Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Temperanta

Temperanta, 33


33:1 4. EXEMPLUL LUI DANIEL

33:2 Nu putem avea o corecta intelegere a subiectului temperantei pana nu-l privim din perspectiva biblica. Si nicaieri nu vom afla o mai cuprinzatoare si expresiva ilustrare a adevaratei temperante si a binecuvantarilor ce o insotesc ca in prezentarea istoriei profetului Daniel si a prietenilor lui, petrecuta la curtea Babilonului. - Signs of the Times, 6 decembrie 1910.

33:3 Cand poporul Israel, imparatul lui, conducatorii si preotii au fost dusi in robie, patru dintre ei au fost alesi pentru a sluji la curtea imparatului Babilonului. Unul dintre acestia era Daniel care, de timpuriu, daduse semne ca detine o remarcabila iscusinta pe care avea sa o dezvolte ulterior. Acesti tineri erau de origine princiara, fiind prezentati drept niste "tineri fara vreun cusur trupesc, frumosi la chip, inzestrati cu intelepciune in orice ramura a stiintei, cu minte agera si pricepere". Observand talentele deosebite ale acestor tineri, imparatul Nebucadnetar a hotarat sa-i pregateasca pentru a ocupa pozitii importante in imparatia lui. Pentru a putea fi pe deplin calificati pentru viata la curte, trebuia, potrivit obiceiului oriental, ca ei sa invete limba haldeilor si sa fie supusi, vreme de trei ani, unui atent curs de pregatire fizica si intelectuala.

33:4 Tinerii din aceasta scoala nu numai ca aveau acces in palatul imparatesc, dar trebuiau si sa manance din mancarea si sa bea din vinul de la masa imparatului. Prin toate acestea, imparatul nu considera numai ca le acorda o mare onoare, ci si ca le asigura cea mai buna dezvoltare fizica si mintala posibila.

33:5 Testul. - Printre bucatele puse dinaintea imparatului se afla carnea de porc si alte carnuri declarate necurate de legea lui Moise si care fusesera in mod expres interzise. Acum, Daniel se afla in fata unui

33:6 examen sever. Avea el sa tina la invataturile parintilor poporului, referitoare la mancare si bautura, ofensandu-l pe rege si, probabil, pierzandu-si nu numai pozitia, dar si viata? Sau avea sa nesocoteasca porunca Domnului, pastrandu-si favoarea regelui si asigurandu-si, astfel, mari avantaje intelectuale si cele mai incantatoare perspective lumesti?

33:7 Daniel n-a stat mult pe ganduri. El a decis sa ramana ferm, integru, oricare ar fi fost rezultatul. El "s-a hotarat sa nu se spurce cu bucatele alese ale imparatului si cu vinul pe care-l bea imparatul."

33:8 Nici ingust, nici bigot. - Sunt multi azi, printre cei ce se declara crestini, care ar spune ca Daniel a fost prea scrupulos, declarandu-l ingust si bigot. Ei considera problema mancarii si a bauturii drept una cu prea mici consecinte pentru a reclama o pozitie atat de hotarata, pozitie care implica posibila sacrificare a oricarui avantaj lumesc. Dar aceia care rationeaza astfel vor descoperi, in ziua judecatii, ca s-au intors de la cerintele exprese ale lui Dumnezeu, stabilindu-si propria opinie ca standard al binelui si al raului. Ei vor descoperi ca ceea ce le parea neimportant nu era privit la fel si de Dumnezeu. Cerintele Lui trebuie respectate cu sfintenie. Cei care accepta si asculta de unul din preceptele lui Dumnezeu, pentru ca lucrul acesta le este convenabil, in timp ce alt precept il resping, pentru ca respectarea lui cere un sacrificiu, coboara standardul binelui si, prin exemplul lor, ii conduc si pe altii la o slaba considerare a Legii sfinte a lui Dumnezeu. "Asa spune Domnul!" trebuie sa fie regula noastra in toate lucrurile.

33:9 Un caracter fara pata. - Daniel a fost supus celor mai grele ispite care pot confrunta tineretul de azi si, totusi, a fost credincios educatiei religioase primite in primii ani ai vietii. El a fost inconjurat de influente calculate sa-i corupa pe aceia care oscileaza intre principiu si inclinatie, dar Dumnezeu ni-l prezinta ca un caracter fara pata. Daniel n-a indraznit sa se increada in propria-i putere morala. Rugaciunea era o necesitate pentru el. El L-a facut pe Dumnezeu taria lui si

33:10 temerea de Dumnezeu se afla intotdeauna in vederea lui, in orice intreprindere a acestei vieti.

