English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.9

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marturii pentru comunitate vol.9, 2


2:1 Timpul in care a fost scris volumul noua

2:2 Aparitia acestui volum din serica "Marturiilor pentru Comunitate" vine sa raspunda unei nevoi simtite de noi toti, membri si pastori deopotriva. Desi lucrarea de publicatie din tara noastra a cunoscut o dezvoltare puternica in perioada interbelica si apoi in perioada 1944-1947, cand milioane de exemplare de reviste, borsuri si carti au fost publicate si raspandite pretutindeni in satele si orasele tarii noastre; desi s-a tiparit o parte dintre lucrarile Spiritului Profetic, cele noua volume de "Marturii pentru Comunitate" nu si-au gasit pana acum locul in planurile editoriale ale bisericii.

2:3 Speram, cu ajutorul bunului Dumnezeu, ca acest prim volum publicat sa fie urmat de publicarea celorlalte opt volume, ca si de valoroasele lucrari ale Spiritului Profetic, care n-au vazut inca lumina tiparului in limba romana. Pastorii, comunitatile si noi toti avem nevoie de acest mare si valoros tezaur al Spirtului Profetic.

2:4 "Si avem cuvantul proorociei facut si mai tare; la care bine faceti ca luati aminte, ca la o lumina care straluceste intr-un loc intunecos, pana se va crapa de ziua si va rasari luceafarul de dimineata in inimile voastre" (2 Petru 1,9).

2:5 Pentru o intelegere mai buna a celor cuprinse in acest volum al Marturiilor, sa facem o scurta incursiune in viata servei Domnului din perioada dinaintea aparitiei vol. 9 al Marturiilor pentru Comunitate (Testimonies).

2:6 Privind la timpul volumului 9, vedem o perioada de cinci ani, care se intinde pana spre sfarsitul verii anului 1909. Experienta servei Domnului din aceasta perioada incepe si se termina cu calatoriile ei, de la caminul sau din Sf. Elena, California, spre Est, pentru a lua parte la importante intalniri. Pentru biserica, este o perioada de revenire dupa criza din 1902-1903 si de extindere a lucrarii de lansare a unor noi actiuni si infiintarea unor noi institutii.

2:7 Dupa o serie de importante intalniri in Michigan, in primavara anului 1904, sora White a vizitat Sudul Americii si apoi s-a indreptat spre Washington D.C., unde se intreprindeau actiuni pentru construirea de cladiri pentru sediul lucrarii care se stabilea acum in capitala natiunii. Trebuia inaltat un nou sediu al lucrarii, o cladire pentru Review and Heral, deci o tipografie, trebuia construit un sanatoriu si un colegiu. Faptul ca sora White si-a stabilit caminul in Washington pentru cateva luni, de unde ea putea urmari si da sfaturi - in cunostinta de cauza - in timp ce aceste patru cladiri erau in constructie, era o mare incurajare pentru lucratori. Ea a exercitat, de asemenea, o mare influenta in toata biserica pentru fixarea increderii membrilor bisericii, cu toate ca Dumnezeu a inspirat transferul sediului administrativ al lucrarii de publicatii in capitala natiunii.

2:8 Aceasta a fost o perioada de rapida inaintare si dezvoltare a lucrarii noastre medicale pe Coasta Pacificului. Au fost deschise noi sanatorii in capitala, in Glendale si Loma Linda, California. De la inceput, Loma Linda parea destinata sa devina un centru de pregatire si instruire al lucratorilor medicali, lucrare inceputa in Battle Creek. In timpul acestor ani critici de infiintare a colegiului medical, sora E. White a vizitat des California de Sud, unde a putut sa dea personal sfaturi si incurajare si a putut sa ajute la intocmirea planurilor pentru inaintarea lucrarii. A fost o actiune bazata pe descoperirile date ei de Dumnezeu, care ne-a condus pas cu pas la infiintarea, in cele din urma, a unui colegiu medical pe deplin recunoscut. Atat de grele, de netrecut, au fost piedicile, incat, daca n-ar fi fost credinta si increderea inspirate de frecventele sfaturi care veneau prin Spiritul Profetic, institutia n-ar fi supravietuit.

2:9 Aceste interese importante, care au tinut-o pe sora White mult timp departe de casa si scrierile ei, au avut ca rezultat o mare intarziere in publicarea cartilor pe care ea spera sa le vada cat mai curand in camp, facandu-si lucrarea lor.

2:10 Cartea Divina Vindecare a fot singura carte noua, pe care E.G. White a publicat-o in perioada aceasta de cinci ani.

2:11 In acest timp, lucrarea denominatiunii a crescut prea mult pentru a mai putea retine diferitele amanunte ale pasilor de inaintare. Solia inconjura acum lumea, misionari erau trimisi intr-un numar tot mai mare, iar multe institutii inchinate educatiei, publicatiilor si lucrarii au luat fiinta. In adevar, solia Evangheliei a ajuns pana la marginile pamantului.

