Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Temperanta

Temperanta, 46


46:1 3. ELIMINAREA ISPITEI

46:2 Pata neagra persista. - In pofida a mii de ani de experienta si progres, aceeasi pata neagra, care a manjit primele pagini ale istoriei, a ramas sa ne strice imaginea civilizatiei moderne. Betia, cu toate mizeriile ei, este prezenta oriunde mergem. In ciuda nobilelor eforturi ale lucratorilor pentru temperanta, raul betiei a castigat teren. Au fost ratificate legi de autorizare, dar o reglementare restrictiva legala nu a fost promovata, exceptand unele teritorii restranse. - Christian Temperance and Bible Hygiene, pag. 29.

46:3 Roadele legilor permisive. - Pentru o taxa neinsemnata, oamenii sunt autorizati sa le vanda semenilor lor lichidul care ii jefuieste de tot ceea ce face aceasta viata atragatoare si de orice nadejde a unei vieti viitoare. Nici autorul acestei legi si nici negustorul de alcool nu

46:4 sunt ignoranti fata de rezultatul lucrarii lor. La barul din hotel, in berarie, in carciuma, sclavul apetitului isi cheltuie banii pentru ceva ce distruge ratiunea, sanatatea si fericirea. Vanzatorul de alcool isi umple punga cu banii care ar fi trebuit sa procure alimente si haine familiei amaratului care bea.

46:5 Acesta este genul cel mai rau de hotie. Si totusi, oameni aflati in pozitii dintre cele mai inalte in societate si in biserica isi exercita influenta in favoarea legilor permisive! Pentru ce? Pentru ca pot obtine fonduri mai mari pentru constructii? Pentru ca doresc sa-si asigure suportul politic al celor care se ocupa cu alcoolul? Pentru ca acesti pretinsi crestini isi permit ei insisi, in secret, seducatoarea otrava? in mod sigur dragostea inalta si neegoista pentru oameni n-ar autoriza pe nimeni sa-si ademeneasca semenii spre pierzare.

46:6 Legile de autorizare a vanzarii bauturilor alcoolice au impanzit orasele si, da, chiar si satele si catunele izolate, cu capcane pentru bietul si slabul sclav al apetitului. Cei care incearca o reforma sunt zilnic inconjurati de ispita. Cumplita sete a bautorului cere satisfactie. La orice pas sunt fantani ale pierzarii. Vai, cat de frecvent puterea morala a acestuia este depasita! Cat de des convingerile bune ii sunt reduse la tacere! El bea si cade. Urmeaza nopti de orgie, zile de apatie, confuzie si ruina. Astfel, pas cu pas, lucrurile merg inainte pana cand omul care, candva, era un cetatean de treaba, un sot si un tata bun, pare a se fi transformat intr-un demon.

46:7 Sa presupunem ca acei oficiali care, la inceputul [anului], au aprobat licenta vanzatorilor de alcool ar putea [la sfarsit de an] sa aiba o imagine fidela a rezultatelor traficului desfasurat sub aprobarea lor. Aceasta se intinde sub ochii lor in detalii infioratoare si ei stiu ca totul este adevarat. Sunt tati, mame si copii cazand de mana ucigasului; sunt epave de oameni, victime ale frigului, foamei si

46:8 bolilor grele, sunt criminali incarcerati in celule posomorate, sunt victime ale dementei, torturate de viziuni cu diavoli si monstri. Sunt parinti albiti, plangandu-si candva demnii si promitatorii fii si frumoasele fiice, aflate acum intr-un mormant prematur...

