Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Temperanta

Temperanta, 29


29:1 2. LUCRATORUL PENTRU TEMPERANTA

29:2 Se cere lucrare personala. - Lucrarea misionara nu consta numai in predicare. Ea include lucrare personala cu cei care au abuzat de sanatatea lor, ajungand acolo incat nu mai au puterea morala de a-si stapani poftele si pasiunile. Trebuie lucrat cu aceste suflete ca si cu persoanele mai bine situate. Lumea noastra e plina de oameni care sufera. - Evanghelism, pag. 265.

29:3 Exemplu de autostapanire. - Aceia care au control de sine sunt

29:4 cei potriviti pentru a lucra pentru oamenii slabi si ratacitori. Ei ii vor trata cu bunatate si rabdare. Prin exemplu propriu, ei vor arata ce este bine si apoi vor cauta sa-i aduca pe ratacitori sub influente bune.

29:5 "'Din vremea parintilor vostri, voi v-ati abatut de la poruncile Mele si nu le-ati pazit. Intoarceti-va la Mine si Ma voi intoarce si Eu la voi', zice Domnul ostirilor. Dar voi intrebati: 'in ce trebuie sa ne intoarcem?'"

29:6 Daca intalneste vreunul dintre voi pe altii care nu sunt siguri ce trebuie sa faca, e nevoie sa le arate. Fiecare trebuie sa fie angajat in lucrarea de salvare de suflete. Fiecare trebuie sa fie pregatit in a oferi invataturi referitoare la stiinta mantuirii. - Manuscris 38 1/2, 1905.

29:7 Fiti plini de compasiune si simpatie. - Sa cautam sa stim cum se ajunge la inima oamenilor. Nu exista cale mai buna de a face lucrul acesta decat fiind plini de compasiune si simpatie. Daca cunoasteti dintre aceia care sunt bolnavi si au nevoie de asistenta, ajutati-i, incercati sa le usurati necazul. Cand faceti acest lucru, puterea Domnului va vorbi prin el sufletului. - General Conference Bulletin, 23 aprile 1901.

29:8 Cuceriti prin simpatie si iubire. - Oamenii sunt atrasi prin simpatie si dragoste; multi pot fi astfel castigati pentru Hristos si reforma. Ei nu pot fi fortati sau manati. Ingaduinta crestina, sinceritatea, respectul si curtoazia fata de cei care nu vad adevarul ca noi vor exercita o puternica influenta spre bine. Trebuie sa invatam sa nu ne grabim si sa nu cerem prea mult de la cei nou - convertiti la adevar. - Manuscris 1, 1878.

29:9 Incurajarea micilor atentii. - In toate legaturile noastre, nu trebuie uitat ca, in experienta altora, sunt capitole sigilate pentru ochii muritori. Pe paginile memoriei se afla istorii triste, care sunt cu sfintenie pazite de ochii curiosi. Sunt consemnate acolo lungi si grele batalii cu imprejurarile provocatoare, sunt neajunsuri in viata de

29:10 camin, poate, lucruri care zi de zi slabesc curajul, increderea si credinta. Cei care duc din greu lupta acestei vieti pot fi intariti si incurajati prin mici atentii ce nu cer decat un mic efort plin de iubire. Pentru ei, atingerea mainii de ajutor, intinse de un prieten adevarat, este mai de pret decat aurul sau argintul. Vorbele bune sunt la fel de bine primite ca si zambetul ingerilor. - The Ministry of Healing, pag. 158.

29:11 Nu atacati, ci oferiti ceva mai bun. - De putin folos este incercarea de a-i conduce la reforma pe altii, atacand ceea ce am putea privi ca fiind obiceiuri rele. Aceasta intreprindere aduce adeseori mai mult rau decat bine. In discutia Lui cu femeia samariteanca, Hristos nu a discreditat fantana lui Iacov, dar a prezentat ceva mai bun: "Daca ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu", a zis El, "si cine este Cel ce-ti zice 'Da - Mi sa beau!', tu singura ai fi cerut sa bei si El ti-ar fi dat apa vie." Ioan 4, 10. El a indreptat conversatia spre comoara pe care urma sa o reverse, oferindu-i femeii ceva mai bun decat avea ea, oferindu-i chiar apa vie, bucuria si speranta Evangheliei. Este o ilustratie a felului in care trebuie sa lucram. Trebuie sa le oferim oamenilor ceva mai bun decat ceea ce au, sa le oferim insasi pacea lui Hristos, care intrece orice intelegere. Trebuie sa le spunem despre Legea sfanta a lui Dumnezeu - transcrierea caracterului Sau si expresia a ceea ce El doreste ca ei sa devina. Aratati-le cat de infinit superioara bucuriilor si placerilor lumesti, care trec, este nepieritoarea slava a cerului. Spuneti-le despre pacea si odihna aflate la Mantuitorul, "...oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, in veac nu-i va fi sete" (vers. 14), a declarat El.