2:12 O mare bucurie a produs-o in inima servei Domnului faptul de a se intalni cu reprezentanti ai lucrarii mondiale, cand acestia s-au intalnit la Washington D.C., in primavara anului 1909, pentru sesiunea Conferintei Generale. Aceasta a fost ultima ei calatorie spre Est. Aceasta a fost ultima ei participare la o sesiunea a Conferintei Generale. Avea acum optzeci si unu de ani si isi consacrase o lunga perioada din viata slujirii cauzei lui Dumnezeu. Ea a vazut lucrarea crescand din zilele stradaniilor de la inceput, cand erau numai o mana de pazitori ai Sabatului, care asteptau revenirea pe curand a Domnului. Acum, ei numarau 85.000 si 1.200 de slujitori erau ai lui Dumnezeu. In timp ce statea inaintea delegatilor la aceasta sesiune a Conferintei Generale, E.G. White a fost inspirata sa vorbeasca despre anumite subiecte de o mare importanta si care trebuia sa fie reamintite. Printre ele era si subiectul reformei sanitare. Timp de patruzeci si cinci de ani, ea s-a ocupat de invatarea marilor principii ale vietuirii sanatoase, care i-au fost prezentate in viziune. Ea a trait sa vada roadele acestei invataturi. Cu toate acestea, mai erau unii care inca se mai retineau, altii care erau inclinati spre extreme, astfel ca ea a revizuit, punct cu punct, pozitia si invataturile noastre. Aceasta declaratie facuta in fata delegatilor la sesiunea Conferintei Generale formeaza un capitol important al volumului 9.

2:13 Un alt aspect despre care ea a ales sa vorbeasca a fost acela care se ocupa de Colegiul medical de la Loma Linda. Ea a prezentat obiectivele acestei institutii si a apelat la cooperarea tuturor lucratorilor si a membrilor spre a face ca aceasta lucrare sa fie un succes. Aceasta importanta declaratie se afla, de asemenea, in volumul 9.

2:14 Serva Domnului a vazut lucrarea administrarii sau conducerii bisericii dezvoltandu-se de la un comitet de trei persoane, alese in 1863 sa poarte raspunderea Conferintei Generale, la situatia prezenta a organizatiei cu departamentele Conferintei Generale, cu Diviziunile si Uniunile de Conferinte, organisme ce impart povara raspunderii lucrarii intre sute si mii de persoane din diferite parti ale campului mondial. In cuvintele ei de incheiere, ea a pledat pentru unitate si consacrare. In declaratiile ei scrise, E. G. White s-a ocupat de autoritatea Conferintei Generale si de importanta actiunilor intreprinse de Conferinta Generala in sesiune. Ea a scris despre impartirea raspunderilor si nevoia de umilinta si credinta. Aceste sfaturi formeaza o parte importanta a sectiunii de la sfarsitul volumului 9.

2:15 Catre sfarsitul secolului, sora White a inceput sa faca apel la o reinnoire a interesului ce trebuie avut pentru evanghelizarea milioanelor de oameni din marile metropole ale lumii. Aceste nevoi au fost subliniate din nou in sfaturile pe care ea le-a trimis lucratorilor care conduceau lucrarea. Ca raspuns la aceste solii, interesul pentru lucrarea in orase s-a reinviorat. S-a intrat in mari centre cu vestirea Evangheliei. Multe eforturi evanghelistice au fost tinute, vechi comunitati au fost intarite si noi comunitati au fost infiintate. Pentru a pastra apelurile facute pentru aceasta lucrare si sfaturile cu privire la tinerea lor in mod permanent in forma, o intreaga sectiune din volumul 9 este devotata acestui important subiect.

2:16 Era, de asemenea, in zilele cand diferitele actiuni si institutii in care ne angajasem cereau talentele si energiile membrilor nostri. A inceput sa fie clar faptul ca aceasta lucrare nu va putea fi niciodata terminata, decat numai daca membrii bisericii se vor uni puternic cu slujitorii bisericii pentru a duce lumii solia mantuirii. Lucrarea membrilor laici ai bisericii a capatat o noua importanta, o noua viziune. In ultimele doua volume ale Marturiilor (7 si 8), s-a pus un mare accent pe lucrarea membrilor laici si acest lucru este adus la apogeul lui in volumul 9. Urmand un tablou al evenimentelor si crizei finale, care vor avea loc in scenele de incheiere ale istoriei acestui pamant, mai multe capitole sunt consacrate chemarii adresate fiecarui adventist de ziua a saptea de a lua parte activa la evanghelizare, in lucrarea misionara interna si in raspandirea de literatura.