33:11 Daniel avea darul blandetii pure. El era credincios, ferm si distins. El cauta sa traiasca in pace cu toti, dar era de nestramutat, intocmai ca semetul cedru, ori de cate ori era in joc vreun principiu. In tot ceea ce nu intra in coliziune cu supunerea lui fata de Dumnezeu, el era ascultator fata de cei care aveau autoritate asupra lui. Dar Daniel avea o atat de inalta intelegere a cerintelor lui Dumnezeu, incat cerintele conducatorilor lumesti erau subordonate celor dintai. El nu avea sa fie condus, prin nici o ratiune egoista, sa se abata de la datoria lui.

33:12 Caracterul lui Daniel este prezentat lumii ca un exemplu activ a ceea ce poate face harul lui Dumnezeu din omul cazut din nastere si corupt prin pacat. Raportul vietii lui pline de noblete si tagaduire de sine este o incurajare pentru omenire. Din acest raport, ne putem intari pentru ca sa rezistam in mod demn si ferm ispitei si, cu darul blandetii, sa stam de partea binelui, in cea mai dificila incercare.

33:13 Aprecierea lui Dumnezeu, mai scumpa decat viata. - Daniel ar fi putut gasi o scuza plauzibila pentru abandonarea obiceiurilor lui de stricta temperanta; dar aprobarea lui Dumnezeu era mai draga pentru el decat favoarea celui mai mare potentat pamantesc - mai draga decat viata insasi. Obtinand, printr-o purtare frumoasa, favoarea dregatorului responsabil cu tinerii evrei, Daniel a cerut ca lui si tovarasilor lui sa le fie ingaduit sa nu manance din mancarea imparatului si sa nu bea din vinul lui. Dregatorul se temea ca, dand curs acestei cereri, si-ar putea atrage dizgratia imparatului, punandu-si astfel viata in pericol. La fel ca multi oameni de azi, el credea ca o dieta cumpatata ii va face pe acesti tineri sa arate palizi si bolnaviciosi, fara putere in muschi, pe cand bogatele mancaruri de la masa imparatului i-ar fi facut puternici si frumosi si le-ar fi stimulat activitatea fizica si intelectuala.

33:14 Daniel a cerut ca hotararea sa fie luata in urma a zece zile de incercare, perioada in care tinerilor evrei sa li se ingaduie sa manance

33:15 alimente simple, in vreme ce colegii lor se infruptau din "delicatesele" imparatului. Cererea aceasta a fost, in final, satisfacuta si atunci Daniel a stiut sigur ca va avea castig de cauza. Desi doar un adolescent, el observase efectele vatamatoare ale vinului si mancarurilor grele asupra sanatatii mintale si fizice.

33:16 Dumnezeu da castig de cauza celor ce-I slujesc. - La sfarsitul celor zece zile, rezultatul s-a dovedit cu totul opus asteptarilor dregatorului. Nu numai in ceea ce privea infatisarea, ci si in activitatea fizica si vigoarea mintii, cei care fusesera cumpatati dovedeau o remarcabila superioritate fata de colegii lor care dadusera frau liber apetitului. In urma acestui test, lui Daniel si tovarasilor lui le-a fost ingaduit sa continue dieta lor simpla, pe intreg parcursul pregatirii lor pentru slujbele imparatesti.

33:17 Dumnezeu a apreciat fermitatea si renuntarea la sine a acestor tineri evrei si binecuvantarea Lui a fost peste ei. El "a dat acestor patru tineri stiinta si pricepere pentru tot felul de scrieri si intelepciune; mai ales, insa, a facut pe Daniel priceput in toate vedeniile si in toate visele". La terminarea celor trei ani de pregatire, cand priceperea si stiinta lor a fost probata de imparat, acesta nu a gasit "nici unul ca Daniel, Hanania, Misael si Azaria. De aceea au fost primiti in slujba imparatului. In toate lucrurile care cereau intelepciune si pricepere si despre care ii intreba imparatul, ii gasea de zece ori mai destoinici decat toti vrajitorii si cititorii in stele, care erau in toata imparatia lui."