29:12 Inaltati-L pe Isus, spunand: "Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii!" Ioan 1, 29. Numai El poate stinge setea inimii si oferi pace sufletului.

29:13 Altruist, bun, curtenitor. - Reformatorii trebuie sa fie cei mai neegoisti, cei mai buni si cei mai curtenitori dintre oameni. In viata lor, trebuie vazuta adevarata bunatate a faptelor neegoiste. Lucratorul

29:14 care manifesta lipsa de amabilitate, care arata lipsa de rabdare fata de ignoranta sau ratacirea altora, care vorbeste rastit sau actioneaza fara menajamente, poate inchide usa spre suflete astfel incat niciodata sa nu mai reuseasca sa ajunga la ele.

29:15 Asa cum roua si ploaia linistita cad peste plantele care se ofilesc, si cuvintele trebuie sa cada bland cand se urmareste castigarea oamenilor aflati in greseala. Planul lui Dumnezeu este sa se atinga mai intai inima. Noi trebuie sa rostim adevarul in dragoste, avand incredere in Cel care ii confera putere pentru reformarea vietii. Duhul Sfant va impresiona sufletul prin cuvantul rostit cu dragoste.

29:16 In mod natural, noi suntem egocentristi si tinem la propriile opinii. Dar cand am invatat lectiile pe care Hristos doreste sa ni le dea, devenim partasi ai naturii Sale, traind, in consecinta, viata Lui. Minunatul exemplu al lui Hristos, inegalabila blandete cu care a patruns El in sentimentele celorlalti, plangand cu cei care plang, bucurandu-se cu cei care se bucura, trebuie sa aiba o adanca influenta asupra caracterului tuturor celor care - I urmeaza cu sinceritate. Prin cuvinte si fapte de bunatate, ei vor cauta sa faca usoara calea pentru picioarele vlaguite. - The Ministry of Healing, pag. 156 - 158.

29:17 Valoarea banului pierdut. - Desi cazut in mizerie, banul pierdut din parabola Mantuitorului era o piesa de argint. Proprietara lui l-a cautat, pentru ca era de valoare. Tot asa si orice suflet, desi degradat de pacat, este valoros in ochii lui Dumnezeu. Asa dupa cum moneda purta chipul si efigia puterii care guverna, si omul purta, dupa creatiune, chipul si efigia lui Dumnezeu. Desi este alterat acum si umbrit de influenta pacatului, urme ale acestei efigii raman pe orice suflet. Dumnezeu doreste sa reabiliteze acest suflet si sa redeseneze pe el chipul Sau, in neprihanire si sfintenie.

29:18 Cat de putin intram in rezonanta cu Hristos in ceea ce ar trebui sa fie cea mai puternica alianta intre noi si El - compasiunea pentru sufletele decazute, vinovate, aflate in suferinta si moarte in nelegiuire

29:19 si pacate! Neomenia omului fata de om este cel mai mare pacat al nostru. Multi considera ca ei reprezinta dreptatea lui Dumnezeu, in vreme ce sunt total incapabili sa reprezinte blandetea si marea Sa iubire. De multe ori cei pe care-i abordeaza cu duritate se afla in stresul ispitei. Satana se lupta cu aceste suflete si vorbele aspre si lipsite de simpatie ii descurajeaza si-i fac sa cada prada puterii ispititorului. - The Ministry of Healing, pag. 163.

29:20 Nici o dojana pentru oaia ratacita. - Parabola cu oaia pierduta este o ilustrare elocventa a iubirii Mantuitorului pentru cei rataciti. Pastorul le lasa pe celelalte nouazeci si noua in staul si iese in cautarea celei pierdute, care e gata sa piara. Iar atunci cand o gaseste, o ia pe umeri si se intoarce plin de bucurie acasa. El nu-i cauta greseli oii ratacitoare, nu spune "Duca-se, daca asa vrea ea!", ci merge prin frig si lapovita, prin furtuna, pentru salvarea celei pierdute, continuandu-si cu rabdare cautarea pana ce o afla.