2:17 Mai sunt alte doua linii de sfaturi amanuntite, prezentate in acest volum, pentru prima data cuprinse in Marturii, desi in decursul anilor s-au dat multe sfaturi cu privire la ele. Prima are de-a face cu lucrarea printre oamenii de culoare (printre negri). A doua se refera la lucrarea libertatii religioase. Aceasta a fost in mare masura ca un raspuns la apelurile servei Domnului, cuprinse in articolele publicate de dansa in Review pe la mijlocul deceniului al noualea, ca lucratorii si membrii laici sa intre in marele Southland si sa-si inceapa acolo lucrarea, unii in domeniul educatiei, altii in domeniul medical, unii in vestirea soliei, iar altii traind in liniste solia pe masura ce familiile se stabileau in regiune, dar nu primisera inca lumina Evangheliei. Si altii s-au alaturat cestei lucrari, ca raspuns la apelurile facute in volumul 7. Lucratorii se confruntau cu multe probleme. Trebuia facute planuri pentru inaintare. Trebuia infruntate noi probleme, in mod deosebit acelea care erau in legatura cu lucrarea din acele locuri, unde existau confruntari rasiale. In cursul acestor ani critici, au fost date sfaturi care au slujit ca o calauza sigura pentru lucrare. Si pentru a face ca acest sfat sa fie pastrat permanent spre a servi bisericii, el a fost inclus in volumul 9.

2:18 Lucrarea libertatii religioase era o activitate in care noi ne-am angajat de multi ani. Unii erau inclinati sa adopte pozitii extreme, sustinand ca adevaratii pazitori ai Sabatului inteleg ca trebuie sa faca clar, pentru cei din jurul lor, faptul ca ei lucreaza duminica. In unele regiuni, acest lucru a dus la persecutie. In bunatatea Sa, Dumnezeu a trimis solii acestui popor spre a ne face o conceptie echilibrata cu privire la problemele de acest fel. Acestea apar, de asemenea, in acest volum, in sectiunea intitulata "Lucrarea Libertatii religioase", deschisa cu capitolul "Un timp de incercare inaintea noastra" si incheiata cu capitolul "Cuvinte de avertizare". Astfel ca volumul 9 strange laolalta sfaturi noi si vechi, repetand unele instructiuni, dand sfaturi amanuntite in legatura cu alte directii de activitate, incurajand la slujire, scotand in evidenta primejdia extremelor, ducand la incredere in organizatie si aratand spre rasplata eforturilor staruitoare, divine, punctul culminant al Marturiilor pentru Comunitate.

2:19 Lucrarea servei Domnului nu se termina cu publicarea volumului 9 al Marturiilor pentru Comunitate. Dedicandu-se mai mult lucrarii ei de pregatire de carti, in perioada urmatoare de cinci ani, ea a publicat Faptele Apostolilor, in anul 1911, si Sfaturi pentru Parinti, Profesori si Studenti, in 1913. Ea a terminat revizuirea manuscriselor pentru noi editii ale lucrarilor: Slujitorii Evangheliei si Schite din Viata, publicate in 1915, si Profeti si regi care au iesit de sub tipar in 1916. In mod deosebit, E. G. White isi gasea placerea in eforturi speciale, care erau facute pentru a avertiza orasele si din timp in timp din pana ei porneau solii, sfaturi si instructiuni cu privire la aceasta importanta faza a lucrarii noastre. Progresul sigur, neintrerupt, al cauzei lui Dumnezeu de jur imprejurul lumii a fost marcat de acest mesager al Domnului, acum in varsta, locuind printre dealurile linistite din Nordul Californiei. Desi stia ca lucrarea ei era aproape incheiata, nu s-a temut de viitorul lucrarii lui Dumnezeu, caci ea declara: "Fie ca viata mea va fi crutata sau nu, scrierile mele vor vorbi continuu si lucrarea lor va merge inainte, atat cat va dura timpul" (scrierea si raspandirea Marturiilor pentru Comunitate, p.13,14).

2:20 Cand se faceau planurile pentru sesiunea Conferintei generale din 1913, sora White ar fi fost bucuroasa sa participe la lucrari, dar pentru varsta ei inaintata acest lucru nu era recomandabil. Neputand prezenta personal o solie delegatilor la aceasta sesiune, ea a scris doua comunicari care sa fie citite delegatilor si membrilor bisericii, adunati laolalta. In acel de-al doilea mesaj care a fost citit de catre presedintele Conferintei Generale celor prezenti la sesiune, in dimineata zilei de 27 mai, ea a trecut in revista experienta anilor trecuti, bucurandu-se de dovada puternica a faptului ca Dumnezeu a condus poporul Sau. Apoi, privind inainte, ea a chemat la o reinnoire a eforturilor de castigare de suflete si a apelat din nou la continuarea eforturilor evanghelistice in orasele neavertizate inca. Privind in viitor, ea a vazut triumful bisericii si a rostit cuvinte de incurajare:

2:21 "Am cuvinte de incurajare pentru voi, fratii mei. Noi trebuie sa mergem inainte in credinta si nadejde, asteptand mari lucruri de la Dumnezeu. Vrajmasul va cauta pe toate caile sa impiedice eforturile ce se fac pentru inaintarea adevarului, dar in puterea lui Dumnezeu veti obtine biruinta. Nici un cuvant de descurajare sa nu fie rostit, ci numai astfel de cuvinte care sa duca la intarirea si sustinerea conlucratorilor nostri.

