Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Temperanta

Temperanta, 47


47:1 4. DISTRAGERE SI INLOCUITORI NENOCIVI

47:2 Influenta inactivitatii, a lipsei unui tel si a asocierilor rele. - Pentru a ajunge la radacina necumpatarii, este nevoie sa umblam mai adanc la folosirea alcoolului si a tutunului. Inactivitatea, lipsa unui tel sau asocierile rele pot fi o cauza premergatoare. - Education, pag. 202, 203.

47:3 Influenta unui camin atractiv. - Faceti-va caminul cat se poate de atractiv. Dati la o parte draperiile si lasati doctorul cerului - lumina soarelui - sa va intre in casa. Vreti pace si liniste in camin si vreti caractere bune ale copiilor vostri. Faceti-va caminul atractiv, pentru ca ei sa nu doreasca sa mearga la local. - Manuscris 27, 1893.

47:4 Puterea de retinere a unui camin atractiv. - Cat de multi parinti se plang de faptul ca nu-si pot tine copiii acasa, ca acestia nu au dragoste pentru camin. De la o varsta frageda, ei doresc compania unor straini si, imediat ce s-au facut destul de mari, parasesc ceea ce

47:5 li s-a parut a fi robie si restrictie nerezonabila, fara sa le pese de rugamintile mamei, sau de sfaturile tatalui. Studierea acestei probleme va descoperi, in general, ca vina este de partea parintilor. Ei n-au facut din camin ceea ce ar fi trebuit - un loc placut, atractiv, radiind de lumina vorbelor bune, al privirilor frumoase si al dragostei adevarate.

47:6 Secretul salvarii copiilor vostri sta in a va face caminul placut si atractiv. Indulgenta parintilor nu-i va lega pe copii nici de Dumnezeu nici de camin; dar o influenta ferma si sfanta, care sa le educe corect mintea, i-ar salva pe multi copii de la pierzare. - Review and Herald, 9 decembrie 1884.

47:7 Sa fie caminul un loc unde exista bucurie, delicatete si dragoste... Daca viata in camin ar fi ceea ce trebuie sa fie, obiceiurile formate aici ar constitui un puternic scut impotriva asalturilor ispitei atunci cand tinerii ar parasi acest adapost, iesind in lume. - Counsels on Health, pag. 100.

47:8 Caminul la tara si munca utila. - Una dintre cel mai sigure protectii pentru tineri este o ocupatie folositoare. Daca ar fi educati spre obiceiuri practice, astfel incat tot timpul lor sa fie folosit in mod util, ei n-ar mai avea timp sa-si planga soarta sau sa se piarda in visari nefolositoare si s-ar afla intr-un mai mic pericol de a-si forma obiceiuri sau tovarasii vicioase. Tinerii sa fie din copilarie invatati ca nu este posibil binele fara munca...

47:9 Orice tanar trebuie sa-si valorifice la maximum talantii, exploatand pe cat posibil ocaziile prezente. Cel care va face lucrul acesta, poate atinge aproape orice inaltime in realizarile morale si intelectuale. Dar trebuie sa aiba un spirit curajos si hotarat. El va trebui sa-si astupe urechile fata de glasul placerii, sa refuze frecvent solicitarile unor tovarasii, sa vegheze permanent, ca sa nu fie distras de la telul lui.

47:10 Multi parinti isi muta caminele de la tara la oras, considerand ca acolo este o zona mai de dorit si mai avantajoasa. Dar, prin aceasta schimbare, ei isi expun tinerii unor multe si mari primejdii. Baietii

47:11 nu au de lucru si-si formeaza o educatie a strazii si avanseaza pas cu pas in stricaciune, pana cand isi pierd interesul fata de tot ceea ce este bun, curat si sfant. Mult mai bine ar fi fost ca parintii sa ramana impreuna cu familiile lor la tara, unde influentele sunt mai bune pentru vigoarea fizica si intelectuala! ...

47:12 Prin neglijenta parintilor, tinerii din orasele noastre isi compromit caile si-si intineaza sufletul inaintea lui Dumnezeu. Acesta va fi intotdeauna rezultatul leneviei. Azilurile de saraci, inchisorile si spanzuratorile fac publica povestea trista a neglijarii indatoririlor parintilor. - Review and Herald, 13 septembrie 1881.