29:21 Asa trebuie sa-i tratam pe cei rataciti. Trebuie sa fim dispusi sa ne sacrificam confortul atunci cand un suflet pentru care a murit Hristos este in pericol. Isus spunea ca "...va fi mai multa bucurie in cer pentru un singur pacatos care se pocaieste decat pentru nouazeci si noua de oameni neprihaniti, care n-au nevoie de pocainta". Tot asa cum a fost manifestata bucurie la recuperarea oii pierdute, va fi manifestata din plin bucurie si recunostinta din partea adevaratilor slujitori ai lui Hristos, cand un suflet este salvat de la moarte. - Manuscris 1, 1878.

29:22 Hristos ne va arata cum. - Suntem chemati sa lucram cu mai mult decat energia umana, sa lucram cu puterea care este in Isus Hristos. Cel care S-a coborat la imbracarea naturii omenesti este Cel care ne va arata cum sa conducem lupta. Hristos a lasat lucrarea Sa in mainile noastre, iar noi trebuie sa ne luptam cu Dumnezeu, cerandu-I zi si noapte puterea care nu se vede. Prinderea noastra de Dumnezeu,

29:23 prin Isus Hristos, este cea care va castiga biruinta. - Testimonies, vol. 6, pag. 111.

29:24 Recunostinta celor salvati. - Valoarea unui suflet nu poate fi pe deplin estimata de mintile limitate. Cu cata recunostinta isi vor aminti cei rascumparati in slava de cei care au fost instrumente ale salvarii lor! Nimanui nu-i va parea atunci rau de eforturile lui tagaduitoare de sine si de lucrul perseverent, de rabdarea, ingaduinta si serioasa predare a inimii pentru suflete care ar fi putut fi pierdute, daca el si-ar fi neglijat datoria sau ar fi obosit in facerea binelui. - Manuscris 1, 1878.

29:25 Masuri de siguranta pentru lucrator. - Ispitele la care suntem expusi zilnic fac din rugaciune o necesitate. Primejdii se afla la orice pas. Cei care cauta sa-i salveze pe altii de la viciu si ruina sunt in mod special expusi ispitei. In contact permanent cu raul, ei au nevoie de o puternica prindere de Dumnezeu, ca sa nu fie ei insisi corupti. Scurta si decisiva e calea care-i coboara pe oameni de la lumina si de pe teren sfant la un nivel mai de jos. Intr-o clipa pot fi luate decizii care stabilesc definitiv soarta cuiva. Un singur esec poate lasa sufletul fara aparare. Un singur obicei rau, daca nu este combatut ferm, va prinde intarituri de otel, inlantuind toata fiinta.

29:26 Motivul pentru care atat de multi sunt lasati la voia lor in fata ispitei este ca ei nu-L pun intotdeauna pe Domnul in fata. Atunci cand lasam sa fie intrerupta comuniunea noastra cu Dumnezeu, apararea noastra se duce. Toate bunele scopuri si intentii nu va vor face apti sa rezistati ispitei. Trebuie sa fiti femei si barbati ai rugaciunii. Cererile voastre nu trebuie sa fie slabe, rare si intermitente, ci staruitoare, perseverente si constante. Nu este intotdeauna nevoie sa va plecati pe genunchi pentru a va ruga. Cultivati obiceiul de a vorbi cu Mantuitorul cand sunteti singuri, cand va plimbati si cand sunteti prinsi in munca zilnica. Inima voastra sa fie permanent inaltata in cereri tacute pentru ajutor, pentru lumina, putere si cunostinta. Fiecare respiratie a voastra sa fie o rugaciune.

29:27 .Protectie pentru cei care fac din Dumnezeu increderea lor. - Ca lucratori pentru Dumnezeu, noi trebuie sa ajungem la oameni acolo unde se afla ei, in intuneric, cufundati in viciu si manjiti de coruptie. Dar atunci cand mintea noastra se afla la El, care este soarele si scutul nostru, raul ce ne inconjoara nu va lasa nici o pata pe hainele noastre. Lucrand pentru salvarea sufletelor ce sunt gata sa piara, nu vom fi dati de rusine daca-L facem pe Dumnezeu increderea noastra. Hristos in inima, Hristos in viata, aceasta este siguranta noastra. Atmosfera prezentei Lui ne va umple sufletul de dezgust fata de tot ce este rau. Sufletul nostru se poate intr-atata identifica cu Isus, incat sa fim una cu El in gandire si nazuinta. - The Ministry of Healing, pag. 509 - 511.