2:22 Interesul meu in lucrare, in general, este mai profund decat oricand si doresc foarte mult ca lucrarea, cauza adevarului prezent, sa inainteze continuu in toate partile lumii...

2:23 Ma rog fierbinte ca lucrarea pe care o facem in acest timp sa se imprime adanc in minte, inima si suflet. Situatiile perplexe se vor inmulti; dar ca niste credinciosi in Dumnezeu, sa ne incurajam unul pe altul. Sa nu coboram stindardul, ci sa-l tinem sus, privind la El, care este Autorul si Desavarsitorul credintei noastre. Cand in timpul noptii nu pot sa dorm, imi inalt inima in rugaciune inaintea lui Dumnezeu si El ma intareste si-mi da asigurarea ca este cu slujitorii Sai in campurile din patrie si din tarile indepartate. Sunt incurajata si binecuvantata cand imi dau seama ca Dumnezeul lui Israel Isi calauzeste inca poporul Sau si ca El va continua sa fie cu el pana la sfarsit.

2:24 Domnul doreste sa vada lucrarea de vestire a intreitei solii ingeresti dusa mai departe, cu o eficienta sporita. Dupa cum a lucrat in toate veacurile, ca sa dea biruinta poporului Sau, tot astfel acum, in acest veac, El doreste mult sa duca la o implinire triumfatoare a scopului Sau cu biserica Sa. El cere sfintilor Sai credinciosi sa inainteze uniti, mergand din putere intr-o mai mare putere, de la credinta la o asigurare si incredere sporita in adevar si neprihanire a cauzei Sale.

2:25 Noi trebuie sa stam hotarati ca o stanca la principiile Cuvantului lui Dumnezeu, amintindu-ne faptul ca Dumnezeu este cu noi ca sa ne dea trie, ca sa putem intampina fiecare noua experienta. Sa pastram totdeauna in viata noastra principiile neprihanirii, ca sa putem merge inainte din tarie in tarie, in Numele Domnului. Noi trebuie sa pastram, ca fiind foarte sacra, credinta ce a fost atestata prin instructiuni si aprobata de Duhul Sfant al lui Dumnezeu, de la inceputurile existentei noastre pana in prezent. Trebuie sa consideram ca fiind foarte pretioasa lucrarea pe care Domnul o duce mai departe prin poporul Sau, pazitor al poruncilor, si care, prin puterea harului Sau, va creste mai puternic si mai eficient, pe masura ce timpul inainteaza. Vrajmasul cauta sa intunece discernamantul poporului lui Dumnezeu si sa slabeasca eficienta lor, daca ei vor lucra cum ii va conduce Duhul lui Dumnezeu. El va deschide usi ale ocaziilor inaintea lor pentru a lucra la dezvoltarea vechilor locuri parasite, pustii. Experienta lor va fi aceea a unei continue cresteri, pana cand Domnul va cobori din ceruri cu putere si slava mare, ca sa puna sigiliul Sau pe triumful final al celor credinciosi ai Sai.

2:26 Lucrarea ce sta inaintea noastra este o lucrare ce va cere incordarea fiecarei puteri a fiintei omenesti. Ea va chema la exercitarea unei puternice credinte si a unei continue atentii. Adesea, dificultatile pe care le vom intalni vor fi foarte descurajatoare. Chiar maretia sarcinii pe care o avem de indeplinit ne va apasa. Si totusi, cu ajutorul lui Dumnezeu, slujitorii Sai vor triumfa in cele din urma" (Buletinul Conferintei Generale, din 28 mai 1913, p.164,165).

2:27 In timpul in care cele noua volume ale Marturiilor pentru Comunitate au fost scrise, o perioada de peste cincizeci si cinci de ani, Biserica a continuat sa creasca, sa se dezvolte si sa prospere. Sfaturile date au oferit o calauza sigura, mustrari si corectari ce au facut pe multi dintre cei ce au apucat pe cai gresite sa se intoarca la caile neprihanirii, cuvinte de bucurie si incurajare, care au reinsufletit pe multi ce aveau o inima slabita, iar tabloul rasplatirii celor credinciosi a stimulat mii ca sa ia hotararea de a atinge tinta pusa inaintea noastra.

2:28 Cele prezentate mai sus ne ajuta sa intelegem de ce am inceput tiparirea Marturiilor pentru Comunitate cu volumul 9. Cele cuprinse in paginile lui sunt de o deosebita importanta pentru noi astazi.

2:29 Impreuna cu serva Domnului rostim si noi: "Nu avem a ne teme de nimic pentru viitor, decat ca vom uita cumva calea pe care ne-a condus Dumnezeu si invataturile Lui din istoria noastra de pana acum" (Life Sketches - Schite din viata, p.196).

