Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Temperanta

Temperanta, 57


57:1 6. PUTEREA VOTULUI

57:2 Raspunderea noastra de cetateni. - Desi nu este intelept sa ne implicam in chestiunile politice, este totusi privilegiul nostru de a lua o pozitie hotarata fata de toate problemele legate de reforma temperantei. Referitor la acest lucru, eu am avut adeseori o marturie clara. Intr-un articol publicat in Review, la 8 noiembrie 1881, am scris:

57:3 "Exista o cauza a paraliziei morale din societatea noastra. Legile actuale sprijina un rau care le macina propria temelie. Multi deplang relele pe care le stiu ca exista dar se considera liberi de orice raspundere in aceasta privinta. Asa ceva nu se poate. Fiecare individ exercita o influenta in societate."

57:4 Fiecare votant are cuvantul lui. - "In tara noastra binecuvantata, fiecare votant are un cuvant in stabilirea legilor care vor controla natiunea. Sa nu fie aceasta influenta si acest vot puse de partea temperantei si a virtutii?"

57:5 "Putem apela la partizanii cauzei temperantei pentru a ni se alia in lupta noastra si a incerca sa respingem valul de rau ce degradeaza moralul lumii; dar cat de valabile sunt toate eforturile noastre atata vreme cat comertul cu alcool este sprijinit de lege? Trebuie ca blestemul alcoolismului sa ramana pentru totdeauna o pata pentru tara noastra? Trebuie ca el sa demoleze, asemeni unui foc mistuitor, multe mii de camine fericite?"

57:6 Prin cuvant, prin scris si prin vot. - Vorbim de efecte, ne cutremuram fata de ele si ne intrebam ce putem face, in vreme ce prea adesea toleram si chiar autorizam cauza acestora. Aparatorii temperantei nu vor reusi sa-si faca pe deplin datoria, daca nu-si vor exercita influenta prin sfat si exemplu - prin cuvant, prin scris si prin vot - In favoarea prohibitiei si a abstinentei totale. Nu trebuie sa ne

57:7 asteptam ca Domnul sa faca o minune pentru realizarea acestei reforme, anuland astfel necesitatea lucrarii noastre. Noi insine trebuie sa ne luptam cu acest inamic urias, avand drept motto: "Fara compromis si fara intrerupere, pana la obtinerea biruintei." - Review and Herald, 15 octombrie 1914 (citat in Gospel Workers, pag. 387, 388).

57:8 Alegerea oamenilor potriviti. - Oamenii necumpatati nu trebuie sa fie, prin votul poporului, pusi in pozitii de incredere. - Signs of the Times, 8 iulie 1880.

57:9 La cheremul oamenilor necumpatati. - Sunt votati in functii multi oameni ale caror minti sunt lipsite de deplina lor vigoare, prin ingaduinta fata de bauturile alcoolice, sau sunt constant amortite de folosirea tutunului... Linistea fericitelor familii, reputatia, averea, libertatea si chiar viata ni se afla la cheremul unor oameni necumpatati, alesi in camerele noastre legislative si in curtile de justitie.

57:10 Dedandu-se ei insisi la ingaduinta apetitului, multi dintre cei care erau candva drepti si buni isi pierd integritatea si dragostea fata de semenii lor, unindu-se cu cei necinstiti si destrabalati, adoptandu-le pozitia si impartasindu-le vina.

57:11 Sacra prerogativa de cetatean compromisa. - Cat de multi isi compromit prerogativa de cetateni ai republicii, fiind mituiti cu un pahar de whisky sa-si dea votul pentru vreun candidat nepotrivit! Ca patura sociala, cei necumpatati nu vor pregeta sa intrebuinteze inselaciunea, mituirea si chiar violenta impotriva celor care refuza admiterea libertatii apetitului pervertit. - Review and Herald, 8 noiembrie 1881.

