu si rugaciune