2:30 D. Popa

2:31 Bucuresti, septembrie 1991

2:32 Sectiunea intai - Pentru venirea Imparatului

2:33 "Inca putina, foarte putina vreme, si Cel ce vine va veni, si nu va zabovi" (Evrei 10,37).

2:34 Ultima criza

2:35 Traim in timpul sfarsitului. Semnele timpului, care se implinesc cu repeziciune, declara ca venirea lui Hristos este aproape. Zilele in care traim sunt solemne si importante. Spiritul lui Dumnezeu este retras treptat dar sigur, de pe pamant. Plagi si judecati cad deja peste dispretuitorii harului lui Dumnezeu. Nenorocirile de pe uscat si de pe ape, starea agitata a societatii, alarmele de razboi sunt de rau augur. Ele prezic evenimente in curs de apropiere, de cea mai mare insemnatate.

2:36 Instrumentele raului isi unesc fortele si se consolideaza. Ele se fortifica pentru ultima si marea criza. In curand, urmeaza sa aiba loc mari schimbari in lumea noastra, iar miscarile finale vor fi repezi.

2:37 Starea de lucruri din lume arata ca inaintea noastra sunt vremuri tulburi. Ziarele sunt pline de semne cu privire la un conflict teribil in viitorul apropiat. Jafuri indraznete sunt ceva frecvent. Grevele sunt obisnuite. Hotii si omoruri sunt comise pretutindeni. Oameni posedati de demoni iau viata barbatilor, femeilor si copiilor micuti. Oamenii au ajuns sa fie scosi din minti de viciu si predomina tot felul de rele.

2:38 Vrajmasul a izbutit sa suceasca dreptatea si sa umple inima oamenilor de dorinta dupa castig egoist.

2:39 "Dreptatea sta departe; adevarul se poticneste in piata si fapta cinstita nu se mai dovedeste" (Is. 59,14, trd. G.G.). In orasele mari, sunt multimi de oameni care traiesc in saracie si in mizerie, aproape lipsiti de hrana, adapost si imbracaminte, in timp ce in aceleasi orase sunt unii care au mai mult decat le-ar putea dori inima, care traiesc in imbelsugare, cheltuindu-si banii pe case bogat mobilate, pe impodobire personala sau, si mai rau, pe satisfacerea apetiturilor senzuale, pe bauturi alcoolice, pe tutun si pe alte lucruri care distrug puterile creierului, descumpanesc mintea si injosesc sufletul. Strigatele omenirii flamande ajung inaintea lui Dumnezeu, in timp ce prin tot felul de opresiuni si stoarceri, oamenii ingramadesc averi colosale.

2:40 Cu o anumita ocazie, pe cand eram in New York City, am fost chemata in timpul noptii sa privesc cladirile care se inaltau etaj dupa etaj catre cer. Cladirile acestea erau garantate ca sunt sigure contra incendiului si erau inaltate ca sa-i proslaveasca pe proprietarii si constructorii lor. Mai sus si tot mai sus se inaltau cladirile acestea si in ele se folosea materialul cel mai scump. Aceia carora le apartineau aceste cladiri nu se intrebau: "Cum pot sa-L proslavesc mai bine pe Dumnezeu?" Domnul nu era in gandurile lor.

2:41 M-am gandit: "O, daca aceia care investesc in felul acesta mijloacele lor ar putea sa-si vada umblarea asa cum o vede Dumnezeu! Ei ingramadesc cladiri magnifice, dar cat de nebuneasca inaintea ochilor Carmuitorului Universului este planuirea si nascocirea lor. Ei nu studiaza cu toate puterile inimii si mintii cum pot sa-L proslaveasca pe Dumnezeu. Ei au pierdut din vedere cea dintai datorie a omului."

2:42 In timp ce aceste falnice cladiri se inaltau, proprietarii se bucurau cu mandrie ambitioasa ca aveau bani pentru a-i folosi spre satisfacerea de sine si in provocarea invidiei vecinilor lor. Mare parte din banii pe care ei ii investeau

2:43 in felul acesta fusesera obtinuti prin stoarcere, prin exploatarea saracilor. Ei au uitat ca in cer se tine un cont al fiecarei tranzactii de afaceri, fiecare comportare nedreapta, fiecare act fraudulos e inregistrat acolo. Vine timpul cand, in frauda si insolenta lor, oamenii vor ajunge la un punct pe care Domnul nu le va mai ingadui sa-l treaca si vor afla ca e o limita la indelunga rabdare a lui Iehova.

2:44 Scena care mi-a trecut apoi pe dinainte a fost o alarma de incendiu. Oamenii priveau la cladirile falnice si presupus sigure contra incendiului si ziceau: "Ele sunt in perfecta siguranta". Dar cladirile acestea erau construite ca si cum ar fi fost facute din smoala. Masinile contra incendiului nu puteau face nimic pentru a opri nimicirea. Pompierii nu erau in stare sa foloseasca masinile.

