Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Temperanta

Temperanta, 26


26:1 4. BIRUINTA DURABILA

26:2 Importanta vietuirii sanatoase. - Cei care se lupta impotriva puterii apetitului trebuie invatati principiile vietuirii sanatoase. Lor trebuie sa li se arate ca violarea legilor sanatatii pune temelia obiceiului de a bea, creand conditii favorabile bolii si poftei nenaturale. Numai traind in ascultare de principiile sanatatii ei pot spera sa fie eliberati de dorinta dupa stimulente nenaturale. Dependenti de puterea divina in ruperea legaturilor inrobitoare ale apetitului, ei trebuie sa coopereze cu Dumnezeu prin ascultare de legile Sale, atat morale, cat si fizice.

26:3 Slujire si autosustinere. - Cei care urmaresc reforma trebuie sa aiba de lucru. Nici unul dintre cei apti de munca nu trebuie invatat sa astepte mancare, imbracaminte si adapost pe degeaba. Pentru binele lor, ca si pentru al altora, trebuie gasita o cale prin care ei sa poata returna echivalentul a ceea ce primesc. Incurajati orice efort de autosustinere. Aceasta intareste respectul de sine si confera o nobila independenta. Iar ocupatia mintii si a trupului intr-o lucrare utila este esentiala ca pavaza impotriva ispitei.

26:4 Dezamagiri si primejdii. - Cei care lucreaza pentru oamenii cazuti pot fi dezamagiti de multi care promit reforma in viata lor. Multi vor face doar o schimbare superficiala in obiceiurile si practicile lor. Ei sunt animati de impulsuri de moment si, pentru o vreme, pot parea ca s-au schimbat; dar nu este schimbarea reala a inimii. Ei nutresc aceeasi iubire de sine, au aceeasi foame de placeri nesabuite, aceeasi dorinta de satisfacere de sine. Ei nu au o stiinta a lucrarii de zidire a caracterului si nu se poate conta pe ei ca oameni ai principiului. Ei

26:5 si-au degradat capacitatile intelectuale si spirituale prin satisfacerea apetitului si a pasiunii si asta-i face slabi. Ei sunt nestatornici si schimbatori. Impulsurile lor tind spre senzualitate. Aceste persoane sunt adeseori o sursa de primejdie pentru altii. Fiind priviti ca oameni ai reformei, ei sunt creditati cu raspunderi si sunt pusi acolo unde influenta lor corupe inocenti.

26:6 Singura solutie - dependenta totala de Hristos. - Chiar si cei care cauta in mod sincer reforma nu sunt scutiti de pericolul caderii. Ei trebuie tratati cu multa intelepciune si cu blandete. Dispozitia de a-i maguli si inalta pe aceia care au fost recuperati din cele mai joase adancuri se dovedeste, uneori, a fi ruina lor. Practica de a invita barbati si femei sa povesteasca in public experienta vietii lor de pacat este plina de risc, atat pentru vorbitor cat si pentru ascultatori. A insista asupra aspectelor rele este ceva ce corupe mintea si sufletul. Iar scoaterea in evidenta a celor reabilitati este daunatoare pentru ei. Multi sunt condusi astfel sa simta ca viata lor pacatoasa le-a dat o anume distinctie. Sunt incurajate astfel placerea de a fi notoriu si spiritul de incredere in sine, care se dovedesc fatale sufletului. Numai prin neincredere in sine si prin dependenta de mila lui Dumnezeu ei pot ramane in picioare.

26:7 Cel recuperat sa-i ajute pe ceilalti. - Toti cei care dau dovada de o adevarata convertire trebuie sa fie incurajati sa lucreze pentru altii. Nimeni sa nu intoarca din drum un suflet care paraseste slujirea lui Satana pentru a-I sluji lui Hristos. Cand cineva da dovada ca Duhul lui Dumnezeu este la lucru impreuna cu el, incurajati-l sub orice forma sa intre in slujba Domnului, "...de altii iarasi fie-va mila..." Iuda 22. Cei intelepti in intelepciunea care vine de la Dumnezeu vor vedea sufletele aflate in nevoie de ajutor, care s-au cait sincer dar care, fara o incurajare, greu vor indrazni sa se agate de speranta. Domnul va pune in inimile slujitorilor Sai lucrarea de intampinare spre o tovarasie plina de iubire a acestor suflete firave si caite. Oricare ar fi fost pacatele lor, oricat de jos ar fi putut ei cadea, atunci cand in

26:8 umilinta vin la Hristos, El ii primeste. Apoi, le da ceva de facut pentru El. Daca doresc sa lucreze la ridicarea altora din prapastia pierzarii, din care ei insisi au fost salvati, dati-le aceasta ocazie. Asociati-i cu crestini care au experienta, pentru a putea primi putere spirituala. Puneti-le in inima si maini lucrarea pentru Maestru.

26:9 Atunci cand lumina strafulgera sufletul, unii dintre cei ce pareau a fi total dedati pacatului vor deveni lucratori de succes pentru exact acelasi gen de pacatosi care au fost ei. Prin credinta in Hristos, unii se vor ridica pentru locuri inalte de slujire si li se vor incredinta raspunderi in lucrarea de mantuire a sufletelor. Ei vad unde le e slabiciunea si realizeaza stricaciunea naturii lor. Ei cunosc puterea pacatului si a obiceiurilor rele, dandu-si seama de incapacitatea de a birui fara ajutorul lui Hristos si strigatul lor neincetat este: "La Tine imi aduc sufletul neajutorat!"