57:12 Raspunderea cetatenilor pasivi. - Multi isi predau propria influenta marelui nimicitor, ajutandu-l, prin cuvant si vot, la distrugerea chipului moral al lui Dumnezeu in om, fara sa se

57:13 gandeasca la familiile decazute din cauza unui apetit stricat pentru alcool. - Manuscris 87, 1898.

57:14 Iar cei care, prin voturile lor, autorizeaza comertul cu alcool vor avea de dat socoteala pentru raul facut de oamenii aflati sub puternica influenta a bauturilor tari. - Scrisoarea 243 a, 1905.

57:15 Pionierii nostri ajung sa ia o decizie importanta [Nota: La inceputul verii lui 1881, la adunarea in aer liber de la Des Moines, Iowa, delegatilor li s-a prezentat o rezolutie care declara:

57:16 "Hotaram: de a ne exprima profundul interes fata de miscarea pentru temperanta care se desfasoara in acest stat; si de a indica pastorilor nostri sa-si foloseasca intreaga influenta in comunitati si in afara lor pentru a-i determina pe oameni sa depuna substantiale eforturi, prin lucrare personala si la urna de vot, in favoarea amendamentului constitutional pentru prohibitie, pe care partizanii temperantei cauta sa-l instituie. - Review and Herald, 5 iulie 1881.

57:17 Dar unii au obiectat fata de clauza care cerea actionarea "la urna de vot", solicitand desfiintarea ei. Ellen White, care a participat la acea adunare in aer liber, se retrasese, dar a fost rugata sa dea un sfat.

57:18 Scriind despre aceasta la acea vreme, ea relateaza: "M-am intors si am vazut ca trebuia sa vorbesc referitor la problema daca poporul nostru trebuia sa voteze pentru prohibitie. Le-am spus 'Da' si am vorbit vreme de douazeci de minute." - Scrisoarea 6, 1881.] - [Fragment din jurnalul din 1859 al lui Ellen White]. "Participat seara la adunare. O intalnire libera si foarte interesanta. Dupa ce a sosit timpul de incheiere, s-a abordat problema votului si s-a zabovit asupra ei. A vorbit mai intai James, apoi fratele Andrews si amandoi au considerat ca lucrul cel mai bun era sa se ia atitudine in favoarea binelui si impotriva raului si ca este drept sa voteze oameni cumpatati pentru a conduce orasul nostru, in loc ca tacerea lor sa favorizeze alegerea unor oameni necumpatati. Fratele Hewett isi povesteste experienta avuta cu cateva zile mai inainte si stabileste faptul ca este corect sa-si dea votul. Fratele Hart vorbeste bine. Fratele Lyon nu este de acord. Nimeni nu mai are obiectii impotriva votarii, si fratele Kellog incepe sa simta ca este corect. O stare placuta incepe sa se faca simtita printre toti fratii. O, de-ar putea sa actioneze toti in temere de Dumnezeu!

57:19 "Oameni care promovau consumul de alcool au venit azi la mine exprimandu-si plini de curtoazie aprecierea fata de pazitorii Sabatului, ca nu au votat, si speranta ca isi vor mentine pozitia si, asemeni quakerilor, nu vor fi pentru prohibitie. Satana si ingerii lui rai sunt ocupati la aceasta ora si au lucratorii lor pe pamant. Rugaciunea mea este ca el sa fie deceptionat, in aceasta privinta." - Jurnalul lui Ellen G. White, duminica, 6 martie 1859.

57:20 Lectia imparatiilor antice. - Prosperitatea unei natiuni depinde de virtutea si inteligenta cetatenilor ei. Pentru asigurarea acestor doua binecuvantari, obiceiurile strictei temperante sunt indispensabile. Istoria imparatiilor din vechime este plina de lectii-avertisment pentru noi. Luxul, ingaduirea de sine si risipa pregatesc calea caderii. Ramane de vazut daca tara noastra va fi pusa in garda de exemplul lor si le va evita soarta. - Gospel Workers, pag. 388.