2:45 Sunt instruita ca, atunci cand vine timpul Domnului, daca nu au avut loc schimbari in inimile fiintelor omenesti, mandre si ambitioase, oamenii vor afla ca mana care a fost puternica sa mantuiasca va fi puternica si sa nimiceasca. Nici o putere omeneasca nu poate impiedica mana lui Dumnezeu. Nici un material nu poate fi folosit la construirea de cladiri care sa le fereasca de distrugere cand vine timpul randuit al lui Dumnezeu, de a trimite asupra oamenilor rasplatirea pentru dispretuirea Legii Lui si pentru ambitia lor egoista.

2:46 Nu sunt multi, nici chiar printre educatorii si barbatii de stat, care inteleg cauzele care stau la baza starii de fata a societatii. Cei care tin fraiele guvernarii nu sunt in stare sa rezolve problema coruptiei morale, a saraciei, pauperismului si a cresterii criminalitatii. Ei se lupta in zadar sa aseze operatiunile de afaceri pe o baza mai sigura. Daca oamenii ar lua seama la invatatura Cuvantului lui Dumnezeu, ei ar afla o solutie pentru problemele care-i uluiesc.

2:47 Scripturile descriu starea lumii exact inainte de a doua venire a lui Hristos. Despre oamenii care

2:48 isi aduna bogatii mari prin jaf si exploatare, este scris: "V-ati strans comori in zilele din urma. Iata ca plata lucratorilor, care v-au secerat campiile, si pe care le-ati oprit-o, prin inselaciune, striga! Si strigatele seceratorilor au ajuns la urechile Domnului ostirilor. Ati trait pe pamant in placeri si in desfatari. V-ati saturat inimile chiar intr-o zi de macel. Ati osandit, ati omorat pe cel neprihanit, care nu vi se impotrivea" (Iacov 5,3-6).

2:49 Dar cine citeste avertismentele date de semnele timpului, care se implinesc cu repeziciune? Ce impresie s-a facut asupra celor lumesti? Ce schimbare e vazuta in atitudinea lor? Nu mai mult decat era vazuta in atitudinea locuitorilor lumii pe timpul lui Noe. Absorbiti in treburi lumesti si in placeri, antediluvienii "n-au stiut nimic, pana cand a venit potopul si i-a luat pe toti" (Mat. 24,39). Ei au avut avertismente trimise din cer, dar au refuzat sa asculte. Si astazi lumea, cu totul nepasatoare fata de glasul de avertizare al lui Dumnezeu, se grabeste spre ruina vesnica.

2:50 Lumea e agitata de duhul razboiului. Profetia capitolului al unsprezecelea din Daniel aproape a ajuns la completa implinire. In curand, vor avea loc scenele de necaz despre care se vorbeste in profetie.

2:51 "Iata Domnul, desarta tara si o pustieste, ii rastoarna fata si risipeste locuitorii,... ei calcau legile, nu tineau poruncile si rupeau legamantul cel vesnic! De aceea mananca blestemul tara, si sufar locuitorii ei... A incetat desfatarea timpanelor, s-a sfarsit veselia galagioasa, s-a dus bucuria arfei" (Is. 24,1-8).

2:52 "Vai ce zi! Ce zi! Da, ziua Domnului este aproape, vine ca o pustiire de la Cel Atotputernic... S-au uscat semintele sub bulgari, granarele stau goale, hambarele sunt stricate, caci s-a stricat semanatura! Cum gem vitele! Cirezile de boi umbla buimace, caci nu mai au pasune; chiar si turmele de oi sufera! Via este prapadita, smochinul este vestejit, rodiul, finicul, marul, toti pomii de pe camp s-au uscat... Si s-a dus bucuria de la copiii oamenilor!" (Ioel 1,15-8.12).

2:53 "Cum ma doare inauntrul inimii mele! Imi bate inima, nu pot sa tac! Caci auzi, suflete, sunetul trambitei, si strigatele de razboi. Se vesteste daramare peste daramare, caci toata tara este pustiita" (Ier. 4,19.20).

2:54 "Ma uit la pamant si iata ca este pustiu si gol, ma uit la ceruri, si lumina lor a pierit! Ma uit la munti, si iata ca sunt zguduiti si toate dealurile se clatina! Ma uit si iata ca nu este nici un om, si toate pasarile cerurilor au fugit! Ma uit si iata Carmelul (locul cel rodnic) este un pustiu, si toate cetatile sale sunt nimicite inaintea Domnului si inaintea maniei Lui aprinse" (Vers. 23-26).

2:55 "Vai, caci ziua aceea este mare; nici una n-a fost ca ea. Este o vreme de necaz pentru Iacov; dar Iacov va fi izbavit din ea" (Ier. 30,7).