46:9 Zi de zi, strigatele agonizante, smulse de pe buzele sotiei si copiilor betivului, urca spre cer. Si toate acestea, pentru ca vanzatorul de alcool sa-si sporeasca veniturile! Iar lucrarea lui diabolica este facuta sub ingaduitoarea pecete a legii! Astfel, societatea este corupta, azilele si inchisorile sunt pline de oameni saraci si de criminali, iar spanzuratorile au de lucru. Iar raul nu se limiteaza la cel care bea si la nefericita lui familie. Poverile impozitului cresc, moravurile tinerilor sunt in pericol, proprietatea si chiar viata oricarui membru al societatii sunt primejduite. Dar imaginea nu poate fi nicicand redata complet. Nici o pana manuita de om nu poate creiona perfect ororile necumpatarii. Chiar daca ar fi vorba numai de cruzimea si neglijenta manifestate de parintii necumpatati fata de copiii lor, ar fi destul pentru condamnarea si desfiintarea traficului cu alcool. Dar nu numai ca face viata copiilor mizerabila, ci betivul, prin exemplul lui pacatos, ii conduce si pe acestia pe calea crimei. Cum pot barbatii si femeile crestine tolera acest rau? Daca niste barbari ne-ar fura copiii si i-ar maltrata, asa cum o fac parintii lipsiti de temperanta cu progeniturile lor, toata crestinatatea s-ar ridica sa puna capat atrocitatii. Dar intr-o tara ce se pretinde a fi guvernata de principii crestine, suferinta si pacatul ce-i afecteaza pe nevinovatii si neajutoratii copii, ca urmare a comertului si folosirii bauturilor ametitoare, sunt considerate un rau necesar! - Review and Herald, 8 noiembrie 1881.

46:10 Sub protectia legii. - Permiterea comertului cu alcool este sustinuta de multi ca fiind ceva ce tinde sa restranga raul betiei. Dar licenta pentru

46:11 traficul de alcool pune acest rau sub protectia legii. Guvernul ii legifereaza existenta si astfel protejeaza raul pe care spune ca il pune sub control. Sub protectia legilor de licenta, fabrici de bere, distilerii si centre de vinificare sunt plantate de-a lungul intregii tari, iar traficantul de bauturi isi face lucrarea chiar la usa noastra.

46:12 In multe cazuri, este interzisa vinderea bauturii catre o persoana beata sau cuiva cunoscut ca betiv notoriu; dar lucrarea de transformare a tinerilor in betivi merge inainte. Insasi existenta comertului cu alcool depinde de crearea apetitului pentru bauturile ametitoare. Tinerii sunt condusi pas cu pas spre formarea obiceiului si crearea dorintei care cere satisfacere cu orice pret. Mai mic ar fi raul facut, daca i s-ar permite sa ia alcool un betiv notoriu, a carui ruina, in cele mai multe cazuri, este deja pecetluita, decat acela de a ingadui ca floarea tinerimii noastre sa fie ademenita spre distrugere, prin acest groaznic obicei.

46:13 Prin licenta pentru comertul cu alcool, ispita este tinuta constant in fata celor care incearca reforma. Au fost infiintate institutii in care victimele necumpatarii pot fi ajutate sa-si invinga apetitul. Este o lucrare nobila, dar, atata vreme cat comertul cu alcool este autorizat prin lege, cei necumpatati au putin beneficiu de pe urma azilelor de betivi. Ei nu pot ramane acolo tot timpul, trebuind sa-si reia locul in societate. Desi sub control, apetitul pentru bauturi ametitoare nu este complet distrus; si, atunci cand ispita ii asalteaza, lucru care se intampla la orice pas, ei cad adeseori prada usoara.

46:14 Omul care are un animal rau si care, desi stie lucrul acesta, il lasa liber, este, prin lege, raspunzator pentru raul pe care-l poate face animalul. In legea data lui Israel, Domnul a prevazut ca atunci cand un animal cunoscut ca fiind rau produce moartea cuiva, proprietarul animalului sa plateasca pretul neglijentei sau al relei vointe. Dupa acelasi principiu, conducerea care autorizeaza vanzarea alcoolului

46:15 trebuie facuta raspunzatoare pentru rezultatele acestui comert. Si daca este o crima vrednica de moarte sa lasi liber un animal rau, cu cat mai mare este crima de a autoriza vanzatorul de alcool!

46:16 Sunt acordate aceste licente sub pretextul ca pot aduce venituri la bugetul public. Dar ce inseamna aceste venituri in comparatie cu cheltuielile uriase, determinate de masurile luate pentru criminali, bolnavi psihici si saracii societatii, care sunt roadele comertului cu alcool! Un om aflat sub influenta alcoolului face o crima, este dus la tribunal si aceia care au legalizat comertul cu bauturi sunt nevoiti acum sa aiba de-a face cu rezultatul acestei lucrari a lor. Ei au autorizat vanzarea mizeriei care-l face pe omul sanatos vicios, iar acum trebuie sa-l trimita pe acest om in puscarie sau la spanzuratoare, in vreme ce, in multe cazuri, sotia si copiii acestuia raman saraci, devenind o povara pentru societatea in care traiesc.