33:18 Controlul de sine, o conditie a sfintirii. - Viata lui Daniel este o ilustrare inspirata a ceea ce inseamna un caracter sfintit. Ea prezinta o lectie pentru toti, dar mai ales pentru tineri. O stricta conformare la cerintele lui Dumnezeu este benefica sanatatii trupului si a mintii. Pentru a atinge cel mai inalt standard al realizarilor morale si intelectuale, este nevoie sa cautam intelepciune si putere la Dumnezeu si sa respectam principiile unei cumpatari stricte in toate obiceiurile vietii. In experienta lui Daniel si a tovarasilor lui avem un exemplu

33:19 al triumfului principiilor asupra ispitei de a ceda apetitului. Ea ne arata ca, motivati de un principiu religios, tinerii pot triumfa asupra poftelor carnii, ramanand credinciosi cerintelor lui Dumnezeu chiar cu pretul unui mare sacrificiu.

33:20 Ce-ar fi fost daca Daniel si tovarasii lui ar fi facut un compromis cu acei dregatori pagani, cedand presiunii de ocazie si mancand si band conform obiceiurilor babilonienilor? Acest singur caz de departare de la principii le-ar fi slabit bunul simt si repulsia fata de rau. Ingaduinta apetitului ar fi implicat sacrificarea vigorii fizice, a limpezimii intelegerii si a puterii morale. Un pas gresit ar fi dus, probabil, la altii pana cand, legatura lor cu cerul fiind afectata, ei ar fi fost doborati de ispita.

33:21 Dumnezeu a spus: "Caci voi cinsti pe cine Ma cinsteste."

33:22 Depinzand cu incredere nestramutata de Dumnezeul lui, duhul puterii profetiei a venit peste Daniel. In acelasi timp cu instruirea omeneasca pentru indatoririle vietii de la curte, el era invatat de Dumnezeu sa citeasca tainele veacurilor viitoare si sa prezinte generatiilor ce veneau, prin simboluri si asemanari, minunatele lucruri ce urmeaza sa se intample in zilele de pe urma. - The Sanctified Life, pag. 15 - 19.

33:23 Tinerii evrei nu au actionat cu incumetare, ci in neclintita bizuire pe Dumnezeu. Ei n-au ales sa fie in discordanta, dar au preferat lucrul acesta decat sa-L dezonoreze pe Dumnezeu. - Prophets and Kings, pag. 483.

33:24 Rasplata cumpatarii noastre. - Robii evrei erau supusi acelorasi pasiuni ca noi. In mijlocul influentelor seducatoare de la curtile luxuriante ale Babilonului, ei au ramas neclintiti. Tinerii de azi sunt impresurati de ademeniri spre satisfacere de sine. In orasele noastre mari, indeosebi, orice forma de satisfacere a poftei este facuta accesibila si tentanta. Aceia care, asemeni lui Daniel, refuza sa se

33:25 intineze vor secera rasplata pentru obiceiurile cumpatarii. Cu fizicul lor mai robust si cu o rezistenta sporita, ei au un capital la care sa apeleze in caz de necesitate.

33:26 Obiceiurile bune in domeniul fizic aduc superioritate intelectuala. Puterea inteligentei, tonusul fizic si durata vietii depind de legi care nu se schimba. Dumnezeul Creator nu Se va implica in ferirea oamenilor de consecintele violarii cerintelor naturii. Acela care se lupta pentru desavarsire trebuie sa fie temperat in toate lucrurile. Limpezimea mintii lui Daniel si fermitatea tintei lui, puterea lui de a cunoaste si de a rezista ispitei se datorau, in mare masura, simplitatii dietei, combinate cu viata lui de rugaciune.

33:27 Exista mult adevar in afirmatia: "Fiecare om este arhitectul propriului destin". Daca parintii sunt raspunzatori pentru amprenta caracterului si pentru educatia fiilor si fiicelor lor, este la fel de adevarat ca pozitia si utilitatea noastra in lume depind, in mare masura, de cursul actiunilor noastre. Daniel si tovarasii lui se bucurau de beneficiile unei educatii corecte din vremea cand au fost mici, dar numai aceste avantaje nu i-ar fi putut face ceea ce erau. A venit timpul cand trebuia ca ei sa actioneze pe cont propriu - cand viitorul lor depindea de ce aveau sa faca. Atunci ei au hotarat sa fie loiali lectiilor pe care le invatasera in copilarie. Temerea de Dumnezeu, care este inceputul intelepciunii, a fost temelia maretiei lor. - Youth's Instructor, 9 iulie 1903.