Electronic Books / Help / Romanian / BiblePhone / Web / Ghid de utilizare

Ghid de utilizare, 7


7:1 Indicatii de instalare

7:2

Este posibil de acum inainte sa aveti Biblia pe telefonul mobil si sa o puteti consulta ori de cate ori doriti utilizand tehnologia Mobile Information Device Profile (MIDP) in versiunile 1.0 si 2.0 dezvoltate pentru aplicatii Java.

De ce atat de multe variante? Simplu, fiindca nu toate telefoanele mobile suporta varianta Bibliei intr-un singur fisier si cu versiunea MIDP 2.0 (cea mai avansata in momentul de fata).

Prezentarea aplicatiei este pentru MIDP 2.0, MIDP 1.0 . Selectati tabelul marcat cu MIDP2.0 sau MIDP1.0 din cadrul legaturilor corespunzatoare Bibliei selectate. De aici prin click veti descarca fisierul JAR pe care il doriti. 

Va recomand sa incepeti cu editia STARTER(MIDP1.0old), sa continuati cu INTERMEDIATE(MIDP1.0), iar in final, daca suporta telefonul mobil, sa incercati instalarea editiei ADVANCED (MIDP2.0). De asemenea, incepeti cu volume de 128 kbytes, continuati cu 512 kbytes, pentru ca ulterior sa incercati varianta intr-un singur fisier.

Exista cazuri cand telefonul mobil are nevoie de niste fisiere numite JAD (Java Descriptor) impreuna cu fisierele JAR mai sus mentionate. In acest caz este prevazut un link de descarcare imediat sub fisierul JAR in cauza. Aceste fisiere JAD vor fi incarcate in telefonul mobil impreuna ca fisierele JAR selectate pentru a fi utilizate.

Sunt posibile mai multe posibilitati de descarcare a aplicatiei dupa cum urmeaza:

1. Direct pe telefonul mobil prin legatura WAP sau GPRS la Internet

2. Prin intermediul portului de infrarosu al telefonului mobil

3. Prin acces radio Bluetooth de pe telefonul mobil

4. Prin cablu de legatura calculator – telefon mobil

In continuare vom examina fiecare caz in parte pentru a putea instala cu success aplicatia pe telefonul mobil. 

In cazul multor telefoane mobile, doar prin WAP/GPRS se poate efectua instalarea.


1. Direct pe telefonul mobil prin legatura WAP sau GPRS la Internet

Daca dispuneti de acces Internet la telefonul mobil (prin WAP sau GPRS) este suficient sa accesati din browser-ul de pe telefonul mobil la adresa http://biblephone.intercer.net/wap/   dupa care veti selecta Biblia dorita, accesati MIDP1.0 sau MIDP2.0, iar in final varianta dorita (intr-un singur fisier, sau in mai multe). Selectati varianta dorita si ea se va descarca in telefonul mobil. 


2. Prin intermediul portului de infrarosu al telefonului mobil

Uneori este necesar sa dispuneti si de un soft de instalare.

Daca nu aveti acces la Internet, atunci treceti la aceasta prima incercare de descarcare a aplicatie , fapt care prespune existenta unui port de infrarosu la telefonul mobil si a unui port de infrarosu la calculatorul de pe care veti face descarcarea. Daca aveti astfel de porturi (la telefonul mobil si la calculator) atunci faceti in felul urmator:

a. Descarcati aplicatia dorita de la sectiunea Bible Modules (se face click cu tasta dreapta a mouse-ului pe pictograma JAR a modului dorit si se da Save As pe hard-disk; de regula este bine sa se inceapa cu module mai mici si MIDP1.0, crescand progresiv), ce constau din fisiere cu extensia JAR (inseamna Java Archive) de pe Internet din tabelele prezentate mai jos, pe calculator (faceti click pe arhiva JAR dorita, in a doua coloana a tabelului in cauza).

b. O data descarcata apliactia de pe Internet (de preferinta pe desktop ), se va activa portul de infrarosu de pe telefonul mobil (consultati documentatia acestuia) si aliniati portul de infrarosu al telefonului mobil cu portul de infrarosu al calculatorului (de preferinta laptop ; vedeti daca nu aveti cumva un buton de activare hardware si la acesta).

c. Va aparea o fereastra pe calculator care va va intreba ce anume doriti sa incarcati pe telefonul mobil, si cu ajutorul ei veti selecta fisierul JAR descarcat . Selectati, dati OK, dupa care pe telefonul mobil va aparea daca doriti sa primiti aplicatia, la care raspundeti da, si se va incarca pe telefonul mobil.

Veti fi probabil intrebati unde doriti sa o salvati (de regula in jocuri sau aplicatii), selectati , dati OK si gata. Dupa aceea mergeti in folderul in cauza, dati drumul la aplicatie si spor la studiu! Atentie , puteti sa selectati preferintele de afisare din interiorul aplicatiei pentru a avea fonturi mai mari, afisarea pe tot ecranul etc. Va las sa descoperiti farmecul acestei aplicatii!