46:17 Considerand fie si numai aspectul financiar al problemei, ce nesabuinta este sa tolerezi aceasta afacere! Dar ce venit poate compensa pierderea ratiunii umane, deformarea chipului lui Dumnezeu in om, ruina copiilor adusi la saracie si degradare, pentru a perpetua inclinatiile rele ale parintilor lor? - The Ministry of Healing, pag. 342 - 344.

46:18 Ce poate realiza prohibitia. - Omul care si-a format obiceiul de a bea bauturi ametitoare se afla intr-o situatie disperata. Creierul lui este bolnav, puterea vointei ii este slabita. Asa ca, in masura in care depinde de puterile din el, apetitul lui este incontrolabil. Lui nu i se poate argumenta si nu poate fi convins sa renunte la sine. Adancit in vagaunile viciului, cel care s-a hotarat sa se lase de baut este facut sa ia din nou paharul si, la prima degustare de bautura, orice hotarare buna a lui este doborata si orice urma de vointa nimicita... Autorizand traficul cu alcool, legea ofera licenta decaderii sufletului si refuza sa puna capat unei afaceri care umple lumea de rau.

46:19 Este necesar ca aceasta stare sa continue? Va trebui ca sufletele sa lupte intotdeauna pentru biruinta, avand poarta ispitei larg deschisa inaintea lor? Trebuie ca necumpatarea sa ramana pentru totdeauna o pacoste pentru lumea civilizata? Este nevoie ca ea sa continue sa distruga, an de an, ca un foc mistuitor, mii de camine fericite? Atunci cand un vapor esueaza sub ochii celor de pe mal, acestia nu privesc impasibili. Ei isi risca vietile in efortul de a salva femei si barbati de la un mormant de ape. Cu cat mai mare este nevoia unui efort de a-i salva pe oameni de la soarta betivilor!

46:20 Nu numai cel care bea si familia lui sunt in primejdie datorita lucrarii vanzatorului de alcool, si nici povara cheltuielilor cauzate de folosirea bauturilor nu este cel mai mare rau pe care-l aduce acest trafic. Noi suntem tesuti laolalta in panza umanitatii si raul care afecteaza orice parte a marii fratii umane ii pune in pericol pe toti.

46:21 Multi oameni care, de dragul castigului sau din comoditate, au vrut ca ei sa nu aiba de-a face cu incercarile de interzicere a comertului cu alcool au descoperit prea tarziu ca acesta are, in schimb, de-a face cu ei. Faradelegea este dezlantuita. Proprietatea se afla in pericol. Viata este nesigura. Accidentele pe mare si pe uscat se inmultesc. Boli care se ingramadesc in casele mizeriei si saraciei isi fac drum si spre locuintele distinse si luxoase. Viciile cultivate de fiii dezmatului si crima infesteaza copiii caminelor distinse si cultivate.

46:22 Nu exista om ale carui interese sa nu fie afectate de traficul alcoolului. Nu exista om care, pentru siguranta lui, sa nu fie nevoie sa lupte impotriva acestui comert. - The Ministry of Healing, pag. 344, 345.

46:23 Societatea nu poate niciodata fi in buna stare atata vreme cat exista aceste rele si nici o reforma nu va fi eficienta pana cand legea nu va inchide localurile de baut, nu numai duminica, ci in toate zilele saptamanii. Inchiderea acestor localuri va promova ordinea publica si fericirea in camin. - Signs of the Times, 11 februarie 1886.

46:24 Onorarea lui Dumnezeu, stabilitatea natiunii, bunastarea comunitatii, a caminului si a individului cer sa fie facut tot efortul posibil pentru desteptarea oamenilor fata de pericolul necumpatarii. In curand, vom vedea un rezultat cum n-am mai vazut pana acum al acestui teribil rau. Cine va face un efort hotarat pentru oprirea acestei lucrari de distrugere? Lupta de-abia a inceput. Trebuie sa se formeze o armata care sa stopeze vanzarea bauturilor - drog, care-i fac pe oameni rai, sa fie aratat clar pericolul comertului cu alcool si sa fie creat un curent de cerere a interzicerii acestor bauturi. Sa li se dea oamenilor abrutizati de alcool ocazia de a se elibera din aceasta sclavie. Glasul natiunii sa ceara legiuitorilor ei sa se puna stop acestui infam trafic. - The Ministry of Healing, pag. 346.