47:13 Inlocuiti distractiile pacatoase cu bucurii nevinovate. - Tinerii nu pot fi facuti sa fie asa linistiti si gravi ca oamenii maturi, nici copiii nu pot fi facuti sobri ca niste lorzi. In vreme ce distractiile pacatoase sunt condamnate, asa cum si trebuie, parintii, educatorii si pedagogii trebuie sa le asigure tinerilor bucurii nevinovate, care nu pateaza si nu corup moravurile. Nu-i ingraditi cu reguli si restrictii rigide, care-i vor determina sa se simta oropsiti si sa apuce pe cararile nesabuintei si ale pierzarii. Cu mana ferma, blanda si atenta, trasati-le linii de conduita, veghindu-le si controlandu-le intentiile si planurile, dar cu bunatate, intelepciune si iubire, pentru ca sa stie in continuare ca aveti in vedere ce este cel mai bine pentru ei. - Review and Herald, 9 decembrie 1884.

47:14 Faceti-le vacantele interesante. - Am incercat cu insistenta sa facem cat se poate de interesante vacantele pentru tineri si copii... Scopul nostru a fost acela de a-i tine departe de distractiile necredinciosilor...

47:15 Parerea mea este ca, tinandu-i pe copii departe de placerile lumesti, care tind sa corupa si sa conduca la rau, suntem datori sa le asiguram o recreare nevinovata, sa-i conducem pe carari frumoase, unde nu exista pericol. Nici unul dintre copiii lui Dumnezeu nu trebuie sa umble trist. Poruncile si fagaduintele divine demonstreaza lucrul

47:16 acesta. Caile intelepciunii sunt "niste cai placute si toate cararile ei sunt niste carari pasnice". Placerile lumesti iau mintile si, pentru bucuria lor de moment, multi sacrifica prietenia cu cerul, cu pacea, dragostea si bucuria pe care el le ofera. Dar, in scurta vreme, aceste placeri preferate devin plictisitoare si nesatisfacatoare.

47:17 Atractiile vietii de crestin. - Vrem sa facem tot ce ne sta in putere pentru a castiga suflete, aratandu-le atractiile vietii de crestin. Dumnezeul nostru este iubitor de frumos. El ar fi putut imbraca pamantul in negru si cenusiu si pomii in straie mohorate, in locul frunzisului lor de un verde viu. Dar Dumnezeu vrea sa-i faca fericiti pe copiii Lui. Fiecare frunza, fiecare boboc ce se deschide si fiecare floare ce infloreste constituie un semn al iubirii Lui calde. Iar noi ar trebui sa cautam a le prezenta si altora aceasta deosebita dragoste exprimata in lucrurile pe care le-a creat El.

47:18 Dumnezeu doreste ca orice camin si orice biserica sa exercite o putere de atractie pentru a-i tine departe pe copii de placerile seducatoare ale lumii si de asocierile cu cei a caror influenta are tendinte corupatoare. Cautati posibilitati pentru a-i castiga pe tineri pentru Isus. Imprimati-le in minte harul si bunatatea lui Dumnezeu prin care, asa pacatosi cum sunt, ii lasa sa se bucure de avantajele, slava si onoarea de a fi fii si fiice ale Celui Preainalt. Ce gand coplesitor, ce bunatate nemaiauzita, ce dragoste uimitoare, ca oamenii marginiti sa fie pusi alaturi de cel Atotputernic ! "Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu." "Preaiubitilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu." Poate vreo onoare lumeasca egala asa ceva?

47:19 Sa prezentam viata crestina in realitatea ei; sa facem umblarea pe calea ei vesela, atragatoare si interesanta. Ne putem ocupa mintea cu imagini vii ale lucrurilor spirituale si vesnice, ajutand prin aceasta la devenirea lor realitate si pentru alte minti. Credinta il vede pe Isus stand, ca Mijlocitor, la dreapta lui Dumnezeu si vede locuintele pe care El S-a dus sa le pregateasca pentru cei care il iubesc. Credinta

47:20 vede hainele si cununa pregatite biruitorului. Ea aude cantarile celor rascumparati si ne aduce aproape slava vesnica. Trebuie sa ne apropiem de Isus, in ascultare iubitoare, daca vrem sa-L vedem pe imparat in frumusetea Lui. - Review and Herald, 29 ianuarie 1884.