3. Prin acces radio Bluetooth de pe telefonul mobil

Uneori este necesar sa dispuneti si de un soft de instalare.

Este similar cu varianta de mai sus, dar trebuie sa activati accesul Bluetooth de pe telefonul mobil (daca il are) si pe calculator (daca il are).

4. Prin cablu de legatura calculator – telefon mobil


Uneori este necesar sa dispuneti si de un soft de instalare.

In acest caz veti proceda in felul urmator:

a. Descarcati aplicatia dorita de la Bible Modules (se face click cu tasta dreapta a mouse-ului pe pictograma JAR a modului dorit si se da Save As pe hard-disk; de regula este bine sa se inceapa cu module mai mici si MIDP1.0, crescand progresiv), care consta in fisiere cu extensia JAR (inseamna Java Archive ) de pe Internet din tabelele prezentate mai jos pe calculator ( faceti click pe arhiva JAR dorita, in a doua coloana a tabelului in cauza si dati Save As pe desktop).

b. Realizati conexiunea prin fir intre telefonul mobil si calculator, dupa care dati drumul la aplicatia de sincronizare (care de regula porneste automat). Va recomand in prealabil sa va instalati aceasta aplicatie de pe CD-ul cu care vine telefonul mobil.

c. In aplicatia de sincronizare, accesati memoria telefonului mobil (acolo unde vedeti si ce poze ati facut sau tonurile de apel pe care le aveti disponibile) dar de data aceasta la sectiunea aplicatii sau jocuri (dupa cum constatati ca a precizat producatorul).

d. Selectati fisierul JAR descarcat de pe Internet si il “aruncati” in folderul cu aplicatii sau jocuri din telefonul mobil fie prin “copy si paste” fie prin “drag and drop” cu mouse-ul (adica “ taraste si arunca”).

e. Veti vedea o fereastra de transfer si dupa ce se incheie acesta desfaceti legatura telefon – calculator si deschideti folderul jocuri sau aplicatii de pe telefonul mobil, dati drumul la aplicatie si spor la studiu (din nou)!

5. In caz ca nu este posibila nici una dintre variantele de mai sus (sper sa nu fie cazul)


Va recomand sa gasiti un prieten cu laptop (daca nu aveti computer cu infrarosu etc.), sa va cumparati un cablu (in caz ca prietenul nu exista) de la furnizorul de telefon mobil, sau asa cum am mai spus, sa achizitionati un model adecvat. Atentie, fiindca anumite modele de telefoane mobile nu pot fi incarcate decat prin WAP/GPRS. 

Uneori este necesar sa dispuneti si de un soft de instalare.  

< chapterID >7< /chapterID > Indicatii specifice pentru anumite modele de telefon mobil

Din experienta mai multor persoane care mi-au scris pe mail am expus mai jos cateva idei privind instalarea pe diferite modele de telefoane mobile:

Telefoane Nokia
Un lucru important pentru posesorii de telefoane mobile Nokia 6230i consta in utilizarea obligatorie a variantelor cu module de 512 Kbytes sau 128 Kbytes , iar pentru cei care detin telefoane Nokia 6230, doar versiunile cu 128 Kbytes . Uneori am prevazut (cazul versiunilor in limba romana) si variante de descarcare de 64 Kbytes. 
De asemenea, pentru anumite modele Nokia (6230i de exemplu) este necesara utilizarea aplicatiei Nokia Suite in scopul transferului fisierelor jar pe telefon, indiferent daca acest lucru se face prin USB sau prin Bluetooth.

http://forums.mobiledia.com/topic48885.html precum si la http://www.ic.sunysb.edu/Stu/cdigiamo/tutorial/v220/tut.html

Practic trebuie descarcat si rulat Application Loader-ul de la http://developer.motorola.com/?path=1.2.6.26  sau http://developer.motorola.com/?path=1.2.6.28

Exista cazuri cand telefonul mobil are nevoie de niste fisiere numite JAD (Java Descriptor) impreuna cu fisierele JAR mai sus mentionate. In acest caz este prevazut un link de descarcare imediat sub fisierul JAR in cauza. Aceste fisiere JAD vor fi incarcate in telefonul mobil impreuna ca fisierele JAR selectate pentru a fi utilizate.

Telefoane Sony Ericsson
Daca aveti telefoane mobile mai recente gen Sony-Ericsson puteti incerca direct cu prima varianta aplicatiei intr-un singur fisier si cu MIDP 2.0.
 

Telefoane Motorola
Pentru cei care detin telefoane Motorola trebuie sa se parcurga o procedura de validare a rularii de aplicatii Java asa cum am gasit pe un forum la

Telefoane LG
Pentru instalarea aplicatiilor este utila consultarea paginii http://game-thing.com/

Telefoane Samsung

Veti avea nevoie de aplicatia Samsung uploader. De asemenea este utila consultarea paginii http://d500.subtitles.de/main.php?l=tut_irda