2:56 Nu toti din lumea aceasta s-au dat de partea vrajmasului impotriva lui Dumnezeu. Nu toti au devenit tradatori. Sunt cativa credinciosi care sunt sinceri fata de Dumnezeu, deoarece Ioan scrie: "Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus" (Apoc. 14,12). In curand, batalia va fi data cu furie intre cei care-I servesc lui Dumnezeu si cei care nu-I servesc. In curand, tot ce poate fi zguduit va fi zguduit,

2:57 pentru ca acelea ce nu pot fi zguduite sa stea.

2:58 Satana e un sarguincios cercetator al Bibliei. El stie ca timpul lui este scurt si cauta ca la orice punct sa dejoace lucrarea Domnului pe acest pamant. E cu neputinta sa se dea vreo idee cu privire la experienta poporului lui Dumnezeu, care va fi in viata pe acest pamant cand slava cereasca si o repetare a persecutiilor trecutului sunt contopite. Ei vor umbla in lumina care porneste de la tronul lui Dumnezeu. Prin mijlocirea ingerilor va fi o neintrerupta comunicare intre cer si pamant. Si Satana, inconjurat de ingerii rai, si pretinzand ca e Dumnezeu, va savarsi minuni de tot felul, pentru a insela, daca e cu putinta, chiar si pe cei alesi. Poporul lui Dumnezeu nu-si va afla siguranta in savarsirea de miracole, deoarece Satana va contraface miracolele care vor fi savarsite. Poporul lui Dumnezeu, incercat si verificat, isi va afla puterea in semnul despre care se vorbeste in Exod 31,12-18. Ei trebuie sa-si fixeze pozitia pe cuvantul viu: "Sta scris". Aceasta e unica temelie pe care pot sta in siguranta. Aceia care au rupt legamantul lor cu Dumnezeu vor fi in ziua aceea fara Dumnezeu si fara de nadejde.

2:59 Inchinatorii lui Dumnezeu se vor distinge in special prin respectul lor pentru porunca a patra, intrucat acesta este semnul puterii creatoare a lui Dumnezeu si marturia fata de cerinta Lui in ceea ce priveste respectul si onoarea omului. Nelegiuitii se vor distinge prin eforturile lor de a darama memorialul lui Dumnezeu si a inalta institutia Romei. In rezultatul conflictului, toata crestinatatea va fi impartita in doua mari categorii: cei care tin poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus si cei care se inchina fiarei si chipului ei si primesc semnul ei. Desi biserica si statul isi vor uni puterea pentru a-i constrange pe toti "mici si mari, bogati si saraci, slobozi si robi", sa primeasca

2:60 semnul fiarei, cu toate acestea, poporul lui Dumnezeu nu-l va primi (Apoc. 3,16). Profetul de pe Patmos ii priveste pe "biruitorii fiarei" , ai chipului ei si ai numarului numelui ei" care stateau "pe marea de sticla, cu alautele lui Dumnezeu in mana" si cantau cantarea lui Moise si a Mielului. (Apoc. 15,2).

2:61 Incercari si punere la proba inspaimantatoare il asteapta pe poporul lui Dumnezeu. Spiritul razboiului agita natiunile de la un capat la altul al pamantului. Dar in mijlocul timpului de necaz care vine - un timp de necaz asa cum n-a mai fost de cand sunt neamurile - poporul ales al lui Dumnezeu va sta neclintit. Satana si oastea lui nu pot sa-i nimiceasca, deoarece ingerii care exceleaza prin tarie ii vor ocroti.

2:62 ____________

2:63 Cuvantul lui Dumnezeu catre poporul Sau este: "Iesiti din mijlocul lor, si desparti-va..., nu va atingeti de ce este necurat si va voi primi. Eu va voi fi Tata, si voi Imi veti fi fii si fiice.". "Voi insa sunteti o semintie aleasa, o preotie imparateasca, un neam sfant, un popor, pe care Dumnezeu Si l-a castigat ca sa fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din intuneric la lumina Sa minunata" (2 Cor. 6,17.18; 1 Petru 2,9). Poporul lui Dumnezeu trebuie sa fie deosebit ca un popor care-I serveste Lui pe deplin, din toata inima, neinsusindu-si vreo onoare, si amintindu-si ca printr-un legamant cat se poate de solemn, s-au legat sa serveasca Domnului si numai Lui.

2:64 "Domnul a vorbit lui Moise si a zis: 'Vorbeste copiilor lui Israel, si spune-le: Sa nu care cumva sa nu tineti Sabatele Mele, caci acesta va fi intre Mine si voi, si urmasii vostri, un semn dupa care se va cunoaste

2:65 ca Eu sunt Domnul, care va sfintesc. Sa tineti Sabatul, caci el va fi pentru voi ceva sfant. Cine il va calca va fi pedepsit cu moartea; cine va face vreo lucrare in ziua aceasta, va fi nimicit din mijlocul poporului sau. Sa lucrezi sase zile; dar a saptea este Sabatul, ziua de odihna, inchinata Domnului. Cine va face vreo lucrare in ziua Sabatului, va fi pedepsit cu moartea. Copiii lui Israel sa pazeasca Sabatul, praznuindu-l ei si urmasii lor, ca un legamant necurmat. Acesta va fi intre Mine si copiii lui Israel un semn vesnic; caci in sase zile a facut Domnul cerurile si pamantul, iar in ziua a saptea S-a odihnit si a rasuflat'" (Exod 31,12-17).