26:10 Acestia ii pot ajuta pe altii. Cel care a fost ispitit si incercat, a carui speranta era aproape moarta, dar care a fost salvat prin auzirea soliei dragostei, poate intelege stiinta salvarii de suflete. Cel a carui inima este plina de dragoste fata de Hristos, pentru ca el insusi a fost cautat de Mantuitorul si adus inapoi la staul, stie cum sa-i caute pe cei pierduti. El le poate arata pacatosilor spre Mielul lui Dumnezeu. El s-a predat fara rezerva lui Dumnezeu si a fost primit in Iubitul Fiu. Mana intinsa, in slabiciune, pentru ajutor a fost apucata. Prin lucrarea unora ca acestia, multi fii risipitori vor fi adusi la Tatal. - The Ministry of Healing, pag. 176 - 179.

26:11 Ajutat prin ajutarea altora. - Cel care a fost slabit si chiar decazut prin ingaduinta pacatoasa poate deveni un fiu al lui Dumnezeu. Sta in puterea lui sa faca permanent bine pentru altii si sa-i ajute sa invinga ispita; facand astfel, el va secera beneficii si pentru sine. El poate fi o lumina stralucitoare in lume, iar in final poate auzi

26:12 binecuvantarea de pe buzele imparatului slavei: "Bine rob bun si credincios!" - Christian Temperance and Bible Hygiene, pag. 149.

26:13 Cand lucrurile sunt prezentate din perspectiva crestina. - Am intalnit in Australia un om considerat liber de tot ce ar insemna necumpatare, cu exceptia unui singur obicei - folosea tutunul. El venea sa ne asculte la cort si, intr-o seara, dupa ce a mers acasa, dupa cum ne-a spus dupa aceea, s-a luptat impotriva obiceiului de a fuma, obtinand biruinta. Odata, unele dintre rudele lui ii spusesera ca ii vor da cincizeci de lire australiene daca isi va arunca tutunul. Nu a facut-o "dar", spunea el, "acum, cand ne prezentati principiile temperantei, asa cum ati facut - o, nu ma pot opune lor. Dumneavoastra ne prezentati renuntarea de sine a Celui care Si-a dat viata pentru noi. Eu nu-L cunosc acum, dar vreau lucrul acesta. Niciodata n-am inaltat o rugaciune in casa mea. Am abandonat tutunul, dar acesta este singurul lucru la care m-am rezumat."

26:14 Ne-am rugat cu el si, dupa despartire, i-am scris, iar mai tarziu l-am vizitat din nou. In final, omul acesta a ajuns sa se predea lui Dumnezeu si este pe punctul de a deveni chiar stalpul bisericii din tinutul in care traieste. El lucreaza din toata inima pentru aducerea rudelor lui la cunoasterea adevarului. - Evangelism, pag. 531, 532.

26:15 Un pescar obtine biruinta. - Aici, un pescar a fost de curand convertit la adevar. Desi la inceput era un impatimit al folosirii ierbii otravitoare, el s-a hotarat, prin harul lui Dumnezeu, sa o lase, pe viitor. I-a fost pusa intrebarea: "Te-ai luptat din greu sa renunti la tutun?" "As crede ca da", a raspuns el, "dar am vazut adevarul asa cum mi-a fost prezentat. Am aflat ca tutunul este nesanatos, m-am rugat Domnului sa ma ajute sa renunt la el, iar Domnul m-a ajutat intr-un mod remarcabil. Dar inca nu sunt convins ca pot sa renunt la ceasca mea de ceai. Ea ma tine legat si stiu ca voi avea o grava durere de cap daca nu o mai beau."

26:16 Relele folosirii ceaiului i-au fost prezentate de sora Sara McEnterfer. Ea l-a incurajat sa aiba taria morala de a incerca sa vada ce-i poate produce renuntarea la ceai. Omul a raspuns "Vreau!" si, la doua saptamani, marturisea in adunare: "Cand am spus ca am sa renunt la ceasca mea de ceai, am si facut-o. N-am mai baut si rezultatul a fost cea mai severa durere de cap. Dar m-am gandit: 'Sa continuu sa beau ceai pentru a scapa de durerea de cap? Trebuie sa fiu atat de dependent de ceai, incat atunci cand il las sa ma aflu in starea aceasta?' Acum stiu ca efectele lui sunt rele si nu-l voi mai folosi. Nu l-am mai folosit de atunci si ma simt mai bine in fiecare zi. Durerea mea de cap nu ma mai necajeste, mintea imi este mai limpede si pot sa inteleg mai bine Scripturile cand le citesc."

26:17 M-am gandit la acest om sarac in ceea ce priveste avutiile lumesti, dar care a avut curajul moral de a o rupe cu fumatul si consumul de ceai, obiceiuri pe care le avea din adolescenta. El n-a pledat nici pentru cea mai mica indulgenta fata de aceste rele. Nu! El a decis ca tutunul si ceaiul sunt vatamatoare si ca influenta lui trebuie sa fie de partea cea buna si a dat dovada ca Duhul Sfant lucra in mintea si caracterul lui, pentru a-l face un vas de cinste. - Manuscris 86, 1897.

26:18 In puterea Lui. - Domnul are un remediu pentru orice om care este coplesit de un apetit puternic pentru bauturi tari, pentru tutun sau pentru oricare alt lucru vatamator care distruge puterea creierului si degradeaza sufletul. El ne invita sa ne despartim de acestea si sa nu ne atingem de lucruri necurate. Noi trebuie sa oferim un exemplu de cumpatare crestina, trebuie sa facem tot ce ne sta in putere, prin renuntare si sacrificiu de sine, pentru a ne stapani apetitul. Si, dupa ce am facut totul, El ne invita sa ramanem in puterea Lui. El doreste ca noi sa fim invingatori in orice confruntare cu inamicul sufletelor noastre si sa actionam inteligent precum generalii intelepti ai unei armate, ca oameni cu o perfecta stapanire de sine. - Manuscris 38 1/2, 1905.