2:66 Nu ne arata aceste cuvinte pe noi ca popor declarat al lui Dumnezeu? Nu ne declara ele ca atat cat va fi timpul, trebuie sa tinem cu drag la deosebirea sfanta, denominationala, care a fost asezata asupra noastra? Copiii lui Israel trebuie sa tina Sabatul in toate generatiile lor, "ca un legamant vesnic". Sabatul nu si-a pierdut nici una din insemnarile lui. El este semnul dintre Dumnezeu si poporul Lui, si asa va fi pururea.

2:67 ____________

2:68 Chemati pentru a fi martori

2:69 Intr-un sens special, adventistii de ziua a saptea au fost pusi in lume ca strajeri si purtatori de lumina. Lor le-a fost incredintata ultima avertizare pentru o lume ce piere. Asupra lor lumineaza lumina minunata din Cuvantul lui Dumnezeu. Lor le-a fost data o lucrare de cea mai mare insemnatate - proclamarea primei, a doua si a treia solii ingeresti. Nu e o alta lucrare de o asa mare importanta. Ei nu trebuie sa ingaduie ca altceva sa le absoarba atentia.

2:70 Adevarurile cele mai solemne, incredintate vreodata celor muritori, ne-au fost date noua sa le vestim lumii. Proclamarea acestor adevaruri trebuie sa fie lucrarea noastra. Lumea trebuie sa fie avertizata si poporul lui Dumnezeu trebuie sa fie sincer fata de sarcina incredintata lui. Ei nu trebuie sa se angajeze in speculatii, nici nu trebuie sa intre in legaturi de afaceri cu necredinciosii, deoarece aceasta i-ar impiedica in lucrarea incredintata lor de Dumnezeu.

2:71 Hristos spune poporului Sau: "Voi sunteti lumina lumii" (Mat. 5,14). Nu e lucru de mica importanta ca sfaturile si planurile lui Dumnezeu le-au fost descoperite atat de clar. Acesta e un privilegiu minunat de a fi in stare sa intelegi voia lui Dumnezeu, asa cum e descoperita in cuvantul sigur al profetiei. Acesta aseaza asupra noastra o grea raspundere. Dumnezeu asteapta ca noi sa impartasim altora cunostinta pe care El ne-a dat-o. Este scopul Sau ca unelte dumnezeiesti si omenesti sa se uneasca la proclamarea soliei de avertizare.

2:72 In masura in care se extind ocaziile sale, fiecare om care a primit lumina adevarului este sub aceeasi raspundere ca si profetul lui Israel caruia i s-a adresat cuvantul: "Fiul omului, te-am pus strajer peste casa lui Israel. Tu trebuie sa asculti

2:73 Cuvantul care iese din gura Mea, si sa-i instiintezi din partea Mea. Cand zic celui Rau: 'Raule, vei muri negresit!' si tu nu-i spui, ca sa-l intorci de la calea lui cea rea, raul acela va muri in nelegiuirea lui, dar sangele il voi cere din mana ta. Dar daca vei instiinta pe cel rau, ca sa se intoarca de la calea lui, si el nu se va intoarce, va muri in nelegiuirea lui, dar tu iti vei mantui sufletul" (Ezech. 33,7-9).

2:74 Sa asteptam noi oare pana la implinirea profetiilor cu privire la sfarsit ca de-abia atunci sa spunem ceva cu privire la ele? De ce valoare vor mai fi atunci cuvintele noastre? Sa asteptam noi oare pana cand judecatile lui Dumnezeu vor cadea asupra calcatorului de Lege, ca de abia atunci sa-i spunem cum sa le evite? Unde este credinta noastra in Cuvantul lui Dumnezeu? Trebuie oare sa vedem cum se implinesc cele prezise ca de-abia atunci sa credem ce a spus El? In raze clare si distincte, lumina a venit la noi, aratandu-ne ca ziua cea mare a Domnului este aproape, "este chiar la usi". Sa cautam sa citim si sa intelegem inainte de a fi prea tarziu.

2:75 Noi trebuie sa fim canale consacrate, prin care viata cereasca sa se transmita altora. Duhul sfant trebuie sa anime si sa patrunda intreaga biserica, curatind si legand laolalta inimi. Cei care au fost inmormantati cu Hristos in botez trebuie sa se ridice la innoirea vietii, dand o vie imagine a vietii lui Hristos. Asupra noastra a fost pusa o sarcina sfanta. Ne-a fost data insarcinarea: "Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului" (Mat. 28,1920). Voi sunteti consacrati lucrarii de a face cunoscut Evanghelia

2:76 mantuirii. Perfectiunea cerului urmeaza sa fie puterea voastra.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: